Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης για την κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων

"Τραγική" και τραγικοί

Αφορμή της εκτενούς συζήτησης και των υψηλών τόνων στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποτέλεσε η εισήγηση της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου σχετικά με την οικονομική κάλυψη του τουρνουά υδατοσφαίρισης «12ο Vikelas cup», με τη συνεδρίαση να επεκτείνεται στην κακή κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Η συζήτηση της χρηματοδότησης της συγκεκριμένης διοργάνωσης, παρέκλινε των ήπιων τόνων που αρμόζει στις συνεδριάσεις του οργάνου, με αποτέλεσμα να διανθιστεί με άκομψες εκφράσεις δημοτικών συμβούλων και πρόκληση έντασης.

Οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων αφορούσαν τόσο σε αυτό καθ’ εαυτό το ποσόν της χρηματοδότησης, όσο και στη δυνατότητα και καταλληλότητα ή μη των αθλητικών εγκαταστάσεων στο να υποστηρίξουν όχι μόνο μεγάλες διοργανώσεις αλλά και απλή χρήση.

Μεγάλη διοργάνωση

Αρχικά ενημέρωσε το Σώμα για τη διοργάνωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου, Γουλιέλμος Πρίντεζης, με τον Δ. Γρυπάρη, να του ζητείται να τοποθετηθεί επί του θέματος ως Β΄ Αντιπρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο οποίος υπενθύμισε πως το τουρνουά «Vikelas cup» θεσμοθετήθηκε από την Κολυμβητική Ομοσπονδία και τον π. Δήμο Ερμούπολης το 2004. Ο τόπος διεξαγωγής του είναι μόνιμος, είναι η Ερμούπολη της Σύρου, διότι έτσι τιμάται ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλλας, ο οποίος γεννήθηκε στη Σύρο.

Φέτος είναι η 12η διοργάνωση και το καλεντάρι της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στην οποία ανήκει αυτή η εκδήλωση, έχει συνταχθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και στάλθηκαν οι επιστολές προς τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Ο κ. Γρυπάρης ενημέρωσε πως δεν δέχθηκε καμία ενόχληση σχετικά με την συγκεκριμένη εκδήλωση ούτε από τον Δήμο ούτε από την Περιφέρεια, ενώ επεσήμανε πως πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση για φέτος στην Ελλάδα στο άθλημα της υδατοσφαίρισης. Ο ίδιος ήταν αυτός που ενόχλησε την Περιφέρεια και την Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου, για την οποία σχολίασε ότι αποτελείται από «νέους ανθρώπους, με όρεξη για δουλειά, από τους οποίους όμως λείπει η εμπειρία, ειδικά για τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις».

Σημείωσε πως τα χρήματα που απαιτούνται μπορεί ο Δήμος να τα βρει, διότι πρόκειται για μία μεγάλη διαφήμιση για το νησί, καθώς τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις πρέπει να είναι εκμεταλλεύσιμες στην κατεύθυνση του αθλητικού τουρισμού.

Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαν να κάνουν την προετοιμασία τους στη Σύρο αρκετές ομάδες, όπως ξεκίνησε να γίνεται από το 2004, όπου το κολυμβητήριο της Σύρου ήταν ένα από τα τέσσερα ολυμπιακά προπονητήρια της χώρας και φιλοξένησε 21 ολυμπιακές ομάδες, αφήνοντας αρκετά χρήματα στο νησί.

Επεσήμανε πως σε αυτό το τουρνουά συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα του πανευρωπαϊκού και παγκόσμιου πόλο και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα 2.500 ευρώ που έχει προτείνει η Επιτροπή Αθλητισμού είναι λίγα για αυτή τη διοργάνωση, όταν ο ίδιος είχε επισημάνει στον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι το ποσό πρέπει να κυμαίνεται γύρω στις 5.000 ευρώ ως ανώτατο πλαφόν εξόδων.

Περαιτέρω οικονομική ενίσχυση

Το χαμηλό ποσό χρηματοδότησης, σχολιάστηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος επεσήμανε πως καθώς το 2016 είναι μία ολυμπιακή χρονιά, μήπως θα έπρεπε από φέτος να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη, διότι το ποσό των 2.500 ευρώ κρίνεται πολύ μικρό για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Ανέφερε ότι τα προηγούμενα χρόνια το συνολικό ποσό ήταν περί τα 10.000 ευρώ, που επωμιζόταν από κοινού ο Δήμος με την Περιφέρεια και εξέφρασε τον φόβο μήπως το μικρό αυτό ποσό οδηγήσει την Ομοσπονδία να αποκλείσει τη Σύρο, με αποτέλεσμα κατά την ολυμπιακή χρονιά να χαθεί η ευκαιρία να επιλεγεί από τις ομάδες ως προπονητικό το κολυμβητήριο.

Για την δυνατότητα περεταίρω χρηματοδότηση ενός γεγονότος που θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία του νησιού, ο Αντιδήμαρχος, Στ. Γουσγουνέλης, ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών την γνωστοποίηση ύπαρξης διαθέσιμου ποσού επιπλέον των 2.500 ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη αναβολής των αγώνων και κυρίως εν μέσω θερινής περιόδου, συμπληρώνοντας πως πρέπει να στηριχθεί αυτή η προσπάθεια.

Αναφορικά με τον χώρο του κολυμβητηρίου ως χώρου προπόνησης και ως «εργαλείου» για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Παπαμανώλης, επεσήμανε ότι η Επιτροπή Αθλητισμού έχει εντοπίσει μία σειρά από σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται αρκετά χρήματα ώστε το κολυμβητήριο να μπορέσει να προσελκύσει έναν αξιοπρεπούς επιπέδου αθλητικό τουρισμό.

Συμπλήρωσε δε πως τα παρουσιαζόμενα προβλήματα προέρχονται από την διαχρονικά πλημμελή συντήρηση του κολυμβητηρίου.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο συνολικό ποσό το οποίο το διαχειρίζεται και το κατανείμει η Επιτροπή Αθλητισμού ως καθ’ ύλην αρμόδια, όμως δεν μπορεί να παραβλεφθεί η ιστορία που έχει στο νησί η συγκεκριμένη αθλητική συνάντηση.

Για την επιπλέον χρηματοδότηση ανέφερε πως μπορεί να εξευρεθεί από το περίσσευμα από το αρχικό ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τον ημιμαραθώνιο, ώστε ο Δήμος να δώσει τελικά μέχρι 4.000 ευρώ, με την Περιφέρεια να καλείται να καλύψει το υπολειπόμενο κόστος της διοργάνωσης, που ανέρχεται σε περίπου 12.000 ευρώ.

Την ένσταση του διατύπωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας, Π. Χρυσαφίδης, επί του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, χαρακτηρίζοντας αυτή την παρέμβαση ως «άκομψη», καθώς υποστήριξε ότι υπάρχει μία επιτροπή που έχει αποφασίσει ένα ποσό και δεν μπορεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να την «αδειάζει». Προτείνε την απόσυρση του θέματος ώστε να ξανασυνεδριάσει η επιτροπή και να έρθει στο επόμενο Δ.Σ. να ζητήσει να εγκριθεί το ποσό που θα αποφασίσει.

Αντιπαράθεση για την κατάσταση των εγκαταστάσεων

Οι αναφορές του κ. Παπαμανώλη για πλημμελή συντήρηση του κολυμβητηρίου, πυροδότησαν την αντίδραση του Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας, Γ. Κεράνη, ο οποίος ανεβάζοντας τους τόνους μίλησε για επανάληψη των ίδιων χαρακτηρισμών από την Δημοτική Αρχή, που πρέπει να λάβουν τέλος, καθώς όπως είπε «το κολυμβητήριο είναι ένα ζωντανό κύτταρο αθλητισμού, όπου κολυμπάνε παιδιά, το χρησιμοποιούν πάρα πολλοί άνθρωποι όλο το χρόνο».

Ζήτησε να ερωτηθεί η Τεχνική Υπηρεσία να πει ότι κάθε χρόνο γινόταν συντήρηση, το κολυμβητήριο ήταν 100% λειτουργικό, όπως λειτουργική ήταν και η Β’ αίθουσα.

Συμπλήρωσε δε «Σίγουρα υπάρχει μία οικονομική κρίση από το 2009, σίγουρα δεν έγινε η συντήρηση που θα μπορούσε να γίνει γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα, μας κατηγορήσατε ότι κλείναμε το κολυμβητήριο και τελικά το κλείσατε για δύο μήνες παραπάνω εσείς».

Εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου, Γουλιέλμου Πρίντεζη, πέραν της αιτιολόγησης του ποσού της χρηματοδότησης και της δυνατότητας περαιτέρω ενίσχυσης του, υπήρξε αναφορά και στην κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την οποία χαρακτήρισε ως «τραγική».

Απαντώντας στον κ. Κεράνη ανέφερε μία σειρά προβλημάτων ιδιαιτέρως σοβαρών που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις, λέγοντας συγκεκριμένα πως η Α’ αίθουσα κινδυνεύει να μην ανοίξει την επόμενη σεζόν, ο ηλεκτρονικός πίνακας του κολυμβητηρίου έχει βγει σε αχρηστία και το ποσόν που απαιτείται είναι πάρα πολύ μεγάλο, οι προβολείς του θόλου είναι πεταμένοι και άχρηστοι σε άθλια κατάσταση, παρουσιάζεται καθίζηση στη μία πλευρά του περιβάλλοντος χώρου του κολυμβητηρίου, το νερό στα ντους είναι κόκκινο, η σάουνα είχε να λειτουργήσει 3 χρόνια και λειτουργεί φέτος, οι πόρτες ούτε καν κλείνουν, το φουαγιέ έχει καταντήσει αποθήκη από κατασχεμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα, μπιλιάρδα και ποδοσφαιράκια, το υπόγειο του κολυμβητηρίου είναι και αυτό αποθήκη αφού έχει μπασκέτες, ταμπέλες και γενικώς η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική.

Ο κ. Κεράνης μη αποδεχόμενος την τραγικότητα της κατάστασης που σκιαγράφησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του ως υπευθύνου του συγκεκριμένου τομέα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και συμπλήρωσε λέγοντας πως «τα ξέρουμε τα προβλήματα και αναλόγως τα χρήματα που είχαμε προσπαθούσαμε κάθε χρόνο να κάνουμε συντήρηση. Βρείτε ποιοι το έφτιαξαν, ποιοι το παρέλαβαν και ζητήστε τους τις ευθύνες, αλλά μη βγάζετε άχρηστες όλες τις εγκαταστάσεις».

Επικριτική διάθεση και ειρωνικοί σχολιασμοί

Τοποθετούμενος επί του θέματος ο Δήμαρχος, Γ. Μαραγκός, κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τις αθλητικές διοργανώσεις και ποντάρει πάρα πολλά στον αθλητικό τουρισμό, όμως επανέλαβε και αυτός ότι η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι «επιεικώς τραγική», όπως την έκριναν και οι μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, όταν επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη.

Είπε χαρακτηριστικά πως «Η κατάσταση της Α’ αίθουσας είναι τόσο άσχημη που δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να κάνουμε καν άρση επικινδυνότητας. Όσον αφορά στην εργολαβία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κεράνης, της τάξης των 40.000 ευρώ για εξωραϊσμό της αίθουσας και στεγανώσεις, όταν ξεκίνησε η εργολαβία τα ευρήματα που διαπιστώθηκαν ήταν τέτοια που δεν δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτές τις επισκευές, διότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν βρίσκεται μηχανικός από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που να βάλει την υπογραφή του όσον αφορά στην στατική επάρκεια της αίθουσας. Για τον λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη ενός τεχνικού κλιμακίου το οποίο θα αποτελείται από μηχανικούς τόσο του Δήμου όσο και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας για να διαπιστώσουν την κατάσταση της Α’ αίθουσας».

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια που η αίθουσα αυτή φιλοξενούσε αγώνες και αθλητικές διοργανώσεις που μετείχαν παιδιά, η συγκεκριμένη αίθουσα δεν είχε ποτέ ελεγχθεί για στατική επάρκεια, οπότε εξέφρασε τον φόβο ότι από την αυτοψία του κλιμακίου δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία της από τον Σεπτέμβριο.

Οι τοποθετήσεις αυτές του Δημάρχου πυροδότησαν την ένταση, με τον κ. Κεράνη να ανεβάζει περισσότερο τους τόνους και η συζήτηση να συνεχίζεται μεταξύ των δύο σε επιθετικό ύφος με ειρωνικές παρατηρήσεις.

Ο κ. Κεράνης απαντώντας ανέφερε ότι για την Α’ αίθουσα ήταν γνωστό όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι δεν υπάρχει στατική επάρκεια, διότι «αυτά τα γήπεδα πριν 30 χρόνια τα έφτιαχνε «φασόν» σε όλη την Ελλάδα η Γ.Γ. Αθλητισμού, χωρίς σχέδια και χωρίς στατικές μελέτες. Η ίδια η Γ.Γ. Αθλητισμού έρχεται εκ των υστέρων και ζητά πυρασφάλεια και στατικές μελέτες. Αν επιλέξετε κλείστε το, αν επιλέξετε οι μηχανικοί να πουν ότι ναι μεν δεν μπορεί να δοθεί στατική μελέτη, όμως το κτίριο δεν έχει φόβο να πέσει, τότε συνεχίζει να λειτουργεί».

Από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί ο κ. Πρίντεζης, κατόπιν της περιγραφής της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις, εκφράστηκε η διάθεση να έρθει στη Σύρο ένα επιτελείο μηχανικών ώστε να κάνει επιτόπια εξέταση των προβλημάτων.

Τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση για την χρηματοδότηση της διοργάνωσης με 2.500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε έξοδα διαμονής και διατροφής των συμμετεχόντων, με την σημείωση ότι για τα επιπλέον χρήματα που θα δοθούν θα επανέλθει η Επιτροπή Αθλητισμού με νέα εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.