Σταθερά στο προσκήνιο των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Ερμούπολης

Αναμονή για τις κυκλοφοριακές εγκρίσεις

Ανέφικτη η υλοποίηση του αιτήματος ορισμένων επιχειρηματιών της πόλης περί εκ περιτροπής στάση οχημάτων στην έναρξη της οδού Στ. Πρωίου

Εν αναμονή της κατάθεσης προς συζήτηση κι έγκριση της νέας μελέτης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν στο εξής στο κέντρο της Ερμούπολης βρίσκεται το δημοτικό συμβούλιο, με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων που θα εξασφαλίζουν την κυκλοφοριακή τάξη με νόμιμο τρόπο στην “καρδιά” της πόλης.

Μετά από την εξέλιξη ακύρωσης των σχετικών δημοτικών αποφάσεων του 2009 από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει περίπου 40 κάτοικοι κι επιχειρηματίες του κέντρου, με φόντο τις πεζοδρομήσεις των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017 έμεινε “μετέωρος” βάσει των όσων αποφάνθηκε το ΣτΕ, κατόπιν των οποίων, η Τεχνική Υπηρεσία ξεκίνησε τη σύνταξη και κωδικοποίηση της νέας μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της Ερμούπολης.

Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί προς γνώση των αιρετών το νέο πλάνο της κυκλοφοριακής καθημερινότητας που θα εφαρμοστεί στην Ερμούπολη, το οποίο όμως, δεν θα διαφοροποιείται από τα έως σήμερα γνωστά στους κατοίκους του νησιού όπως έχει επισημάνει η Δημοτική Αρχή, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου προχώρησε σε σχετικό ερώτημα στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να καταστεί γνωστός ο χρόνος υπερψήφισης της εν λόγω κυκλοφοριακής μελέτης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε στο προσκήνιο και το αίτημα ορισμένων επιχειρηματιών της Ερμούπολης που δραστηριοποιούνται κυρίως πλησίον της οδού Σταματίου Πρωίου και συγκεκριμένα στην έναρξή της, από τη συμβολή της με την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην Ερμού) έως και την οδό Κέας (στενό Αθυμαρίτη), οι οποίοι ζητούν τη λήψη απόφασης για εκ περιτροπής στάση των οχημάτων και των δικύκλων στο συγκεκριμένο διάστημα του δρόμου, αναφορικά με το οποίο, αν και φειδωλός στις απαντήσεις του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ωστόσο υπήρξε επαρκώς σαφής για το ανέφικτο(;) της ικανοποίησής του.

Επανέφερε το θέμα η παράταξη Γιαλόγλου

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τα δύο θέματα προέβη σε νέα τοποθέτηση – ερώτηση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, επαναφέροντας το ζήτημα της μη ύπαρξης κυκλοφοριακές μελέτης σε ισχύ, τον παρόντα χρόνο, για την Ερμούπολη, όπως προσφάτως πρέπει να σημειωθεί, πως είχε επισημάνει σε δημόσια συνεδρίαση και το μέλος της παράταξής του, Γιάννης Βρούτσης.

Πρωτίστως, ο κ. Γιαλόγλου έθιξε εκ νέου το αίτημα των επιχειρηματιών για τη λειτουργία της οδού Σταματίου Πρωίου, αναφέροντας σχετικά πως, “Σε συνέχεια του ερωτήματος που έχει τεθεί από τους επαγγελματίες της οδού Στ. Πρωίου μέχρι το “Ανηφοράκι”, αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορεί να αποφανθεί κανένα όργανο αυτήν τη στιγμή, ούτε η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων, ούτε η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, πολλώ δε μάλλον το δημοτικό συμβούλιο από τη στιγμή που ακόμη το κυκλοφοριακό δεν έχει κατατεθεί, όπως είχαμε ακούσει πως θα έχει κατατεθεί προκειμένου να έχουμε μία απόφαση σε ισχύ, όμως, θέλω μία πληροφόρηση για την εξέλιξή του”.
Με τα παραπάνω, άμεσα ο κ. Γιαλόγλου έθεσε στην πρώτη γραμμή το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί έντονα από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά τη δημοτική πλευρά, αφού η ομαλή λειτουργία της πόλης ως φαίνεται, εξασφαλίζεται απαραιτήτως με την εφαρμογή μέτρων και έχει διαπιστωθεί ήπια καθυστέρηση όσον αφορά την πρόοδο των ενεργειών σε επίπεδο συζήτησης κι έγκρισης από τα αρμόδια δημοτικά όργανα.

Το αίτημα θα έλθει στο δημοτικό συμβούλιο, αν και δύσκολη η ικανοποίησή του”

Ιδιαιτέρως σαφής σχετικά με το πρώτο θέμα που αφορά στο αίτημα των επιχειρηματιών πλησίον της οδού Σταματίου Πρωίου, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος διευκρίνισε πως φαίνεται δύσκολη η εφαρμογή της εκ περιτροπής στάσης των οχημάτων στο πρώτο τμήμα του δρόμου.

Όπως γνωστοποίησε, “Έχει κατατεθεί στην Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης κάποιο αίτημα για την ανά μήνα στάση εκ περιτροπής των οχημάτων από την αρχή της οδού Στ. Πρωίου έως την οδό Κέας”, ωστόσο όπως ο ίδιος είχε σχολιάσει και σε προγενέστερη συνεδρίαση της προχθεσινής, “υπάρχει θέμα με τη σήμανση και δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο”. Αφού σημείωσε μάλιστα πως, για την ικανοποίηση του αιτήματος, προϋπόθεση αποτελεί “η τοποθέτηση δύο ή τριών πινακίδων”, εκτίμησε πως, “δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν θα είναι εφικτή η εναλλαγή της σήμανσης και των πινακίδων, εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης σύγχυσης στους οδηγούς.

“Για να εφαρμοστεί αυτό, θα πρέπει είτε να αλλάζουμε κάθε μήνα τις πινακίδες, κάτι που δεν γίνεται, είτε να τοποθετηθούν δύο, τρεις πινακίδες” επανέλαβε αρκετές φορές, γνωστοποιώντας όμως πως, στον αμέσως προσεχή χρόνο το εν λόγω αίτημα θα τεθεί στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου.

“Το επόμενο διάστημα θα έρθει θέμα συζήτησης και στο δημοτικό συμβούλιο για το αν μπορεί να γίνει. Είναι πολύ δυσνόητος ο τρόπος που θα πρέπει να υπάρξει η σήμανση και θα είναι δύσκολο να το κατανοήσει και ο κόσμος” υπογράμμισε ο ίδιος κατηγορηματικά.

Αντίστροφη μέτρηση για τη μελέτη

Πέραν των ανωτέρω, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος ενημέρωσε για το στάδιο που βρίσκονται σήμερα οι ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας σχετικά με τη σύνταξη και προώθηση προς έγκριση της πολυσυζητημένης μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η οποία δεν θα μνημονεύει παλαιότερες ανίσχυρες δημοτικές αποφάσεις προκειμένου να είναι νόμιμη.

“Έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση του κυκλοφοριακού” γνωστοποίησε σχετικά, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Έχουμε (σσ. η Τεχνική Υπηρεσία) ήδη κάνει συνάντηση με τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης για να δούμε τις όποιες πιθανές παρατηρήσεις τους και στο επόμενο διάστημα θα συζητηθεί και στην Εκτελεστική Επιτροπή και από εκεί και μετά θα περάσει από το σύνολο των Επιτροπών που πρέπει να εγκριθεί”.

Προτού κλείσει τη σύντομη αναφορά του στο θέμα, θέλησε να υπενθυμίσει πως η μελέτη θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, αφού πρωτίστως λάβει τις εγκρίσεις και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Συγκοινωνιών, της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης και όσων ακόμη δημοτικών οργάνων απαιτείται να τοποθετηθούν επί του περιεχομένου αυτής.