Αναφορά του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου στα πρώτα στοιχεία που αφορούν τη φετινή τουριστική πορεία των νησιών

Τουρισμός: Το Νότιο Αιγαίο εκπέμπει μηνύματα ανάκαμψης

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο, λόγω μη ύπαρξης απαρτίας

Σημαντική άνοδο στον τουρισμό καταγράφει φέτος το Νότιο Αιγαίο συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν αλλά και με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς τα πρώτα στοιχεία που γνωστοποίησε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έδειξαν αύξηση των αφίξεων και των επισκεπτών στα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Σε συνέχεια των αναλυτικών δεδομένων από την πλευρά της Πρωτοβουλίας για το Νότιο Αιγαίο, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα προ ημερών, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα “θετικά και αισιόδοξα μηνύματα” που εκπέμπει φέτος ο νησιωτικός χώρος από πολύ νωρίς, αφού η σεζόν επί της ουσίας άνοιξε τέλος Μάρτη με αρχές Απρίλη.

Μάλιστα ο Απρίλιος συνολικά κύλησε πολύ ικανοποιητικά για τους κορυφαίους κυρίως τουριστικούς προορισμούς που διαθέτουν και διεθνή αεροδρόμια, αφού η αύξηση στην επισκεψιμότητα “άγγιξε” το 13,07%.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του προς τα παριστάμενα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο αναφορικά με την πορεία του τουρισμού στην αρχή της σεζόν, ασχέτως αν δεν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του οργάνου για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα θητεία, καθώς δεν υπήρξε απαρτία μελών.

Ο ίδιος, δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός πως η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά από δύο έτη πανδημίας, δεν έγινε λόγω μεγάλου αριθμού συμβούλων που απουσίαζαν, ωστόσο, άλλοι επικεφαλής παρατάξεων και μέλη αναφέρθηκαν στο γεγονός της συμμετοχής των απόντων στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να σημειωθεί πως στον χώρο του ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ στη Σύρο, όπου και θα συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο μετέβη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος προχώρησε σε σύντομο σχόλιο για το κομμάτι του τουρισμού στα νησιά φέτος, θέτοντας επί τάπητος και τα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, καταστάσεις που προκαλούν συνέπειες γενικότερα στην οικονομία και ως εκ τούτου και στις συνθήκες που λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Γ. Χατζημάρκος: Θετικά μηνύματα για το Ν. Αιγαίο

“Δύο χρόνια περίπου από την τελευταία δια ζώσης συνεδρίαση, με εξαίρεση την εκλογή του προεδρείου. Έλλειψε σε όλους μας, καθώς τα λέγαμε μέσα από τις άψυχες εικόνες των υπολογιστών” ανέφερε αρχικά ο Περιφερειάρχης στη συζήτηση που πραγματοποίησε με τους παριστάμενους συμβούλους το μεσημέρι της Παρασκευής στη Σύρο, εξηγώντας πως για την απουσία αιρετών, δεν θα προβεί σε σχόλιο.

“Δεν θα το σχολιάσω. Πολιτικά είναι σίγουρο ότι θα το σχολιάσουν άλλοι” τόνισε από πλευράς του, ενώ αμέσως μετά ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, υποστήριξε πως, “είναι μεγάλη λύπη που δεν μπορούμε να συνεδριάσουμε”.

Κάνοντας μία συνολικότερη ενημέρωση ο Περιφερειάρχης εστίασε αρχικά στο θέμα του τουρισμού, παρατηρώντας μάλιστα πως και η Σύρος δείχνει να πορεύεται θετικά, αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός πως τα καταλύματά της έχουν πολλές κρατήσεις.

“Μου έδωσε χαρά μεγάλη η δυσκολία που είχαν όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που ταξίδεψαν προς τη Σύρο, να βρουν δωμάτιο. Μεγάλη χαρά. Είχαν μεγάλη δυσκολία. Ωραίο πράγματα αυτό, σημαίνει δουλειά. Δουλειά που την έχει ανάγκη η κοινωνία” δήλωσε, μιλώντας παρακάτω συνολικότερα για την πορεία της σεζόν.

“Η σεζόν ξεκίνησε πάρα πολύ καλά. Μέχρι 30 Απριλίου είναι 13,07% πάνω οι αεροπορικές αφίξεις από διεθνείς πτήσεις. Ο Μάιος συνεχίζει πάρα πολύ καλά. Παρακολουθούμε τα στοιχεία. Έχουμε τα πρώτα και η συνέχεια του Μαΐου είναι πάρα πολύ καλή. Επίσης και του Ιουνίου” πρόσθεσε, κάνοντας παράλληλα αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη γενικότερη οικονομική κρίση αλλά και την ενεργειακή, σημειώνοντας με αφορμή τα παραπάνω, πως όλη αυτή η κατάσταση “έχει πλήξει τα εισοδήματα όλων των χωρών. Έχει “πιεστεί” πάρα πολύ το εισόδημα όλων των πολιτών”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, “Το Ν. Αιγαίο στέλνει μηνύματα ανάκαμψης σε έναν πάρα πολύ δύσκολο τομέα. Στον τομέα της παραγωγής ΑΕΠ. Είναι εισόδημα και θέσεις εργασίας. Είναι αισιοδοξία. Θέλει πολλή δουλειά και για τη συνέχεια, γιατί οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες και πάρα πολλές”.

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών και την τουριστική αντοχή τους, έκλεισε την αναφορά του στο θέμα, τονίζοντας πως η εικόνα και για τους επόμενους μήνες είναι θετική.

Με στοιχεία η πρώτη αισιόδοξη εικόνα στα νησιά

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αξίζει να υπενθυμιστεί πως αναλυτικότερα για την πορεία ανάκαμψης στο Ν. Αιγαίο, έχει “μιλήσει” η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου.

“Μετά την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας που κατέστησε το Νότιο Αιγαίο ασφαλή προορισμό, έρχεται πλέον μια πολύ καλή τουριστική περίοδος. Αυτό προμηνύει τουλάχιστον ο πρώτος μήνας, όσον αφορά τις διεθνείς απευθείας αφίξεις στα πέντε αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, αφού έκλεισε με περισσότερους επισκέπτες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μέχρι τις 30 Απριλίου είχαμε 200.000 αφιχθέντες και περισσότερες από 1.300 διεθνείς πτήσεις με υψηλές πληρότητες” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ γίνεται μνεία ειδικότερα και στα πέντε νησιά του Ν. Αιγαίου με διεθνή αεροδρόμια.

“Συγκεκριμένα, και τα πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τους διεθνείς αερολιμένες ξεκίνησαν πολύ δυναμικά, ξεπερνώντας μέχρι τις 30 Απριλίου κατά 13,07%, τον αριθμό των επισκεπτών του 2019, με περισσότερες από 1.300 διεθνείς πτήσεις, με υψηλές πληρότητες, που έφεραν στα νησιά ήδη περισσότερους από 200.000 επιβάτες”.

Μάλιστα η Πρωτοβουλία παρατηρεί πως φέτος η εκκίνηση στον τουρισμό έγινε τον Μάρτιο και όχι τον Απρίλιο.

“Το Νότιο Αιγαίο άλλωστε τράβηξε την αυλαία της φετινής τουριστικής περιόδου για τη χώρα, με τις πρώτες απευθείας διεθνείς πτήσεις να φτάνουν στα νησιά ήδη από τις 27 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε χρονιά” αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ ακολουθούν στοιχεία που δείχνουν πως η φετινή σεζόν πορεύεται καλύτερα από την αντίστοιχη του 2019.

“Προχωρούμε καλύτερα από το 2019 με αύξηση έως και 42%. Ειδικότερα, στη Ρόδο, προορισμό-ναυαρχίδα για τον ελληνικό τουρισμό, προσγειώθηκαν μέχρι τις 30 Απριλίου 700 πτήσεις, μεταφέροντας 114.844 επιβάτες, έναντι 102.664 το αντίστοιχο διάστημα της χρονιάς-ορόσημο, πετυχαίνοντας αύξηση της τάξης του 12%. Υπήρχε δε μέρα που στο Αεροδρόμιο Διαγόρας προσγειώθηκαν 56 αεροπλάνα και 9.500 επιβάτες, αριθμοί που συναντώνται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Εντυπωσιακό υπήρξε το ξεκίνημα για την Σαντορίνη, που σημείωσε αύξηση 42% (!) από το «άπιαστο» έως σήμερα 2019. Μέχρι τις 30 Απριλίου, η Σαντορίνη προσέλκυσε 38.257 επισκέπτες, κατά τουλάχιστον 10.000 περισσότερους από το 2019, οι οποίοι έφταναν τους 26.927. Ομοίως και η Κως ξεπέρασε, αν και οριακά το 2019, με 32.280 τουρίστες, σε σύγκριση με τους 31.597 το 2019, ενώ η Μύκονος κινείται σε εφάμιλλα του 2019 επίπεδα, έχοντας υποδεχθεί μέχρι σήμερα 17.455 ταξιδιώτες (18.189 το 2019)”.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε τέλος η Πρωτοβουλία μέσω της ανακοίνωσής της, “Το ισχυρό τουριστικό ρεύμα κατά τις Πασχαλινές διακοπές και όλες οι πρώτες ενδείξεις, παρά τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της τουριστικής σεζόν, δείχνοντας επιστροφή στα «ψηλά» του 2019”.

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων: Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα αλλά και αγώνας

Την κατάσταση μέσα στην οποίαν καλούνται να πορευθούν όλες οι επιχειρήσεις στα νησιά του Ν. Αιγαίου το φετινό καλοκαίρι περιέγραψε εν συντομία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος παρευρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων στον χώρο του ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ.

“Παρά την αισιοδοξία που έχουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η περιοχή μας δηλαδή εν όψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν δεν παύει όλη αυτή η κατάσταση, του πολέμου κυρίως και με το ενεργειακό κόστος και με όλα αυτά τα προβλήματα που συμβαίνουν να “περνούν” στην επιχειρηματικότητα μία δυσκολία που δεν συνάδει με αυτόν τον μήνα” παρατήρησε ο ίδιος, εξηγώντας πως υπό άλλες συνθήκες, “λογικά θα έπρεπε αν είναι πιο εύκολα τα πράγματα”.

Ο κ. Ρούσσος επανέλαβε μάλιστα πως, “Υπάρχουν δυσκολίες που δεν τις είχαμε προβλέψει”, ωστόσο όπως τόνισε, “Ελπίζω η καλή διαφαινόμενη τουριστική περίοδος να τις αμβλύνει, για να υπάρχει ένα καλό “ταμείο” στην περιοχή μας”.

Περί μη απαρτίας και συνέπειας συμβούλων

Αναφορικά με το γεγονός της απουσίας αρκετών συμβούλων από την παράταξη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” που είχε σαν αποτέλεσμα να μην συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο, μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος, Τζώρτζης Μακρυωνίτης.

Ο ίδιος εξήγησε πως αυτό δεν έχει συμβεί ξανά και οι συνάδελφοί του είναι συνεπείς πάντα.

“Συνάδελφοι σας καλωσορίζω μετά από δύο χρόνια κι εγώ στη Σύρο, σε αυτήν τη δια ζώσης συνεδρίαση. Βέβαια συνέβη το γεγονός της απουσίας αρκετών συναδέλφων. Αυτό που ήθελα να πω επειδή συμμετέχω σε όλα αυτά τα 11 χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πως ίσως μία, δύο ή τρεις φορές δεν έγινε Περιφερειακό Συμβούλιο. Και πρέπει να πω ότι σήμερα αρκετά μέλη της παράταξής μας επειδή είναι οργανωμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στο Συνέδριό του” ανέφερε σχετικά ο κ. Μακρυωνίτης, εξηγώντας πως, “Το αναφέρω γιατί πραγματικά είναι σπάνιο να μην γίνει συνεδρίαση. Στη σημερινή θητεία αυτό δεν νομίζω πως έχει συμβεί ξανά”.

Παράλληλα παρατήρησε πως, “υπάρχει συνέπεια των περιφερειακών συμβούλων και μάλιστα παρ' όλες τις δυσκολίες του νησιωτικού μας χώρου”. Ο ίδιος έκλεισε τη σύντομη αναφορά του, προτείνοντας να εξεταστεί η δυνατότητα να γίνονται μεικτές συνεδριάσεις, δηλαδή δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Συνεννόηση με το προεδρείο

Την απουσία συμβούλων σχολίασε παρακάτω ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου”, Χαράλαμπος Κόκκινος.

“Είναι λυπηρό για εικόνα του Περιφερειακού Συμβουλίου αυτό που γίνεται σήμερα, δηλαδή που δεν συνεδριάζει. Το λέω αυτό επειδή μετά από τόσο καιρό είχαμε δια ζώσης συνεδρίαση” τόνισε πρωτίστως, σημειώνοντας μάλιστα πως, “συμμετέχω από το 2011 στις διαδικασίες και νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που δεν γίνεται αυτό”.

Ο ίδιος παρατήρησε πως, “Καλό είναι να υπάρχει μία συνεννόηση ώστε αν κάποιοι είχαν κομματικές υποχρεώσεις, με συνεννόηση με το προεδρείο, να μη φτάναμε σε αυτό το σημείο. Απ΄ ό,τι κατάλαβα, δεν υπήρξε”. Κλείνοντας μάλιστα τη σύντομη αναφορά του στην εν λόγω εξέλιξη, επεσήμανε πως, “Το περιφερειακό συμβούλιο καλό είναι να δείχνει και αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα”.

Από πολιτική σκοπιά

Πολιτικά σχολίασε το γεγονός της απουσίας μελών του περιφερειακού συμβουλίου η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρία Χατζηγιάννη. Η ίδια θέλησε να σημειώσει ουσιαστικά πως ορισμένα μέλη αναλόγως του θέματος, χρησιμοποιούν ή όχι την κομματική ταυτότητά τους, με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση, που διευκρίνισε πως δεν “κρύβει” τη στήριξή της από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

“Δεν θα μιλήσω για το πόσο συνεπής είναι κάποιος απέναντι στο κόμμα που ανήκει και θέλει να συμμετέχει στις διαδικασίες, αλλά φαίνεται εδώ μία υποκρισία. Ότι όπου μας συμφέρει λέμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι και όπου δεν μας συμφέρει ή επιδιώκουμε να συμμετέχουμε στα όργανα του κόμματος που είναι γνωστό ότι συμμετέχουμε, λέμε ότι εκεί υπάρχει συνέπεια.

Αυτό το λέω γιατί και εν όψει των επόμενων εκλογών και όλης αυτής της συζήτησης, τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες και συμμετέχουν στην Αυτοδιοίκηση, ας σταματήσουν να παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι” τόνισε η ίδια, λέγοντας μάλιστα πως, “Είναι γνωστό ποιες απόψεις παρουσιάζει ο καθένας και είναι “μπολιασμένες” από το κόμμα που ανήκει”.

Η κα Χατζηγιάννη ολοκλήρωσε τον σχολιασμό της, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Η δική μας παράταξη δεν έχει κρύψει ποτέ από ποιο κόμμα στηρίζεται και ποιους εκπροσωπεί”.