Με απόφαση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης ολοκληρώθηκε η διαδικασία τοποθέτησης των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου

“Όχι σε υπαλλήλους διαφορετικών ταχυτήτων”

Η διαδικασία τοποθέτησης των δημοτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ολοκληρώθηκε, με την ανάρτηση της σχετικής απόφασης του Δημάρχου, κ. Μαραγκού, στον ιστότοπο της Διαύγειας.

Η τελευταία πράξη της πολύμηνης διαδικασίας της κατάρτισης, έγκρισης και εφαρμογής του επικαιροποιημένου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ολοκληρώθηκε, με την ανάρτηση της σχετικής απόφασης του Δημάρχου, για την τοποθέτηση στα ήδη υπάρχοντα, αλλά και νεοσυσταθέντα Τμήματα, των υπαλλήλων του Δήμου, στον ιστότοπο της Διαύγειας.

Αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν, τόσο πριν, όσο και μετά την επίσημη εφαρμογή του νέου ΟΕΥ, υπήρξαν από την πλευρά υπαλλήλων, με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών να συνιστά ψυχραιμία και συνεργασία, για την όσο το δυνατόν ομαλότερη και γρηγορότερη μετάβαση, και το Δήμαρχο, να δηλώνει, πως θα σταθεί κάθετα απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή κακοπροαίρετης και κακόπιστης στάσης και συμπεριφοράς υπαλλήλων, προτείνοντας αντίθετα τη συνεργασία με το πολιτικό προσωπικό, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες προκύψουν.

Ήμασταν δίκαιοι”

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξη Αθανασίου, “ήταν μία επίπονη διαδικασία, η οποία όμως έγινε συλλογικά, δηλαδή, μεταξύ του Δημάρχου, του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής, που περιλαμβάνει τους Αντιδημάρχους. Όλοι μας καταθέσαμε τις ανάγκες σε προσωπικό, τα αιτήματά μας, τα προβλήματα, που αντιμετωπίσαμε αυτά τα δυόμισι χρόνια. Από την πλευρά των εργαζομένων, έγινε η σχετική διαβούλευση, με τους διευθυντές και τους αναπληρωτές προϊσταμένους, των υφισταμένων τμημάτων. Δεν έγινε διαβούλευση και με τους 250 υπαλλήλους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον. Οι επικεφαλής γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες της κάθε διεύθυνσης, του κάθε τμήματος, της κάθε μονάδας”.

Εκφράζοντας την πεποίθηση, πως “ήμασταν δίκαιοι, κατά 99%”, διαβεβαίωσε, πως “ενδεχόμενα προβλήματα, αν υπάρξουν, θα φανούν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για τις απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις”, ενώ διαβεβαίωσε, ότι “ο Οργανισμός αυτός ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες του Δήμου μας και της τοπικής κοινωνίας”.

Ψυχραιμία και πολλή δουλειά”

Σχετικά με τις αντιδράσεις, από πλευράς του δημοτικού προσωπικού, σημείωσε, ότι “αυτά τα ζητήματα πάντα φέρνουν αναταράξεις. Προσωπικά, συστήνω σε όλους ψυχραιμία. Θεωρώ, ότι, τόσο οι Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος, όσο και οι αναπληρωτές προϊστάμενοι των Διευθύνσεων και Τμημάτων, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο, όπως έχουμε ήδη συζητήσει, ούτως ώστε να απορροφήσουν κάποιους ‘κραδασμούς’ και οι μονάδες του Δήμου να λειτουργούν απρόσκοπτα, από την επόμενη μέρα της τοποθέτησης. Από κει και πέρα, εδώ θα είμαστε και πάλι, για να συζητήσουμε αν έχουν γίνει κάποια λάθη ή αν δεν εκτιμήθηκαν εν πάση περιπτώσει κάποια πράγματα σωστά. Δε διεκδικούμε το αλάθητο”.

“Το προσωπικό έχει λάβει γνώση για τις αλλαγές. Ορισμένοι υπάλληλοι, είχαν μάθει να βρίσκονται στην ίδια θέση επί πάρα πολλά χρόνια. Εμείς αυτό δεν το θεωρούμε θέσφατο. Θεωρούμε ότι ορισμένες ειδικότητες, π.χ. του διοικητικού υπαλλήλου, μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε μονάδα του Δήμου. Όταν, λοιπόν, ένας υπάλληλος εσφαλμένα θεωρεί, ότι τοποθετήθηκε εκεί από την αρχή της καριέρας του και θα τελειώσει την καριέρα του στο ίδιο πόστο, αρνούμενος να μάθει τη δουλειά για κάποιο νέο πόστο, για τη Δημοτική Αρχή, αυτό είναι κακό”, τονίζει. “Δεν φοβάμαι τους κραδασμούς και όλα αυτά που ακούγονται, όλο αυτό τον τελευταίο μήνα, πριν ανακοινωθεί ο ΟΕΥ στο ΦΕΚ, αλλά και μετά, διότι θα δουν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι, ότι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα δοθεί από τη Δ.Α., θα μπορούν να ανταποκριθούν με τον ίδιο, ίσως και καλύτερο τρόπο, στα νέα τους καθήκοντα. Λάβαμε υπόψιν μας, όπως προείπα τις ικανότητες και τις δεξιότητες του καθενός. Επαναλαμβάνω, ότι συστήνεται ψυχραιμία και πολλή δουλειά, από όλους μας, ώστε ο Δήμος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να φτάσει το επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Τέλος, σημείωσε, πως “σαφώς, Τμήματα, όπως είναι αυτό των Εσόδων στην Οικονομική Υπηρεσία, ή των Εξόδων, ή η Τεχνική Υπηρεσία, δεν υπέστησαν σαρωτικές αλλαγές.Η κάθε ειδικότητα πήγε στα Τμήματα στα οποία μπορεί να ανήκει. Προσπαθήσαμε όλοι οι κλάδοι και όλες οι ειδικότητες να μπουν στα τμήματα που πρέπει και που προβλέπεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας”.

Κάθετη στάση απέναντι σε προκλητικές συμπεριφορές

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, ανέφερε, πως “υπήρξε μεγάλη αλλαγή στη διάρθρωση του Οργανισμού, με κατάργηση τμημάτων, δημιουργία νέων τμημάτων και παράλληλα, σε συνέχεια της κατάρτισης του ΟΕΥ, προχωρήσαμε στην έκδοση της απόφασης τοποθέτησης του υπάρχοντος προσωπικού, με άξονα τις ανάγκες του Δήμου, τις προβλέψεις του ΟΕΥ, αλλά και τις γνώσεις, την επάρκεια και τις δεξιότητες του προσωπικού, με τρόπο καθαρά αντικειμενικό και αξιοκρατικό”.

Παραδεχόμενος την ύπαρξη αντιδράσεων, τόνισε πως αυτές ήταν “ελεγχόμενες, από συγκεκριμένα κυρίως Τμήματα και Διευθύνσεις”. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δήμαρχο, “βρέθηκα στην Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και την Πολεοδομία, που αποτελούν πλέον δύο διαφορετικές Διευθύνσεις, προκειμένου να εξηγήσω στους υπαλλήλους των Δ/νσεων αυτών τη φιλοσοφία μας και τους ζήτησα να μπορέσουν να συνδράμουν και οι ίδιοι με τη θετική στάση και συνεισφορά τους στα πράγματα ώστε η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, να γίνει στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις. Αυτό που τους τόνισα με κάθε τρόπο είναι ότι θα βρισκόμαστε δίπλα τους, καθώς ποντάρουμε σε αυτή τη συνεργασία και τη συνεκτικότητα στις σχέσεις μεταξύ υπηρεσιακού και πολιτικού προσωπικού, από την άλλη όμως, επ’ ουδενί δεν είμαι διατεθειμένος, ούτε εγώ, αλλά ούτε και τα υπόλοιπα αιρετά στελέχη του Δήμου μας, να δεχτούμε στάσεις, πράξεις ή συμπεριφορές κακόπιστες, κακοπροαίρετες, που μόνο σκοπό έχουν την αντίδραση προς την επιχειρούμενη αλλαγή, όπως είναι λευκές απεργίες, ή μακροχρόνιες άδειες. Εφόσον διαπιστωθούν τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές, θα είμαστε αμείλικτοι, αν και θέλω να πιστεύω, ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο”, κάνοντας λόγο για μία κινούμενη σε θετικό πλαίσιο “γόνιμη εποικοδομητική συζήτηση”.

Κλείνοντας, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε, πως “αυτό που κατέστησα σαφές στους αιρετούς και υπηρεσιακούς προϊστάμενους, είναι ότι δε θα ανεχτώ και δεν είναι σωστό, να υπάρχουν υπάλληλοι πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων, δηλαδή υπάλληλοι, οι οποίοι είναι ευσυνείδητοι ή φιλότιμοι, που έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης του δημόσιου λειτουργήματός τους και υπάλληλοι, οι οποίοι είναι ασυνεπείς, δεν έχουν αναπτύξει συνεργατικές συμπεριφορές”.