Ασφαλτόστρωση και πλάκες όδευσης τυφλών τα πρώτα ερωτήματα για το έργο της ανάπλασης

Οι πρώτοι προβληματισμοί

Την στιγμή που το έργο της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης της Ερμούπολης φαίνεται να παίρνει την τελική του μορφή, άρχισαν να τίθενται και οι πρώτες ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες αφορούσαν είτε την τελική ασφαλτόστρωση είτε τις πλάκες όδευσης των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση του έργου κατά 30 ημερολογιακές ημέρες στον εργολάβο του έργου, ώστε να προληφθούν οι ημερομηνίες που ορίζονται, στο έργο η εργολαβία του οποίου είναι σε εξέλιξη, ενώ στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία του ΕΣΠΑ.

Ως «νόμιμη και αιτιολογημένη» χαρακτηρίστηκε η αίτηση του εργολάβου, όπως ανέφερε εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας ο Δαυίδ Διακοδημητρίου, διότι όπως υπενθύμισε «μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε ο δεύτερος ανακεφαλαιωτικός πίνακας. Εκεί περιλαμβάνονται αρκετές νέες εργασίες, κάποιες από αυτές είναι ήδη σε εξέλιξη και κάποιες θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Να κλείσουμε και τυπικά αυτό το θέμα των νέων εργασιών και να δώσουμε την παράταση για 30 ημερολογιακές ημέρες».

 

Ατελής η ασφαλτόστρωση

Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Κεράνη, τέθηκε και το θέμα της ασφαλτόστρωσης, η οποία περιλαμβάνεται στις εργασίες που προαναφέρθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση του εργολάβου, η οποία όμως, όπως σημειώθηκε «κατά κοινή αποδοχή όλων και των πολιτών και δική μας δεν ήταν τελείως σωστή και η πρέπουσα».

Το ερώτημα που τέθηκε από τον κ. Κεράνη είναι εάν θα ληφθούν κάποια μέτρα για αυτό, εάν θα γίνει η παραλαβή ή θα ζητηθεί να γίνει κάποια συμπληρωματική εργασία γι’ αυτό.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στο ν κίνδυνο που συζητείται ότι υπάρχει για προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, λέγοντας συγκεκριμένα «έχω ακούσει από κόσμο ότι είναι καινούργιος δρόμος και αν πιάσει μία βροχή θα φύγει ο μισός».

Στην απάντηση του ο κ. Διακοδημητρίου διευκρίνισε πως η παράταση δεν δίνεται για την ασφαλτόστρωση, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της απάντησης του που αναφέρει ότι επιβλήθηκαν ποινικές ρήτρες στον εργολάβο σχετικά με την καθυστέρηση της ασφαλτόστρωσης, όχι όμως για την ποιότητα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «υπήρχε προθεσμία ειδικά για την ασφαλτόστρωση. Ήδη έχουν επιβληθεί κάποιες ποινικές ρήτρες για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, όχι για την ποιότητα».

Όσον αφορά στην παραλαβή, ενημέρωσε πως αυτή θα γίνει 6 μήνες από την περαίωση του έργου, δηλαδή «όταν φτάσει η ώρα της προσωρινής παραλαβής. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει τον ανάδοχο και εμάς σαν υπηρεσία βέβαια, από την υποχρέωση ότι για 15 μήνες μετά την περαίωση του έργου, είναι η περίοδος συντήρησης, όπου μέσα σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να γίνουν όλες οι εργασίες για να συντηρηθούν και να επανέλθουν όλες οι εργασίες όπως προβλέπει η μελέτη».

 

Ακαταλληλότητα των πλακών όδευσης τυφλών

Εκ μέρους του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλου Χρυσαφίδη, έγινε αναφορά σε έγγραφο που εστάλη στον Δήμο από τον σύλλογο «Δικαίωμα» για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, στο οποίο σημειώνεται η ακαταλληλότητα των τεχνικών προδιαγραφών στις πλάκες που είναι για τα άτομα με πρόβλημα όρασης.

Από την πλευρά των συγκεκριμένων ατόμων σημειώνεται πως οι αυλακώσεις των συγκεκριμένων πλακών που βοηθούν στην όδευση τους, δεν έχουν το απαιτούμενο βάθος, γεγονός που προκαλεί τον προβληματισμό τους.

Ο εκπρόσωπος των τεχνικών υπηρεσιών Διακοδημητρίου είπε σχετικά με το αίτημα που κατατέθηκε ότι «Οι πλάκες αυτές όπως παραγγέλθηκαν και τοποθετήθηκαν, όπως τις ξαναελέγξαμε μετά την τοποθέτηση τους, δηλαδή αυτή τη στιγμή είναι σύμφωνες με το ΦΕΚ για τις οδεύσεις τυφλών. Παρ’ όλα αυτά επιμένουν, αλλά δυστυχώς όμως θα πρέπει σαν σύλλογοι, σαν ομάδες ατόμων με ειδικές ανάγκες και με την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ζητήσουν να αλλάξει το προεδρικό διάταγμα, αν αυτό που η νομοθεσία προβλέπει για αυτούς δεν τους καλύπτει. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο…Αυτή τη στιγμή ανταποκρινόμαστε με το προεδρικό διάταγμα που υπάρχει και αν πραγματικά δεν καλύπτει αυτά τα άτομα τότε υπάρχει θέμα στη νομοθεσία».

Με απόλυτη δε κατανόηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα είπε «Δεν έχω λόγο να τους αμφισβητήσω. Συμφωνώ μαζί τους. Το θέμα είναι ότι το προεδρικό διάταγμα προβλέπει ένα βάθος 0,5 εκατοστού και το ελέγξαμε πάλι και πάλι μετά το έγγραφο και πληρούμε τις προδιαγραφές. Πολύ φοβάμαι ότι εάν το κάνουμε πιο μεγάλο, δηλαδή 1 εκατοστό όπως μας υποδείχθηκε μετά θα ξεπεράσουμε τα όρια. Αλλά είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συνολικά».