Πρόγραμμα δειγματοληψιών για την εκτίμηση του νερού σε 15 παραλίες

Εξαιρετική η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων της Σύρου

  • Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2015 - 14:37

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης υλοποιεί και φέτος ένα εκτενές πρόγραμμα δειγματοληψιών για την εκτίμηση της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 15 παραλίες του νησιού. Ο στόχος του προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη, είναι τριπλός:

Πρώτον, με την εξέταση και καταγραφή της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 15 ακτές, ο Δήμος μας σταδιακά θα αποκτήσει ένα πλήρες και οργανωμένο αρχείο που θα τον βοηθήσει στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Τυχόν -δηλαδή- επιβάρυνση των αποτελεσμάτων σε κάποια ακτή θα υποδεικνύει την εμφάνιση κάποιας νέας και ρυπογόνου δραστηριότητας.

Δεύτερον, θα ενημερωθούν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού ότι οι θάλασσες είναι καθαρές και ότι ο Δήμος διαθέτει τα εργαλεία για την παρακολούθησή τους.

Τρίτον θα έχουν τις απαραίτητες δειγματοληψίες όσες παραλίες επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ''Γαλάζια Σημαία'' .

Αναλυτικά, οι παραλίες στις οποίες γίνονται οι δειγματοληψίες είναι τα Αστέρια (στην Ερμούπολη), το Κίνι (2 σημεία), ο Λωτός, ο Γαλησσάς, η Βάρη, το Ψαχνό, ο Μέγας Γιαλός, το Αχλάδι, η Φάμπρικα, η Αμπέλα, οι Αγκαθωπές, η Αζόλιμνος, το Δελφίνι και το Κόμητο. Ελέγχονται, σε κάθε δείγμα, τρεις διαφορετικές παράμετροι μικροβιακής ποιότητας, ο αριθμός εντερόκκοκων, coliforms και escherichia coli. Οι αναλύσεις γίνονται σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Οι πρώτες Δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν στις 4-6-2015 και τα αποτελέσματα είναι όλα εντός ορίων. Η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στο σύνολό της κρίνεται εξαιρετική.

Δειγματοληψίες πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στο σύνολο των αποτελεσμάτων μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία μέτρηση που να υπερβαίνει το όριο ασφάλειας, τα δε αποτελέσματα κυμαίνονται από την πλήρη απουσία μικροβιακού φορτίου (<1) έως ίχνη (αλλά σε κάθε περίπτωση, πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας).

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του Δήμου και θα δοθούν επίσης στους εμπλεκόμενους φορείς (όπως η Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου) και τα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για ενημέρωσή τους.