Επιβεβαίωσε ότι γνώριζε ο Γ. Δεκαβάλλας για την υπόθεση του στρατοπέδου

Πρόδωσε τον εαυτό του

Αναμενόμενη η ένταση και τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν από την δημοσίευση του θέματος σχετικά με την παραχώρηση στον Δήμο του στρατοπέδου της Σύρου, με τις ανταποδοτικές απαιτήσεις που αξιώνει το αρμόδιο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, που επανειλημμένως είχαν τεθεί και δεν ικανοποιήθηκαν, προκαλώντας και την παρακώλυση της διαδικασίας.

Μέσω πλάγιας οδού και με δημοσιοποίηση κρατικών εγγράφων σε ηλεκτρονικό Μέσον, θέλησε ο πρώην Δήμαρχος Γ. Δεκαβάλλας να παρουσιάσει ως αναληθή τα στοιχεία που παρατέθηκαν από την «Κοινή Γνώμη» στο σχετικό της άρθρο, ενώ παράλληλα παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας ως προς το καθήκον στην πληροφόρηση.

Η τόσο επιδερμική κριτική στον τρόπο απάντησης εκ μέρους του κ. Δεκαβάλλα δεν αρμόζει ούτε στον χαρακτήρα του, ούτε στην πολυετή πολιτική του πείρα.

Η εφημερίδα και η υπογράφουσα το άρθρο δημοσιογράφος, καθ’ όλη την πορεία τους, έχουν αποδείξει ότι κάθε θέμα που δημοσιοποιούν δεν φέρει ούτε κόκκο ψεύδους και πάντοτε είναι τεκμηριωμένο και βασισμένο σε στοιχεία, οπότε τέτοιου είδους υποδείξεις, δεν ευσταθούν.

Σε κανένα σημείο του επίμαχου άρθρου της εφημερίδας δεν αναφέρεται ότι προϋπήρχε συμφωνία του πρώην Δημάρχου για την παραχώρηση του οικοπέδου στα Βαπόρια, το οποίο ζητά το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης του στρατοπέδου.

Αυτό που αναφέρθηκε ήταν ότι ο πρώην Δήμαρχος είχε απόλυτη γνώση της εν λόγω απαίτησης, η οποία ήταν συνεχής και επαναλαμβανόμενη, γεγονός που τον διαψεύδει όταν σε δηλώσεις του σε ηλεκτρονικό Μέσον ανέφερε ότι «δεν τέθηκε ποτέ το θέμα της ανταλλαγής οικοπέδου στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε για τη συγκεκριμένη συνάντηση έχουμε υπογράψει πρακτικό».

Το πρακτικό αυτό επικαλέστηκε η εφημερίδα και είναι το ίδιο το οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ των εγγράφων που παρέδωσε σε άλλο Μέσον, με το οποίο επιβεβαιώνεται ότι και σε αυτή την συνάντηση είχε τεθεί το θέμα της απαίτησης του ακινήτου, όπως επίσης επιβεβαιώνεται και από τα λοιπά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν.

Χαιρόμαστε και ευχαριστούμε τον κ. Δεκαβάλλα και το Μέσον το οποίο επέλεξε, για αυτή την επιβεβαίωση, όμως λυπούμαστε που ό ίδιος διέψευσε τον εαυτό του για το ότι δεν γνώριζε.

Το ερώτημα που γεννάται κατόπιν αυτών είναι γιατί ενώ γνώριζε, δεν προέβη σε σχετικές ενημερώσεις και ανάληψη σχετικών αποφάσεων για την τελική διεκπεραίωση της παραχώρησης ή μη του στρατοπέδου;

Τώρα δε που τα πλήρη στοιχεία, που αφορούν στην υπόθεση, έχουν γίνει γνωστά, απομένει να αποδειχθεί η αποφασιστικότητα των χειρισμών εκ μέρους της νέα Δημοτικής Αρχής, για την οριστική διευθέτηση του θέματος ή την συνέχιση της κωλυσιεργίας και της αδράνειας των προηγούμενων ετών.

Σοβαρότατη εμπλοκή

Κατόπιν των εξελίξεων που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση του θέματος, ζητήθηκε εκ νέου η τοποθέτηση του νυν Δημάρχου, όσο και των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών που μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο νέος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, επιβεβαίωσε, βάσει του συνόλου των εγγράφων που κατέχει, ότι η ανάπτυξη του θέματος από την εφημερίδα είναι απολύτως ορθή, ενώ σημείωσε πως εάν δεν αποδοθεί το ακίνητο που η στρατιωτική υπηρεσία ζητά, δεν θα υπάρξει τελεσφόρηση του θέματος του στρατοπέδου.

Στη πλήρη δήλωση του αναφέρει: «Έτσι όπως τοποθετήθηκε και αναπτύχθηκε το θέμα στην «Κοινή Γνώμη» είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει σοβαρότατη εμπλοκή από το ΤΕΘΑ, ως απρόβλεπτη εξέλιξη, αλλά είναι η πραγματικότητα, κατόπιν των διαρκών απαιτήσεων του τα τελευταία χρόνια, σήμερα με δεδομένο ότι ζημιώνεται το συμφέρον της στρατιωτικής υπηρεσίας, δεν συναινεί στην παραχώρηση του στρατοπέδου. Άρα το αρμόδιο όργανο για την σύνταξη της τελικής εισήγησης που απαιτείται να γίνει προς την διοικούσα επιτροπή, θα είναι αρνητική, καθώς δεν υπάρχει το πρόσθετο αντισταθμιστικό όφελος. Το ότι υπάρχει η σχετική θετική γνωμοδότηση του ενός υπουργού, δεν σημαίνει τίποτε».

Για ποιά συμφωνία;

Εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, δόθηκε βαρύτητα στην μη ύπαρξη συμφωνίας για την παραχώρηση οικοπέδου ως αντισταθμιστικό όφελος, παρουσιάζοντας εν ολίγοις ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μόνο που σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος δεν αναφέρεται η ύπαρξη κρυφής συμφωνίας, αλλά απλά και μόνο ότι υπήρχε γνώση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την συγκεκριμένη απαίτηση, η οποία όμως απεκρύβη, με αποτέλεσμα η υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου να βρίσκεται στον «αέρα».

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαλόγλου δήλωσε: «Η εικόνα που μεταδόθηκε είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εκείνο που γνωρίζω εγώ, από όσα έγγραφα έχουν πέσει στα χέρια μου, εκτός και αν υπάρχει κάποιο έγγραφο που δεν το γνωρίζω, είναι ότι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, την οποία επικαλείστε, είχε εκφραστεί το αίτημα εκείνο από το ΤΕΘΑ, πλην όμως ουδέποτε συμφωνήθηκε κάτι τέτοιο και δεν συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα. Άρα εδώ έχουμε να κάνουμε με μία διεκδίκηση του ΤΕΘΑ, η οποία υπήρχε τότε, δεν συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα ώστε να αποτελέσει κάτι κυρίως συμφωνηθέν και προφανώς τώρα βλέποντας ότι άλλαξε η Δημοτική Αρχή προσπαθούν να πετύχουν ότι μπορούν για το συμφέρον τους. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτό ήταν κάτι συμφωνημένο από πριν. Εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρχε τέτοιο συμπέρασμα, ότι έχουμε σκελετούς στο συρτάρι. Αυτού του είδους η αντιμετώπιση, ότι με το παραμικρό να προσπαθούμε να βρούμε μάγισσες, δεν βοηθάει. Εδώ πρέπει να συστρατευθούμε και να κοιτάξουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και όχι να ανοίγουμε την όρεξη σε διεκδικητές».

Στο φως όλη η αλήθεια

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, στην δήλωση του αφήνει ανοιχτό το θέμα, απαιτώντας άμεση ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα, ενώ καθιστά σαφές πως οι τελικές αποφάσεις είναι θέμα του δημοτικού συμβουλίου.

Σχετικά ανέφερε: «Αν τα όσα λεπτομερώς αναφέρει η «Κοινή Γνώμη» και πολλά από αυτά ήταν εν γνώσει μας από την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΜΑΕ, είναι αληθή, αποδεικνύουν περίτρανα με πόση αδιαφάνεια και κρυφά από τα θεσμικά όργανα του Δήμου κινείτο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις της μείζονος μειοψηφίας αλλά και του πρώην Δημάρχου. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε και απαιτούμε να έρθουν όλα στο φως και να μάθουν οι Συριανοί όλη την αλήθεια. Τα δεδομένα, απ’ ότι διαφαίνεται, άλλαξαν σε σχέση με το στρατόπεδο και θα ζητήσουμε από τον νέο Δήμαρχο, αλλά και από τον νέο πρόεδρο της ΚΕΜΑΕ, κ. Παπαμανώλη, αναλυτική ενημέρωση, τόσο για τα συμβάντα, αλλά και όσο για τις ενέργειες που σκοπεύουν να κάνουν. Δεν θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Για μας για όποια απόφαση και να παρθεί αρμόδιο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο».

Παρά τις προσπάθειες εκ μέρους της εφημερίδας δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον έτερο εκπρόσωπο της μειοψηφίας, Νίκο Καΐλη, ώστε να υπάρξει καταγραφή και της δικής του θέσης επί του θέματος.

Δημοτική ενημέρωση

Κατόπιν των εξελίξεων και της τροπής που πήρε το θέμα, λόγω των δημοσιευμάτων, εκ μέρους του Δήμου εκδόθηκε απαντητικό δελτίο τύπου, το οποίο παρατίθεται αυτούσιο.

«Η απρόσμενη εξέλιξη στην περιβόητη υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου της Σύρου, που συζητείται επί δέκα (10) και πλέον χρόνια, μας αναγκάζει να προβούμε στις παρακάτω διευκρινήσεις έτσι ώστε ο Συριανός λαός να είναι ενήμερος για λάθη και παραλήψεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων ετών.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 2013 παρόντων μελών της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλα, του Βουλευτή Κυκλάδων Π. Ρήγα, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίου και του Προέδρου του Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο κ. Ι. Δαρζέντα φαίνεται ξεκάθαρα, από το πρακτικό συσκέψεως που υπέγραψαν όλοι οι μετέχοντες, ότι οι εκπρόσωποι του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) είχαν υποβάλλει τις έντονες ενστάσεις τους, σχετικά με την πράξη εφαρμογής της Πολεοδόμησης του στρατοπέδου, θεωρώντας ότι το ποσοστό που παραμένει στην κυριότητα του στρατού είναι ιδιαίτερα μικρό και τότε ρώτησαν τον τότε Δήμαρχο κ. Δεκαβάλλα για το αν ο Δήμος θα μπορούσε να παραχωρήσει συμπληρωματικά κάποια άλλη έκταση στο στρατό. Προφανής έγινε τότε, η πρόθεση του ΤΕΘΑ, να λάβει από το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης, κάποιο ακίνητο σε αντάλλαγμα με την παραχώρηση του προαναφερομένου τμήματος του στρατοπέδου. Παρ' όλα αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε πολλές φορές με το εν λόγω θέμα, όλως περιέργως, αναφέρθηκαν μόνο τα συμπεράσματα του εν λόγω πρακτικού και όχι το σύνολό του, αποφεύχθη δε με τον τρόπο αυτόν, εύστοχα η ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων και κατά συνέπεια του Συριανού λαού, αναφορικά με τις ανωτέρω απαιτήσεις του ΤΕΘΑ.

Παρ' όλο που στις 3 Απριλίου 2014, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος, είχε υπογράψει έγγραφο γνωμάτευσης προς το ΤΕΘΑ για την άμεση ενεργοποίηση και άμεση μεταβίβαση του ακινήτου του στρατοπέδου στο Δήμο, η προηγούμενη δημοτική αρχή γνώριζε ότι μόνη αρμόδια επιτροπή για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων του ΤΕΘΑ είναι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΘΑ, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 2745/1999, της οποίας μέλος είναι και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Κατά συνέπεια, το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου θα οριστικοποιούσε απόφαση της ανωτέρω Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΘΑ και μόνο τότε θα εδικαιούτο η τέως δημοτική αρχή να πανηγυρίσει. Αντίθετα, επέδειξε μια πρωτοφανή, επιδερμική και επιπόλαιη αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, δίνοντας εσφαλμένη εντύπωση στο Συριανό λαό, ακόμα και έναν μόλις μήνα πριν τις εκλογές κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν πανηγύριζε ανακοινώνοντας την “δήθεν” οριστική παραχώρηση του στρατοπέδου στο Δήμο.

Αναλαμβάνοντας η νέα Δημοτική Αρχή, με συνέπεια και ευσυνειδησία, κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του στρατοπέδου, με σκοπό την ανάπτυξη της Σύρου, αλλά και την προσπάθεια να μη χαθεί χρηματοδότηση των αναπτυξιακών έργων που έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή αυτή. Ήρθε δε σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία του ΤΕΘΑ, η οποία την έφερε προ δυσάρεστης εκπλήξεως όταν, με επίσημο έγγραφο ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι το ζήτημα του στρατοπέδου όχι απλώς δεν βρίσκεται σε φάση επίλυσης, αντίθετα με τις διαμορφωμένες εξελίξεις, βρίσκεται στον αέρα.

Συγκεκριμένα το ΤΕΘΑ, στο ανωτέρω έγγραφο της 1/10/2014 - Α.Π. Φ. 914.2/18/1/3748, ανέφερε ότι είχε εκφράσει ήδη από τις Αρχές του 2012 τις έντονες επιφυλάξεις του, θεωρώντας την παραχώρηση του στρατοπέδου απολύτως ανισοβαρή, κάτι το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τελούσε στην απόλυτη γνώση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και εις βάρος των καλώς εννοουμένων συμφερόντων του Ταμείου, ως αυτά απορρέουν από τον ιδρυτικό του Νόμο περί συστάσεως και λειτουργίας του. Συγκεκριμένα ζητάει επιπρόσθετη υπέρ ΤΕΘΑ απόδοση τμήματος πολεοδομημένης γης η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την κατά κυριότητα παραχώρηση ετέρου ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου και προτείνει ότι ένα από τα ακίνητα που θα μπορούσε κάλλιστα να επιλεγεί είναι αυτό που βρίσκεται στη θέση Μύλος, συνοικίας Βαποριών, εκτάσεως 2.176 τ.μ. για το οποίο, όλως τυχαίως, γνωρίζει ακόμη και κωδικό του στο Κτηματολόγιο, το οποίο και στο παρελθόν είχε δρομολογηθεί η παραχώρησή του στο ΤΕΘΑ, χωρίς όμως ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Σε συνάντηση που διεξήχθη στο Δημαρχιακό Μέγαρο μεταξύ του Δημάρχου κ. Μαραγκού και του τ. Δημάρχου κ. Δεκαβάλλα, ο τελευταίος αναγνώρισε τη δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε η νέα Δημοτική Αρχή, ένεκα του γεγονότος ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» και δεδομένων των ιδιαιτέρων πιεστικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αποφασίστηκε η επίσκεψη στο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και στη συνέχεια στον αρμόδιο Υπουργό και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ (ΤΕΘΑ και ΥΑΜΣ).

Η νέα Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με νηφαλιότητα και με προσεκτικούς και άμεσους χειρισμούς έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεταβίβαση του στρατοπέδου καθώς και η υλοποίηση του τουριστικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της Σύρου».

Ετικέτες: