Ποσό 229.900 ευρώ καταλογίζεται στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από το Πρωτοδικείο Σύρου για παράληψη της Δ/νσης Πολεοδομίας της π. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων που αφορά υπόθεση της Κέας

Αντιμέτωπος με υψηλή οφειλή...

- Κληρονόμησε ξένες παραλήψεις ο Δήμος ως καθολικός διάδοχος της Πολεοδομίας Κυκλάδων - Έφεση κατά της απόφασης από τη Δημοτική Αρχή και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για νομοθετική ρύθμιση που θα προασπίζει τους Δήμους

Απρόσμενος οικονομικός πονοκέφαλος προκλήθηκε στη νέα Δημοτική Αρχή μετά και την κοινοποίηση δικαστικής απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου στις αρχές Νοεμβρίου, η οποία καταλογίζει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ποσόν ύψους 229.900 ευρώ εξαιτίας “ολιγωρίας” της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της π. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων για υπόθεση που αφορά όμως το νησί της Κέας.

Παλαιές παραλήψεις της Πολεοδομίας Κυκλάδων που ανάγονται στο 2006 και οδήγησαν τότε, ιδιώτες να καταθέσουν αγωγή κατά της καταργηθείσας εδώ και χρόνια Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, έρχονται πλέον στο προσκήνιο και περνούν το κατώφλι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, λόγω του ότι αποτελεί τον καθολικό διάδοχο της προαναφερθείσας υπηρεσίας στις Κυκλάδες, μετά και την εφαρμογή του “Καλλικράτη” στην Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης με δεδομένο ότι πρόκειται για “ξένη οφειλή”, ενώ σήμερα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου οι αιρετοί με την απόφασή τους, να ενισχύσουν την κατεύθυνση που ακολουθεί ήδη ο Δήμος.

Δήμος – κληρονόμος παλαιών και ξένων υποθέσεων

Όπως γνωστοποιήθηκε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στις 3 Νοεμβρίου του 2015, με την κοινοποίηση της απόφασης (υπ' αριθ. 95/2014) του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, του αναγνωρίζεται η “υποχρέωση” να καταβάλει - για υπόθεση που αφορά ακίνητο στο νησί της Κέας -, προς τρία πρόσωπα – κατοίκους Αττικής, το χρηματικό ποσό των 229.900 ευρώ λόγω της άσκησης αγωγής, στην οποία οι προαναφερθέντες είχαν προβεί, εξαιτίας “παράνομων πράξεων και παραλείψεων των τότε αρμοδίων οργάνων της Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων”. Η παράληψη όπως εξηγείται, αφορά στη μη χορήγηση από την τ. Διεύθυνση Πολεοδομίας βεβαιώσεων κύριας χρήσης με φόντο ακίνητο στο νησί της Κέας, ενώ διευκρινίζεται πως, σήμερα, το προαναφερθέν ποσό έχει ανέλθει σε αυτό το ύψος, λόγω των τόκων οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν στο αρχικό ποσό που αξίωναν οι ιδιώτες.

Η υπόθεση που φαίνεται να κληρονόμησε τουλάχιστον ως προσωρινό πονοκέφαλο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης οφείλεται στην εφαρμογή του αυτοδιοικητικού νόμου του “Καλλικράτη”, μέσω του οποίου μετά από την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τη δημιουργία των Περιφερειών και των νέων Δήμων, οι Διευθύνσεις της Πολεοδομίας πέρασαν στην ευθύνη τον ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, δηλαδή των Δήμων. Βάσει αυτού, ως φαίνεται η εν λόγω δίκη και ό,τι την ακολουθεί από την π. Διεύθυνση Πολεοδομίας “χρεώνεται” σήμερα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Ασκήθηκε έφεση. Δε φέρει καμία ευθύνη ο Δήμος

Προκειμένου να προασπίσει το οικονομικό συμφέρον του Δήμου, η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Παπαμανώλης άμεσα προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και κατόπιν λήψης σχετικής απόφασης από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, ήδη ο Δήμος άσκησε έφεση κατά της απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου.

Η συλλογιστική και άρα η επιχειρηματολογία της δημοτικής πλευράς, συνδέεται με το ότι, ο τότε Δήμος Ερμούπολης και μετέπειτα ο ενιαίος Δήμος Σύρου – Ερμούπολης “δεν είχε κατά την επίμαχη χρονική στιγμή και περίοδο την οποιαδήποτε οργανική ή δικαιοδοτική ή λειτουργική ή άλλη σχέση” και ως εκ τούτου, “δεν είχε και δεν έχει καμία ευθύνη για τις πράξεις ή παραλείψεις των ξένων και άσχετων προς αυτόν Οργάνων των Υπηρεσιών αυτών”. Κατά συνέπεια, κινείται εκτός λογικού πλαισίου η απόφαση καταλογισμού του συγκεκριμένου ποσού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, βάσει και του ότι επιπρόσθετα, οι αρμοδιότητες της Πολεοδομίας αλλά και οι δίκες που είχαν σχέση με τις άλλοτε Διευθύνσεις των Πολεοδομιών επήλθαν στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Νομοθετική ρύθμιση μέσω και των συλλογικών οργάνων των Δήμων

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και καθώς δεν αποκλείεται σε ανάλογη περιπέτεια να μπει ξανά τόσο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όσο όμως και άλλοι Δήμοι σε πανελλαδικό επίπεδο, η Δημοτική Αρχή θα εισηγηθεί στην αποψινή συνεδρίαση το θέμα, ζητώντας από τα μέλη του συμβουλίου να εκδώσουν ψήφισμα αναφορικά με τις εκκρεμούσες δίκες που προέρχονται από τις π. Διευθύνσεις Πολεοδομιών, στο περιεχόμενο του οποίου θα διατυπώνεται αίτημα περί λήψης απόφασης και πραγματοποίησης συγκεκριμένων ενεργειών ώστε να διευκρινίζεται πώς οι Δήμοι δε θα ευθύνονται για ανάλογες υποθέσεις, με κίνδυνο την απώλεια σημαντικών χρηματικών ποσών από τα ταμεία τους.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα ζητήσει την ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης ή την τροποποίησης άρθρου του σχετικού νόμου, ώστε να προασπίζεται έναντι τέτοιων οφειλών που έχουν τη ρίζα τους σε ξένες και παλαιές υποθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην εφησυχάσει, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι, ενώ μέριμνά της, αποτελεί και η οργανωμένη διεκδίκηση υλοποίησης του προαναφερθέντος αιτήματος, με τη βοήθεια και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να μην εναπόκειται στην κρίση του κάθε δικαστηρίου η απόφαση του καταλογισμού. Με κάθε τρόπο, στόχος αποτελεί η σαφής αναφορά με νομική τεκμηρίωση για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύονται οι Δήμοι από τέτοια απρόσμενα περιστατικά.

Ως εκ τούτου, η σημερινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εύλογα προκύπτει πως θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και μάλιστα ομόφωνα.

Προάσπιση της δημοτικής περιουσίας

Στο οπλοστάσιο των ενεργειών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει συμπεριληφθεί και το απόσπασμα της τροποποίησης όπως αυτή προτείνεται να προχωρήσει από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει και κύριο μέρος του ψηφίσματος. Ειδικότερα, η πλευρά του Δήμου θεωρεί βάσει της επιχειρηματολογίας της, πως, “είναι άτοπο, παράνομο και αντισυνταγματικό να καλούνται οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού να πληρώνουν εξ ιδίων πόρων εξωφρενικά ποσά (που μάλιστα δεν διαθέτουν, έτσι ώστε να τίθεται σε προφανή κίνδυνο η περιουσία τους, με επαπειλούμενες κατασχέσεις ή άλλες μορφές αναγκαστικής εκτέλεσης συνεπεία τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων), που δεν αφορούν σε παράνομες πράξεις ή παραλείψεις ιδίων, δια των οργάνων και υπαλλήλων τους, αλλά αφορούν σε έτερα και αυτοτελή νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου(...)”.

Ως Δήμος που βρέθηκε ενώπιον του “κινδύνου” απώλειας 229.900 ευρώ, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προτείνει και εισηγείται προς την ΚΕΔΕ, να καταβληθεί προσπάθεια ώστε άμεσα και με κατεπείγοντα τρόπο να προωθηθεί η νομοθετική μεταβολή στο σχετικό άρθρο του νόμου που “ρυθμίζει” τέτοιες υποθέσεις.

Η προτεινόμενη τροποποίηση

Κατόπιν της πολύτιμης συνδρομής της Νομικής Υπηρεσίας προς τη Δημοτική Αρχή, το προτεινόμενο κομμάτι της τροποποίησης που θα κινείται στην κατεύθυνση της λογικής προάσπισης των συμφερόντων του Δήμου έχει ως ακολούθως: “Οι ΟΤΑ Α΄ Βαθμού υπεισέρχονται στις μεταβιβαζόμενες σε αυτούς λειτουργικές αρμοδιότητες των καταργηθεισών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τις εξ αυτών απορρέουσες ευθύνες, από της ισχύος του Ν. 3.852/2010 σε συνδυασμό με τον Ν. 4.071/2012. Οικονομικές υποχρεώσεις και βάρη, που γεννώνται στη βάση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων ή άλλων νομίμων εκτελεστών πράξεων, που ανάγονται όμως στην περίοδο αυτοτελούς υπάρξεως και ενεργού δράσεως Οργάνων της (τέως) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εξαιτίας αυτών οπωσδήποτε δεν υποχρεώνουν ούτε βαρύνουν τους ΟΤΑ Α΄βαθμού”.

Ετικέτες: