Σήμερα η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού, προκειμένου τους επόμενους μήνες ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να έχει την πολυπόθητη μελέτη στη διάθεσή του

Προς ανάθεση ο διαγωνισμός για τις όψεις του Δημαρχείου

Διάσωση της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης
  • Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 7 Δεκ. 2018 - 18:01

Με γοργούς ρυθμούς “τρέχει” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τις διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου της πόλης, με την Οικονομική Επιτροπή σήμερα, να προχωρά στις απαραίτητες εγκρίσεις και να ανάβει το “πράσινο φως”, προκειμένου να ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα, ο χρόνος απόκτησης ενός σημαντικού “εργαλείου” που θα υποδεικνύει τις σωτήριες παρεμβάσεις επί του εμβληματικού ιστορικού κτιρίου.

Οι σοβαρές φθορές που έχει υποστεί το κτίριο του Δημαρχείου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, απαίτησε άμεσα αντανακλαστικά, προκειμένου να διεκδικηθεί χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης που αφορά στις εξωτερικές όψεις του, με τη Δημοτική Αρχή να διεκδίκησε και να κατάφερε να επιτύχει την εξασφάλιση του συνολικού ποσού της δαπάνης για την εν λόγω μελέτη.

Υπενθυμίζεται πως, ο προϋπολογισμός του “έργου” ανέρχεται στο ποσό των 330.000 ευρώ και προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σήμερα το πρωί, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής κλήθηκαν να εγκρίνουν τις τεχνικές προδιαγραφές του “έργου”, τη διενέργεια διαγωνισμού και τη συγκρότηση επιτροπής για την ανάθεση της μελέτης με τίτλο “Μελέτη Αποκατάστασης Όψεων Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης”.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρήσει ο ανάδοχος που θα επιλεγεί μετά από τον απαραίτητο διαγωνισμό, η μελέτη θα ολοκληρωθεί εντός διαστήματος 150 ημερολογιακών ημερών.

Η σκοπιμότητα: Ασφάλεια και διάσωση

Αξίζει εξ αρχής να διευκρινισθεί πως, η ανάθεση της μελέτης προχωρά καθώς η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεν διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια για την εκπόνηση ενός τόσο απαιτητικού “έργου” για ένα κτίριο – μνημείο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ενότητα για τη σκοπιμότητα: Οι βλάβες που διαπιστώνονται στις όψεις του κτιρίου, προκαλούν την εύλογη ανησυχία όχι μόνο της διοίκησης, αλλά και των πολιτών του Δήμου, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: Α. Οι όψεις βρίσκονται σε επαφή με κοινόχρηστους χώρους και κυρίως την πλατεία Μιαούλη. Η τυχόν πτώση οποιουδήποτε τεμαχίου, λόγω του ύψους του κτιρίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Β. Η ιδιαίτερη ιστορική, αρχιτεκτονική και αισθητική αξία του κτιρίου, υποβαθμίζεται συνεχώς λόγω των φθορών. Η απώλεια των στοιχείων ενός τόσο σημαντικού κτιρίου, δεν θα αποτελέσει πλήγμα μόνο για τη Σύρο, αλλά και για ολόκληρο το ιστορικό κτιριακό απόθεμα της χώρας.

Η μεγάλη έκταση των όψεων, η ιδιαίτερη τεχνογνωσία που απαιτείται και η μεγάλη εμπειρία σε κατασκευαστικές μεθόδους απαιτούν υψηλές δαπάνες και κυρίως γνώσεις που δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθούν από αποσπασματικές και τοπικές επεμβάσεις. Προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα παραπάνω, κρίνεται ότι πριν την έναρξη οποιασδήποτε επέμβασης στις όψεις του κτιρίου είναι μεγάλης σημασίας η εκπόνηση μελέτης από εξειδικευμένο επιστήμονα.

Η μελέτη αυτή θα πρέπει κατ΄ ελάχιστον να περιλαμβάνει: Α. Αποτύπωση των όψεων και της παθολογίας τους, ώστε να αξιολογηθεί με ακρίβεια η έκταση, η αιτία και η σοβαρότητα φθορών. Β. Προτάσεις αποκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια του κοινού, την ιστορική και η αισθητική αξία του κτιρίου, τις σύγχρονες μεθόδους επέμβασης σε διατηρητέα μνημεία και τις τεχνικές δυνατότητες. Γ. Τεύχη δημοπράτησης για την αποκατάσταση των όψεων και σύνταξη ΣΑΥ και ΦΑΥ ώστε να εκτιμηθεί το οικονομικό μέγεθος του ενδεχόμενου έργου και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν κατά την εκτέλεσή του (Εργασίες σε μεγάλο ύψος, προστασία του κτιρίου κ.α.)

Με βάση μια άρτια και ολοκληρωμένη μελέτη, ο Δήμος θα μπορεί να εκτιμήσει τις δυνατότητές του για την αποκατάσταση των όψεων ή να αναζητήσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα, προς όφελος των πολιτών και του ίδιου του κτιρίου.

Οι τρεις Φάσεις εκπόνησης της μελέτης έχουν τους κατωτέρω προϋπολογισμούς: Φάση Α: 123.537,84 ευρώ, Φάση Β: 98.091,00 ευρώ και Φάση Γ: 9.315,53 ευρώ. Συνολικά η προεκτιμώμενη αμοιβή με ΦΠΑ 24% ανέρχεται στο ποσό των 329.326,68 ευρώ και το διάστημα εκπόνησης αφορά σε 150 καθαρές ημερολογιακές μέρες, δηλαδή σε 5 μήνες.

 

Υφιστάμενη κατάσταση

Στις τεχνικές προδιαγραφές, αναφέρονται από πλευράς Δήμου τα βασικά και κύρια προβλήματα για τις όψεις του Δημαρχιακού Μεγάρου. Συγκεκριμένα σημειώνονται τα ακόλουθα: Αποκολλήσεις και πτώσεις επιχρισμάτων κατά τόπους, κυρίως στην νοτιοανατολική γωνία του κτιρίου (γραφείο Δημάρχου). Αποκολλήσεις τμημάτων των μαρμάρινων παραστάδων των κουφωμάτων και γείσων. Οι αποκολλήσεις παρουσιάζουν κυρίως μορφή θραύσης με αποτέλεσμα τη μείωση της διατομής των κάθετων παραστάδων. Ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται στις εισόδους της πίσω όψης και σε κάποια παράθυρα της κυρίως όψης.

Αποκολλήσεις και πτώσεις κεραμικών διακοσμητικών κολωνακίων από τους μικρούς εξώστες των κουφωμάτων (μπαλουστράδες). Πολλά από τα κολωνάκια αυτά, έχουν αφαιρεθεί από τους ίδιους τους εργαζομένους στο κτίριο, προκειμένου να μην πέσουν ανεξέλεγκτα στους υποκείμενους κοινόχρηστους χώρους.

Στο δώμα προβλήματα παρουσιάζουν οι τέσσερις γωνιακοί πύργοι, ιδιαίτερα αυτός της βορειοανατολικής γωνίας. Οι πύργοι παρουσιάζουν φαινόμενα αποκόλλησης των διακοσμητικών στοιχείων (κεραμικές μπορντούρες υποστυλωμάτων και έντονες ρηγματώσεις τοιχοποιίων). Λόγω του μεγάλου ύψους των πύργων και καθώς αυτοί βρίσκονται άνω κοινόχρηστων χώρων, έχει εκδοθεί έκθεση επικινδύνου κτίσματος για την αποκατάστασή τους. Οι τεχνικές όμως αποκατάστασης αποτελούν αντικείμενο εξειδικευμένης μελέτης και οι σχετικές εργασίες απαιτούν ειδικές γνώσεις σε θέματα αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων και ως προσωρινή λύση έχει γίνει μία πρόχειρη περίδεση του βορειοανατολικού πύργου. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι για την υλοποίηση των επεμβάσεων θα πρέπει να τοποθετηθούν ικριώματα ύψους άνω των 18 μέτρων, τα οποία αναγκαστικά θα πρέπει να αγκυρωθούν για ασφάλεια στο ίδιο το κτίριο.

Συνεπώς οι πύργοι δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν εντελώς αυτοτελώς, χωρίς να προβλέπεται η αποκατάσταση των όψεων από τις επιπλέον φθορές που οι ίδιες οι εργασίες θα προκαλέσουν.

Οι λόγοι της εκτεταμένης φθοράς των όψεων του κτιρίου όπως και σε όλα τα αντίστοιχα παλαιά κτίρια εκτιμάται ότι οφείλονται σε γήρανση των υλικών και χαλάρωση των δεσμών συνάφειας μεταξύ τους, συσσώρευση βλαβών από διάφορες δράσεις κατά το παρελθόν, πρόκληση βλαβών από άστοχες επεμβάσεις, βλάβες από δράση στατικών και σεισμικών φορτίσεων και κυρίως βλάβες από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ισχυροί άνεμοι, υγρασία και βροχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η πίσω (βόρεια) όψη του κτιρίου υπέστη σημαντικές βλάβες από έκρηξη βόμβας”.