Υπερψηφίστηκε η πρόταση παράτασης του χρησιδανείου που θα επιτρέπει τη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης του δημοτικού ακινήτου που αποτελεί επί δεκαετίες Μητροπολιτική κατοικία προς την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Ευθύνη απέναντι στην ιστορία της πόλης”

Σαφής πολιτική απόφαση μετά την οριστική και αμετάκλητη κρίση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Τη βούλησή τους να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δωρεάν κι επ΄ αόριστον παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου που επί δεκαετίες αποτελεί τη Μητροπολιτική κατοικία στη Σύρο προς την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, μέσω απόφασης παράτασης του χρησιδανείου που θα υπογράψουν οι πλευρές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε προσεχές διάστημα, εξέφρασαν τα αιρετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου στο πλαίσιο της συνεδρίασής τους το βράδυ της Πέμπτης.

Μετά την ενημέρωσή τους από τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό επί της εξέλιξης κατοχύρωσης ως δημοτικής περιουσίας του ακινήτου των 550 τ.μ. άνωθεν του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, τα μέλη του συλλογικού οργάνου του ενιαίου Δήμου αναγνώρισαν την “ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία της πόλης” όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης, υπερψηφίζοντας τη σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.

Με φόντο την πρόθεση και στάση του συνόλου των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και της πόλης από το έτος 1827 - οπότε και αγοράστηκε από τη Δημογεροντία το εν λόγω ακίνητο -, έως και σήμερα, δηλαδή να χρησιμοποιείται αυτό, πάντα ως Μητροπολιτικό Μέγαρο για να διαμένει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σύρου, το συλλογικό όργανο θεώρησε υποχρέωσή του απέναντι στην ιστορική διαδρομή του τόπου, να ακολουθήσει την ίδια απόφαση.

Πρόκειται για ένα θέμα που έλαβε τέλος μετά από μία δεκαετή δικαστική “μάχη” ανάμεσα στους δύο θεσμούς, η καλή κι εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στους οποίους συνεχίζεται ανέφελα, έχοντας επισφραγιστεί πλέον και από τη δημόσια ταύτιση των απόψεων των δύο πλευρών, που αφορά στη διαπίστωση πως θα ήταν ανούσια η όποια συνέχεια διεκδικήσεων, μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού θα πρέπει να τονισθεί πως, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο κ. Γιώργος Πλατής, νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, καθώς ο κκ. Δωρόθεος Β΄ λόγω ανειλημμένων ποιμαντικών υποχρεώσεων εκτός Σύρου, δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει στη συνεδρίαση, καθώς επίσης ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Νίκος Βιτάλης και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Νικήτας Γρυπάρης.

Συνολικά τη συζήτηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

 

Απαράβατος όρος να αποτελεί Μητροπολιτική κατοικία

Ειδικότερα, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής όπως αυτή μεταφέρθηκε προς το σώμα από τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό, αφορούσε στη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου προς την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, υπό τον απαράβατο όρο ότι το εν λόγω ακίνητο θα λειτουργεί πάντοτε ως Μητροπολιτική κατοικία, όπως άλλωστε συνέβαινε επί δεκαετίες.

“Προτείνουμε την παράταση ισχύος όπως αυτή επικυρώθηκε και αναγνωρίστηκε από τις δικαστικές αποφάσεις της υπάρχουσας σχέσης χρησιδανείου, με τον απαράβατο όρο ότι το ακίνητο αυτό θα χρησιμοποιείται ως αποκλειστική κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός, καλώντας το σώμα μάλιστα να στηρίξει ομόφωνα την πρόταση για την μελλοντική χρήση του ακινήτου, μετά τη συμπλήρωση του πολυετούς δικαστικού αγώνα που έδωσε λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. “Λαμβάνουμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα όλοι μας μία ιστορική απόφαση αναφορικά με την οριστική, μόνιμη και ειρηνική επίλυση ενός ακανθώδους ζητήματος, το οποίο εδώ και 190 χρόνια έχει ταλαιπωρήσει τις σχέσεις των δύο θεσμών, οι οποίοι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να συνεργάζονται και να συνεργούν και να συνυπάρχουν στο πλαίσιο προώθησης και προαγωγής των τοπικών υποθέσεων και συμφερόντων πολύ περισσότερο στα πεδία συνευθύνης και συναλληλίας τους” πρόσθεσε παρακάτω, τονίζοντας τέλος πως, η συγκεκριμένη απόφαση “είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη βούληση των προκατόχων μας διατελεσάντων δημοτικών συμβούλων και δημογερόντων”.

Ο κ. Μαραγκός δεν παρέλειψε να επισημάνει πως σε επόμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου και κατόπιν και μίας θετικής στάσης του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου, το σχέδιο του χρησιδανείου θα τεθεί προς ψήφιση από το σώμα των αιρετών.

 

Αποδοχή πρότασης, αμοιβαίος σεβασμός και συνέχιση συνεργασίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα πρέπει να επισημανθεί πως αναγνώστηκαν και οι δύο επιστολές που συνδέονται με το θέμα της χρήσης του ιστορικού ακινήτου, οι οποίες και αντηλλάγησαν προ μηνών ανάμεσα στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κατόπιν μάλιστα της τελικής κρίσης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με όσα κατέστησαν γνωστά, ο κκ. Δωρόθεος Β΄ απαντώντας καταφατικά στην πρόταση του κ. Μαραγκού για συνέχιση χρήσης του Μητροπολιτικού Μεγάρου ως Επισκοπικής κατοικίας, αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου, επιδεικνύοντας στην πράξη και τον σεβασμό απέναντι στις Ανώτατες Δικαστικές Αρχές της χώρας.

Μάλιστα, αν και όπως γνωστοποίησε ο κ. Πλατής στη δημόσια συνεδρίαση, με φόντο παρεμβάσεις στο ακίνητο που αφορούν σε ανακαίνιση και συντήρηση, αλλά πολύ περισσότερο δε, με δεδομένο πλέον, ότι κτίστηκε ένα ακόμη ακίνητο με σκοπό να αποτελέσει Εκκλησιαστικό μουσείο, η πλευρά της Εκκλησίας θα είχε τη δυνατότητα να προβεί σε διεκδικήσεις αποζημιώσεων για δαπάνες που έπραξε. Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο νομικός εκπρόσωπος του κκ. Δωροθέου Β΄ ανέφερε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου επέλεξε να θέσει τέλος στην πολυετή δικαστική διαμάχη, αποφασίζοντας να περιοριστεί αλλά και να τηρήσει πλήρως την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η εν λόγω εξέλιξη σαφώς δύναται να ερμηνευθεί ως αμοιβαία έκφραση σεβασμού κι εκτίμησης ανάμεσα στις δύο πλευρές, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Σύρου, η οποία όπως “εκφράστηκε” μέσω και του Νικήτα Γρυπάρη, επιθυμεί τη συνέχιση της χρήσης της Μητροπολιτικής κατοικίας από τον εκάστοτε Μητροπολίτη και ιδιαιτέρως σήμερα από τον κκ. Δωρόθεο Β΄.

 

Να ικανοποιήσουμε το θρησκευτικό και κοινωνικό αίσθημα των δημοτών”

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου διατυπώνοντας την πλήρη και κατηγορηματική συμφωνία στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Αυτούσια η τοποθέτησή του έχει ως ακολούθως: “Όπως γίνεται αντιληπτό από όλους, το θέμα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και ως τέτοιο δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εκμετάλλευση, αλλά ούτε και για πλειοδοσία θρησκευτικών συναισθημάτων. Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, τα οποία είναι συγκεκριμένα και το εύρος των δικών μας δυνατοτήτων είναι επίσης συγκεκριμένο, οδηγούμαστε σε μία συγκεκριμένη οδό και η οδός αυτή είναι αυτή που επιθυμεί και ο Συριανός λαός. Νομίζω ότι θέλει τον Μητροπολίτη του να ζει απερίσπαστος στην Μητροπολιτική οικία και να επιτελεί το έργο του και αυτό εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε. Παρεμπιπτόντως, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, είχε σκοπό να οδηγηθεί σε αυτή τη λύση εφόσον φτάναμε στο σημείο που είμαστε τώρα. Αυτή δηλαδή η λύση που επιλέγουμε κοινή συναινέσει είναι αυτό που θα επιλεγόταν μετά από το αποτέλεσμα, που εν τέλει ήρθε. Η απόφαση αυτή είναι εξαρτημένη από την απόφαση του Αρείου Πάγου. Οριοθετεί αυτή η τελεσίδικη απόφαση και τη δική μας απόφαση. Πρέπει να προχωρήσουμε συναινετικά, να ικανοποιήσουμε το θρησκευτικό και το κοινωνικό αίσθημα των δημοτών και να επενδύσουμε περαιτέρω στη συνεργασία του Δήμου με την Ιερά Μητρόπολη και να ευχηθούμε καλή διαμονή και για πάρα πολλά χρόνια στον Μητροπολίτη”.

 

Να λήξει επ΄ ωφελεία όλων το αστόχως υποκινούμενο θέμα”

Σχετικά με τη θέση της Κίνησης Πολιτών Σύρου δεδομένης της αιτιολογημένης απουσίας του επικεφαλής της, Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος βρίσκεται εκτός Σύρου, διαβάστηκε η γραπτή παρέμβαση που ο ίδιος απέστειλε από τον πρόεδρο του συμβουλίου. Αυτή έχει ως εξής: “Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς προγραμματισμένο προ μηνών ταξίδι μου στο εξωτερικό δεν μου επιτρέπει να είμαι παρών σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της ιδιοκτησίας του Δήμου επί της κατοικίας του εκάστοτε Μητροπολίτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δεν θα υπεισέλθω λεπτομερώς στο ιστορικό. Έχει αποφανθεί ήδη η δικαιοσύνη και η απόφαση της είναι σεβαστή πιστεύω από όλους.

Έχουμε το γεγονός ότι οι 2 διάδικοι είναι ν.π.δ.δ και το τονίζω αυτό. Επίσης δεν μπορώ να μη σκεφτώ και επισημάνω σε τι περίοδο πήρε την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να στραφεί κατά της μητρόπολης ο Δήμος (από το 1979 είχε γίνει η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο και είναι αφελές να πιστέψει κάποιος ότι το 2007 το πήρε είδηση ο Δήμος). Το 2007 όμως ήταν μία περίοδος που η εκκλησία ταλανιζόταν από «σκάνδαλα» και ήταν ευκαιρία για πολλούς αλλά και μόδα να ανακαλύπτουν παντού ατοπήματα και να στρέφονται κατά δικαίων και αδίκων. Η περίπτωση του Επισκοπικού Οίκου είναι χαρακτηριστική περίπτωση του “περί όνου σκιάς” των προγόνων μας. Ειπώθηκε στο τότε –στιγματισμένο- από το λόγο αυτό δημοτικό συμβούλιο “και ποιος μας εξασφαλίζει ότι σε 50 χρόνια από τώρα θα υπάρχει ορθόδοξη εκκλησία και δεν θα χάσει ο Δήμος το ακίνητο;”. Η ορθή πολιτική απόφαση θα ήταν ότι, ο Δήμος εξακολουθεί να θεωρεί ότι του ανήκει το κτίριο και επιφυλάσσεται αν ποτέ πάψει να είναι κατοικία του Μητροπολίτη να επανέλθει και να το διεκδικήσει καθόσον η δημοτική περιουσία προστατεύεται το ίδιο με το δημόσιο σε θέματα χρησικτησίας. Είναι αφελές να πιστέψει κάποιος πως ό,τι έκανε ο μακαρίτης μητροπολίτης ,η εκκλησία δηλαδή ,το έκανε εν κρυπτώ και ότι δεν έγινε με την ανοχή και την σύμφωνη γνώμη της τότε δημοτικής αρχής και του τότε νομικού της συμβούλου. Εν πάση περιπτώσει περσινά ξινά σταφύλια θα έλεγε κάποιος που τα ακούει αυτά. Όμως ο δήμος επιβαρύνθηκε τόσα χρόνια με άπειρα έξοδα (θα μάθουμε ποτέ άραγε το ποσό των εξόδων;) για να «κερδίσει» (εντός εισαγωγικών) κάτι που ποτέ του πέρα από τα χαρτιά δεν νοιάστηκε αλλά και από ότι διαφαίνεται θα του «ανήκει». Κάθε επισκευή του μεγάρου απ ότι γνωρίζω την αναλάμβανε ο κάτοικος του ,η εκκλησία δηλαδή. Επί των ημερών μας μάλιστα δαπανήθηκαν 100.000.000 δραχμές για την εκ βάθρων ανακαίνιση του κτιρίου (αντιστοιχούντα σήμερα σε τιμές 2017 σε 1.100.000 ευρώ). Για να μη πολυλογούμε έχει πλέον με δικαστική βούλα ο Δήμος ένα κτίριο το οποίο δεν φρόντισε ποτέ. Εκ των διαφαινομένων δεν έχει διάθεση και πολιτικό σθένος να το κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να το προσφέρει και πάλι σαν κατοικία του Ορθόδοξου Μητροπολίτη αφού αυτή ήταν η βούληση της δημογεροντίας του νησιού και πρέπει να είναι από όλους μας σεβαστή. Έχουμε ένα μέγαρο που στην είσοδο του υφίσταται και έχει καθαγιασθεί χώρος λατρείας και εκ του νόμου αυτό δεν μπορεί με τίποτα να αλλάξει. Το θέμα λοιπόν είναι αν θα επιλεχθεί η παραχώρηση με ενοίκιο η με μορφή χρησιδανείου με τον όρο να είναι επισκοπική κατοικία.

Αυτό λέει η απλή λογική και όποιος την ακούσει μάλλον θα συμφωνήσει. Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτό τον αγώνα και αγωνία που έζησε 10 χρόνια η τοπική εκκλησία με το στίγμα ότι είναι καταπατητής δημοτικής περιουσίας δεν θεραπεύεται τόσο αφελώς και με τόση ευκολία.

Προτείνω λοιπόν να υπάρξει πολιτική απόφαση με όχι ήξεις αφίξεις κλπ.

Το ζητούμενο σε αυτή την πολιτική απόφαση θα είναι να βρει τρόπο ο νομικός σύμβουλος του Δήμου ώστε να μη υπάρξει εκ νέου δυνατότητα προσβολής της εκκλησίας από ενέργειες του Δήμου αλλά να διασφαλίζεται εσαεί ότι όσο είναι κατοικία του επισκόπου όπως επιθυμούσαν οι κτήτορες αυτής της πόλης να είναι στην χρήση της Εκκλησίας. Αυτό, το πώς μπορεί να γίνει νομικά θα το βρει ο κ. Βιτάλης ή άλλος. Πάντως ο νόμος αναφέρει –και να το θυμάστε αυτό γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Οι δήμοι οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό. Η διάθεση περιουσιακών στοιχείων των δήμων επιτρέπεται μόνο αν εξυπηρετεί το δημοτικό συμφέρον και επιτρέπεται Δωρεά δημοτικών ακινήτων 1)για την εκπλήρωση σπουδαίου κοινωφελούς σκοπού (υφίσταται Ναός της συνταγματικά επικρατούσας θρησκείας) 2)Προάγει τα τοπικά συμφέροντα και εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής (είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο εκάστοτε επίσκοπος «εξυπηρετεί » τους κατοίκους άρα και το συμφέρον του Δήμου και 3) εάν υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου. Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε για να λήξη επ΄ ωφελεία όλων αυτό το αστόχως υποκινούμενο θέμα ,έστω και από τα 2 ν.π.δ.δ”.

 

Να συνεχιστεί η υπάρχουσα χρήση. Συμβολικό ενοίκιο”

Από το σύνολο των αιρετών που τοποθετήθηκαν ελαφρώς διαφοροποιημένη πρόταση κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, ο οποίος αν και καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής χρήσης του ακινήτου, αλλά θα μπορούσε να επιβληθεί ένα “συμβολικό ενοίκιο”. Η παρέμβασή του έχει ως ακολούθως: “Άκουσα με προσοχή όλο το ιστορικό της υπόθεσης και νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα με μακριές ρίζες στην ιστορία και κατά πως φαίνεται με αρκετές παραλείψεις όλο αυτό το διάστημα. Εμείς αυτό το οποίο ερχόμαστε να πούμε σαν παράταξη, είναι πως, λύση είναι αυτή που θα εξασφαλίσει ουσιαστικά το συμφέρον τόσο του Δήμου όσο και των δημοτών, αναφορικά με την ιδιοκτησία του Δήμου, για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. Δεν λέμε ότι θα γίνουν άμεσα, αλλά στο μέλλον... Κι έχει να κάνει με την λύση της έγγραφης λήξης της μισθώσεως, προφανώς όχι στην βάση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και με όλες τις προσθήκες, τις επισκευές που έχουν γίνει, αλλά φυσικά με ένα συμβολικό ποσό. Δεν μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι απαγορευτικό και φυσικά δεν βάζουμε ζήτημα αλλαγής χρήσης του κτιρίου. Δεν έχουμε κανένα απολύτως ζήτημα στο να συνεχιστεί η υπάρχουσα χρήση του κτιρίου εσαεί, αλλά θεωρούμε ότι αυτή είναι η λύση η οποία εξασφαλίζει στο διηνεκές τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών”.