Παρέμβαση – ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την αύξηση των ωρών εργασίας για τους υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης λόγω της θερινής περιόδου

Αναπόφευκτη η υπερωριακή απασχόληση

Στη λύση – μονόδρομο(;) της υπερωριακής εργασίας καταφεύγει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την κάλυψη του όγκου των αυξημένων αναγκών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δεδομένου του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, που μοιραία καλείται να υπερβάλει εαυτόν για μία ακόμη σεζόν.

Προκειμένου να τυγχάνει το νησί, η πόλη, τα χωριά, οι παραλίες καθώς και ο οικισμός της Άνω Σύρου - σε καθημερινή βάση - της προβλεπόμενης φροντίδας με φόντο και την τουριστική επισκεψιμότητα την οποία προσδοκά ο τόπος για τους επόμενους δύο μήνες, η αρμόδια Υπηρεσία έχει ήδη προσαρμόσει την απασχόληση του προσωπικού καταλλήλως, με τους εργάτες καθαριότητας να εργάζονται Σάββατα καθώς και Κυριακές.

Παρά τη σταθερή θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης να επιχειρήσει ο Δήμος τη διεκδίκηση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ωστόσο, ο επικεφαλής της, Νικόλας Καΐλης, που ανέδειξε το εν λόγω ζήτημα με δημόσια ανακοίνωσή του, αιτήθηκε σχετική ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο, Μάριο Βουτσίνο, υπογραμμίζοντας πως, οι ώρες πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, θα πρέπει να λογίζονται ως υπερωρίες και να πληρώνονται κανονικά.

Τη δική του απάντηση ως πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας Καθαριότητας κλήθηκε να δώσει ο κ. Βουτσίνος, που μίλησε σχετικά στην εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να δηλώνει κατηγορηματικά πως, η αμοιβή των υπαλλήλων θα είναι οικονομική, αφού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτή να έχει τη μορφή αδειών μελλοντικά ή και ρεπό.

Ν. Καΐλης: Να πληρωθούν οι υπερωρίες τους

Ειδικότερα, ο κ. Καΐλης ορμώμενος από την αναφορά του αντιδημάρχου κατά τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, θέλησε να ζητήσει διευκρινίσεις για τον τρόπο που εργάζονται οι αρμόδιοι υπάλληλοι τη θερινή περίοδο, αναδεικνύοντας έντονα την “απαίτηση” να τους καταβληθούν τα υπερωριακά δεδουλευμένα τους την κατάλληλη χρονική στιγμή. Καθώς ο ίδιος δεν κατάφερε να θέσει την ερώτηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, στην οποία αφίχθη με καθυστέρηση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, απέστειλε γραπτώς την παρατήρησή του στον αντιδήμαρχο, γνωστοποιώντας την παράλληλα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτούσιο το περιεχόμενό της έχει ως ακολούθως:

“Δυστυχώς λόγω του ωραρίου εργασίας μου δεν κατέστη δυνατό να προλάβω την διαδικασία των ερωτήσεων προς τη Δημοτική Αρχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Ιούνη 2016, οπότε και αναγκαζόμαστε, ως δημοτική παράταξη, να καταθέσουμε γραπτώς την εξής ερώτηση.

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, ειπώθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μ. Βουτσίνο, πως λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας της υπηρεσίας καθαριότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι εργαζόμενοι της θα δουλεύουν και το Σάββατο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Πέραν της άμεσης παραδοχής, για μια ακόμη φορά, πως το προσωπικό του Δήμου είναι λιγότερο από αυτό το οποίο απαιτείται για να καλύψει πλήρως και ικανοποιητικά τις ανάγκες του, ένα ζήτημα στο οποίο έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα, θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε τα παρακάτω:

· Εφόσον όντως υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, γιατί η Δημοτική Αρχή δεν προχωρά στην πρόσληψη προσωπικού, αξιοποιώντας τη διάταξη του άρθρου 7 του ν. 4368/2016 σύμφωνα με την οποία «ξεπαγώνουν» οι διορισμοί και προσλήψεις μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανόμενων και των υπηρεσιών καθαριότητας;

· Στην περίπτωση που δεν ισχύσει το παραπάνω και προχωρήσετε στην εργασία των εργαζομένων της υπηρεσίας και το Σάββατο θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πως θα ορίζεται αυτό το καθεστώς της επιπλέον ημέρας εργασίας;

Η εργασία το Σάββατο θα θεωρείται υπερωρία ή ο εργαζόμενος που θα εργάζεται την ημέρα αυτή θα παίρνει ρεπό κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, μεταξύ των δυο ανωτέρω πιθανοτήτων, προκρίνουμε τη λύση η Σαββατιάτικη εργασία να θεωρείται υπερωρία, ώστε να βοηθηθούν και οικονομικά, αυτές τις δύσκολες εποχές, οι υπάλληλοι οι οποίοι θα εργάζονται το Σαββάτο και να προχωρήσουμε, εφόσον χρειάζεται σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι υπερωρίες. Το σύστημα των ρεπό δεν θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει καθώς οι αυξημένες ανάγκες θα συνεχίζουν να υφίστανται και την ημέρα που θα έχουν ρεπό οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, επιβαρύνοντας εργαζόμενους και δημότες.

· Ως γνωστό, η θέση μας είναι πως ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος την κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, τις οποίες έχει ανάγκη ώστε να μπορεί να λειτουργεί ικανοποιητικά καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών. Στη βάση αυτή θα θέλαμε την διαβεβαίωση από εσάς, πως εφόσον ισχύσει η Σαββατιάτικη εργασία, αυτή ως λύση έκτακτης ανάγκης, θα περιοριστεί μόνο στους μήνες αυξημένου φόρτου εργασίας και δεν θα καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία στους υπαλλήλους του Δήμου και πως η Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσει την πρόσληψη των απαιτούμενων εργαζομένων, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αυτά.

· Τέλος, παρότι το θεωρούμε αυτονόητο πάραυτα δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε αν θα ενημερωθεί (ή έχει ενημερωθεί και εγκρίνει) για την αλλαγή αυτή στο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων της καθαριότητας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση”.

Μ. Βουτσίνος: Αναγνωρίζεται η υπερωρία ποικιλοτρόπως

Την έναρξη του διαστήματος υπερωριακής απασχόλησης επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, τονίζοντας αρχικά πως, “Ήδη εργάζονται και Σάββατα και Κυριακές. Απλώς δεν εργάζονται όλοι. Κάποιος μπορεί να εργάζεται πενθήμερο Τετάρτη με Κυριακή ή κάποιος άλλος Δευτέρα με Παρασκευή κλπ”. Εξήγησε ευθύς αμέσως δε, πως, υπήρξε συνάντηση με τους υπαλλήλους καθαριότητας, ώστε οι ίδιοι να ενημερωθούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως, “Τους ζητήθηκε συνάντηση και δέχθηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια της υπηρεσίας και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα που ανταποκρίθηκαν στην προτροπή μας. Τους ζητήσαμε τόσο εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος, όσο και οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοι να εργασθούν περισσότερες ημέρες προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που θα εργασθούν έξι ημέρες αλλά και επτά ημέρες”.

Ο κ. Βουτσίνος στην απάντησή του εστίασε και στο ζήτημα της σταδιακής μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στην Υπηρεσία για συγκεκριμένους λόγους, υπογραμμίζοντας πως, αυτή η εξέλιξη έχει μοιραίες συνέπειες, καθώς ο όγκος της δουλειάς κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή αυξάνεται. “Όσο περνούν τα χρόνια έχουμε συνεχώς αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, αναρρωτικές άδειες και δυστυχώς, είχαμε και δύο θανάτους. Το προσωπικό μειώνεται και προσλήψεις μόνιμου χαρακτήρα γνωρίζουν όλοι πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν. Άρα, λοιπόν για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στη θερινή περίοδο που θα έχει αυξημένες ανάγκες καθώς περιμένουμε αυξημένη τουριστική κίνηση συγκριτικά με πέρυσι και πρόπερσι, ζητήσαμε από το προσωπικό να εργασθεί περισσότερες ώρες” σημείωσε παρακάτω, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, αυτή η δυνατότητα 24ωρης εργασίας καθημερινά συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου, προβλέπεται και από το Υπ. Εσωτερικών. “Αυτό γίνεται καθώς η Διεύθυνση Περιβάλλοντος από το αρμόδιο Υπουργείο είναι αδειοδοτημένη ως 24ωρη υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι μπορούν να δουλέψουν όποια ώρα προκύπτει ανάγκη και υπηρεσία. Έχουν ωράριο, το οποίο όμως μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των αναγκών”.

Αφήνοντας το σοβαρότερο ζήτημα για την κατακλείδα της απάντησής του, ο κ. Βουτσίνος θεώρησε επιβεβλημένο και αυτονόητο να αναγνωριστεί η υπερωριακή εργασία των υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται πως αυτή θα καταβληθεί με τη μορφή της προβλεπόμενης “αποζημίωσης”. “Εννοείται πως αναγνωρίζεται ως υπερωριακή εργασία” σχολίασε, λέγοντας τέλος πως, “Οι επιπλέον ημέρες και ώρες που θα δηλωθούν, θα πληρωθούν με υπερωρίες, με ρεπό και με όσα μπορούμε να δώσουμε στους εργαζόμενους ως επιβράβευση”.