Επιστολή Δεκαβάλλα προς το Υπ. Εθνικής Αμύνης με θέμα τη μεταβίβαση του στρατοπέδου

Στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά όρια

Επιστολή προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης απέστειλε ο απερχόμενος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, σε συνεννόηση με τον νεοεκλεγέντα, κ. Γιώργο Μαραγκό, με θέμα την επίσπευση των διαδικασιών για τη μεταβίβαση του χώρου του πρώην στρατοπέδου στη δικαιοδοσία του Δήμου.

Στο κείμενο της επιστολής του κ. Δεκαβάλλα, τονίζεται η αναγκαιότητα της επίσπευσης των ενεργειών για τη μεταβίβαση του οικοπέδου, όπου στεγάζεται το στρατόπεδο στη Σύρο, ώστε να μην κινδυνεύσουν να απενταχθούν από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, τα τέσσερα υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 454.786,77 Ευρώ, που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν σε αυτό το χώρο.

Σημειώνεται εδώ, ότι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΥΕΘΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση, ο Δήμος έχει αναλάβει την υποχρέωση, αφού γίνει η καθαίρεση της υφιστάμενης, να κατασκευαστεί νέα περίφραξη υπό τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, η οποία θα διαχωρίζει και θα οριοθετεί το κομμάτι που θα παραχωρηθεί στη δημοτική αρχή και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από αυτό που θα παραμείνει στην κατοχή του Υπουργείου, καθώς επίσης και έργα για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων του ρέματος, το οποίο διέρχεται από τον εν λόγω χώρο και την κατασκευή τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στην παρούσα φάση, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, βρίσκεται εν αναμονή της υπογραφής σύμβασης παραχώρησης κυριότητας από το Υπουργείο με αναβλητική αίρεση, γεγονός που σημαίνει, ότι το ακίνητο θα παραχωρηθεί προσωρινά στη Δημοτική Αρχή, ώστε να πραγματοποιηθούν τα έργα και να εκπληρωθούν οι όροι του ΥΕΘΑ και μόνον τότε θα προχωρήσει η διαδικασία για την τελική μεταβίβαση.

Όσο καθυστερεί η σύμβαση παραχώρησης, δεν καθίσταται δυνατόν να ξεκινήσει η υλοποίηση των υποέργων τα οποία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και μέχρι την 31/12/2015 θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθει πλήρως, να έχει, δηλαδή, έρθει εις πέρας η κατασκευή τους, η παράδοσή τους και η αποπληρωμή τους από πλευράς Δήμου.

Με μόλις 18 μήνες διαθέσιμους για όλη αυτή τη διαδικασία, λαμβάνοντας υπ’όψη το μέγεθος των κατασκευαστικών έργων και τις συνήθεις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, οι οποίες προκύπτουν κατά τις διαδικασίες λήψης εγκρίσεων και αναθέσεων κατασκευής σε ιδιώτες, είναι πλέον προφανές, ότι δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο.

Η διαχείρηση του θέματος, περνά πια στην νέα Δημοτική Αρχή, η οποία σε λιγότερο από ένα μήνα θα αναλάβει τα καθήκοντά της απέναντι στους Συριανούς πολίτες. Γι’αυτό το λόγο, η «Κοινή Γνώμη» ήρθε σε επαφή με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, κ. Γ. Μαραγκό, από τον οποίο ζητήθηκε ενημέρωση για την πορεία εξέλιξης του θέματος, καθώς η κίνηση του κ. Δεκαβάλλα να αποστείλει την επιστολή, έγινε έπειτα από συνεννόηση με τον ίδιο.

Όταν ερωτήθηκε ο κ. Μαραγκός γιατί η διαδικασία αυτή μπαίνει στην τελική ευθεία τώρα, μετά από χρόνια «ταλαιπωρία» του ζητήματος, εξήγησε ότι επρόκειτο για δαιδαλώδεις διαδικασίες, ενώ δεν κατέρριψε ευθύνες στην απερχόμενη Αρχή, εξηγώντας ότι, κατά την άποψή του, η κύρια αιτία καθυστέρησης της παραχώρησης ήταν το γεγονός ότι το στρατόπεδο θα παρέμενε στο χώρο, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί ότι θα γινόταν μετεγκατάσταση της μονάδας, κάτι που θα είχε απλοποιήσει κατά πολύ τις διαδικασίες.

Όπως ανέφερε ο νέος Δήμαρχος, τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε συχνή επαφή με τον διοικητή της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων, τον στρατηγό κ. Κρασανάκη, ο οποίος σε πρόσφατη συνομιλία τους τον διαβεβαίωσε, ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης μετά την απόφαση του Υπουργού Εθν. Αμύνης και την υπογραφή του πρακτικού παραχώρησης της κυριότητας από το ΤΕΘΑ, ώστε να δρομολογηθούν πρωτίστως και κατά προτεραιότητα τα έργα που υποχρεούται να φέρει εις πέρας ο Δήμος και για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς οι υπάρχοντες πόροι δεν είναι αρκετοί για να ανταπεξέλθουν στις συγκεκριμένες δαπάνες.

Στη συνέχεια και αφού έχει εξασφαλιστεί η κυριότητα του ακινήτου, ο κ. Μαραγκός δήλωσε, ότι προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες άμεσες ενέργειες μέσα στους επόμενους μήνες, οι οποίες θα δώσουν «χειροπιαστό», όπως είπε, αποτέλεσμα, όπως είναι η δημιουργία οργανωμένου χώρου στάθμευσης μεταξύ 5 και 10 στρεμμάτων μέσα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, σε μια προσπάθεια λύσης του κυκλοφοριακού, στα πλαίσια της συγκοινωνιακής πολιτικής που είχε προεκλογικά εξαγγείλει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του νεοεκλεγούς Δημάρχου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα συσταθεί με εντολή του μία επιτροπή ωρίμανσης στρατηγικών επενδύσεων, εντός των αρμοδιοτήτων της οποίας, θα είναι και η εισήγηση προτάσεων για την αξιοποίηση των υπόλοιπων χώρων του δημοτικού, πλέον, ακινήτου.

Ετικέτες: