Οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων έθεσαν προς την κυβερνητική πλευρά σοβαρά ζητήματα που παραμένουν “ανοικτά” για τα νησιά

Ζουμ σε ακτοπλοϊκό, υποδομές, χρηματοδοτήσεις και υγεία

Θ. Λιβάνιος, Μ. Κουτουλάκης και Γ. Παππάς στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Τα σοβαρά και αναπάντητα μέχρι στιγμής ζητήματα των “τσουχτερών” ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, των μη ικανοποιητικών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, όπως επίσης των καθυστερήσεων στην απόδοση χρηματοδοτήσεων και των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό στις δομές υγείας στα νησιά, έθεσαν προς την κυβερνητική πλευρά, Δήμαρχοι των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, Μανώλη Κουτουλάκη, οι δήμαρχοι ανέπτυξαν τα αιτήματά τους, για τα οποία ζητούν όχι μόνον στήριξη αλλά και άμεση ανταπόκριση. Τα κυβερνητικά πρόσωπα παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις των δημάρχων, στο πλαίσιο της συνεργασίας που οφείλουν να έχουν ως νέα κυβέρνηση, μετά από τις εθνικέ εκλογές.

Σημειώνεται πως στην τελευταία δια ζώσης συνεδρίαση των μελών της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συμμετείχε μέσω zoom ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας καθώς επίσης παρούσα ήταν η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Μαριάννα Νικολαΐδου.

Γιάννης Σιώτος, δήμαρχος Τήνου

Το θέμα των χρηματοδοτήσεων έθιξε αρχικά ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος. “Το βασικό που θα ακούσετε από όλους τους νησιώτες συναδέλφους μου είναι ότι πρέπει να εξορθολογιστούν και να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες”, ανέφερε αρχικά, μιλώντας παρακάτω για το κομμάτι της λειτουργίας των αφαλατώσεων και του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τους Δήμους.

“Οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 75% στο Νότιο Αιγαίο. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τη λειψυδρία. Θέλουμε γενναίες χρηματοδοτήσεις. Από τον χειμώνα δουλεύουν αποκλειστικά οι αφαλατώσεις, όχι οι πηγές, αυξάνουμε την κατανάλωση ρεύματος. Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Τήνου έχουμε ένα παθητικό 500 χιλ. ευρώ στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει ένα ολιστικό πρόγραμμα ύδρευσης και αποχέτευσης

γιατί μέχρι τώρα, πραγματικά οι χρηματοδοτήσεις σας είναι γενναιόδωρες αλλά κι εμείς θέλουμε τη βοήθειά σας για να μην τα κάνουμε όλα αυτά αποσπασματικά”.

Τέλος, ο Γιάννης Σιώτος αναφέρθηκε στο προσωπικό και τις προσλήψεις. “Για την πρόσληψη και του εκτάκτου προσωπικού αλλά και του μόνιμου πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός. Για παράδειγμα, από 20 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά στον Δήμο Τήνου κάναμε τόσο γρήγορα την εκκίνηση διαδικασιών και ακόμη δεν έχω προσλάβει. Θα προσλάβω το νωρίτερο στις 24 Ιουλίου.

Και όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό, ενώ έχω τα χρήματα να προσλάβω 21 άτομα, μου δέχτηκαν μόνον 3. Από τη στιγμή που δεν βαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό, κι αυτό πρέπει να το δείτε”, επεσήμανε, λέγοντας πως το κεντρικό κράτος οφείλει να εξετάσει και τον τρόπο της ενίσχυσης τη καταστατικής θέσης των αιρετών ώστε “να μην τρέχουν για ψύλλου πήδημα στον Εισαγγελέα”.

Ο κ. Σιώτος δεν παρέλειψε να ζητήσει και την έκδοση της εγκυκλίου για τις εκλογές, το ταχύτερο δυνατό.

Αντώνης Σιγάλας, δήμαρχος Θήρας

Το θέμα των υποδομών έβαλε σε προτεραιότητα αυτονόητα ο δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας, τονίζοντας πως κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί δεν μπορούν να παραμένουν ανοχύρωτοι, όταν ο ανταγωνισμός είναι σε διεθνές επίπεδο.

“Οι βασικές υποδομές δεν μπορεί να είναι ζητούμενο για τις Κυκλάδες, για τα νησιά τα οποία διαπρέπουν. Η Σαντορίνη βγήκε πρώτη στον κόσμο ως προορισμός στη Google και όπως και η Μύκονος, η Κως και η Ρόδος, ανταγωνιζόμαστε στο εξωτερικό προορισμούς με ολοκληρωμένες υποδομές και εμείς δεν έχουμε νερό, αποχέτευση, οδικό δίκτυο, λιμάνι, μαρίνα”, σχολίασε ο δήμαρχος, ζητώντας ανταπόκριση για άμεσες εξελίξεις όπου παρίσταται ανάγκη.

Επιπλέον, μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις. “Πρέπει να αξιοποιούμε χρήματα που παίρνουμε από προγράμματα όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Χρήματα που πήραμε για την ηλεκτροκίνηση όπως 1,5 εκατ. ευρώ εδώ και δύο χρόνια και δεν μπορέσαμε να τα έχουμε, γιατί δεν παίρναμε μία απλή έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την πήραμε μόλις άλλαξε η ηγεσία”. Ενδεικτικά έφερε στο προσκήνιο και τη χρηματοδότηση άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις έξυπνες πόλεις.

Τέλος, ο κ. Σιγάλας μίλησε για το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων. “Κινδυνεύσαμε από τον ΧΑΔΑ με τις καταγγελίες που μας έγιναν γιατί έφυγε ο εργολάβος και “παίξαμε” παγκόσμια. Ευτυχώς αυτή η κυβέρνηση, την τελευταία στιγμή πέρασε μια νομοθετική ρύθμιση για να γλιτώσουμε. Όπως και η εξαίρεση από τη ζώνη 1 για να μπορέσουμε να βάλουμε μη μόνιμες κατασκευές για να κάνουμε ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων”, σημείωσε, εκφράζοντας τέλος τις ευχαριστίες του προς τον κ. Κουτουλάκη για την ανταπόκριση στα θέματα των αφαλατώσεων.

Δημήτρης Λιανός, δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Την ανάπτυξη αντανακλαστικών για τους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας στα νησιά έθιξε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

“Αυτά τα τέσσερα χρόνια που ήταν μεταβατικά για όλους μας, θεωρώ ότι ωριμάσαμε αρκετά σαν αιρετοί, η πολιτεία, η κυβέρνηση, όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι υπηρεσίες. Η κοινωνία είναι μπροστά και εμπιστευόμαστε εσένα Υπουργέ να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το βασικό που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα στα νησιά μας πρέπει να δοθεί έμφαση στα θέματα που άπτονται της υγείας και της παιδείας που είναι πάρα πολύ σημαντικά για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη”, υποστήριξε σε απόλυτο τόνο.

Λευτέρης Καραΐσκος, δήμαρχος Αμοργού

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος μίλησε για το αυξημένο κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων και τις συνέπειες που υπάρχουν στην ανταγωνιστικότητα των νησιών. “Μία μεγάλη αιτία είναι το κόστος της ακτοπλοΐας, το οποίο από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα δημιουργεί τεράστιο θέμα. Και στην καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων στα νησιά και βέβαια σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε σχέση με άλλους προορισμούς”, παρατήρησε ο κ. Καραΐσκος, επισημαίνοντας πως, “υπάρχει και το καλοκαίρι. Ξεκίνησε η σεζόν και τα νησιά γεμίζουν. Το θέμα είναι ότι η τοπική οικονομία δεν θα ευνοηθεί από αυτόν τον κόσμο που θα επισκεφθεί τα νησιά, γιατί τα λεφτά θα πάνε αλλού”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον πολύπαθο κλάδο της εστίασης. “Αντιλαμβάνεστε ότι ένας κλάδος που πλήττεται είναι η εστίαση. Ένας κλάδος που η ίδια η Περιφέρεια έχει επενδύσει σε αυτό γιατί είναι αυτό που μας διαφοροποιεί τουριστικά, η τοπική γαστρονομία στο Νότιο Αιγαίο. Υπάρχουν προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να μειωθεί αυτό το κόστος”, επεσήμανε, καλώντας τους κυβερνητικούς να εξετάσουν το μεγάλο θέμα. “Ακούσαμε μία εξαγγελία από την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούμε γιατί είναι μεγάλο το θέμα”, συμπλήρωσε, καταλήγοντας.

Ρένα Βελισσαροπούλου, δήμαρχος Κέας

Ερώτηση για το τι θα γίνει με “παγωμένες” χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έκανε η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου.

“Θα έχουμε κάτι να περιμένουμε από αυτό; Η χρηματοδότηση που είχαμε κάποια νησιά ήταν στο 50% ή ίσως και κάπου πιο κάτω από αυτό το ποσοστό. Θα περιμένουμε κάτι σε αυτά;”, ρώτησε ευθέως, ενώ έθιξε και το θέμα της ενίσχυσης για τους δημόσιους υπαλλήλους και την παραμονή τους στα νησιά. “Υπάρχει μία απαίτηση, στη χρηματοδότηση, ενίσχυση στη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έρχονται να υπηρετήσουν στον τόπο μας. Ιδιαιτέρως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε πάρα πολλούς πυροσβέστες, αστυνομικούς, λιμενικούς, εκπαιδευτικούς που ζητούν μία οικονομική ενίσχυση από τους Δήμους μας. Εμείς στο παρελθόν είχαμε βοηθήσει και βοηθάμε τους ιατρούς γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν δώσουμε ένα οικονομικό κίνητρο, γιατρούς δεν θα έχουμε στους τόπους μας. Αλλά μαζί με τους γιατρούς έχουν έρθει και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αδύνατον ο προϋπολογισμός των μικρών νησιών να αντέξει αυτό το τεράστιο βάρος. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά ειλικρινά δεν υπάρχει ο τρόπος γι αυτό”, σημείωσε, μιλώντας αναλυτικά για το παράδειγμα της Κέας.