Επίσκεψη του διοικητή της ΑΣΔΕΝ – αντιστράτηγου Ιωάννη Ηλιόπουλου στη Σύρο

Επίσπευση για την οριστική παραχώρηση

- Συνάντηση με Γ. Μαραγκό για την παραχώρηση του στρατοπέδου “Λγου Ζαφείρη Αποστόλου” στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης - Επίσκεψη στα γραφεία κκ Δωροθέου Β΄ και Γ. Χατζημάρκου

Την πρόθεσή του να υπάρξει στενή συνεργασία ώστε να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης του στρατοπέδου “Λγου Ζαφείρη Αποστόλου” δήλωσε ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός προς τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ και αντιστράτηγο Ιωάννη Ηλιόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε χθες, ταξίδι στη Σύρο, καθώς είχε μία σειρά από διαδοχικές συναντήσεις.

Το πολυετές αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Σύρου τέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο από τις πρώτες ημέρες της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής με τον κ. Μαραγκό να δηλώνει σχετικά, πως το θέμα της παραχώρησης αποτελεί σοβαρή προτεραιότητα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τους πόρους για να διεκπεραιώσει στο χώρο τα απαραίτητα έργα, τονίζοντας παράλληλα, πως είναι δεδομένη η θετική στάση της νέας Δημοτικής Αρχής ώστε να επισπευσθούν οι ενέργειες και να παραχωρηθεί η κυριότητα.

Υπογραμμίζεται πως, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σύρο, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ ξεναγήθηκε στον χώρο του στρατοπέδου ενώ ακολούθησαν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄.

Να “τρέξουν” οι διαδικασίες

Ειδικότερα, η συνάντηση για το σοβαρό θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διεξήχθη σε καλό κλίμα ανάμεσα στον κ. Μαραγκό και τον κ. Ηλιόπουλο, στο πλαίσιο της οποίας τονίσθηκε πως προκύπτει επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αφορούν στις τελικές υπογραφές από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ). Διευκρινίζεται πως από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής ζητήθηκε ξανά η προώθηση των ενεργειών από όλες τις πλευρές που απαρτίζουν το ΤΕΘΑ, δηλαδή, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Οικονομικών καθώς και των Αρχηγών του Πεζικού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μάλιστα στο γραφείο του δημάρχου επισημάνθηκε πως, λόγω των “ασφυκτικών χρονικών περιορισμών και προ του κινδύνου απώλειας κοινοτικών πόρων” ύψους 454.788,77 ευρώ - οι οποίοι έχουν κατοχυρωθεί με άμεσο σκοπό την υλοποίηση των σχετικών έργων (περίφραξη κλπ) εντός του στρατοπέδου, έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 -, κρίνεται επιβεβλημένη η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανταπόκριση του ΤΕΘΑ.

Ι. Ηλιόπουλος: “Εμείς είμαστε έτοιμοι”

Ο κ. Μαραγκός επανέλαβε μάλιστα αρκετές φορές πως η διαδικασία χρειάζεται να “τρέξει” καθώς είναι μία προτεραιότητα “ύψιστης σημασίας” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αφού θα έρθει να ανακουφίσει προβλήματα της πόλης. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί και επίσημα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με δήμαρχο τον Γιάννη Δεκαβάλλα για να προχωρήσει η διαδικασία είχε υπάρξει και παρέμβαση προς τηνΥπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να επισπεύσει τις διαδικασίες το ΤΕΘΑ, προς το οποίο είχε σταλεί και ανάλογο έγγραφο.

Αισιόδοξο μήνυμα αποτελεί η αναφορά στην επίσημη χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ότι και οι δύο πλευρές “δεσμεύτηκαν να έχουν συστηματική επαφή και συνεργασία για την αίσια εξέλιξη του θέματος” αλλά και η λιτή δήλωση του κ. Ηλιόπουλου στην “Κοινή Γνώμη”. Ο διοικητής, απαντώντας στην ερώτηση αν ο λόγος της επίσκεψής του σχετίζεται με την παραχώρηση του στρατοπέδου, ανέφερε ακριβώς πως, “Περιμένουμε κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του Δήμου και ελπίζω ο δήμαρχος να ξεκινήσει. Εμείς είμαστε έτοιμοι”.

Ωστόσο, το γεγονός πως μέχρι σήμερα η υπόθεση παραχώρησης του στρατοπέδου ταλανίζει το νησί σχεδόν μία δεκαετία, ουδείς μπορεί να είναι εφησυχασμένος για την εξέλιξη της υπόθεσης. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” δεν αποκλείεται νεότερα, να υπάρξουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή μέσα στο χρονικό διάστημα των επόμενων ημερών.

Αρχικό μέλημα η “ανάσα” στο κυκλοφοριακό

Ιδιαίτερα λακωνικός αλλά ταυτόχρονα, σαφής υπήρξε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός στις απαντήσεις που έδωσε στην “Κοινή Γνώμη” όσον αφορά στο πώς θα χρησιμοποιηθεί ο τεράστιος χώρος της έκτασης αν και εφόσον πραγματοποιηθεί η παραχώρηση της κυριότητάς του άμεσα. Πρώτιστο μέλημα, όπως έχει διατυπώσει και παλαιότερα, αλλά επεσήμανε ξανά, είναι πως προβλέπεται να δοθεί “ανάσα” στο κυκλοφοριακό της πόλης καθώς ένα τμήμα μεγάλο θα αποτελέσει χώρο στάθμευσης εκτός Ερμούπολης, με την παράλληλη ρύθμιση δρομολoγίων της δημοτικής συγκοινωνίας. “Αυτό που μας “καίει” ως θέμα είναι ο χώρος στάθμευσης καθώς συσχετίζεται με το κυκλοφοριακό και με πολλά θέματα” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός.

Μάλιστα, υποστήριξε, πως πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο θέμα, για το οποίο η νέα Δημοτική Αρχή θα έχει ολοκληρωμένο πλάνο, μόνον όταν θα έχει ακριβή στοιχεία και χαρτιά στα χέρια της.

Κανένα πλάνο έως την παραχώρηση

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Μαραγκός αρκέστηκε να δηλώσει πως οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με τη χρήση του στρατοπέδου - πλην της διαμόρφωσης ενός τμήματος ως χώρου στάθμευσης καθώς και ενός άλλου τμήματος ως χώρου αναψυχής για παιδιά -, θα ήταν ανεδαφική και θα κινείτο στη σφαίρα της θεωρίας. Ωστόσο, στο σενάριο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, να εξετασθεί η παραχώρηση ενός μέρους για τις ανάγκες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς για την ενδεχόμενη μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου από την Ερμούπολη, εκτός πόλης, ο ίδιος δεν δήλωσε αντίθετος, αλλά γνωστοποίησε πως αυτές οι αποφάσεις απαιτούν σκέψη και υπευθυνότητα καθώς θα δαπανηθεί χρόνος ενώ θα χρειαστεί να εξευρεθούν πόροι αφού δεν είναι δαπάνες επιλέξιμες, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκά χρήματα.

“Αν δεν κλείσει το θέμα της παραχώρησης δεν μπορούμε να πούμε τίποτα και δεν ξεκινά τίποτα” δήλωσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, επαναλαμβάνοντας πως, “Αυτό που περιμένουμε είναι οι υπογραφές του ΤΕΘΑ”.

Στα γραφεία κκ Δωρόθεου Β΄ και Γ. Χατζημάρκου

Της συνάντησης με τον δήμαρχο, προηγήθηκαν κι άλλες συναντήσεις, με τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ να μεταβαίνει από το στρατόπεδο αρχικά, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου στο κτίριο της πλατείας Τσιροπινά. Εκεί τον υποδέχθηκε ο ίδιος, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης με τον οποίο γνωρίζονται αρκετά χρόνια από περασμένη θητεία του στο στρατόπεδο της Σύρου. Ακολούθως, ο κ. Ηλιόπουλος συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄ στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου όπου και συζήτησαν μεταξύ τους, αναπτύσσοντας μία καλή επικοινωνία. Ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ λίγο πριν το πέρας των συζητήσεων προσέφερε μία αναμνηστική πλακέτα στον κ. Χατζημάρκο και στον κκ Δωρόθεο Β΄, με τον δεύτερο μάλιστα να ανταποδίδει προσφέροντας δύο βιβλία.

Σε δήλωσή του στην “Κοινή Γνώμη” ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου σχετικά με την επίσκεψη του κ. Ηλιόπουλου ανέφερε, “Υποδεχόμαστε σήμερα στο γραφείο μας τον αξιότιμο κ. Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, ο οποίος από το 1989 έως το 1994 προοδοιπόρησε στη Σύρο ως διοικητής λόχου του τάγματος των πεζοναυτών και χαίρομαι διότι η τότε συνεργασία του με τον Μακαριστό προκάτοχό μας υπήρξε άριστη και εξαίρετη. Σήμερα λοιπόν, είναι μεγάλη τιμή για το γραφείο μας η εδώ επίσκεψή του”.

Επιθεώρηση στο στρατόπεδο

Με νέο ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού αφίχθη στη Σύρο ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ – αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος, χθες το μεσημέρι στο στρατόπεδο συνοδευόμενος από τέσσερις πιλότους και επιτελείο εννέα ατόμων, όπου και τον υποδέχθηκε ο διοικητής του ΤΕΘ Ερμούπολης, Δημήτριος Μπούταλης.

Ο κ. Ηλιόπουλος πραγματοποίησε επιθεώρηση σε όλους τους χώρους του στρατοπέδου ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με οπλίτες που τον καλωσόρισαν με αφορμή την επίσκεψή του.

Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει στο web tv την άφιξή του, αλλά και την ξενάγησή του στο χώρο του στρατοπέδου.

Ετικέτες: