Πολιτικός κανιβαλισμός με αφορμή τα Ταφικά Μνημεία της Ερμούπολης

Με όρους πολιτικής στοχοποίησης διεξήχθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης η συζήτηση για τα Ταφικά Μνημεία και τις ενέργειες της μέχρι πρότινος προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής, Μαρίζας Αγγελοπούλου, η οποία πρόσφατα υπέβαλλε την παραίτηση της και την αποχώρηση της από τον συνδυασμό της δημοτικής πλειοψηφίας του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού.

Μία παραίτηση η οποία εξέτρεψε το ενδιαφέρον από το θέμα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τα Ταφικά Μνημεία, στοχεύοντας σε μία προεκλογική πολεμική από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής προς την ανεξάρτητη πλέον Δημοτική Σύμβουλο, εναντίον της οποία υπήρξε μία επιθετική ρητορική, εισπράττοντας τελικά την πλήρη διάψευση, βάσει στοιχείων, από πλευράς της.

Σε μία, αποδεδειγμένα, ανύπαρκτη επί σειρά ετών πολιτική, σε μία πλήρη έλλειψη σχεδιασμού και σε μία δεδομένη απουσία δράσεων για ένα σημαντικό στοιχείο, ιδιαίτερης αξίας και σημασίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, τα Ταφικά Μνημεία της Ερμούπουλης, μία προσωπική ενασχόληση μίας Δημοτικής Συμβούλου που κατάφερε να κινήσει το θέμα της προστασίας και αξιοποίησης τους, θα άρμοζε, υπό το βάρος των διαφορετικών πολιτικών επιλογών, αν όχι η αναγνώριση της προσπάθειας της, τουλάχιστον μία σιωπηρή αποδοχή των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων και όχι να αποτελέσουν την αφορμή για εκδηλώσεις πολιτικού κανιβαλισμού, σε επίπεδο μικροπολιτικής πολεμικής.   

Προγραμματισμός σημαντικών δράσεων

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η κ. Αγγελοπούλου στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως αρχαιολόγων, ιστορικών τέχνης, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, γύρω από το θέμα των πολιτιστικών μνημείων του νησιού.

Από αυτή την συζήτηση προέκυψε η ιδέα για την πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων, με αρχική για τα ταφικά μνημεία του Αγ. Γεωργίου και εν συνεχεία τα μεσαιωνικά στοιχεία της Άνω Σύρου και τα προϊστορικά αρχιτεκτονήματα της Χαλανδριανής.

Για την προώθηση όλων των προαναφερόμενων στοχεύσεων, η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε ότι ήρθε σε επαφή με σημαντικές προσωπικότητες, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν και να συνδράμουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδιασμού για την ανάδειξη του συνόλου της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της Σύρου, με προφανή τα οφέλη για το νησί.

Αυτή η προοπτική θα μπορούσε να είναι αξιοποιήσιμη τουριστικά με διαφόρους τρόπους, όπως σημείωσε η Μαρίζα Αγγελοπούλου, χωρίς όμως αυτό να καταστεί δυνατό, «με ευθύνη κυρίως του Δημάρχου», όπως είπε, οπότε αυτός ο σχεδιασμός «πρόκειται να υλοποιηθεί κατά την επόμενη δημοτική θητεία».

Μάθημα πολιτικής ηθικής

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Κοσμάς, ως μέλος της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων, θέλησε να ακυρώσει τα λεγόμενα της μέχρι πρότινος προέδρου της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι για όσα ανέφερε σχετικά με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, έλαβε γνώση τελευταία, χωρίς να έχει ενημερωθεί σε εύλογο χρόνο.

Αιχμή περί μη ηθικής πολιτικά συμπεριφοράς άφησε ο κ. Κοσμάς, για την κ. Αγγελοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «το πλέον σοφό και ηθικό δεν ήταν να απευθυνθεί απευθείας στο Δήμαρχο, χωρίς πρώτα την Επιτροπή Ταφικών Μνημείων», δηλώνοντας ο ίδιος «πλήρη άγνοια» για όσα προανέφερε η Δημοτική Σύμβουλος.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος υποστήριξε «η Επιτροπή Ταφικών Μνημείων είχε απαξιωθεί πλήρως από την κ. Αγγελοπούλου…για τα συγκεκριμένα γεγονότα, τις τελετές και τις φιέστες που μας λέει, η Επιτροπή είχε πλήρη άγνοια».

Η πρακτική αυτή από πλευράς του κ. Κοσμά εδραζόταν κυρίως στην πολιτική σκοπιμότητα εναντίωσης στην παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας της κ. Αγγελοπούλου, με στόχευση να την απαξιώσει πολιτικά, λόγω της επιλογής της Δημοτικής Συμβούλου να προσχωρήσει σε αντίπαλο δημοτικό συνδυασμό για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Κατηγορητήριο πολιτικής στόχευσης

Ανάλογο ύφος και λογική με τον Δημοτικό του Σύμβουλο υιοθέτησε και ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, απαντώντας στην κ. Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόσωπο του προσάπτοντας του «ολιγωρία ή αναποτελεσματικότητα», είπε ότι η πρώην δημοτική του σύμβουλος, κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης της με το θέμα των Ταφικών Μνημείων «επέδειξε έλλειμμα γνώσης ως προς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δήμου, ως προς τις απαιτούμενες διαδικασίες και εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και από άλλες υπηρεσίες, διότι όταν μιλάμε για τέτοια μνημεία μοναδικής ιστορικής αξίας και σημασίας σαν τα Ταφικά Μνημεία, δεν μπορούμε να κινούμαστε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι πρέπει να γίνεται, ιδιαιτέρως τη νομοθεσία για τα ζητήματα του πολιτισμού, που είναι πάρα πολύ αυστηρή. Δεν ολιγωρήσαμε. Θελήσαμε να κινηθούμε με βάση τις διαδικασίες και τη νομιμότητα. Πέρα από κάθε κινδυνολογία για μία ενδεχόμενη απώλεια των χρηματοδοτήσεων, για απένταξη της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Έχουμε μπει στο 2019 και η χρηματοδότηση είναι εκεί και περιμένει».

Συνεπικούρησε δε στα λεγόμενα του κ. Κοσμά, περί απαξίωσης, από πλευράς της Δημοτικής Συμβούλου, της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων, διανθίζοντας τα δε περαιτέρω με μομφή περί προσωπικής της προβολής, αποσκοπώντας σε προσωπικά πολιτικά οφέλη από τις ενέργειες της υπέρ της διάσωσης του συγκεκριμένου πολιτιστικού πλούτου του νησιού. 

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Δήμαρχος «διαπιστώσαμε μία εξώφθαλμη ακύρωση της οντότητας και του έργου της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων, διότι αυτά τα οποία λέει η κ. Αγγελοπούλου προφανώς τα λέει διότι ενήργησε με βάση δικές της πρωτοβουλίες, χωρίς να λάβει γνώση η Επιτροπή της οποία προήδρευε, άρα εδώ μιλάμε για μία πλήρη απαξίωση των συναδέλφων, άρα μιλάμε για κινήσεις οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να έχουν να κάνουν και με την προσωπική προβολή της ίδιας και όχι του έργου της Επιτροπής, η οποία έχει και γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Εγώ προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου φέρει πρακτικά της Επιτροπής, η οποία έχει συνεδριάσει για το θέμα, είχε λάβει τις αποφάσεις της και στη συνέχεια η Επιτροπή αυτή θα μπορούσε να στείλει τις εισηγήσεις της προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου για τα περαιτέρω. Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση, κανένα τέτοιο πρακτικό, κάτι το οποίο για μένα είναι τραγικό, διότι αν προεδρεύουμε σε μία επιτροπή οφείλουμε να αναλαμβάνουμε υπόψη την οντότητα της επιτροπής καθώς επίσης και τα μέλη τα οποία την απαρτίζουν». 

Επιχειρώντας δε ο Δήμαρχος να μειώσει το έργο της κ. Αγγελοπούλου για τα Ταφικά Μνημεία, το οποίο αυταποδείκτως απέφερε, μετά από χρόνια αδιαφορίας, θετικά αποτελέσματα κατόπιν αποκλειστικά προσωπικών της ενεργειών, απέδωσε μερίδιο των επιτυχών αποτελεσμάτων και στους δημοτικούς του συμβούλους, μέλη της Επιτροπής, κάνοντας λόγο για πρωτοβουλίες και ενέργειες τους προς την θετική προώθηση του θέματος της αποκατάστασης, προστασίας και ανάδειξης των Ταφικών Μνημείων.

Διάψευση βάσει στοιχείων

Άμεση ήταν η σύνδεση, από πλευράς της κ. Αγγελοπούλου, της πολεμικής που εισέπραξε από τον Δήμαρχο και τον κ. Κοσμά εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παραίτηση της, για την οποία εξ αρχής υποστήριξε ότι η επιστολή με την οποία την γνωστοποιούσε ήταν απόλυτα σαφής, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον εξηγήσεις.

Όμως κατόπιν της άμεσης στοχοποίησης της, με όσα προαναφέρθηκαν σχετικά με τις ενέργειες της και την σκοπιμότητα που της καταλογίστηκε, υποχρεώθηκε να αναφερθεί και την απάντηση της παραίτησης από πλευράς του Δημάρχου, χαρακτηρίζοντας την η ίδια ως «λίβελο» εναντίον της, χωρίς όμως να αναλαμβάνει ο ίδιος το βάρος των λεγομένων του, αφού δεν υπέγραψε την σχετική ανακοίνωση, αλλά επιλέγοντας αυτή να φέρει τη υπογραφή «Γραφείο Δημάρχου».

Από την πλευρά της Δημοτικής Συμβούλου η επιλογή σε αυτό ήταν «για προφανείς λόγους να τον αγνοήσω και να μην του απαντήσω», όπως είπε, όμως η επίθεση που δέχθηκε με τις τοποθετήσεις του Δημάρχου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο την υποχρέωσε σε διατύπωση διευκρινίσεων.

Θέλοντας, όπως είπε, να «διευκολύνει τον Δήμαρχο», για όσα περί μη συνεργατικότητας και απαξίωσης της Επιτροπής της καταλόγισε, να παρουσιάσει στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου τις διαφωνίες που η ίδια γραπτώς του είπε διατυπώσει, ώστε τόσο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο και οι δημότες να ενημερωθούν ώστε να «κρίνουν μόνοι τους αν οι διαφωνίες ήταν παράλογες ή όχι».

Σε ότι αφορά την μη ενημέρωση για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, την οποία επικαλέστηκαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ. Κοσμάς, καθώς υποστήριξαν αμφότεροι ότι είχαν «πλήρη άγνοια», η κ. Αγγελοπούλου τους παρέπεμψε στην αλληλογραφία τους στις 14 Νοεμβρίου 2018, ώστε να δουν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, από τα οποία φαίνεται ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων ήταν πλήρως ενημερωμένα, εισπράττοντας τελικά την πλήρη και απόλυτη διάψευση από πλευράς της σε όσα της καταλόγισαν.