Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού σε μία κοινή συνέντευξη για τον πολιτισμό και τις επιλογές της δημοτικής αρχής που άλλες ενθουσιάζουν και άλλες διχάζουν

«Σεβόμαστε όλα τα γούστα, με γνώμονα την αξιοπρέπεια και την ευπρέπεια»

Το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, οι επιλογές και τα οφέλη από το πλούσιο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2016», οι «γέφυρες επικοινωνίας» με τη νεολαία του νησιού και πολλά ακόμη, τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη κοινή συνέντευξη του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού στην «Κοινή Γνώμη».

Έχοντας δεχτεί έντονη κριτική για επιλογές του δήμου που θεωρήθηκαν από μεγάλη μερίδα του κόσμου ως «αμφιλεγόμενες» και εκ διαμέτρου αντίθετες στη φυσιογνωμία του νησιού, τόσο ο κ. Μαραγκός όσο και η κ. Μενδρινού εξηγούν ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η προβολή της διαφορετικότητας της Σύρου, πάντα με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ιστορία της.

Μεταξύ άλλων, εκφράζουν την άποψη ότι σκέψεις και νοοτροπίες που θέλουν τον πολιτισμό να απευθύνεται μόνο στην υψηλή διανόηση ανήκουν σε παλαιότερες εποχές και υπογραμμίζουν ότι στον πολιτισμό θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, κάθε ηλικίας.

 

Στα δύο χρόνια άσκησης των καθηκόντων της, η δημοτική αρχή άλλαξε άρδην τη διάθεση και τη στάση της απέναντι στον πολιτισμό, δεδομένου ότι αρχικά είχε παρατηρηθεί ένα «φειδωλό» ενδιαφέρον και μία προσπάθεια «μαζέματος». Αυτό οφειλόταν σε κάποια αναποφασιστικότητα σχετικά με την ταυτότητα του νησιού που επιθυμούμε να αναδείξουμε;

Θωμαή Μενδρινού: «Εμείς εστιάζουμε εκεί που βρίσκεται η ταυτότητα και νομίζω πως το έχουμε πετύχει στο κομμάτι του πολιτισμού. Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου είναι μια τρανή απόδειξη. Επικεντρωνόμαστε στο τοπικό στοιχείο και την ανάδειξή του. Εδώ και χρόνια, διοργανώνονται στο νησί διάφορα φεστιβάλ, τα οποία έχουμε διαφυλάξει, διατηρήσει και θα συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε ως δήμος. Επιπλέον, εντάξαμε και νέες διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ Χορού και το Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο, ενώ επενδύουμε πολύ στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Ο πολιτισμός είναι μία από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, μαζί με τον τουρισμό. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον κύριο μοχλό ανάπτυξης κάθε τόπου».

Γιώργος Μαραγκός: «Μας ενδιαφέρει να προβάλουμε, σ’ ένα πνεύμα εξωστρέφειας όλα αυτά τα στοιχεία που συνιστούν τη μοναδική ταυτότητα της Σύρου ως προορισμού. Το «Σύρος Πολιτισμός» είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν πρέπει να είναι συνυφασμένο με την καλοκαιρινή περίοδο. Έχουμε εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, τις Απόκριες και σε άλλες περιόδους. Άρα λοιπόν, τον πολιτισμό τον τιμούμε και τον αναδεικνύουμε όλο τον χρόνο. Στρατηγική και πολιτική επιλογή αυτής της δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη όλων των στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού, διότι δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κακέκτυπα αντίγραφα. Μάλιστα για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε προσπαθήσει να προβάλουμε το κομμάτι του πολιτισμού, εντός κι εκτός Ελλάδος. Συγκεκριμένα, έχουμε κάνει μία στρατηγική επικοινωνίας μέσω των νέων τεχνολογιών, του ψηφιακού μάρκετινγκ, των ηλεκτρονικών κι έντυπων μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τις επόμενες ημέρες βγαίνει στον αέρα και ένας διαγωνισμός για τη λήψη υπηρεσιών web marketing, οι οποίες αφορούν κυρίως το κομμάτι του πολιτισμού και του τουρισμού, ώστε όλα αυτά τα πράγματα να βγουν προς τα έξω με έναν τρόπο αξιόπιστο και έγκαιρο. Θέλουμε να στοχεύσουμε σε δυνητικούς επισκέπτες, οι οποίοι θα επιλέξουν το νησί και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του. Βεβαίως δε κρύβουμε ότι στοχεύουμε, στην ευθεία συσχέτιση, συμπληρωματικότητα και συνέργεια μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού. Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν ξεκινήσαμε είχαμε αντίστοιχη Αντιδημαρχία. Η αλήθεια είναι ότι μαζί, ήταν πάρα πολύ βαριά αυτά τα αντικείμενα. Όμως νομίζω ότι επικοινωνείται προς τα έξω πως η Σύρος ως προς τον πολιτιστικό τουρισμό είναι πανίσχυρη. Ιδιαίτερα με το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2016» έχει περάσει προς πάσα κατεύθυνση ότι, αν θέλεις έναν προορισμό που θα σου εξασφαλίσει μοναδικές εμπειρίες στον πολιτισμό, αυτός είναι η Σύρος».

Φέτος, για πρώτη φορά εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού και το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου. Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις γύρω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;

Θ. Μ.: «Ήδη έχουμε πάνω από 70 καταχωρήσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και είναι πρωτόγνωρη αυτή η δυναμική για ένα πρωτοεμφανιζόμενο φεστιβάλ».

Γ.Μ: «Οι πρώτες συζητήσεις για τη διοργάνωση του φεστιβάλ έγιναν μόλις ορίστηκε  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού η Θωμαΐς. Δεν ήταν όμως εύκολο. Δε πρόκειται για ένα ακόμη φεστιβάλ, είναι η «ναυαρχίδα» του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός». Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μελλοντικά την πολυπολιτισμική του διάσταση. Υπάρχουν καταβολές από το ρεμπέτικο στο αργεντίνικο τάνγκο. Επιθυμούμε, λοιπόν, να φέρουμε κοντά στο ρεμπέτικο, μουσικές παραδόσεις από άλλες χώρες του κόσμου, στις οποίες διαπιστωμένα και αποδεδειγμένα υπάρχουν καταβολές από αυτό το είδος, ώστε να δώσουμε τα μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι παγκόσμιος. Άρα, μελλοντικά θα μεγαλώσει τόσο σε επίπεδο πλήθους, όσο και σε επίπεδο ποικιλίας παράλληλων εκδηλώσεων».

Θ.Μ.: «Επιπλέον, εστιάζουμε στην αξιοποίηση του τοπικού δυναμικού, γιατί έχουμε εξαίρετους καλλιτέχνες που είναι αναγνωρισμένοι σε όλη την Ελλάδα. Υποχρέωσή μας είναι να αναγνωριστεί το έργο αυτών των ανθρώπων μέσα από το φεστιβάλ του ρεμπέτικου».

Γ.Μ: «Κάτι το οποίο επίσης μας δημιουργεί μία αισιοδοξία είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και νέα παιδιά. Όπως είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος αυτά τα παιδιά, μπορούν να αποτελέσουν τη σπορά, ώστε αυτό το πράγμα να ανοίξει πάρα πολύ. Και ευχής έργο θα ήταν μήπως μπορέσουμε παράλληλα με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ ρεμπέτικου τραγουδιού να δημιουργήσουμε και κάποιες δράσεις όχι μόνο στο στενό πενθήμερο του φεστιβάλ το καλοκαίρι, αλλά και καθ’ όλη διάρκεια του έτους. Μπορεί να είναι εκπαιδευτικές δράσεις, κάποια σχολή, κάποιο εργαστήρι».

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο κ. Ξαρχάκος είχε προτείνει και τη δημιουργία κάποιας μουσικής σχολής στη Σύρο. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό;

Γ.Μ.: «Είναι κάτι για το οποίο αξίζει να παλέψουμε και δεν είναι τόσο ουτοπικό. Υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι δυνατότητες και οι άνθρωποι που μπορούν χορηγικά και οικονομικά να βοηθήσουν και νομίζω ότι αυτό το φεστιβάλ από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου θα δώσει το έναυσμα ώστε τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει. Δηλαδή εμείς, δεν κάνουμε ένα φεστιβάλ ως υποχρέωση απέναντι στον Μάρκο Βαμβακάρη. Απεναντίας, πιστεύουμε ότι το φεστιβάλ θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια την αιχμή του δόρατος τα για τον πολιτισμό της Σύρου».

Συνδιοργανωτής στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου είναι το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Χωρίς τη δική του συμβολή, η μορφή του φεστιβάλ θα ήταν η ίδια;

Γ.Μ: «Με το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία, όχι μόνο στο κομμάτι του φεστιβάλ, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός. Αυτή συνεχίστηκε και στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου. Ο Δήμος ουσιαστικά κάνει τον βασικό σχεδιασμό, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση και από κοινού με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου, στοχεύουμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εάν δεν υπήρχε διαθεσιμότητα από τα στελέχη του Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα από τον Αντώνη Μαραγκό, που είναι και εξαίρετος μουσικός με μεγάλη αγάπη στο ρεμπέτικο, σαφέστατα θα απευθυνόμασταν σε κάποια άλλη εταιρεία που με το ίδιο ποσό (30.000 ευρώ) και κάποιες βασικές κατευθύνσεις, θα έστηνε το πρόγραμμα. Νομίζω ότι ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε στην πράξη ότι, οι τοπικοί φορείς εφόσον έχουν τη διάθεση, την οικονομική δυνατότητα και γνώσεις  μπορούν να συμπράξου για κάτι καλό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης στο μεγάλο ερμηνευτή, Γιώργο Νταλάρα ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια αυτή».

Θ.Μ.:  «Είναι πολύ σημαντικό οι φορείς να συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο. Θα ήταν λάθος εάν μεμονωμένα ο Δήμος ή το Επιμελητήριο έκαναν κάποια ενέργεια. Οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε από κοινού κάτι δυνατό για την πρώτη χρονιά».

Το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2016» περιλαμβάνει έναν πλούτο εκδηλώσεων, πολλές εκ των οποίων διχάζουν το κοινό, δεδομένου ότι συμπίπτουν χρονικά.

Γ.Μ: «Για το λόγο αυτό έχουμε κατηγορηθεί κι εμείς οι αιρετοί ότι δεν παρευρισκόμαστε τακτικά σε κάποιες. Είναι αδύνατον να παρίστασαι σε όλες τις εκδηλώσεις. Οφείλουμε να ασκήσουμε και μια πολιτική εδώ στο δήμο, αν αναλωνόμαστε μόνο σε δρώμενα, τότε δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε με θέματα ανάπτυξης. Οπότε, είναι ευχή και κατάρα. Πολλές φορές που κοιτάζουμε την καθημερινή ατζέντα εκδηλώσεων, νιώθουμε μια απόγνωση. Ωστόσο, δεν έχουμε κάνει έκπτωση στην ποιότητα, είναι όλες στοχευμένες, ποιοτικές, καλύπτουν όλα τα γούστα ακόμα και τα πιο απαιτητικά. Νομίζω ότι ο κόσμος που επιλέγει τη Σύρο, δεν μπορεί να βρει τέτοιον συνδυασμό εκδηλώσεων πουθενά αλλού στην Ελλάδα, σε επίπεδο δήμων του δικού μας βεληνεκούς».

Θ.Μ: «Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν παράπονα, δεν είναι δυνατόν να τους ευχαριστήσεις όλους. Υπογραμμίζουμε όμως, ότι υπάρχει ηθική στήριξη προς τους συλλόγους. Δεν ρους χρηματοδοτούμε απλά, η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε όλους οποιαδήποτε στιγμή».

Ωστόσο, έχει πέσει πολλές φορές στο τραπέζι εάν βαφτίζουμε τα πάντα «πολιτισμό» από ένα χορωδιακό αφιέρωμα μέχρι ένα beach party.

“Εμείς οφείλουμε και πρέπει να είμαστε κοντά σε όλους τους πολίτες, τους δημότες και τους επισκέπτες, να σεβόμαστε όλα τα γούστα, να μπορούμε να δημιουργούμε συνθήκες και εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση της νεολαίας. Τα προηγούμενα χρόνια, μετά λύπης μου, έχω διαπιστώσει ότι η Σύρος για συγκεκριμένους λόγους είχε μία ταμπέλα ότι δεν είναι το νησί της νεολαίας, ότι δεν υπάρχουν επιλογές διασκέδασης το βράδυ και δεν μπορεί να προσφέρει πράγματα που ζητούν ηλικιακές ομάδες (15-30 ετών). Αυτό εμείς το αφουγκραστήκαμε και το σεβαστήκαμε. Δεν μπορούν να συγκριθούν ανόμοια πράγματα όπως ένα beach party ή μια συναυλία άλλης θεματολογίας, όμως όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πολυπολιτισμικό παζλ. Είτε είσαι νέος 15 ετών είτε είσαι ψαγμένος 60αρης, μπορείς να βρεις αυτό που θέλεις στο πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός». Άρα υπό αυτή την έννοια, η ψυχαγωγία και η διασκέδαση της νεολαίας είναι στοιχείο του πολιτισμού μας».

Στα εγκαίνια της παραλίας της Ερμούπολης είχατε δηλώσει ότι με τη συναυλία των Kings δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Σύρου. Θεωρείτε ότι εκδηλώσεις αυτού του ύφους συνάδουν με τη φυσιογνωμία του νησιού;

«Για μένα, μία συναυλία έχει να κάνει με τον πολιτισμό μας. Το γεγονός ότι απευθυνόταν κυρίως ή περισσότερο σε άτομα νεαρής ηλικίας δεν έχει σημασία, γιατί σε αυτά τα παιδιά, μπορεί να μη λέει κάτι η Θεοδωρίδου, η Πρωτοψάλτη ή ο Σαββόπουλος. Γιατί να μην τους δώσεις τη δυνατότητα να μπορούν να ψυχαγωγηθούν κάπου; Σεβόμαστε όλα τα γούστα που μπορεί να υπάρχουν. Εκεί έγκειται και η επιτυχία του προγράμματος «Σύρος-Πολιτισμό» στο να μπορεί δυνητικά τουλάχιστον να απευθύνεται σε ένα πιο διευρυμένο κοινό και να καλύπτει τα περισσότερα γούστα. Νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένας αποκλεισμός. Θεωρούσαμε ότι ο πολιτισμός απευθύνεται μόνο προς την υψηλή διανόηση μόνο. Σαφώς και μαγεύεσαι, ακούγοντας τα τραγούδια του Ξαρχάκου, όμως δεν μπορώ να αδικήσω και τη νεολαία μας, η οποία θέλει να δει κάτι διαφορετικό, να ξεφαντώσει, να χορέψει, να εκτονωθεί. Το πρόγραμμα Σύρος – Πολιτισμός απευθύνεται σε κοινό από 2 έως 102 ετών. Σεβόμαστε όλα τα γούστα, με γνώμονα την αξιοπρέπεια και την ευπρέπεια και θέλουμε να προβάλουμε τη διαφορετικότητα του νησιού».

Θ.Μ: «Αυτή η συναυλία σίγουρα απευθυνόταν σε ένα συγκεκριμένο κοινό αλλά ήταν και συναυλία ενός Συριανού που έχει αναγνωριστεί σε όλη την Ελλάδα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι στον πολιτισμό πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση».

Φέτος, η Ερμούπολη εορτάζει τα 190 χρόνια από την ονομασία της. Γιατί επιλέχθηκε ο εορτασμός αυτής της συγκεκριμένης επετείου;

Γ.Μ: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό τον εορτασμό κι εμείς οι φορείς συνεπικουρήσαμε και συνδράμαμε στο να μπορέσει αυτό το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων. Ίσως θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο στα 200 χρόνια, ώστε να είναι πιο στρογγυλός ο επετειακός εορτασμός. Ωστόσο, ελπίζω στόχος των φετινών εκδηλώσεων να είναι η προβολή της ιστορίας, της παράδοσης και της μοναδικότητας της πόλης μας, η οποία εδώ και 190 χρόνια παραδίδει μαθήματα πολιτισμού. Η Ερμούπολη είναι μια πόλη μοναδική, μια τιμημένη πόλη και ελπίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις να στοχεύουν αποκλειστικά σε αυτή και όχι στην προβολή άλλων πραγμάτων ή προσώπων, τα οποία επί την ευκαιρία τέτοιων εορταστικών εκδηλώσεων θα έφταναν και οι ίδιοι να προβληθούν. Εμείς ως δημοτική αρχή, παρότι πιθανώς και προφανώς να μην είμαστε στα δημοτικά πράγματα μετά από άλλα 10 χρόνια, έχουμε τη άποψη ότι θα μπορούσε να γίνει στα 200 χρόνια. Από τη στιγμή όμως που υπήρχε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Λ.Ε.Σ εμείς δεν μπορούσαμε παρά να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Θ.Μ: «Συμφωνώ πως θα μπορούσε να γίνει σε 10 χρόνια, όπως με μεγάλη επιτυχία γιορτάσαμε τα 100 χρόνια τα Έπαυλης Τσιροπινά, για την οποία έχουν υπάρξει πάρα πολλά δημοσιεύματα. Κι αυτός ήταν ο στόχος μας. Να μάθει ο κόσμος την ιστορία αυτού του κτιρίου και πώς η αυτοδιοίκηση συνέβαλλε στην ανάδειξη και την προστασία του. Αυτός και μόνο πρέπει να είναι ο στόχος. Η ανάδειξη του νησιού».