Κατά πλειοψηφία η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παύση διεκδίκησης της υποψηφιότητας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021

Οριστικό τέλος σε μία προσπάθεια που δεν ξεκίνησε ποτέ...

Στο πλαίσιο μίας έντονης συνεδρίασης στο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η Σύρος να αποσύρει την υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 αλλά και να θέσει επίσημα τέλος σε μία προσπάθεια που όπως τόνισαν ορισμένοι αιρετοί “μάλλον δεν ξεκίνησε ποτέ”.

Το σοβαρό θέμα που τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής κατόπιν δύο αναβολών που έλαβε σε προηγούμενες συνεδριάσεις, προκάλεσε την αντιπαράθεση ανάμεσα κυρίως στις παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, με φόντο τον προβληματισμό αν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νέας θητείας, αλλά και της προηγούμενης – οπότε και ελήφθη η απόφαση υποψηφιότητας – πραγματοποιήθηκαν ή όχι, ουσιαστικές ενέργειες από τους αρμοδίους και κυρίως τη νέα Δημοτική Αρχή για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, υπέρ της απόφασης άρσης της υποψηφιότητας τάχθηκαν τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, πλην του Δομένικου Σαγκινέτου, ο οποίος ψήφισε “παρών”, αρνητική στάση είχαν τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας υποστηρίζοντας να συνεχιστεί η προσπάθεια, ενώ η Κίνηση Πολιτών Σύρου ψήφισε λευκό μετά από μία τεκμηριωμένη εισήγηση του επικεφαλής της.

Ακολούθως παρουσιάζονται τα σημαντικότερα σημεία των θέσεων των παρατάξεων, καθώς και εκείνα των τοποθετήσεων μέσω επιστολών ή δια της φυσικής παρουσίας τους (στο δημ. Συμβ.), ατόμων που συμμετείχαν στο FORUM 20.21 και στην ομάδα εργασίας, ενώ συνολικά η συζήτηση προβάλλεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Γιώργος Μαραγκός: “Δεν υποθηκεύουμε το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού μας”

“Εισηγούμαστε την απόσυρση της υποψηφιότητάς μας από τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 για πολύ συγκεκριμένους λόγους” δήλωσε ο δήμαρχος, προχωρώντας προηγουμένως σε μία αναδρομή για την εξέλιξη της υπόθεσης, στο πλαίσιο της οποίας υπενθύμισε βήμα προς βήμα πώς γεννήθηκε ο στόχος της υποψηφιότητας. Βάσει των όσων ανέφερε σε επίπεδο οικονομικού απολογισμού έως και σήμερα, το ποσό που δαπανήθηκε για προωθητικού χαρακτήρα δράσεις “δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ”, υπενθυμίζοντας πως, η στάση της νέας Δημοτικής Αρχής από την αρχή της θητείας της, αλλά και νωρίτερα ήταν θετική στην προσπάθεια. “Είχαμε πει ότι η Σύρος έχει όλα τα φόντα, έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και πραγματικά εμφανίζει μία δυναμική, η οποία θα μπορούσε με μία σωστή προετοιμασία να μας δώσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας” τόνισε, διευκρινίζοντας ακολούθως, όλα όσα εκτιμά ότι, από τότε μέχρι και το τρέχον χρονικό διάστημα, συνέβαλλαν στην απόφαση άρσης της διεκδίκησης του τίτλου. “Έκτοτε βέβαια, ένεκα των εξελίξεων των πολιτικών και οικονομικών και της αβεβαιότητας που υπήρξε στη χώρα μας, με τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, με το δημοψήφισμα ενώ και μετά το Πάσχα είχε τεθεί το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων σε συνέχεια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την π. Κυβέρνηση (...), με αυτές λοιπόν τις εξελίξεις, διαπιστώσαμε ότι θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να προχωρήσουμε στη σύνταξη και υποβολή φακέλλου υποψηφιότητας με έναν εκτιμώμενο προϋπολογισμό, ο οποίος θα αφορούσε στην υλοποίηση έργων υποδομής, στη διοργάνωση δράσεων κι ενεργειών και οτιδήποτε άλλο για την κάλυψη των συμβατικών μας υποχρεώσεων και θα ανερχόταν σε 20 – 25 εκατ. Ευρώ”.

Όπως σημείωσε, “θεωρήσαμε ότι η δέσμευση σε αυτό το χρονικό σημείο και με αυτό το καθεστώς πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στη χώρα μας και κατ΄ επέκταση στους Δήμους μας (...) θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο, να υποθηκεύσει, όχι μόνον την οικονομική λειτουργία του Δήμου μας, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρου του νησιού”.

Μάλιστα, ο δήμαρχος και σαν απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε εκ μέρους των άλλων παρατάξεων, αναφερόμενος στους πόρους που θα έπρεπε να “δεσμευθούν”, κατέστησε σαφές πως, “θα επρόκειτο για τζόγο το να πούμε ότι τα επόμενα χρόνια ο Δήμος θα κατάφερνε να είναι απολύτως συνεπής σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις για τις οποίες θα είχε δεσμευθεί στο φάκελλο υποψηφιότητας”. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, κατέληξε πως, “μετά από ώριμη σκέψη, προτάξαμε με έναν τρόπο ρεαλιστικό το συμφέρον του Δήμου και του νησιού μας”. Στο οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας του, πρόσθεσε δε, πως, εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου, όταν ζητήθηκε, δεν δόθηκε καμία δέσμευση για το οικονομικό κομμάτι.

Στόχος η ένταξη της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης στην UNESCO

Ταυτόχρονα με την επίσημη γνωστοποίηση της άρσης της προαναφερθείσας υποψηφιότητας, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την προσπάθεια ένταξης της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης στη λίστα με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. “Χωρίς να έχω την παραμικρή πρόθεση να χρυσώσω το χάπι, θα ήθελα να πω ότι μετά από συνεννόηση με το Ινστιτούτο Σύρου και τον πρόεδρο αυτού, κ. Ιωσήφ Στεφάνου κι επίσης μετά από συνεννόηση κι επαφές με τον κ. Γιάννη Μαρωνίτη, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου κι επίσης, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού UNESCO και επί τη ευκαιρία πραγματοποίησης την επόμενη εβδομάδα, ενός τριήμερου πολύ σημαντικού διεθνούς συνεδρίου, (…) θα προτείνω να υποβάλουμε την υποψηφιότητά μας για την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο για ένταξη στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO” ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, εκτιμώντας πως, τα οφέλη που θα αποκομίσει η Σύρος μετά την ένταξή της, θα είναι πολλαπλάσια συγκριτικά με τα αντίστοιχα της υποψηφιότητας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. “Σύμφωνα με επαφές είναι πάρα πολύ εφικτό για τη Σύρο” σημείωσε αναφορικά με την πιθανότητα ένταξης, προσθέτοντας πως, “είναι ένας τίτλος με πάρα πολύ μεγάλη απήχηση, μεγαλύτερη από του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας διότι αυτός ο τίτλος ισχύει εις το διηνεκές”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Είναι στατιστικώς αποδεδειγμένο ότι πόλεις που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων της UNESCO έχουν τα επόμενα χρόνια μία αύξηση επισκεψιμότητας, μία τουριστική αύξηση, η οποία ξεπερνά το 30,40 και 50%”. Κάτι τέτοιο όπως σημείωσε, “θα συνδράμει καταλυτικά στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη του νησιού μας”.

Ανδρέας Γιαλόγλου: “Υπήρξε κωλυσιεργία. Ο λόγος δεν είναι οικονομικός”

Κατόπιν της παρέμβασής του, ώστε να γνωστοποιηθεί στο πλαίσιο της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής και το σύνολο των επιστολών από εθελοντές που στήριξαν την προσπάθεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο Ανδρέας Γιαλόγλου σημείωσε πως, δεδομένης της παράτασης για την υποβολή του σχετικού φακέλου που έχει γνωστοποιηθεί επίσημα, η παράταξή του τάσσεται κατά της πρότασης της Δημοτικής Αρχής. “Πράγματι μπορεί κάποιος να αποδώσει μία κωλυσιεργία στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην οποία συμμετείχα, εκείνο όμως που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή εδώ και ένα χρόνο, που φέρει και την ευθύνη της διοίκησης του τόπου σκοτώνει το όνειρο στα χέρια της” ανέφερε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως, εκ μέρους όσων στήριξαν την πρωτοβουλία του Χάρη Βεκρή και του FORUM 20.21 υπήρξε “κοπιώδης προσπάθεια ώστε να μπει σε μία τάξη το θέμα”, ωστόσο, η νέα Δημοτική Αρχή – όπως σημείωσε – δεν προέβη στις κατάλληλες ενέργειες. “Από την πρώτη στιγμή και μάλιστα τον Οκτώβριο είπα στον δήμαρχο ότι αυτό το εγχείρημα θέλει δυνάμεις και μία βασική δύναμη που θα το όπλιζε ήταν η συμπόρευση με άλλα νησιά. Ο δήμαρχος μου έλεγε ότι είναι σε επαφή με τα άλλα νησιά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να πας με έναν συγκροτημένο τρόπο στα δημοτικά συμβούλια των άλλων νησιών” τόνισε παρακάτω, προκειμένου όπως συμπλήρωσε “να εξασφαλιστεί η κρίσιμη εκείνη μάζα νησιών και ανθρώπων και πόρων” για την επίτευξη του στόχου. “Δυστυχώς αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι το όλο ενδιαφέρον ήταν προσχηματικό” δήλωσε απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, απόδειξη της κωλυσιεργίας που επέδειξε ήταν και η αποχώρηση δύο μελών από την ομάδα εργασίας και ειδικότερα των Χάρη Βεκρή και Γιάννη Μανούσου. “Αποχώρησαν όταν αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει μία κωλυσιεργία η οποία δεν οδηγεί πουθενά” τόνισε, λέγοντας στη συνέχεια πως οι αιτιάσεις της Δημοτικής Αρχής “υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών”.

“Νομίζω ότι υποτιμούμε μάλλον τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας εάν προβάλουμε τέτοιου είδους αιτιάσεις καθώς γνωρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση διέπει όλη τη χώρα και δεύτερον όταν προχωρούσαμε στη σύσταση της ομάδας, τότε ούτε εγκεκριμένο ΕΣΠΑ είχαμε”. Επιπλέον, ο ίδιος, απέδωσε τον χαρακτηρισμό “φαιδρές” στις αναφορές περί εκλογών και διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, λέγοντας πως, ο πραγματικός λόγος, “δεν είναι οικονομικός”. “Δεν κάναμε τις προσπάθειες που απαιτούνταν” σημείωσε αναφέροντας ενδεικτικά ότι ο Δήμος δεν προσέγγισε χορηγούς που στηρίζουν το νησί και που έχουν χρηματοδοτήσει άλλη πόλη για τον ίδιο στόχο.

Ολοκληρώνοντας το θέμα, τόνισε πως, υπερασπίζεται “το ταξίδι” στο οποίο πίστεψαν εξ αρχής αρκετοί δημότες λέγοντας μάλιστα ότι τη Σύρο αξιολογούν αντίπαλοι “ως φαβορί”, αναφορικά με το οποίο τόνισε ότι, “τώρα πηδάμε από τη βάρκα”, ενώ συμπλήρωσε πως, “Δεν αξιοποιήθηκαν ούτε οι εθελοντές”. Αναφορικά με την προσπάθεια ένταξης της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης στη λίστα μνημείων της UNESCO, άσκησε δριμεία κριτική, υποστηρίζοντας πως, πρόκειται για “υποκατάστατα” αλλά και για μία αυστηρά ιδιωτική πρωτοβουλία του κ. Στεφάνου”, την οποία επιχειρεί να εισπράξει σήμερα η Δημοτική Αρχή. “Είναι ίδιον της Δημοτικής Αρχής να καρπώνεται προσπάθειες άλλων” σημείωσε, καλώντας το σώμα να μην ψηφίσει υπέρ της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής να λάβει τέλος η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Παύλος Χρυσαφίδης: “Εκ των πραγμάτων δεν κάνατε απολύτως τίποτε”

Ξεκινώντας με μία αναδρομή στα γεγονότα, ο κ. Χρυσαφίδης υπενθύμισε μεταξύ άλλων, πως, η παράταξή του, είχε ζητήσει εξ αρχής να “ανοίξει” η συζήτηση έγκαιρα με την τοπική κοινωνία, “ώστε οι πολίτες να ξέρουν το κόστος που αυτοί θα πληρώσουν, να ζυγίσουν το όφελος και τελικά αυτοί να αποφασίσουν”.

“Εσείς ως νέα Δημοτική Αρχή το αγκαλιάσατε και πολλά μεγαλοστελέχη σας ήταν ανάμεσα στους οραματιστές πολίτες αυτής της διεκδίκησης” σημείωσε παρακάτω, προσθέτοντας πως, “Εκ των πραγμάτων δεν κάνατε απολύτως τίποτα από τότε που αναλάβατε παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή η διεκδίκηση. Αντίθετα, ψάχνατε την ευκαιρία να κλείσετε ένα θέμα που τελικά προεκλογικά χρησιμοποιήσατε προς όφελός σας και μόνον”. Ο ίδιος, αναφέρθηκε δε, στην εθελοντική προσπάθεια του Χάρη Βεκρή και του FORUM 20.21, απαριθμώντας τις αξιόλογες ενέργειες που είχαν καταβάλλει με δικές του δυνάμεις, επισημαίνοντας προς τη Δημοτική Αρχή πως, “Εσείς όταν αναλάβατε αρκεστήκατε στη σύσταση της ομάδας εργασίας και στην αποστολή του φακέλλου που ετοίμασε το FORUM στους δημάρχους των Κυκλάδων”.

Εξηγώντας πως, εξ αρχής η παράταξή του διαφώνησε με την εν λόγω προσπάθεια, διευκρίνισε παρακάτω, πως, το περιεχόμενο της σημερινής τοποθέτησής του είναι τέτοιο, ώστε “να γνωρίζουν την αλήθεια οι δημότες” καθώς και οι περισσότεροι από τους 100 εθελοντές, στους οποίους όπως συμπλήρωσε, “ο Δήμος δεν τους είπε ούτε καν ένα ευχαριστώ ”.

“Προφάσεις εν αμαρτίες τα περί δέσμευσης του Δήμου” χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της δημοτικής πλειοψηφίας, θέτοντας προς τους εκπροσώπους της το ερώτημα, “Για τους άλλους δέκα Δήμους (που υποβάλλουν υποψηφιότητα) δεν υπάρχει κρίση;”. Ο Παύλος Χρυσαφίδης, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας πως, “Οφείλατε να πείτε τους πραγματικούς λόγους που σταματούν οι διαδικασίες” αναγνωρίζοντας τις αξιέπαινες προσπάθειες των εθελοντών.

Υπέρμαχοι της προσπάθειας Χάρης Βεκρής και Βασίλης Καραμητσάνης

Άξιο λόγου ήταν το περιεχόμενο των επιστολών του Βασίλη Καραμητσάνη και του Χάρη Βεκρή, οι οποίες εστάλησαν προς το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής, ασκώντας προς την ίδια δε, έντονη κριτική, για τη στάση της από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία έως και σήμερα. Σημειώνεται πως, ο πρώτος είναι ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ animasyros και μέλος της ομάδας εργασίας, ενώ ο δεύτερος πρόεδρος του FORUM 20.21 και πρωτεργάτης της ιδέας. Οι λόγοι όπως αναφέρονται έχουν ως ακολούθως: 1. η μη αξιοποίηση των δεκάδων εθελοντών - υποστηρικτών της υποψηφιότητας, 2. ο εξαναγκασμός σε αποχώρηση της γερμανικής εταιρίας συμβούλων ACULTOS, παρότι είχε υπογραφεί σχετική σύμβαση και υπήρχε εγκεκριμένος προϋπολογισμός έργου, 3. η μη πρόσληψη Καλλιτεχνικού Διευθυντή, παρότι υπήρχε εγκεκριμένος προϋπολογισμός, 4. η ανυπαρξία ουσιαστικής διερεύνησης και σύνταξης λεπτομερούς προϋπολογισμού για την υλοποίηση του SYROS-CYCLADES 2021, 5. η ανυπαρξία ουσιαστικής διερεύνησης πηγών χρηματοδότησης, και τέλος 6. το ότι ΠΟΤΕ δεν μάθαμε πόσα και ποια άλλα νησιά των Κυκλάδων θα ήταν μαζί μας σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, που το μέγεθος του φυσικά και ξεπερνούσε τις οικονομικές και οργανωτικές δυνατότητες ενός μόνο νησιού.

Μιχάλης Αλτουβάς: Καμία δέσμευση για τη χρηματοδότηση

Τέλος, διαφορετική άποψη διατύπωσε μέλος της ομάδας εργασίας και του FORUM 20.21 που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση κι έλαβε τον λόγο, υποστηρίζοντας την τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής. Μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Αλτουβάς, υποστήριξε ότι το θέμα πρέπει να εξετασθεί με στοιχεία και υπό ρεαλιστική σκοπιά, λέγοντας πως, “ο φάκελλος υποψηφιότητας προφανώς και δεν είναι τόσο δύσκολο από οικονομικής πλευράς να φτιαχτεί”, ωστόσο όπως πρόσθεσε, εντός αυτού, “πέρα από το συνολικό αφήγημα θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες πιστοποιήσεις” αναφορικά με την “ύπαρξη δυνατότητας ολοκλήρωσης των έργων έως το 2021”. Ο ίδιος, αναφέρθηκε επιπλέον, στις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης, για τις οποίες τόνισε ότι “δεν έχουμε καμία πιστοποίηση” αναφερόμενος μάλιστα και στο παράδειγμα του Δήμου Σάμου, ο δήμαρχος του οποίου, προέβη σε ενημέρωση του συνόλου των ενδιαφερομένων υποψηφίων σχετικά με την ανάγκη άσκησης πίεσης προς το αρμόδιο Υπουργείο για τις χρηματοδοτήσεις, εκ μέρους του οποίου όμως κανείς δεν έλαβε ποτέ επιστολή. “Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από το ελληνικό κράτος για το ποια θα είναι η χρηματοδότηση” σημείωσε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.