Ο “χάρτης” της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για να βοηθηθούν τα νησιά την τρέχουσα 5ετια

Σε προτεραιότητα λειψυδρία, απορρίμματα και λύματα

Τη δέσμευσή τους πως αρχίζει ένας νέος κύκλος προσπαθειών, διεκδικήσεων και έργου για τη διαχείριση των προβλημάτων όπως η λειψυδρία, τα απορρίμματα, τα λύματα και η ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών, έδωσαν οι συμμετέχοντες αυτοδιοικητικοί από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Ο πρόεδρος, Αλέξανδρος Κολιάδης κατά την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση στην Αθήνα (με δυνατότητα και τηλεδιάσκεψης), υπογράμμισε πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για τα νησιά, αναφορικά με όσα πρέπει να διεκδικηθούν για την καλυτέρευση της ζωής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών.

Εξηγώντας πως τα παραπάνω θέματα μπαίνουν σε προτεραιότητα, σημείωσε πως η προετοιμασία όλων των ζητημάτων θα γίνεται στα τοπικά παραρτήματα (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου), ώστε η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου να προχωρά στο έργο της.

Αξίζει εξ αρχής να αναφερθεί, πως όσον αφορά στις Κυκλάδες, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος είναι ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Αναγνώριση του οφέλους που προσφέρουν τα νησιά, από την πολιτεία

Ο κ. Κολιάδης αρχικά εξέφρασε πως είναι τιμή για τον ίδιο να ηγείται της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, λέγοντας πως, “είναι μία περιφέρεια που αποτελείται από 34 Δήμους – Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – με περίπου 320.000 μόνιμους κατοίκους, άνισα όμως κατανεμημένους στα νησιά μας”.

Παρά τις δυσκολίες που – όπως τόνισε – γεννά η γεωγραφική ασυνέχεια, επεσήμανε πως, “η περιοχή μας διακρίνεται για τον μακρόχρονο πολιτισμό της, για τις γεωφυσικές της ομορφιές και για την πλούσια παράδοσή της”, ενώ τόνισε ακόμη, πως, “σήμερα, αποτελεί την κύρια τουριστική περιφέρεια, προσφέροντας σημαντικά έσοδα, στην εθνική μας οικονομία, στηρίζοντας την προσπάθεια της χώρας μας, στην οικονομική της ανόρθωση”.

Συνέχισε, σημειώνοντας πως η γεωφυσική ιδιαιτερότητά της, “είναι αυτή που προσδιορίζει και τον ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης της νησιωτικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε πως, “εμείς οι νησιώτες, μέσα και από τη λειτουργία των θεσμικών μας οργάνων έχουμε πετύχει έναν αξιοζήλευτο βαθμό συνεργασίας, συναδελφικότητας και αλληλεγγύης που βρίσκεται πέρα και πάνω από διάφορες πολιτικές, από τοπικούς ανταγωνισμούς κ.α.”.

Κατά συνέπεια, ξεκαθάρισε πως πρώτος στόχος της νέας διοίκησης της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου είναι “η ακόμη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού για το κοινωνικό και οικονομικό όφελος των νησιωτών μας”.

Όπως διευκρίνισε, “μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα, υπαρκτά εδώ και χρόνια όπως είναι η προσπάθεια για την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών μας, ανεξαρτήτως μεγέθους, η στελέχωση των Δήμων μας με το αναγκαίο και απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, η ενίσχυση των διαδημοτικών – διανησιωτικών συνεργασιών μέσα από την αξιοποίηση όλων των απαραίτητων αναπτυξιακών μας “εργαλείων”, όπως είναι ενδεικτικά οι νέοι χρηματοδοτικοί μας πόροι, κυρίως αυτοί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί, τους οποίους θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό”.

Επίσης, υπογράμμισε πως, “πάνω απ' όλα είναι η συνειδητοποιήση της πολιτείας, της σημαντικής συνεισφοράς των νησιών μας σε όλα τα επίπεδα και η αντίστοιχη στήριξή τους”.

Άρα, εξήγησε πως ως ΠΕΔ, “προτεραιότητά μας είναι η διεκδίκηση εκείνων των θεσμοθετημένων πόρων που πηγάζουν από τις τοπικές μας οικονομίες και που πρέπει να επιστρέφονται ανταποδοτικά σε αυτές έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες μας ανάγκες σε έργα υποδομής και συντήρησης στην παροχή άρτιων υπηρεσιών από την πλευρά των Δήμων”.

Δυναμική διεκδίκηση για τα νησιά

Παρακάτω, ο κ. Κολιάδης ξεκαθάρισε πως, “θα συνεχίσουμε και θα ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, των δομών Υγείας και Πρόνοιας για όλα τα νησιά μας”, λέγοντας πως ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί “στην αγαστή συνεργασία της ΠΕΔ με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, μέσω και του δημοκρατικού προγραμματισμού σε όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης, αλλά και περιφερειακής διοίκησης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “στόχος μας επίσης είναι η συστηματική συνεργασία με την ΚΕΔΕ, τις νησιωτικές περιφέρειες, την ΕΕΤΑΑ και όλους τους επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς που δυνητικά θα μας βοηθήσουν στο έργο μας”, αλλά φυσικά και η στελέχωση των υπηρεσιών της ΠΕΔ. Ο κ. Κολιάδης έκλεισε την τοποθέτησή του, δεσμευόμενος για μία δυναμική διεκδίκηση υπέρ των νησιών.

Στους πρωταγωνιστές… η λειψυδρία

O δήμαρχος Τήνου υπενθύμισε πως πρέπει να “τρέξει” η καμπάνια για τη λειψυδρία, σε συνέχεια απόφαση της προηγούμενης διοίκησης και με φόντο τα αιτήματα πολλών νησιών (Τήνου, Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Ίου).

Όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Κροντηράς, θα είναι μία πανκυκλαδική καμπάνια με σποτ για ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και των τοπικών κοινωνιών αναφορικά με την ορθολογική διαχείριση του νερού.

“Το σποτ είναι σχεδόν έτοιμο. Πρέπει να προχωρήσουμε. Η λειψυδρία είναι σχεδόν χειρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Το σποτάκι είναι γενικό και δεν αναφέρεται σε Δήμους. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι οι Δήμοι”, ανέφερε, επισημαίνοντας πως, “θα είναι μία καμπάνια στα ελληνικά και στα αγγλικά και θα περιλαμβάνει το βασικό ενημερωτικό κείμενο για την ορθή χρήση νερού, την ιστοσελίδα που θα φιλοξενήσει το περιεχόμενο, δημιουργία σελίδων στα social media, μακέτα μονόφυλλου εντύπου σε δύο γλώσσες και διανομή στα σημεία εισόδου και επαφής με το κοινό κ.α.”. Ο κ. Κολιάδης συμφώνησε αυτή η καμπάνια να συνεχιστεί ώστε να “τρέξει” προσεχώς, επισημαίνοντας πως, αυτό είναι μόνο μία κίνηση για το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας, καθώς η ΠΕΔ θα κινηθεί δυναμικά.

Η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει υποδομές

Το παράδειγμα και το πρόβλημα της Νάξου μετέφερε ο δήμαρχός της, Δημήτρης Λιανός, γνωστοποιώντας πως θα διπλασιαστούν τα τέλη νερού για τους δημότες. Λέγοντας αρχικά πως τα δύο φράγματα του νησιού είναι άδεια, σχολίασε: “Στα νησιά παρόλο που υπάρχουν οι υφιστάμενες υποδομές και δεδομένης της έλλειψης βροχοπτώσεων υπάρχουν προβλήματα. Εμείς στη Νάξο έχουμε δύο φράγματα αλλά δυστυχώς είναι άδεια. Ζητάμε από την κυβέρνηση για όλα τα νησιά που έχουν θέματα λειψυδρίας, να υπάρξει ένα ολιστικό πρόγραμμα”. Και πρόσθεσε πως, ο τουρισμός παρουσιάζεται με μεγάλη ένταση και η νησιωτική περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη στις υποδομές της. “Η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ό,τι χρειάζεται”, επανέλαβε αρκετές φορές, λέγοντας πως, “στη Νάξο θα φτάσουμε τουλάχιστον στον διπλασιασμό των τελών του νερού και δεν θα φτάσουν τα χρήματα για να καλύψουμε το κόστος. Άρα, χρειάζεται η ενημέρωση του κόσμου και των επισκεπτών για συνετή χρήση”.

Προγράμματα αναβάθμισης των βιολογικών

Από την πλευρά του, για έργα αναβάθμισης υποδομών που θα βοηθήσουν τα νησιά, μίλησε ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος. “Να θέσω ένα ακόμη θέμα που αφορά το νερό. Υπάρχει μία μελέτη που λέει ότι στη Σαντορίνη το 2042 θα είναι αδύνατη η καλλιέργεια των παραδοσιακών προϊόντων λόγω της κλιματικής αλλαγής”, υπενθύμισε, εξηγώντας πως, το νησί είχε άνυδρα προϊόντα, ωστόσο, εξήγησε πως, “είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί το νερό των βιολογικών καθαρισμών, δηλαδή θα χρειάζονται προγράμματα αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών, ούτως ώστε το νερό να επαναχρησιμοποιείται στην άρδευση και μάλιστα κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη”. “Είναι ένα μείζον ζήτημα”, κατέληξε ο δήμαρχος για το οποίο ζήτησε την ανταπόκριση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

“Συναγερμός” και για τη διαχείριση απορριμμάτων

Τέλος, ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης έθεσε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. “Συμφωνώ απόλυτα και με την ενεργειακή αναβάθμιση και με το θέμα της λειψυδρίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα ήθελα επίσης σε μία ειδική συνεδρίαση να μπει η διαχείριση απορριμμάτων. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Είναι μία βόμβα ειδικά για το νησί μου, απ΄ ό,τι γνωρίζω και για την Τήνο. Δεν ξέρω για άλλα νησιά. Φαντάζομαι όμως και για άλλα νησιά”, ανέφερε, εξηγώντας πως, “στην Άνδρο αυτή τη στιγμή είμαστε σε πλήρες αδιέξοδο διότι ο ΧΥΤΥ για να κατασκευαστεί - είναι τώρα στη φάση του Ελεγκτικού η σύμβαση – θέλει τουλάχιστον 2,5 με 3 χρόνια και δεν έχουμε χώρο ούτε εναλλακτικής απόθεσης απορριμμάτων. Δεν έχουμε τίποτα”. Τονίζοντας πως είναι σε επαφή με τα Υπ. Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έκλεισε την παρέμβασή του, λέγοντας πως, “ως ΠΕΔ να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε και με τη διαχείριση των απορριμμάτων”.