Ενημέρωση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρα για το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας στο νησιώτικο χώρο

Αυξημένα αντανακλαστικά στα νησιά ενάντια στον Covid-19

Αναφορά στο θέμα των εμβολιαστικών κέντρων και στις μετακινήσεις εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων

Να διατηρήσουν οι νησιώτες υψηλά αντανακλαστικά όσον αφορά την υπόθεση της πανδημίας και κατά τη διάρκεια των εορτών, τόνισε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ώστε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να συνεχίσουν να καταγράφουν μικρό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Στην αναλυτική τοποθέτησή του στην προχθεσινή συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου των Δήμων σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, ο ίδιος αν και δεν ανέφερε αριθμό κρουσμάτων για τα νησιά, ωστόσο, όπως τόνισε είναι γεγονός πως ο νησιώτικος χώρος πορεύεται σε καλύτερη κατεύθυνση συγκριτικά με την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αυτό προκύπτει λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης που στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί υπερασπιστικά προς τα νησιά, ωστόσο, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, ωφέλιμο θα είναι – και κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων – εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι να πραγματοποιήσουν τις λιγότερες δυνατές μετακινήσεις, ενώ απαραιτήτως, δύο 24ωρα πριν την επιστροφή τους να πραγματοποιήσουν τεστ κορωνοϊού.

Στην συζήτηση του θέματος της διαχείρισης της πανδημίας από την πλευρά των νησιών, ο κ. Λειβαδάρας πρόσθεσε πως πρέπει η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να επιμείνει στο αίτημα στελέχωσης των δομών υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στα κίνητρα που μπορεί θεσμικά να παρέχει η πολιτεία πέρα από τα οικονομικά που ήδη παρέχουν οι Δήμοι.

Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με το μείζονος σημασίας θέμα του εμβολιασμού των πολιτών, με τους συμμετέχοντες να σημειώνουν πως θα πρέπει να ζητηθεί από το κράτος να καλύψει το σύνολο των νησιών με εμβολιαστικά κέντρα.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος επανέλαβε σύντομα πως το κράτος οφείλει να βρει τρόπους να στηρίξει την υγεία στα νησιά, καθώς ο νησιώτικος χώρος στηρίζει σταθερά και σε οικονομικό επίπεδο τη χώρα.

Ελάχιστες μετακινήσεις

Ειδικότερα, ο Νίκος Λειβαδάρας έδωσε έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την πλευρά των νησιωτών, γεγονός που όπως υποστήριξε, έφερε θετικά αποτελέσματα σε αριθμό κρουσμάτων μέχρι σήμερα.

“Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα της πανδημίας, μπορώ να πω ότι η περιφέρειά μας έχει σταθεί αρκετά καλά. Αν συγκριθούμε με τη βόρεια Ελλάδα, τα μηνύματα που παίρνουμε από επαφές επάνω με δικούς μας ανθρώπους, διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολη” σχολίασε προλογικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “είμαστε αρκετά καλά κι έχουμε αντιμετωπίσει ό,τι μας έτυχε, με έναν πάρα πολύ καλό τρόπο”.

Ο ίδιος σε απόλυτο τόνο πρόσθεσε πως, σε αυτό “έχει συμβάλλει τόσο η θέση μας, ότι είμαστε απομονωμένοι κατά κάποιον τρόπο, αλλά και το γεγονός πως έχουμε τηρήσει τα μέτρα σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και των αρμοδίων Υπηρεσιών”.

Κατά συνέπεια υπογράμμισε πως, οι νησιώτες πρέπει να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση με συνέπεια και ωριμότητα, καθώς η κατάσταση στη χώρα γενικά “δεν επιτρέπει χαλάρωση, αλλά ούτε κι εφησυχασμό”.

Εστιάζοντας στο θέμα των μετακινήσεων, διαπίστωσε πως, “αυτές είναι και η αιτία των εισαγόμενων κρουσμάτων και της διασποράς”, υποστηρίζοντας πως, τουλάχιστον για την περίπτωση της Σύρου, “σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, όσα θετικά είχαμε ήταν από επισκέπτες, οι οποίοι ήρθαν από περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τον κορωνοϊό και να έχουμε έστω κι αυτά τα λίγα κρούσματα”.

Ως εκ τούτου, επανέλαβε πως, “απαιτείται τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και προσοχή στις μετακινήσεις”.

Τεστ κορωνοϊού πριν την επιστροφή στα νησιά

Με φόντο τη σταδιακή άρση ορισμένων μέτρων κατά την περίοδο των εορτών, ο κ. Λειβαδάρας προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά σχετικά με αυτό το διάστημα, υποστηρίζοντας πως κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί που θα μετακινηθούν, πριν την επιστροφή τους στα νησιά, θα πρέπει να έχουν κάνει τεστ κορωνοϊού.

“Αναφορικά με την περίοδο των εορτών, είναι φυσικό κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί να θελήσουν να ταξιδέψουν στον τόπο τους. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την επιστροφή τους. Πιστεύω ότι θα πρέπει τουλάχιστον δύο 24ωρα πριν την επιστροφή τους, να έχουν κάνει το τεστ και φθάνοντας στα νησιά μας, θα πρέπει πάλι να ελεγχθούν” υποστήριξε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως, “δεν πρέπει να αφήσουμε σε αυτό το διάστημα της “τυπικής” χαλάρωσης, να υπάρξει άλλη μία επέκταση του ιού”.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας σημείωσε πως θα πρέπει να ελέγχονται με αυστηρότητα και ονομαστικά οι επιβαίνοντες στα πλοία.

Να πιέσουμε για τα κίνητρα”

Στο πλαίσιο σφαιρικής τοποθέτησης του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης για το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, ο κ. Λειβαδάρας δεν παρέλειψε να επικεντρωθεί και στις ελλείψεις στις δομές υγείας στα νησιά.

“Μέσα από την ιστορία της πανδημίας αναδεικνύονται και ζητήματα των δομών υγείας. Φαίνεται για μία ακόμη φορά η γύμνια εξοπλισμού και στελέχωσης, ειδικά στο υγειονομικό προσωπικό” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, αναφέροντας επιπλέον πως, πέραν των κινήτρων που δίνουν οι Δήμοι, οφείλει το κράτος να εξετάσει θεσμικά πώς θα επιτύχει τη στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά.

“Τα κίνητρα δεν είναι μόνον οικονομικά. Είπα προηγουμένως για τον Δήμο Ιητών που δίνει 8.000 ευρώ ετησίως ως ενίσχυση για να έχει παιδίατρο. Σαφώς είναι ένα μέτρο οικονομικής ανακούφισης” υποστήριξε, τονίζοντας όμως πως, οι προτάσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν και που έχει επισημάνει πολλάκις ο Ιατρικός Σύλλογος Σύρου “είναι καθαρά θεσμικές”.

“Ένας άνθρωπος για παράδειγμα που υπηρετεί σε νησί και σε δομή υγείας, θα μπορούσε μετά από κάποια χρόνια να έχει το δικαίωμα να μεταφερθεί στο κέντρο και στην πατρίδα του” επεσήμανε ενδεικτικά ως πρόταση που θα μπορούσε να εξετάσει το κράτος, υποστηρίζοντας πως δυστυχώς, “Κανείς δεν έχει σταθεί με προσοχή σε αυτές τις προτάσεις για να μπορέσει να δώσει κίνητρο”.

Ο κ. Λειβαδάρας έκλεισε την ενημέρωσή του, επαναλαμβάνοντας πως, “Πρέπει να πιέσουμε στο θέμα των κινήτρων που είναι πάρα πολύ ουσιαστικό ώστε να δοθούν με σκοπό να μπορέσουν να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας των νησιών”.

Εμβολιαστικά κέντρα για όλα τα νησιά

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ίδιου θέματος τέθηκε ερώτημα σχετικά με το αν γνωρίζουν - μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου - λεπτομέρειες για τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων στα νησιά, ωστόσο, ουδείς εκ των συμμετεχόντων είχε απάντηση, καθώς από το κράτος μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση.

Μοναδική αναφορά για το θέμα αποτέλεσε η πληροφορία πως προβλέπεται εμβολιαστικό κέντρο μέχρι και για κάθε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς ανέφερε πως στην ΚΕΔΕ μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει σχετικό θέμα.

“Προτείνω να προσθέσουμε σε όσα ακούστηκαν και το γεγονός ότι θα πρέπει η πρόβλεψη των εμβολιαστικών κέντρων να αφορά τους κατοίκους και του τελευταίου νησιού” υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση.