Το ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ άνοιξε το δρόμο των εγκρίσεων για το πολεοδομικό της Ερμούπολης

Εγκρίθηκε η Πολεοδομική Μελέτη Ερμούπολης

  • Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2017 - 08:03

Τα δυσεπίλυτο και χρόνιο πρόβλημα του πολεοδομικού της Ερμούπολης οδεύει προς επίλυση, κατόπιν της έγκρισης που έλαβε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Αιγαίου η Πολεοδομική Μελέτη.

Το μη επιλυόμενο επί σειρά ετών πολεοδομικό θέμα της Ερμούπολης, είναι υπεύθυνο για την τελμάτωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη, με όλες τις παραμέτρους που συνοδεύουν αυτό, δείχνει να λαμβάνει κατεύθυνση επίλυσης, κατόπιν της σημαντικότατης αρχικής έγκρισης από το αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο, αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού.

Για μακρά και στενή συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για την επιτυχή έκβαση του θέματος, κάνουν λόγο τόσο ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, όσο και ο Γ.Γ., Γιάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Να επισημανθεί ότι πέραν της έγκρισης από το ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ, η μελέτη έλαβε την έγκριση και από το υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με υπογραφή της Γενικής Διευθύντριας του, καθώς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, δεδομένου ότι είχε περάσει η μελέτη άλλες 3 φορές από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, υπήρχε η δυνατότητα έγκρισης με την υπογραφή της Διευθύντριας.

Βάσει των δύο αυτών εγκρίσεων από το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Ναυτιλίας, θα υπάρξουν οι υπογραφές της μελέτης και του διατάγματος από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς και ακολουθεί μία τυπική έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία θα αφορά μόνο στη διόρθωση για τις πυκνοδομημένες περιοχές.

Η τελική έγκριση θα δοθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, του υπουργείου Ναυτιλίας, στο οποίο προΐσταται ο κ. Γιαννέλλης.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Ναυτιλίας, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο, θα αναλάβει την αποστολή της μελέτης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του οποίου θα της δώσει τη νομοθετική της μορφή ώστε να μπορέσει να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Σημεία της Πολεοδομικής μελέτης

Συγκεκριμένα η εισηγητική έκθεση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Αιγαίου (ΚΕΣΥΠΟΘΑΑ), του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε ως θέμα την αναθεώρηση και επέκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Ερμούπολης Σύρου και ένταξη στο σχέδιο των προϋφιστάμενων του έτους 1923 οικισμών «Ανάσταση», «Καρναρόλες», «Καμίνια», «Ταξιάρχες», «Λαζαρέττα» και «Αγ. Κωνσταντίνος».

Η πολεοδομική οργάνωση της Ερμούπολης και των περιαστικών οικισμών, με την ταυτόχρονη διαφύλαξη του παραδοσιακού χαρακτήρα τους, είναι και το κύριο στοιχείο της Πολεοδομικής μελέτης, η οποία έχει ως στόχο να καθορίσει όρους και περιορισμούς δόμησης ανά οικοδομικό τετράγωνο που να εναρμονίζονται με τα παραδοσιακά πρότυπα που επικρατούν στην περιοχή.

Αυτό επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, όπου συμπληρώνεται ότι επιπλέον στόχος είναι να λύσει τα προβλήματα εφαρμογής όλων των παλαιών ρυμοτομικών διαγραμμάτων που έχουν θεσμοθετηθεί από το 1842 έως σήμερα.

Η Πολεοδομική Μελέτη προβλέπει πολεοδομικές ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν στην ένταξη στο σχέδιο της Ερμούπολης των περιοχών α) Άγιος Κωνσταντίνος-Λαζαρέττα, β) Νεάπολη-Άγιος Παντελεήμονας, γ) Ταξιάρχης – Καμίνια – Καρναρόλες, δ) Κοίμηση-Γυμναστήριο, ε) Ανάσταση –Βροντάδο και στ) Άγιος Νικόλαος-Μεταμόρφωση.

Επίσης, τις πυκνοδομημένες περιοχές, οι οποίες προβλέπονται στους περιαστικούς οικισμούς «Ανάσταση», «Καρναρόλες», «Καμίνια», «Ταξιάρχες», «Λαζαρέττα» και «Αγ. Κωνσταντίνος».

Παράλληλα, το προτεινόμενο ρυμοτομικό σχέδιο προσαρμόζεται κατά το δυνατόν στην ήδη διαμορφωμένη πολεοδομική οργάνωση του οικισμού χωρίς να προβλέπει υπέρμετρες ρυμοτομήσεις ενώ προβλέπει ομαλή μετάβαση από τον αστικό στο φυσικό χώρο και από τον ιστορικό τόπο στην περιοχή των επεκτάσεων.

Όπως και οι προβλεπόμενες χρήσεις γης, οι οποίες επιδιώκουν να καλύψουν τις νέες απαιτήσεις σεβόμενες στο μέγιστο τις διαμορφωμένες από την ίδια τη ζωή της πόλης καταστάσεις στο βαθμό που αυτές δεν ενοχλούν την ομαλή λειτουργία της και επιλέχθηκαν με γνώμονα τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης αφού και όροι δόμησης συναρτώνται άμεσα με αυτές.

Τα επίμαχα σημεία

Τα κυριότερα σημεία, όπως αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση, ήταν και αυτά επί των οποίων υπήρξαν και οι εντονότερες διαβουλεύσεις για την επίλυση τους.

Σύμφωνα με τους περιορισμούς που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εν λόγω μελέτη και τις οδηγίες έγκρισης πολεοδομικών μελετών, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται διορθώσεις σε ότι αφορά:

-στον συντελεστή δόμησης στις περιοχές επεκτάσεων που προβλέπονται από το ΓΠΣ, -του ορίου των πυκνοδομημένων περιοχών των περιαστικών της Ερμούπολης οικισμών, έτσι ώστε αυτό να διέρχεται αποκλειστικά από γραμμικό κοινόχρηστο χώρο (δρόμο, πεζόδρομο, ρέμα, ζώνη αιγιαλού, ζώνη παραλίας) και να μην τέμνει οικοδομικά τετράγωνα,

-της πρότασης για θεσμοθέτηση δύο διαφορετικών συντελεστών δόμησης στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στις περιοχές που τα οικοδομικά τετράγωνα τέμνονται είτε από το όριο των πυκνοδομημένων περιοχών, είτε από το όριο του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, είτε από το όριο του προσφυγικού συνοικισμού,

-της πρότασης για θεσμοθέτηση δύο ή τριών διαφορετικών κατηγοριών χρήσεων γης στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο προκειμένου να αποφευχθούν ασάφειες στον καθορισμό της χρήσης γης σε οικόπεδα που εμπίπτουν σε αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα,

-τεκμηρίωση των προτεινόμενων με το σχέδιο π.δ/τος μορφολογικών κανόνων δόμησης και ανάλυση της επιρροής τους στην προστατευτέα φυσιογνωμία της Ερμούπολης,

- της ειδικής έκθεσης αντιστοίχισης χρήσεων γης σχετικά με την προβλεπόμενη χρήση που αφορά τα κτίρια στάθμευσης.

Να σημειωθεί ότι κατά την ανάρτηση της Πολεοδομικής Μελέτης το 2011, υποβλήθηκαν 78 εμπρόθεσμες και 9 εκπρόθεσμες ενστάσεις και κατά την ανάρτηση του 2014 που αφορούσε τις χρήσεις γης και το συντελεστή δόμησης υποβλήθηκαν 3 εμπρόθεσμες ενστάσεις.

Ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα

Ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, σε δημόσια ανακοίνωση τους κάνει λόγο για «μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση (του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.Α.), που έθεσε τέρμα, κατά το μεγαλύτερό του ποσοστό, το ευρισκόμενο σε εκκρεμότητα εδώ και 13 περίπου χρόνια πολεοδομικό πρόβλημα της Ερμούπολης Σύρου».

Σημειώνει δε πως «H επίλυση των βασικών προβλημάτων του Πολεοδομικού της Ερμούπολης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, οφείλεται στην άμεπτη συνεργασία του Δημάρχου Σύρου κ. Γ. Μαραγκού και των σχετικών υπηρεσιών του Δήμου με τον Γενικό Γραμματέα κ. Ιωάννη Γιαννέλλη Θεοδοσιάδη και τις υπηρεσίες της Γραμματείας».

Μιλώντας αποκλειστικά στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Γιαννέλλης επιβεβαίωσε την απόλυτη γνώση του για το θέμα και την στενή συνεργασία του με τον Δήμαρχο Γ. Μαραγκό, λέγοντας ότι «Είναι ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί την Ερμούπολη εδώ και πολλά χρόνια. Μόλις ο Δήμαρχος ο κ. Μαραγκός μου είπε το πρόβλημα που υπάρχει αμέσως κινητοποίησα όλες τις υπηρεσίες μου, οι οποίες είχαν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα. Είχαμε γύρω στις 90 ενστάσεις που έπρεπε προηγουμένως να κριθούν, να απαντηθούν και μετά να περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αυτό που εγκρίνει ή όχι τα ρυμοτομικά σχέδια. Μετά από διαλογική συζήτηση καταφέραμε να περάσουν κατά πλειοψηφία τα ¾ των βασικών θεμάτων. Όλα πέρασαν, απλώς για το θέμα που αφορούσε στον συντελεστή υπήρχε διαφοροποίηση μεταξύ της πρότασης του Δήμου και της Υπηρεσίας, για το οποίο όμως βρέθηκε μία μέση λύση».

Για τα βήματα που έπονται αυτής της απόφασης ενημέρωσε ότι «Τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς πρέπει να υπάρξει και από εκεί η έγκριση και κατόπιν θα περάσει από το Κεντρικό Συμβούλιο που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να πάρει τον δρόμο για ΦΕΚ».

«Θέμα πολιτικής βούλησης»

Στην δημόσια τοποθέτηση του για το θέμα ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι έγινε «το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την οριστική επίλυση ενός φλέγοντος ζητήματος, το οποίο απασχολεί της πόλη μας για διάστημα άνω των 15 ετών. Συνέπεια του γεγονότος αυτού αποτελούσε η δραματική κωλυσιεργία στην έκδοση οικοδομικών αδειών και στην πραγματοποίηση επενδύσεων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας».

Για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Ερμούπολης, ο Δήμαρχος σχολίασε στην «Κοινή Γνώμη» ότι «Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που ήρθε ως επιστέγασμα μίας πολύ καλής και συστηματικής συνεργασίας που έχει ο Δήμος με την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία απέφερε, παρά τις όποιες ενστάσεις ή διαφορετικές διατυπώσεις, αυτό το αίσιο αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα στην πορεία για την οριστική επίλυση του πολεοδομικού ζητήματος της πόλης μας.

Εμείς σαν Δήμος, στα δύο εναπομείναντα στάδια, της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και της νομοπαρασκευής από το ΣτΕ θα είμαστε αποφασιστικά δίπλα στις υπηρεσίες ώστε να μην κωλυσιεργήσουμε καθόλου.

Τις ευχαριστίες του εξέφρασε προς τον κ. Γιαννέλλη λέγοντας «Θέλω να ευχαριστήσω από βάθους καρδίας τον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Κ. Γιαννέλλη για την αμέριστη συμπαράσταση του από την πρώτη στιγμή, όταν πριν ένα χρόνο ενημερώθηκε εκτενώς για το θέμα και έκτοτε, σε εβδομαδιαία βάση, είχαμε συστηματική συνεργασία για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Πέραν αυτού υπήρξαν ευχαριστίες και προς τον ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ, Ιωσήφ Στεφάνου, όπως και προς τον Σύλλογο Μελετητών - Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, για την υποστήριξη της μελέτης στη συνεδρίαση, για τους οποίους σημείωσε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα συνέδραμαν με τις παρατηρήσεις τους στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης, καθώς επίσης με την παρουσία τους στη συνεδρίαση στη Μυτιλήνη για την λήψη της τελικής απόφασης».

Για την επίλυση του θέματος κατόπιν 14 χρόνων άκαρπων προσπαθειών, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «Προκύπτει από τα δεδομένα ότι ήταν πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης. Να υπάρξει δηλαδή η αποφασιστικότητα από τους αρμοδίους και σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών, να έρθει επιτέλους στο πέρας της διαδρομής αυτό το δύσκολο ζήτημα».

Ενημέρωσε δε ότι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, ο κ. Γιαννέλλης πρόκειται να βρεθεί στη Σύρο, όπου θα δοθεί συνέντευξη τύπου για το θέμα, ενώ θα επιδιωχθεί τις ημέρες της παρουσίας του στο νησί να πραγματοποιηθεί δημοτικό συμβούλιο ώστε να τοποθετηθεί και να ενημερώσει επισήμως και το σώμα για την εξέλιξη της υπόθεσης.