Προσφυγή του Κ. Απέργη για την ανάθεση σε εταιρεία της προσπάθειας διεκδίκησης της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021

“Όχι στο άψυχο εγχείρημα”

Προτείνει την αξιοποίηση κατάλληλων δυνάμεων της Σύρου στο πλαίσιο του τυπικά ορθού

Υπέρμαχος της διεκδίκησης της υποψηφιότητας της Σύρου για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021, αλλά κάθετα αντίθετος με την ανάθεση της προσπάθειας σε εταιρεία, παρουσιάζεται ο Κώστας Απέργης μέσα από την προσφυγή που κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενωμένη Σύρα”, καθιστά σαφές το πλαίσιο της διαφωνίας του, αναπτύσσοντας τέσσερις συγκεκριμένους λόγους, για τους οποίους ζητά την ακύρωση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ενώ προτείνει, ότι θα πρέπει για την επίτευξη του σκοπού να αξιοποιηθούν όλες οι υγιείς και νέες δυνάμεις της Σύρου που “δείχνουν το δρόμο”, με “εργαλεία” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αφετηρία το δήμο και τις υπηρεσίες του.

Ο ίδιος, σημειώνοντας ότι, διαφοροποιεί τη θέση του αποκλειστικά και μόνο ως προς την ανάληψη της προσπάθειας από τη γερμανική εταιρεία, προτείνει ότι θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά ο τρόπος μέσω του οποίου θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να πραγματοποιηθεί “δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός με πρόσκληση ενδιαφέροντος”, ώστε να επιλεγεί ο καλύτερος που “θα εγγυάται την ποιότητα των υπηρεσιών”.

Λόγοι διαφωνίας

Ο κ. Απέργης όπως διασαφηνίζει τόσο μέσω της προσφυγής όσο και μέσω των δηλώσεών του στην εφημερίδα, διαφωνεί “όσον αφορά στην ανάθεση σε εταιρεία συμβούλων της προσπάθειας υποστήριξης” για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας του ευρωπαϊκού θεσμού. Ο ίδιος στο περιεχόμενό της, αναφέρει τέσσερα βασικά επιχειρήματα, με άξονα τα οποία ζητά την ακύρωση της απόφασης από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Συγκεκριμένα, εξηγεί πως, “οι λόγοι είναι διαδικαστικοί αλλά άπτονται της διαφάνειας”. Πρωτίστως ο κ. Απέργης σημειώνει ότι, “δεν έχει εγγραφεί η δαπάνη στον προϋπολογισμό του δήμου”, κάτι που “είναι απαραίτητο” όπως προσθέτει. Σημαντικός λόγος επίσης, αποτελεί η μη συμπερίληψη της δράσης “στο ετήσιο πρόγραμμα του δήμου και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό”, με αποτέλεσμα, η ενέργεια “να στερείται νομιμότητας”. Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει πως, στην παρουσίαση της πρότασης, “δεν αναφέρθηκε το είδος και το αντικείμενο των υπηρεσιών που θα παρασχεθούν από τον υποψήφιο ανάδοχο” ενώ συμπλήρωσε πως “δεν αιτιολογείται ούτε η αδυναμία υπηρεσιών του δήμου και ιδίως της υπηρεσίας προγραμματισμού” αναφορικά με την ανάληψη της οργάνωσης.

“Ιστορική απαίτηση η διεκδίκηση”

Στη συνέχεια, ο κ. Απέργης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πως στηρίζει την ιδέα καθώς θα ωφελήσει το νησί, υπογραμμίζει - όπως άλλωστε είχε τονίσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα – ότι, “Είμαι υπέρμαχος της πρωτοβουλίας καθώς θεωρώ ότι είναι ιστορική απαίτηση να τη διεκδικήσει το νησί, γιατί το 2021 η σύγχρονη Ελλάδα θα γιορτάζει τα 200 χρόνια της εθνικής της υπόστασης, ως Χώρα που ανήκει στον πυρήνα των Ευρωπαϊκών Χωρών. Δικαίως, η Σύρος - η οποία υπήρξε η πρώτη πύλη επικοινωνίας της νεογέννητης Ελλάδας με την γηραιά ήπειρο και στο απάνεμο λιμανάκι της, η καθημάς Ανατολή υποδέχονταν την πολιτισμένη Ευρώπη - να διεκδικεί τον τίτλο αυτό. Είναι ιστορικά τεκμηριωμένη η συμβολή της ως γέφυρας του Ελληνικού με τον Ευρωπαικό πολιτισμό, που σφυρηλατήθηκε με την δημιουργία του Εθνικού Ανεξάρτητου κράτους”. Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών του μάλιστα, αναφέρει πως, τα ανωτέρω, “με επιμονή μας θύμιζε ο επιφανής ρέκτης του Συριανού πολιτισμού και ισόβιος ένοικος του Ερμουπολίτικου πνεύματος Δημήτριος Κρίνος”, επικαλούμενος τα γραφόμενά του, ότι “οι ευρωπαϊκοί πορτολάνοι(χάρτες) στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του νεοσύστατου κρατιδίου δεν το σημείωναν ούτε ως Greece, ούτε ως Ηellas, aλλά, ως GYRA (Σύρα).Τέτοια ήταν σημασία του μικρού αλλά με τεράστια γεωστρατηγική σημασία νησιού μας”, διευκρινίζει.

Αξιοποίηση δυνάμεων

Ακολούθως, ο Κώστας Απέργης, λέγοντας ότι ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης “έχει υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, τονίζει, “Στο πλαίσιο αυτού, θα έπρεπε να συνεισφέρει ό,τι μπορεί το τμήμα, του οποίου βασικό αντικείμενο είναι ο σχεδιασμός”, συμπληρώνοντας ότι, “το πανεπιστήμιο έχει και κάποιες υποχρεώσεις σε αυτά που του παρέχουμε εμείς”. Επιπρόσθετα, ο Κώστας Απέργης επισημαίνει ότι “πίσω από τα σεμινάρια της Ερμούπολης είναι η ΕΜΝΕ τα μέλη της οποίας έχουν κάνει σημαντικές μελέτες για τη Σύρο”. Περαιτέρω, προσθέτει δε, πως, “είναι πασίδηλο στο νησί, ότι πρωταγωνίστησαν για την εκκόλαψη της ιδέας αυτής, δηλαδή της διεκδίκησης της υποψηφιότητας της πολιτιστικής πρωτεύουσας, σε καιρούς χαλεπούς , όπου η ένδεια και αυτού του καθημερινού «επιούσιου άρτου», αποθαρρύνει φιλόδοξες πρωτοβουλίες «θεάματα», τα νιάτα του νησιού που δημιουργούν σύγχρονο πολιτισμό και συνεχίζουν την βαθιά ριζωμένη πολιτιστική παράδοση του τόπου και κατάφεραν να συγκινήσουν την ελληνική και την διεθνή κοινή γνώμη μέσω του διαδικτύου”.

Ερμηνεύοντας τα παραπάνω, τόνισε πως “υπάρχουν πολιτιστικοί όμιλοι, εικαστικοί και φορείς που παράγουν Πολιτισμό και που δεν μπορεί κάποιος να τους αγνοήσει και να θέσει επί τάπητος μία πρόταση αποστειρωμένη”. Για τον ίδιο άλλωστε, “το ζήτημα είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία και η επιτροπή προγραμματισμού του δήμου να απευθύνει μία ανοιχτή πρόσκληση και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους εταιρείες” που θα στηρίξουν όσο το δυνατόν καλύτερα μετά το 2015 – υποστηρικτικά – το εγχείρημα.

“Να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα”

“Εάν θέλεις όντως να γίνεις πολιτιστική πρωτεύουσα θα πρέπει να προχωρήσεις σε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος και να ζητήσεις από δυνατούς “παίκτες” προτάσεις, όπου μέσω του ευγενούς ανταγωνισμού θα έχουμε να επιλέξουμε τη συμφέρουσα από όλες τις απόψεις πρόταση”, σημειώνει παρακάτω ο κ. Απέργης, εξηγώντας ότι “ακόμη κι αν ο κ. Δεκαβάλλας τονίζει ότι η εταιρεία δεν ζητά περισσότερα από 25 χιλιάδες ευρώ, το θέμα είναι να προκύψει όφελος για τον τόπο και να δούμε ποια θα είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα”. Άλλωστε, “η ιστορία τώρα παρουσιάζεται σαν να είναι προϊόν και σκέψη μίας εταιρείας ενώ υπάρχει ένα πολιτιστικό κίνημα νέας γενιάς που μας δείχνει ένα δρόμο. Αν δημιουργήσουμε ένα άψυχο εγχείρημα από μάνατζερ, που κάνουν τη δουλειά τους με στόχο το κέρδος, θα αποδυναμωθεί η προσπάθεια”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο επικεφαλής, σημείωσε ότι “μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου, συστήνουμε μία θυγατρική που θα είναι οργανισμός διεκδίκησης πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης” και στον οποίο θα δύναται “να συμμετάσχει ίσως ένα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο που θα έχει σχέση με το αντικείμενο” προκειμένου “να δημιουργηθεί η νέα φυσιογνωμία όπου με αυτήν θα προχωρήσουμε” και η οποία θα είναι ικανή “να σπάσει “άλατα”, όπως για παράδειγμα, η αμμοβολή. Επομένως, ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα αναφέρει πώς θα φτιάξουμε το νησί, είναι ο μόνος τρόπος να διεκδικήσουμε σοβαρά την υποψηφιότητα”, επισημαίνει καταλήγοντας.