Προς συζήτηση κι έγκριση σήμερα το σχέδιο ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Διεκδικήσεις χρηματοδοτήσεων για δημοτικά κτίρια

Ιεράρχηση αναγκών και αξιοποίηση χρηματοδοτικών “εργαλείων” για βελτίωση σχολικών συγκροτημάτων

Στην κατηγοριοποίηση των δημοτικών κτιρίων αναφορικά με την ενεργειακή απόδοσή τους προχώρησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου μετά από την αποψινή συζήτηση του σχετικού σχεδίου στο δημοτικό συμβούλιο, να έχει στη διάθεσή της ένα επικαιροποιημένο “εργαλείο”, βάσει του οποίου θα διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για την ενεργειακή βελτίωση ακινήτων της.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, η Τεχνική Υπηρεσία εργάζεται προς την κατεύθυνση της προσπάθειας κατοχύρωσης χρηματοδοτήσεων, με φόντο τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο” - Άξονας Προτεραιότητας 2 “Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση πόρων”, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο “Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων”.

Με φόντο την υποχρέωση του Δήμου να μειώσει την εκπομπή CO2, όπως άλλωστε – πανελλαδικά - και κάθε Δήμος βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σύμφωνα με το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης των δημοτικών κτιρίων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει στόχο “να μειώσει τους ρύπους κατά 20% κατ΄ ελάχιστον, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή συμπεριφορά τους, το τοπικό μικροκλίμα όπου είναι εφικτό, καθώς και τις συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες των κτιρίων”.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, προτεραιότητα από το σύνολο των κτιρίων δίδεται στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να βελτιωθεί το σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές.

Προϋπόθεση για “κυνήγι” χρηματοδοτήσεων

Ειδικότερα, το σχέδιο που θα εγκριθεί απόψε το βράδυ στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την τεκμηριωμένη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, με σκοπό την ενεργειακή βελτίωση των δημοτικών κτιρίων, μέσω κατάλληλων παρεμβάσεων.

“Bάσει νόμου ήταν υποχρέωση να καταρτιστεί το σχέδιο. Τώρα ήταν περισσότερο απαραίτητο γιατί γίνεται προσπάθεια να εντάξουμε το Δημοτικό της Ποσειδωνίας και τα Λύκεια του Μάννα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση που “τρέχει” για το Ν. Αιγαίο στην Περιφέρεια” τονίσθηκε από την πλευρά του αρμόδιου υπαλλήλου της Τεχνικής Υπηρεσίας προς την εφημερίδα, με τον ίδιο να καθιστά σαφές πως, αυτό το σχέδιο “είναι προαπαιτούμενο” για να διαπιστωθούν οι ανάγκες.

Στο πλαίσιο της εν λόγω προσπάθειας, πρέπει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα γενικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από την κατηγοριοποίηση των κτιρίων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει 20 κτίρια που κτίσθηκαν πριν το 1980 (48,78%) και 21 κτίρια που οικοδομήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000 (51,20%).

Βάσει αυτών των δεδομένων, η Δημοτική Αρχή θέτει σε προτεραιότητα σήμερα, δύο σχολικές μονάδες.

Εντός των ημερών η υποβολή πρότασης για Λύκεια και Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πλάνο της Δημοτικής Αρχής, “ο Δήμος θέτει ως προτεραιότητα στην επίτευξη των στόχων, τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ως διδακτήρια, με σκοπό, εκτός της μείωσης των ρύπων, την ευαισθητοποίηση και την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές”. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως, κύριο κριτήριο για την ιεράρχηση των αναγκών, αποτελεί η παλαιότητα των κτιρίων και τα σχολεία της Σύρου “μετρούν” πολλά χρόνια ζωής.

Όπως συγκεκριμένα τονίσθηκε από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας, “Οι σχολικές μονάδες έρχονται σε προτεραιότητα και επειδή είναι πιο παλιά κτίρια κι επειδή πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην ενεργειακή απόδοσή τους”.

Ως εκ τούτου, “Ήδη για το Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας ο φάκελος θα υποβληθεί την (σσ. προσεχή) Τρίτη” καθώς “η Τεχνική Υπηρεσία έχει ήδη μελέτη φωτισμού, μελέτη θέρμανσης, τα πιστοποιητικά με τον νέο Κανονισμό εκδίδονται την Παρασκευή το απόγευμα (σσ. σήμερα)” κι επιπλέον υπάρχουν και τα τεύχη δημοπράτησης.

Κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος θα υποβάλλει το αίτημά του, παρομοίως, τέλος της επόμενης εβδομάδας και για το Λυκειακό συγκρότημα του Μάννα.

“Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για το Λυκειακό συγκρότημα του Μάννα, αλλά η σχετική πρόταση θα υποβληθεί την Παρασκευή” αναφέρθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, με τη διευκρίνιση πως, η σχετική πρόσκληση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει καταληκτική ημερομηνία στις 30 Απριλίου. Κατόπιν της υποβολής, η Διαχειριστική Αρχή θα εξετάσει τους φακέλους συνολικά για το Ν. Αιγαίο και θα εκδώσει τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, σήμερα, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο θα καταστεί γνωστό αν τυγχάνει ικανοποίησης το αίτημα του Δήμου.

Πιστοποιητικά για τα Γυμνάσια στον Ξηρόκαμπο

Δεδομένου ότι ο Δήμος έχει στο πλάνο του να προωθήσει την ενεργειακή αναβάθμιση και των κτιρίων των Γυμνασίων, από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τη μη υποβολή σχετικού αιτήματος τον παρόντα χρόνο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ν. Αιγαίου.

Με σαφήνεια αναφέρθηκε πως, “Για τα Γυμνάσια δεν θα προλάβει η Τεχνική Υπηρεσία σε αυτό το Πρόγραμμα” καθώς “Επειδή υπήρχαν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης σύμφωνα με τον παλαιό Κανονισμό και βγήκε η πρόσκληση του Προγράμματος τέλος Φεβρουαρίου, ουσιαστικά πρέπει να επικαιροποιηθούν τα πιστοποιητικά, βάσει του νέου Κανονισμού”.

Όπως επισημάνθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, “ο μελετητής που ανέλαβε ήταν αδύνατον να προλάβει και τα τρία σχολικά συγκροτήματα” όσον αφορά στην έκδοση νέων πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης, ωστόσο, η προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότησης για τα συγκεκριμένα κτίρια, θα “τρέξει” σε επόμενο χρόνο.

“Είμαστε σίγουροι για τα δύο Σχολεία και προσεχώς θα κοιτάξουμε πώς μπορούμε να εντάξουμε κι άλλα σχολεία όπως και τα Γυμνάσια” αναφέρθηκε κατηγορηματικά.

Στο πλάνο κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας – μνημεία

Εκτός των σχολικών κτιρίων, από την Τεχνική Υπηρεσία ζητήθηκε απάντηση σχετικά με τις ανάγκες άλλων κτιρίων και δη ιδιαιτέρως σημαντικών από άποψη αρχιτεκτονικής, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο, το θέατρο “Απόλλων” και το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Αφού πρωτίστως υπενθυμίστηκε πως, “Οι προτεραιότητες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου πρέπει να βασίζονται: α. Στον βαθμό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, β. Στην παλαιότητα των συστημάτων του κτιρίου, γ. στη συχνότητα χρήσης των συστημάτων του κτιρίου και δ. Στο είδος της χρήσης του κτιρίου”, ο αρμόδιος υπάλληλος, απάντησε για τα προαναφερθέντα κτίρια.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε “Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης για το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου υπάρχει απλά πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να υποβληθεί πρόταση και να ενταχθεί”, ενώ αναφορικά με το Δημαρχιακό Μέγαρο ή και το θέατρο “Απόλλων”, κατέστη ξεκάθαρο πως, μπορεί να γίνει παρέμβαση, όμως, “υπάρχουν περιορισμοί λόγω της σημαντικότητάς τους”.

“Για παράδειγμα ειδικότερα για το Δημαρχείο επιτρέπεται να αλλάξεις τα κουφώματα, να βάλεις εσωτερικά φωτισμό LED, αλλά όχι παρέμβαση στο κέλυφος” υπογραμμίσθηκε σχετικά, ενώ επισημάνθηκε πως, “η ενεργειακή αναβάθμιση θα είναι περιορισμένη και σε κάποια τμήματα που μπορείς να επέμβεις” και πάντα κατόπιν της έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Σημειώθηκε επιπλέον, πως, “Στο θέατρο έχουμε εγκρίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για παρεμβάσεις” όμως απαιτούνται νέα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και άρα, νέα μελέτη προκειμένου να διεκδικηθούν πόροι από χρηματοδοτικά προγράμματα.

Απαιτείται ενεργειακή αναβάθμιση για το σύνολο των δημοτικών κτιρίων

Δεδομένων των Ευρωπαϊκών κατευθύνσεων, τόσο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, όσο όμως και όλοι οι Δήμοι οφείλουν να κατευθύνονται προς την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Σχετικά τοποθετήθηκε και η πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας, που μεταξύ άλλων, ανέφερε πως, “Όλα τα κτίρια του Δήμου κανονικά πρέπει ενεργειακά να αναβαθμιστούν. Όλα ανεξαιρέτως. Απλά υπάρχει μία κατηγοριοποίηση σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια. Έχουν συμπεριληφθεί στην κατηγοριοποίηση όλα τα κτίρια, αλλά δεν έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά για όλα τα κτίρια, αφού είναι μεγάλο το κόστος. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μία διαδικασία που θα προωθείται σταδιακά, σύμφωνα με τις ανάγκες και αναλόγως των μελετών που “τρέχει” η Τεχνική Υπηρεσία”.

Όσον αφορά στο Σχέδιο μάλιστα που έχει στη διάθεσή της η Τεχνική Υπηρεσία και σήμερα εγκρίνεται, αυτό δεν θα παραμείνει μελλοντικά το ίδιο, αφού διαφοροποιούνται χρόνο με τον χρόνο οι ανάγκες. “Κάθε δύο χρόνια το σχέδιο αλλάζει, διότι αλλάζουν και οι προτεραιότητες. Δεν είναι κάτι σταθερό” υπογραμμίσθηκε σχετικώς.

Έμμεσο οικονομικό όφελος λόγω περιορισμού δαπανών

Οι όποιες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης δεν έχουν στόχο να βελτιώσουν την απόδοση των κτιρίων, αλλά επιπλέον ευνοούν και σε επίπεδο εξοικονόμησης κόστους. Ως εκ τούτου, από την Τεχνική Υπηρεσία υπογραμμίσθηκε με σαφήνεια πως, “Από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, πάντα υπάρχει οικονομικό όφελος όχι άμεσο, αλλά έμμεσο”. Σύμφωνα με όσα διευκρινίσθηκαν σχετικά με τα κτίρια των σχολείων, “Από τη στιγμή που θα μπουν φωτιστικά LED, θα αναβαθμιστεί η λειτουργία της θέρμανσης, θα μπουν φωτοβολταϊκά που θα παράγουν ρεύμα ώστε να υπάρχει το ισοζύγιο (όχι κέρδος, αλλά όσο καταναλώνεις, να παράγεις) αυτό σημαίνει και μείωση των εξόδων¨”.

Έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά τρία σχολεία της Σύρου

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από την προηγούμενη θητεία ως και την τρέχουσα κατάφερε να αναβαθμίσει ενεργειακά τρεις σχολικές μονάδες της Σύρου, έχοντας αξιοποιήσει εγκαίρως τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από Προγράμματα.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης το 2015 προχώρησε στην υπογραφή συμφωνητικού για την υλοποίηση του έργου “Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας” σε τρία δημοτικά κτίρια. Αυτά ήταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, κατασκευής πριν το 1955, το Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας, κατασκευής του 1880 και το Νηπιαγωγείο του Φοίνικα κατασκευής του 1955”.

Τα παραπάνω διευκρινίζονται αναλυτικά και στο Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης των κτιρίων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο κι εγκρίνεται σήμερα από τους αιρετούς του δημοτικού συμβουλίου.