Παροπλισμένα απορριμματοφόρα και μηχανήματα έργου στο αμαξοστάσιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Οσμή διάλυσης... στην Υπηρεσία Καθαριότητας

Εργάτες αντικαθιστούν μηχανήματα εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων κάλυψης εργασιών αποκατάστασης

Άκρως σοβαρή οικονομική αδυναμία παρουσιάζει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε επίπεδο κάλυψης βασικών και κύριων αναγκών αποκατάστασης και συντήρησης απαραίτητου εξοπλισμού, μηχανημάτων και στόλου, με τους εργάτες εν έτει 2018 να αντικαθιστούν την εργασία μηχανημάτων στη Σύρο.

Παροπλισμένο σάρωθρο όπως και δύο απορριμματοφόρα, πλυντήριο κάδων εκτός λειτουργίας και καταπόνηση του προσωπικού “συνθέτουν” - δυστυχώς - το πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Μάριο Βουτσίνο να επιβεβαιώνει τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την εν λόγω Υπηρεσία.

Με φόντο τις απαντήσεις του για θέματα όπως οι δυνατότητες καθαριότητας, συντήρησης και λειτουργίας των κοντέινερ και των κάδων, αλλά και ζητήματα αυξημένης καταπόνησης του προσωπικού και των εργατών, με δεδομένο τον μεγάλο όγκο των καθημερινών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, αναδεικνύεται έντονα οσμή διάλυσης... της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Σε αχρηστία... το πλυντήριο κάδων. Συνεχή παράπονα για δυσοσμία και μη πλύσιμο κοντέινερ και κάδων

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της Κοινής Γνώμης για θέματα Καθαριότητας και τη λειτουργία της ανταποδοτικής Υπηρεσίας, αναδείχθηκε πρωτίστως κι έντονα το ζήτημα της μη συστηματικής μέριμνας για την καθαριότητα των πράσινων κάδων και των κοντέινερ, γεγονός που ανέφερε ο κ. Βουτσίνος, γνωστοποιώντας παράλληλα τη μη λειτουργία του πλυντηρίου κάδων εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας αποκατάστασής του.

Το καλοκαίρι τα κοντέινερ αδειάζονται στην πόλη κάθε μέρα. Ίσως και δύο φορές την ημέρα. Στα χωριά μέρα παρά μέρα. Ειδικά στα τουριστικά χωριά όπου υπάρχουν. Τον χειμώνα αδειάζονται ειδικά στα χωριά, όχι τόσο συχνά, δηλαδή μπορεί να χρειαστούν και τέσσερις – πέντε ημέρες” σχολίασε ενημερωτικά, τονίζοντας παρακάτω πως τα θέματα δυσοσμίας, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν απόλυτα.

Εμμένοντας στην αναφορά του για τα κοντέινερ, πρόσθεσε πως, “Όταν αυτά τα κοντέινερ αδειάζονται, δεν αδειάζονται απλώς, πλένονται στο χώρο του ΧΥΤΑ με το υγρό απορρυπαντικό και τοποθετούνται στη θέση τους. Αυτό γίνεται κάθε μέρα για τα κοντέινερ της πόλης. Δεν γίνεται κάθε μέρα για τα κοντέινερ στα χωριά”.

Σχετικά με την ερώτηση για ποιούς λόγους παρατηρούνται λιπαρά υγρά στα σημεία τοποθέτησής τους που εντείνουν τη δυσοσμία και αν αυτά τα κοντέινερ παρουσιάζουν προβλήματα εξαιτίας ζημιάς ή μη συντήρησης, απάντησε συγκεκριμένα, παραθέτοντας την επιχειρηματολογία του: “Δυστυχώς, έχω πει και στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα συγκεκριμένα κοντέινερ, το υλικό τους, αυτό το σίδερο, η λαμαρίνα, όταν έχουμε καλοκαίρι και το θερμόμετρο φθάνει τους 30, 35 βαθμούς Κελσίου και μέσα στο κοντέινερ φθάνει στους 45 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με το σκουπίδι – οικιακό, οργανικό, ή της ταβέρνας τα αποφάγια – είναι αδύνατον να μη μυρίζει το κοντέινερ”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, τη θερινή περίοδο παρατηρείται πιο έντονα το πρόβλημα, λέγοντας σχετικά πως, “Το καλοκαίρι προκύπτει αυτή η δυσοσμία και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε αδειάζοντας και πλένοντας τα κοντέινερ καθημερινά”.

Ειδικότερα, για τη συντήρησή τους, γνωστοποίησε πως, “Στα κοντέινερ γίνεται ετήσια συντήρηση. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ότι εκτός από τα αποφάγια ο κόσμος πετάει οτιδήποτε βρει. Μπορεί να πετάξει κι έπιπλα, μπορεί να πετάξει και μπάζα. Δεν είναι το κοντέινερ ένας εξοπλισμός που μπορεί να αντέξει τα πάντα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα λειτουργικά του κοντέινερ και πολλές φορές όταν ζοριστεί να χάνει”.

Με φόντο τα παραπάνω, θέλησε να γνωστοποιήσει και τη διαφωνία του αναφορικά με την προμήθεια του εν λόγω εξοπλισμού, λέγοντας σχετικά: “Δεν διαφωνώ με τη δυσοσμία στα κοντέινερ. Κατά την προσωπική άποψή μου δεν ήταν η καλύτερη επιλογή όταν έγινε η συγκεκριμένη προμήθεια”. Στην ερώτηση γιατί κατά τη θητεία του, δεν μερίμνησε για αντικατάσταση των κοντέινερ, απάντησε: “Δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι δαπανηρό αρκετά να προχωρήσουμε σε καινούργιο εξοπλισμό”.

Όσον αφορά την κάκιστη εικόνα από άποψη καθαριότητας που παρουσιάζουν οι πράσινοι κάδοι σε αρκετά σημεία της πόλης και στα χωριά, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι. Οι κάδοι μυρίζουν. Στους κάδους ο κόσμος πετά σκουπίδια”. Ωστόσο, επιβεβαίωσε πως, “Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πλένουμε όλους τους κάδους του νησιού. Κάποιοι κάδοι κεντρικά πλένονται εποχιακά το καλοκαίρι, ωστόσο, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δυσοσμίας στην ολότητά του”.

Αναφορικά δε, με τον εξοπλισμό καθαριότητας αυτών, δήλωσε πως, Δεν διαθέτουμε πλυντήριο κάδων”, διευκρινίζοντας πως, αν και έχει πλυντήριο κάδων ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, “εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει σοβαρή ζημιά. Είναι ασύμφορο να φτιαχτεί”.

Κληθείς να απαντήσει για τη μέριμνα αποκατάστασης της λειτουργίας του, γνωστοποίησε πως απαιτείται κόστος που δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει η Υπηρεσία.

“Είναι αρκετά χρόνια (εκτός λειτουργίας) και δεν κατέστη εφικτό να επισκευαστεί, διότι από τον υπόλοιπο στόλο (οχημάτων) που κι αυτός εκτελεί ανταποδοτικές υπηρεσίες, είχαμε πάρα πολλές φθορές, πάρα πολλά προβλήματα, πάρα πολλές ζημιές. Μιλάμε για αυτοκίνητα, φορτηγά και μηχανήματα έργου που έχουν καθημερινή χρήση και δεν θα μπορούσαμε παρά να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Οριακή λειτουργία. Ακινητοποιημένα δύο απορριμματοφόρα

Ερωτηθείς να ενημερώσει συγκεκριμένα για την κατάσταση του στόλου οχημάτων, ο Μάριος Βουτσίνος επιβεβαίωσε όχι μόνον πως δύο από τα απορριμματοφόρα έχουν σοβαρά προβλήματα αλλά και πως, επί της ουσίας η διαδικασία αποκομιδής χαρακτηρίζεται από “οριακή λειτουργία” βάσει των διαθέσιμων οχημάτων.

“Ο στόλος είναι κάτι το ζωντανό. Είναι οχήματα που καθημερινά έχουν χρήση και λειτουργούν. Είναι λογικό κι επόμενο να έχουν φθορές. Όταν έχεις εβδομήντα αυτοκίνητα και φορτηγά στόλο, θα υπάρξουν και φθορές” σημείωσε, λέγοντας μάλιστα πως, αν και “είμαστε από τους λίγους Δήμους που έχουμε αυτόνομο συνεργείο” κι ως εκ τούτου, “ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτουμε - γιατί τα πράγματα είναι περιορισμένα -, προχωράμε σε επισκευές και συντηρήσεις του στόλου”, ωστόσο, όπως σημείωσε για δύο απορριμματοφόρα, πρέπει να ανατεθεί η σχετική εργασία αποκατάστασής τους σε εξωτερικό συνεργείο.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν πράγματι έχουν παροπλιστεί δύο απορριμματοφόρα και υπάρχουν προβλήματα, ανέφερε: “Φυσικά και υπάρχουν. Πάντα υπάρχουν” όμως, όπως ο ίδιος υποστήριξε, “Δεν επηρέασαν τη λειτουργία της Υπηρεσίας κι αυτό φάνηκε το καλοκαίρι. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και καθημερινά αδειάζονταν οι κάδοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Σύρου”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε δε,Απλώς λειτουργήσαμε οριακά”, αξιολογώντας μάλιστα πως, “Είχαμε αρκετά προβλήματα, αυξημένα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές”.

Με φόντο το γεγονός πως χρόνο με τον χρόνο ο διαθέσιμος στόλος επιβαρύνεται και παρουσιάζει αυξημένη ανάγκη συντήρησης, τόνισε πως, “Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα που να πει κάποιος ότι δεν έχουμε απορριμματοφόρο να μαζέψουμε τα σκουπίδια ή δεν έχουμε φορτηγάκια να κάνουμε εργασίες καθαρισμού”.

Ωστόσο, στην ερώτηση για την αποκατάσταση των δύο παροπλισμένων απορριμματοφόρων, δήλωσε: “Έχουμε αυτά που βγαίνουν κάθε μέρα συν ένα παλιό εφεδρικό σε περίπτωση που πάθουμε άλλη ζημιά, να δρομολογήσουμε αυτό και να λειτουργεί αυτό. Υπάρχουν σε λειτουργία πέντε απορριμματοφόρα και εκτός λειτουργίας είναι δύο. Αυτά τα οχήματα επειδή οι ζημιές που έχουν, ξεπερνούν τις δυνατότητες του συνεργείου μας, θα πρέπει να μετακινηθούν στην Αθήνα”.

Κληθείς να ενημερώσει αν η Υπηρεσία και ο ίδιος έχουν μεριμνήσει σχετικώς, απάντησε: “Είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρο αυτό, οπότε παίρνει μια σειρά αυτό ανάλογα με τα οικονομικά μας για να τα φτιάξουμε ένα προς ένα”.

Χωρίς σάρωθρο η Υπηρεσία. Στη θέση του... χειρωνακτική εργασία

Άκρως σοβαρό είναι το πρόβλημα της μη ύπαρξης σαρώθρου σε λειτουργία, με αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος ο Μάριος Βουτσίνος ομολογεί, τις εργασίες που κάλυπτε αυτό το μηχάνημα, να τις διεκπεραιώνουν με χειρωνακτική εργασία οι εργάτες.

Δεν έχουμε σάρωθρο αυτή τη στιγμή σε λειτουργία. Ένα σάρωθρο που είχαμε είναι πάρα πολύ παλιό και δεν λειτουργεί. Εξαντλήθηκαν οι δυνατότητές του. Όχι ότι δεν φτιάχνεται” σχολίασε ο Αντιδήμαρχος, αλλά εκ νέου πρόταξε την οικονομική δυσπραγία του Δήμου σε υπηρεσίες μάλιστα ανταποδοτικές. “Είναι ασύμφορο να φτιαχτεί στην παρούσα φάση”.

Ερωτηθείς για τον τρόπο διεκπεραίωσης των εργασιών, υπογράμμισε δυστυχώς, πως, “Το σάρωθρο έχουν αντικαταστήσει οι εργάτες. Με χειρωνακτική εργασία γίνεται η δουλειά του σαρώθρου. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τον διαγωνισμό για να γίνει η προμήθεια νέου σαρώθρου το 2019”.

Επανέλαβε δε, πως το σάρωθρο στο αμαξοστάσιο, “είναι εκτός λειτουργίας πολύ πριν το καλοκαίρι”.

Κληθείς να γνωστοποιήσει τί έχει συμβεί σε επίπεδο διαδικασιών για το σάρωθρο που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του γνωστού τροχαίου ατυχήματος κατά το παρελθόν, ο κ. Βουτσίνος υπήρξε λακωνικός: “Δεν θα ήθελα να αναφερθώ. Το θέμα έχει πάρει τη δικαστική οδό. Από τον Αύγουστο του 2014 αυτό το σάρωθρο έχει αχρηστευθεί”.

Σοβαρή καταπόνηση προσωπικού – εργατών

Με φόντο την κατάσταση του στόλου και των μηχανημάτων έργου, καθώς και του γεγονότος πως το προσωπικό καταπονείται, ο κ. Βουτσίνος κλήθηκε να τοποθετηθεί ως αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος για την ιδιαιτέρως σκληρή καθημερινότητα των εργατών καθαριότητας.

Δεν διαφωνώ σε αυτό ότι όταν το 2018 εργάτες αντικαθιστούν μηχανήματα είναι επιπλέον καταπόνηση γι αυτούς. Δε διαφώνησα ποτέ γι αυτό” δήλωσε, λέγοντας παράλληλα πως, “Απλώς πήγε αρκετά καλά το καλοκαίρι. Πήγε καλύτερα από πέρυσι γιατί και οι εργαζόμενοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, οι περισσότεροι δηλαδή και γιατί ενισχύθηκε η Υπηρεσία με 16 συμβασιούχους (συμβάσεις διμήνου, τριμήνου) και νομίζω ότι έγινε πολλή καλή δουλειά”.

Με δεδομένη πλέον τη λήξη της συνεργασίας τους, αφού παρήλθε το διάστημα αυτό, παραδέχθηκε πως, “τα πράγματα είναι στριμωγμένα”. Γνωστοποίησε μάλιστα πως, Περιμένουμε ενίσχυση από τις προσλήψεις που θα γίνουν τον Οκτώβρη μέσω του προγράμματος ανεργίας του ΟΑΕΔ”.

Ερωτηθείς αν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν κανονικά τα προβλεπόμενα ρεπό τους, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Εννοείται ότι τηρούνται όλα στο ακέραιο. Όλα όσα προβλέπονται για μία υπηρεσία η οποία είναι πιστοποιημένη και αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι είναι 7ημερη και 24ωρη. Και ρεπό και υπερωρίες”.

Κλαδιά και πευκοβελόνες στον ΧΥΤΑ

Στο ρεπορτάζ της, η Κοινή Γνώμη αποτύπωσε με το φωτογραφικό φακό εντός του αμαξοστασίου, φορτηγά με φορτίο κλαδιών και πευκοβελόνες, τα οποία ο κ. Βουτσίνος, γνωστοποίησε πως μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ.

“Αυτά απομακρύνονται αμέσως. Προσωρινά αποθηκεύονται εκεί (αμαξοστάσιο) και πηγαίνουν στον χώρο του ΧΥΤΑ. Δεν παραμένουν εκεί. Είναι οι εργασίες της ημέρας” παρατήρησε στην ερώτηση που τέθηκε προς τον ίδιο, διευκρινίζοντας μάλιστα αν με φόντο τον κίνδυνο πυρκαγιών, προβλέπεται η εναπόθεση κλαδιών και χόρτων στον ΧΥΤΑ.

“Φυσικά. Αυτό συμβαίνει παντού. Εκεί στον ΧΥΤΑ υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που κάνουν επιχώσεις στα σκουπίδια, στα απορρίμματα και δεν έχει προκύψει πρόβλημα με πυρκαγιές” δήλωσε, απαντώντας παρομοίως και στην ερώτηση για μεταφορά στρωμάτων και άχρηστου εξοπλισμού από το αμαξοστάσιο στον ΧΥΤΑ.

Όλα μεταφέρονται. Ότι είναι να πάει σκουπίδια, πηγαίνει σκουπίδια, στον ΧΥΤΑ βέβαια πηγαίνουν και κάποια ανακυκλώσιμα. Μπορεί να δεις στο αμαξοστάσιο κάποιο έπιπλο που ανακυκλώνεται. Τα φορτηγά τα μεταφέρουν και από τη στιγμή που υπάρχει εκεί ο χώρος στο κύτταρο και ο σταθμός μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων, μπορούμε να τα μοιράζουμε εκεί”.

Προσπαθούμε να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη”

Ερωτηθείς να προβεί σε ένα γενικότερο σχόλιο αναφορικά με τα προβλήματα της Υπηρεσίας που προΐσταται και που καθημερινά καλούνται να “σηκώσουν” οι εργάτες και οι υπάλληλοι, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Εγώ είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια και από το έργο όλων όσων βρίσκονται στην Υπηρεσία, είτε είναι υπηρεσιακοί παράγοντες, είτε διευθύντρια, προϊστάμενοι, είτε εργαζόμενοι διότι εξακολουθώ να πιστεύω και το βλέπω κάθε μέρα ότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό”. Παραδέχθηκε βέβαια πως, “Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, τα οποία ανέφερα”, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την τραγική κατάσταση της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Για να αντιμετωπισθούν θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα” σχολίασε, απαντώντας παρακάτω και για την πρόθεση ή μη της Δημοτικής Αρχής να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για να καλύψει “τρύπες”.

“Εμείς προσπαθούμε να μην αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη παρέχοντας τις ίδιες όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες. Τουλάχιστον στην αποκομιδή και στο καθάρισμα” ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, “Ως Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αύξηση των δημοτικών τελών, κάτι το οποίο θα οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα γιατί μέσα στο 2018 θα πρέπει να ψηφίσουμε τα νέα δημοτικά τέλη”.