Παρατυπίες στην αρχική κατασκευή του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης επιβάλλουν σήμερα και πρωτίστως τη νομιμοποίησή του για την προώθηση του έργου στατικής ενίσχυσης

Θέματα νομιμοποίησης καθυστερούν την αποκατάσταση

Ευθύνη του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η δήλωση υπαγωγής στο νόμο περί αυθαιρέτων που θα επιτρέψει την έκδοση οικοδομικής άδειας από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Η μη πολεοδομική τακτοποίηση και νομιμοποίηση του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης μέχρι στιγμής, καθίσταται “αγκάθι” στην προώθηση του έργου στατικής ενίσχυσής του, με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - ως κύριος του ακινήτου - να αναδεικνύεται ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δρομολόγηση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την έκδοση οικοδομικής άδειας από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με σκοπό την υλοποίηση των ήδη προγραμματισμένων εργασιών.

Η διαπίστωση των διαφοροποιήσεων – παρατυπιών του κτιρίου όπως αυτό οικοδομήθηκε τελικώς, σε σχέση με τα αρχικά σχέδιά του, απαιτεί πρωτίστως τη νομιμοποίησή του, η οποία για να αποκτηθεί προϋποθέτει δήλωση υπαγωγής στο νόμο περί αυθαιρέτων από την κεντρική διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το εν λόγω θέμα αναδεικνύεται μετά από την επεξεργασία των σχεδίων του κτιρίου που περιήλθαν στη διάθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, η πλευρά της οποίας ως οφείλει - στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου -, πρέπει να εκδώσει και την οικοδομική άδεια για την υλοποίηση της σωτήριας παρέμβασης.

Όπως καθιστούν σαφές ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς και ο αναπληρωτής προϊστάμενος, Δαυίδ Διακοδημητρίου, η παρατυπία έγκειται στη διαφορά που προέκυψε κατά την οικοδόμηση του κτιρίου στο παραλιακό τμήμα της πόλης, αφού έγινε απότμηση μίας γωνίας στην πλευρά της συμβολής του κτιρίου με το ύψος της εισόδου του λιμένα (στροφή).

Με φόντο τις τεράστιες ανοικτές ανάγκες του εν λόγω κτιρίου που αφορούν κατά κύριο λόγο στη στατική επάρκειά του και καθώς αυτό καθημερινά υποδέχεται τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, παρά τα μεγάλα κτιριακά προβλήματα, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας κλήθηκε να ενημερώσει αναλυτικά για τους λόγους που η υπόθεση προώθησης του έργου στατικής ενίσχυσης, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Η νομιμοποίηση απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδομική άδεια

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε εξ αρχής ο κ. Διακοδημητρίου, ήδη από τον Σεπτέμβριο έχει ενημερωθεί η πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης για το θέμα της απαίτησης νομιμοποίησης, αφού είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση της οικοδομικής άδειας για να προωθηθεί ο διαγωνισμός του μεγάλου έργου.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα πως η μελέτη στατικής ενίσχυσης του εν λόγω κτιρίου έχει περιέλθει στην Τεχνική Υπηρεσία από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προ εξαμήνου σχεδόν και στη συνέχεια, η δημοτική πλευρά προώθησε - ως όφειλε - τις διαδικασίες της μελέτης για τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, ο ίδιος τόνισε πως, από τον Σεπτέμβριο έχει διαπιστωθεί το βασικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί για να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Έχουμε στη διάθεσή μας τη στατική μελέτη για την ενίσχυση του κτιρίου. Έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και βάσει αυτής της στατικής ενίσχυσης έχουμε κάνει κάποιες άλλες προβλέψεις για διαμορφώσεις εσωτερικές που θέλουν στην Υπηρεσία (πχ. κοιτώνες, wc κλπ), οι οποίες μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του έργου” ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας σαφώς ως πρώτιστη ανάγκη τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, η σημερινή κατάσταση – εικόνα του οποίου προδίδει τα σοβαρά προβλήματά του. “Τα στατικά βέβαια είναι το σημαντικό θέμα” πρόσθεσε ο κ. Διακοδημητρίου, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, η όποια εργασία προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτεί οικοδομική άδεια, η οποία δεν μπορεί να εκδοθεί αν δεν νομιμοποιηθεί το κτίριο στη σημερινή εικόνα του.

Το κτίριο έχει οικοδομική άδεια αλλά όπως κατασκευάστηκε δεν ταυτίζεται με την άδειά του. Έχει γίνει μία απότμηση της γωνίας στο ύψος της συμβολής με την παραλία (είσοδος λιμένα) και εκεί είχαν αφαιρεθεί κάποια υποστυλώματα, κάποια δοκάρια” εξήγησε, εκτιμώντας πως, “Προφανώς αυτά έγιναν τη δεκαετία του '70 – ΄80 όταν κτίστηκε”.

Ρύθμιση από τον ιδιοκτήτη. Δήλωση υπαγωγής στο νόμο περί αυθαιρέτων

Εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας και με δεδομένη τη γνώση του ζητήματος που αποτελεί σήμερα το βασικό εμπόδιο για την έναρξη του έργου μετά από την απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία, ο κ. Διακοδημητρίου υπήρξε ξεκάθαρος και ως προς το ποιά πλευρά έχει την υποχρέωση και την αποκλειστική αρμοδιότητα να “τρέξει” το θέμα της νομιμοποίησης του κτιρίου.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου πρέπει να κάνει δήλωση υπαγωγής στον νόμο περί αυθαιρέτων. Είναι σαφής ο νόμος και εμείς σαν Δήμος δεν μπορούμε να το κάνουμε. Ο ιδιοκτήτης οφείλει και πρέπει να κάνει τη δήλωση να ενταχθεί, να υποβάλει τα σχέδια κλπ σε ένα ειδικό σύστημα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο ώστε μετά να μπορέσουμε να εκδώσουμε την οικοδομική άδεια” σχολίασε διευκρινιστικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, από τα έγγραφα που μεταφέρθηκαν από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, διαπιστώθηκαν πρόχειρες διορθώσεις σε σχέδια, που όμως δεν κατοχυρώνουν τους αρμοδίους στο να εκδώσουν την απαραίτητη οικοδομική άδεια.

“Βρήκαμε κάποια σχέδια που δείχνουν αυτήν την απότμηση. Φαίνεται ότι με το χέρι επενέβη κάποιος στα σχέδια, χωρίς να τα υποβάλει για έγκριση” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μάλιστα πως επί της ουσίας το κτίριο είναι “στον αέρα” για πολεοδομικούς λόγους που προκύπτουν από “παρατυπίες της κατασκευής”, οι οποίες όμως, σύμφωνα με όσα κατηγορηματικά επανέλαβε “διορθώνονται και νομιμοποιούνται με ενέργειες του ιδιοκτήτη”.

Θέλησε να επισημάνει μάλιστα, όπως παρομοίως και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών πως, “Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η δήλωση υπαγωγής. Είναι κάθετοι σε όλες τις υπηρεσίες και δεν μπορούμε να βγάλουμε άδεια σε ένα κτίριο που έχει ανεγερθεί παράτυπα από την προηγούμενη άδειά του”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως είναι ένα κτίριο εντός των ορίων του ιστορικού τόπου και στη “βιτρίνα” της πόλης, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση.

Καμία εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα

Ερωτηθείς αν για το βήμα πολεοδομικής τακτοποίησης του κτιρίου έχει ενημερωθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η αρμόδια πλευρά, δηλαδή το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέσω της σημερινής διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος απάντησε καταφατικά, λέγοντας παράλληλα όμως, πως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια ενέργεια προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

“Έχουν ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό και μας είπε και ο νέος διοικητής ότι είναι ενημερωμένο το Αρχηγείο τους για να προχωρήσουν. Ο νέος διοικητής δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί δεν είναι στο χέρι του. Έχουν Τεχνική Υπηρεσία. Άρα, πρέπει να μας φέρουν αυτήν τη δήλωση” σημείωσε σχετικά ο κ. Διακοδημητρίου, αναφέροντας μάλιστα πως, “Η δική μας Πολεοδομία δεν μπορεί να προχωρήσει και να εκδώσει οικοδομική άδεια χωρίς αυτό το έγγραφο, πόσο μάλλον το Υπουργείο Πολιτισμού (λόγω ιστορικού τόπου)”.

Άρα, έχουμε κολλήσει σε αυτό το σημείο” επανέλαβε ο ίδιος, αναφέροντας επιπλέον πως, “Το έχουμε ζητήσει εγγράφως να δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο”, λέγοντας μάλιστα πως, αν και είναι το κύριο εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί, ωστόσο ως σήμερα “δεν βλέπω ακόμη κάποια ανταπόκριση για το θέμα της νομιμότητας του κτιρίου”.

Υπογράμμισε μάλιστα για ακόμη μία φορά πως, “Μέσα στις υποχρεώσεις του Δήμου πέραν των άλλων είναι να εκδώσει οικοδομική άδεια, αλλά αν αυτή η οικοδομική άδεια δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί αυτή τη στιγμή αν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που είναι το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δεν υπαγάγει το κτίριο στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων στον Ν. 4178/2013 όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα, δεν μπορεί να τρέξει το έργο”.

Παράταση της προγραμματικής σύμβασης

Δεδομένης της καθυστέρησης που καταγράφεται βάσει των ανωτέρω, ο κ. Διακοδημητρίου ρωτήθηκε και για το θέμα της παράτασης της προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει οι τρεις πλευρές (Δήμος, Περιφέρεια, Αρχηγείο Π.Υ.), στο περιεχόμενο της οποίας ορίζεται η 3ετία ως διάστημα υλοποίησης του έργου.

Έχουμε ζητήσει και παράταση της προγραμματικής σύμβασης από την Επιτροπή Παρακολούθησης για να καλύψει το κενό αυτό σήμερα, συν το κενό που θα δημιουργηθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αδειοδοτήσεις” σημείωσε σχετικά, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, ήδη “οδεύουμε προς το τέλος του α΄ έτους (7/3 θα συμπληρωθεί)” κι ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις καθυστερήσεις που μπορεί να προέλθουν από τρίτους και εννοώ κυρίως το Υπουργείο Πολιτισμού συν αυτή την καθυστέρηση για τον Δήμο, αφού δεν έχουμε τα στοιχεία για να προχωρήσουμε (σσ. δήλωση νομιμοποίησης κτιρίου)”.

Και σε αυτό το θέμα, μέχρι σήμερα όπως τόνισε δεν έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για να αποφασίσει την παράταση της σύμβασης, κάτι που εξήγησε πως πρέπει απαραίτητα να προωθηθεί. “Η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος όριζε χρόνο υλοποίησης μία 3ετία. Αρχικά φαίνεται εύλογο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι εργασίες και να προωθηθεί το έργο. Όμως πρέπει να δοθεί παράταση” σχολίασε σχετικά, μιλώντας παρακάτω για το κόστος του έργου και την κατοχύρωση της χρηματοδότησης.

Δεν χάνεται η χρηματοδότηση

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει πιθανότητα εξαιτίας της καθυστέρησης να προκύψει απώλεια της χρηματοδότησης για το έργο στατικής ενίσχυσης υπήρξε καθησυχαστικός.

“Έχουμε καταλήξει σε έναν προϋπολογισμό. Δεν είναι πλήρης, αλλά βγαίνει περίπου στις 500- 550χιλ. Ευρώ, δηλαδή στο ύψος της χρηματοδότησης που μπορεί να διατεθεί” ανέφερε σχετικά, διευκρινίζοντας πως, “Δεν χάνονται τα χρήματα αφού προβλέπεται παράταση για έναν χρόνο ακόμη και πιστεύω ότι μπορεί να δοθεί και περαιτέρω”.

Ωστόσο, εκ νέου θέλησε να επανέλθει στην επιτακτική ανάγκη ρύθμισης του ανοικτού θέματος νομιμοποίησης του κτιρίου, ώστε όσο το δυνατόν αμεσότερα να προχωρήσουν οι σημαντικές εργασίες. “Πρέπει να τρέξει η διαδικασία και πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή Παρακολούθησης και να εγκρίνει αυτήν την παράταση. Καλό είναι να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση” υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως δεδομένου ότι το ίδιο το Αρχηγείο εκτίμησε ιδιαιτέρως σοβαρή την κατάσταση του κτιρίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης, λογικά προσεχώς θα ρυθμίσει το κρίσιμο θέμα. “Το πρόγραμμα συνολικά ήταν των 4 εκατ. ευρώ και εξ αυτών οι 500 χιλ. ευρώ είναι για τη Σύρο. Άρα, λογικά είναι άλλα οκτώ τέτοια κτίρια στη χώρα κατ΄ εκτίμηση. Προφανώς κι έχουν έναν όγκο εργασίας γιατί πρέπει να αναφέρουμε πως τα κτίρια που οικοδομούνταν πριν από 30 – 40 χρόνια έχουν άπειρες παρατυπίες. Ενδεχομένως, έχουν έναν όγκο εργασίας” σχολίασε ο ίδιος.

Βαριές εργασίες που θα απαιτήσουν προσωρινή μετακίνηση της Υπηρεσίας

Σχετικά με το θέμα του διαγωνισμού ο κ. Διακοδημητρίου θέλησε να υπενθυμίσει πως αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, που ως διαδικασία θα ακολουθήσει των ανωτέρω βημάτων για τις αδειοδοτήσεις. “Όταν πάρει τον φάκελο η Περιφέρεια για να κάνει τον διαγωνισμό και πάλι θα είμαστε σε συνεργασία για ό,τι προκύψει. Στην αρμοδιότητά της είναι η επίβλεψη, αλλά εμείς σαν μελετητές στη φάση της κατασκευής θα κληθούμε πολλές φορές να διορθώσουμε, να υποδείξουμε κλπ” πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, καθώς θα υπάρξουν μεγάλης έκτασης εργασίες επί του κτιρίου για την πολυπόθητη στατική επάρκεια αυτού, θα απαιτηθεί και η μεταστέγαση – προσωρινά – της λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης.

Θα ενημερωθούν εγκαίρως κι ένα εύλογο χρονικό διάστημα νωρίτερα για να μεταφερθούν προσωρινά. Θα υπάρξουν βαριές οικοδομικές εργασίες, δεν θα είναι κάτι απλό” ανέφερε ο κ. Διακοδημητρίου, γνωστοποιώντας τέλος πως, “Έχουμε μιλήσει με τον διοικητή αλλά δεν έχουμε πληροφόρηση για το τί σκέφτονται. Ξέρω ότι τους απασχολεί έντονα δεν γνωρίζω όμως κατά πόσον είναι εύκολο να βρουν κατάλληλο χώρο”.