Σύντομα η επισκευή των φθαρμένων κουφωμάτων στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ξηροκάμπου, από τα οποία εισρέει το νερό της βροχής, προκαλώντας προβλήματα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς

“Να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες”

  • Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, 2017 - 07:51

Το ζήτημα των σημαντικών φθορών, τις οποίες παρουσιάζει το κτίριο, όπου στεγάζεται ο Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός στην περιοχή του Ξηροκάμπου, επανέφερε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στην επιδείνωση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η δημοτική εγκατάσταση του βρεφονηπιακού σταθμού του Ξηροκάμπου στην Ερμούπολη, αναφέρθηκε σε ερώτησή του προς τη Δημοτική Αρχή, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Φωτεινιάς.

Το συγκεκριμένο κτίριο, όπως και πολλά άλλα δημοτικά κτίρια, όπως επιβεβαιώνει και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σταύρος Γουσγουνέλης, αντιμετωπίζει προβλήματα. Αυτά εμφανίζονται ή επιδεινώνονται, λόγω παλαιότητας, αλλά και δεδομένων των περιορισμένων πόρων, που διατίθενται προς την Αυτοδιοίκηση, που καθιστούν μία ολοκληρωμένη και σε βάθος αποκατάστασή τους, σχεδόν ανέφικτη.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τόνισε, τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και με δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Δήμος αφενός έχει προχωρήσει σε κάποιες εργασίες προσωρινού περιορισμού των προβλημάτων, ενώ στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε ανάθεση σε εργολάβο εργασιών μεγαλύτερου εύρους, προκειμένου να προστατευτούν κυρίως τα μικρά παιδιά, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό, που περνούν αρκετές ώρες καθημερινά στο χώρο και βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουν κακές συνθήκες.

Απαραίτητη η επισκευή”

Στο ερώτημά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Νίκος Φωτεινιάς, σημείωσε, πως έχουν διαπιστωθεί φθορές στη τζαμαρία, σε συγκεκριμένο χώρο του Βρεφονηπιακού Σταθμού, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εισροή ομβρίων υδάτων, ενώ σημείωσε την αναγκαιότητα μίας ουσιαστικής παρέμβασης στους χώρους, καθώς οι δασκάλες φτάνουν σε σημείο, κάθε φορά που βρέχει, να απλώνουν πετσέτες στο πάτωμα, προκειμένου να μαζεύουν τα νερά.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε, “θα ήθελα να με ενημερώσει η Δημοτική Αρχή αν είναι σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση ο Δήμος, που δεν μπορεί να επισκευάσει την αίθουσα του βρεφονηπιακού σταθμού του Ξηροκάμπου, όπου τρώνε τα νήπια. Έχει καταστραφεί η τζαμαρία, με αποτέλεσμα να μπάζει νερά, ενώ η επιδιόρθωση ενός παραθύρου που έγινε, είναι ημίμετρο. Επιπλέον, ο χώρος του αίθριου στάζει κάθε φορά που βρέχει και αναγκάζονται να βάζουν πετσέτες για να μαζεύουν τα νερά”, επισημαίνοντας, πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη υγρομόνωσης του κτιρίου.

“Η επισκευή του βρεφονηπιακού σταθμού είναι εκτός από ενδεδειγμένη και απαραίτητη. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά όλη η χώρα, αλλά και η Σύρος, πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των παιδιών ώστε να εξασφαλίζουμε για την καθημερινότητά τους και όσο βρίσκονται στους χώρους του σταθμού αυτού, συνθήκες ανθρώπινες που να ανταποκρίνονται στους υποτυπώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας”, υπογράμμισε ο κ. Φωτεινιάς.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο οποίος ανέλαβε να δώσει απαντήσεις, σχετικά με το θέμα, οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις αποτελούν προσωρινό μέτρο, ενώ αναμένεται η έγκριση της δαπάνης για τον κύριο όγκο παρεμβάσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταύρος Γουσγουνέλης ανέφερε, απευθυνόμενος στον σύμβουλο της μειοψηφίας, πως “όσον αφορά στη τζαμαρία στο βρεφικό σταθμό του Ξηροκάμπου, μόνος σας είπατε ότι ήδη έχουν πάει συνεργεία του Δήμου και έχουν κάνει κάποιες επισκευές, προσωρινές μεν, αλλά προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα”.

Συνεχίζοντας, ο Αντιδήμαρχος τόνισε, ότι “απ’ όσο γνωρίζω, ήδη πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή η δαπάνη του έργου επισκευής των δημοτικών κτιρίων και τώρα βρίσκεται στο στάδιο λήψης έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Περιμένουμε να έρθει η απόφαση, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία για την ανάθεση εργολαβίας, με την οποία θα γίνει η αποκατάσταση που χρειάζεται”.

Πρώτα εκτίμηση μετά καθορισμός παρεμβάσεων

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο κ. Γουσγουνέλης εμφάνισε ηπιότερο, απ’ ότι παρουσιάστηκε από τον κ. Φωτεινιά το πρόβλημα που εμφανίζεται στο χώρο, που βρίσκεται η τζαμαρία, του κτιρίου του Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Όπως ενημέρωσε, “υπάρχει μία τζαμαρία, από την οποία, με δυνατή βροχή, μπορεί να μπουν κάποια νερά μέσα, αλλά και κάποια παράθυρα [σ.σ. που αντιμετώπιζαν προβλήματα], τα οποία τα έχουμε επισκευάσει, ωστόσο δεν έχουν αλλαχτεί με καινούρια”.

Σε ερώτημα, αναφορικά με το πότε εμφανίστηκαν τα προβλήματα αυτά και πόσο διάστημα έχει περάσει από τότε, ο Αντιδήμαρχος απάντησε, ότι “βλάβες υπάρχουν καθημερινά. Υπάρχει φθορά σε όλα τα κτίρια. Σε αυτό έχουμε κάνει διάφορες επεμβάσεις και γενικότερα παρεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο σε όλα τα δημοτικά κτίρια, γυμνάσια, δημοτικά, παιδικούς σταθμούς”.

Επανέλαβε δε, πως σύντομα, εφόσον εγκριθεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για τη διάθεση δαπάνης, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκευές σε δημοτικά κτίρια, θα ανατεθεί εργολαβία, στην οποία θα συμπεριληφθεί και το κτίριο του Ξηροκάμπου. Όσον αφορά στο ποιες εργασίες θα περιλαμβάνει η επισκευή, ο κ. Γουσγουνέλης υποστήριξε, πως θα χρειαστεί να εκτιμηθεί από μηχανικούς του Δήμου η σοβαρότητα των φθορών και κατόπιν να καθοριστούν οι παρεμβάσεις και συνεπώς το ποσό που θα διατεθεί. Σχετικά με την εν λόγω τζαμαρία, ανέφερε, πως “αν επιδέχεται επισκευής, τότε τα κουφώματα θα επισκευαστούν από μαραγκό”.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε, πως δεν πρόκειται περί γενικευμένου προβλήματος, καθώς εισροή υδάτων παρατηρείται μόνο από τη τζαμαρία, “ίσως και από ένα ή δύο άλλα κουφώματα, που έχουν πρόβλημα, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα κουφώματα σε πολλά άλλα δημοτικά κτίρια, τα οποία προσπαθούμε και επισκευάζουμε συνεχώς και όταν δεν επισκευάζονται πλέον, προχωράμε σε αντικατάσταση”.