Σε προτεραιότητα η προστασία της μικρής ιδιοκτησίας των νησιών, σύμφωνα με τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Τάξη αλλά χωρίς αιφνιδιασμούς για την εκτός σχεδίου δόμηση

Θα επανέλθουν στη συζήτηση όταν τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, από το Υπ. Περιβάλλοντος

Να μην απαξιωθεί η περιουσία πολλών νησιωτών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, με φόντο τις προωθούμενες αλλαγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση, ζητούν σε απόλυτο τόνο τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, με γνωμοδοτική απόφασή τους, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου προς διαβούλευση.

Ουσιαστικά σε συνέχεια αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η νομοθετική ρύθμιση του αρμόδιου Υπουργείου, που έρχεται προς συζήτηση το επόμενο διάστημα για την εκτός σχεδίου δόμηση - ενώ έχει λάβει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου -, θέτει τις εξής βασικές δύο προτεραιότητες: Πρώτον, την ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστη οδό, που να εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977 και δεύτερον, το πλάτος της οδού να είναι τουλάχιστον 3,5 μέτρων.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ειδικότερα από την αρμόδια περιφερειακή σύμβουλο και εντεταλμένη χωροταξίας, Έλλη Χωριανοπούλου, “βάσει των ανωτέρω προϋποθέσεων, πολλοί ιδιοκτήτες θα δουν την περιουσία τους να χάνει την αξία της, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των υφιστάμενων δρόμων στην εκτός σχεδίου περιοχή, είναι μη αναγνωρισμένοι πολεοδομικά”, ενώ επιπλέον, “αναμένονται μεγάλες ανατροπές σε επενδύσεις και σε υποθήκες δανείων, καθώς λόγω της απώλειας του δικαιώματος δόμησης θα μειωθεί κατακόρυφα η αξία των ακινήτων από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις επενδυτών και τραπεζών”.

Στις παράπλευρες συνέπειες, επεσήμανε πως, “συγκαταλέγονται καταγγελίες δανείων, επαναδιαπραγματεύσεις δανείων ακόμη και για συνεπείς δανειολήπτες με πρόσθετες εγγυήσεις και υποθήκες νέων ακινήτων, αλλά και ματαιώσεις επενδύσεων λόγω ανατροπών στην τραπεζική χρηματοδότηση”.

Ως εκ τούτου και με φόντο την αναγκαιότητα να μπει τάξη σαφώς στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά χωρίς αιφνιδιασμούς στους νησιώτες και τους ιδιοκτήτες μικρών γαιοτεμαχίων, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο, θέτει σε πρώτο πλάνο τις βασικές θέσεις και το κύριο πλαίσιο μέσα στο οποίο κρίνει πως πρέπει να λειτουργήσουν στο κράτος, αναφορικά με τα νησιά. Άρα, υπογράμμισε πως έως ότου ολοκληρωθεί ο τοπικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, να προασπιστεί η δυνατότητα δόμησης με τους ισχύοντες όρους και αυτό να συμπεριληφθεί στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση. Δεσμεύθηκε δε, πως, το θέμα θα επανέλθει για να συζητηθεί και στις λεπτομέρειες του, όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση. Ξεκαθάρισε πως όποια αλλαγή “τρέξει” από την κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ένα σημαντικό βάθος χρόνου.

Απομείωση αξίας χιλιάδων ακινήτων και ιδιοκτήτες διαφορετικών ταχυτήτων αιφνιδιαστικά

Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του θέματος, από την εισηγήτρια αναλύθηκαν τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για χιλιάδες περιουσίες νησιωτών.

“Η εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, θα οδηγήσει σε απομείωση της αξίας ακινήτων, ενώ οι πολίτες που θα χάσουν το δικαίωμα να μπορούν να εκμεταλλευτούν την ακίνητη περιουσία τους, ανέρχονται σε ένα συντριπτικά υψηλό ποσοστό. Επίσης, χιλιάδες ιδιοκτήτες που αγόρασαν ή κληρονόμησαν ένα γήπεδο, που πληρώνουν τόσα χρόνια φόρους και ΕΝΦΙΑ, ξαφνικά θα βιώσουν την απαξίωση της περιουσίας τους, ενώ ενδεχομένως, ο γείτονάς τους, με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις, απλά εφαρμόζοντας το νόμο, έχει ήδη οικοδομήσει”, ανέφερε αρχικά ενώ επεσήμανε ακόμη τα εξής: “Οι κανόνες που προσπαθεί να εφαρμόσει η πολιτεία, θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και ίδιοι για όλους τους πολίτες, έτσι ώστε να μη χαθούν οι έννοιες της ασφάλειας και της βεβαιότητας του δικαίου. Η έλλειψη ασφάλειας δικαίου διαταράσσει τη σχέση των πολιτών με την ακίνητη περιουσία τους και εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ έχει αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες και το κράτος”. Μεταξύ άλλων, όπως παρατήρησαν και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι κατά τις τοποθετήσεις τους, αυτές οι συνέπειες αφορούν στη μείωση της αξίας περιουσιακών στοιχείων και στην αποθάρρυνση επενδύσεων, στην ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετων κατασκευών και άρα στην καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος και φυσικά στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος και στην απογοήτευση των νησιωτών.

Η πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Βάσει των ανωτέρω, το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πλειοψηφία των μελών του, στήριξε τις βασικές προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις είναι οι εξής: “α. Να καθοριστούν άμεσα σε όλη τη χώρα, οι δρόμοι στους οποίους θα πρέπει να έχουν πρόσωπο τα ακίνητα εκτός σχεδίου, ώστε να μπορούν να δομηθούν. β. Να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός μέσω των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια. γ. Μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω, θα πρέπει η πολιτεία να προωθήσει μεταβατικές λύσεις, οι προϋποθέσεις των οποίων δεν θα οδηγούν σε στέρηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, το οποίο είναι επίσης αντισυνταγματικό”. Διευκρίνισαν μάλιστα σε κάθε τόνο, πως, “η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα δόμησης, με τους κανόνες που ισχύουν μέχρι σήμερα”.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής, Νικηφόρος Παπανικόλας τόνισε πως συμφωνεί με το γενικό σκεπτικό των προτάσεων, όμως επεσήμανε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν ιδιαιτερότητες νησιών. Επιπλέον, η επικεφαλής της παράταξης “Ανοικτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”, Χρύσα Καραγιάννη υποστήριξε πως για να τοποθετηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει πρώτα να βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο γιατί μπορεί να κρύβει “αστερίσκους”, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Αγγέλου, υποστήριξε πως η θέση της Περιφερειακής Αρχής έχει πολλά θετικά σημεία, ωστόσο και ο ίδιος επεσήμανε πως αναμένει το νομοσχέδιο, για το οποίο εκτίμησε πως θα κινείται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Και οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν λευκό.

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν σύντομα ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, που “αγκάλιασε” το πλαίσιο των προτάσεων της Περιφερειακής Αρχής, όπως και ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης ενώ αναλυτικότερες παρατηρήσεις έκαναν ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς και ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζώρζος επέμεινε στη θέση του πως για τη Σαντορίνη με δεδομένο τον κορεσμό της λόγω τουριστικής ανάπτυξης, θα πρέπει να υπάρξει ειδική αναφορά και πρόβλεψη για απαγόρευση δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές.