Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου

Διεκδίκησε προεδρία σε σκληρή “μάχη” με παρασκήνιο

Πραγματοποιήθηκαν χθες, οι εκλογές της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για την ανάδειξη προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναδείχθηκε χθες το μεσημέρι, μετά από έντονο παρασκήνιο και διαρκείς συζητήσεις μεταξύ των αιρετών που συμμετέχουν στο συλλογικό όργανο των Δήμων για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Κόντρα σε σενάρια που ήθελαν όλο το τελευταίο διάστημα την επικράτηση του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου στο “τιμόνι” της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, τελικά η κάλπη ανέδειξε νέο πρόεδρο τον δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη. Πρόκειται για μία εξέλιξη που ναι μεν έρχεται να επιβεβαιώσει πως σταθερά... η προεδρία της ΠΕΔ περνά σε Ροδίτη δήμαρχο, αλλά και να υπογραμμίσει πως η στόχευση του Αλέξη Αθανασίου στην προεδρία, άφησε πεδίο ελεύθερο σε άλλον Κυκλαδίτη δήμαρχο, ώστε να διεκδικήσει την καρέκλα της αντιπροεδρίας.

Πρέπει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την ψηφοφορία, ο κ. Κολιάδης έλαβε τελικά 11 ψήφους, ο κ. Αθανασίου 7 ψήφους, ενώ υπήρξε κι ένα λευκό.

Βάσει των επιλογών των αιρετών από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αλέξανδρο Κολιάδη θα πλαισιώνει για τα επόμενα χρόνια, ο νέος αντιπρόεδρος και για πρώτη φορά από άλλο Κυκλαδονήσι, δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ενώ γραμματέας εκλέχθηκε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου και πρώην πρόεδρος ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης.

Υπογραμμίζεται πως ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Αθανασίου θα είναι πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ.

Για πρώτη φορά διεκδίκηση της προεδρίας από Κυκλάδες

Η “μάχη” για την προεδρία της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναφορικά με την τρέχουσα 5ετη θητεία δόθηκε τελικά ανάμεσα στον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και τον δήμαρχο Ρόδου, παρά τις εντονότατες αναφορές σε αυτοδιοικητικά “πηγαδάκια” πως ο κ. Κολιάδης μέχρι πρόσφατα δεν ήταν βέβαιο πως θα διεκδικούσε την προεδρία και θα έθετε υποψηφιότητα.

Ουσιαστικά για πρώτη φορά υπήρξε “αντίπαλο” στρατόπεδο όσον αφορά στην προεδρία της ΠΕΔ, καθώς σε άτυπες συζητήσεις πάντα γινόταν η συμφωνία για στήριξη του εκάστοτε Ροδίτη δημάρχου, ενώ αντιπρόεδρος ψηφιζόταν ο Συριανός δήμαρχος.

Σε αυτή τη θητεία και για πρώτη φορά, αυτό το “κατεστημένο” υπήρξε προσπάθεια να “σπάσει”, με την υποψηφιότητα του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος είχε επαφές με δημάρχους από τους δύο νομούς και όλο το προηγούμενο διάστημα, πληροφορίες της εφημερίδας, ήθελαν να εισέπραττε έντονη αποδοχή. Ωστόσο, τελικώς, αυτή η προφορική πρόθεση συνεργασίας και στήριξης δεν μετουσιώθηκε σε πράξη στην κάλπη της Κυριακής, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Αθήνα, κάτι που έρχεται να “προδώσει” έντονο παρασκήνιο.

Σε κάθε περίπτωση η Σύρος επεδίωξε να έχει ηχηρή φωνή στη νέα σύνθεση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, γεγονός θετικό.

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα”

Αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία, η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης ώστε να έχει τις πρώτες δηλώσεις του για το αποτέλεσμα.

“Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπήρχαν δύο υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου. Ευχαριστώ πάρα πολύ τους επτά συναδέλφους μου που με τίμησαν με την ψήφο τους σε αυτή τη διεκδίκηση”, σχολίασε αρχικά ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας πως, “ο Αλέξανδρος Κολιάδης, ο δήμαρχος Ρόδου έλαβε έντεκα ψήφους και είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. Εγώ εξελέγην πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου”.

Αυτή τη φορά είχε αντίπαλο, ενώ μέχρι τώρα πήγαιναν συναινετικά”

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του μέσα στο συλλογικό όργανο των Δήμων για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, θα είναι ουσιαστική και παραγωγική, όπως ο ίδιος τονίζει στην “Κοινή Γνώμη”, καθώς τα θέματα που απασχολούν τα νησιά είναι εξαιρετικά κρίσιμα και σοβαρά, για το παρόν και το μέλλον τους, για την καθημερινότητα των νησιωτών και την ανάπτυξη των τόπων.

“Η δική μου διεκδίκηση ήταν αυτοδιοικητική. Ήταν για τα νησιά μας, είτε μικρά, είτε μεσαία, είτε μεγάλα και ήταν για να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για το Νότιο Αιγαίο”, πρόσθεσε παρακάτω.

Εξήγησε μάλιστα πως, “συναινετικά μέχρι προσφάτως, πάντα ο δήμαρχος Ρόδου έπαιρνε την προεδρία”. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά είναι πως, “αυτή τη φορά είχε αντίπαλο. Κέρδισε στις εκλογές και εγώ από πλευράς μου να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον συνάδελφο”.

Ο κ. Αθανασίου από τη θέση του μέσα στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου δεσμεύεται ότι θα προσπαθεί για το καλύτερο αναφορικά με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, μέσω προτάσεων για όλα τα θέματα (ακτοπλοΐα, υγεία, αυτοδιοίκηση κ.α.).