Η ΔΕΥΑ Σύρου διέκοψε την υδροδότηση του αεροδρομίου

Προβλήματα προκάλεσε η ΔΕΥΑ Σύρου στο αεροδρόμιο του νησιού, με την απόφαση της να προχωρήσει σε διακοπή της υδροδότησης του.

Η μη καταβολή των οφειλών ύδρευσης του αεροδρομίου, λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων του δημοσίου, καθώς το σχετικό κονδύλι είχε ήδη εγκριθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οδήγησε τη ΔΕΥΑΣ στην απόφαση διακοπής της υδροδότησης, χωρίς να συνυπολογιστεί ότι πρόκειται για δημόσιο κτίριο, πολύ δε περισσότερο την στιγμή που αυτό εξυπηρετεί, πέραν των πτήσεων και τη βάση του ΕΚΑΒ και ότι εγείρει θέματα ασφάλειας του.

Ολονύχτιες προσπάθειες υπήρξαν εκ μέρους του αερολιμενάρχη κ. Παπουτσάκη, συνεπικουρούμενου από τον δικηγόρο Κ. Δοκιμάκη, οι οποίοι εχθές το πρωί βρέθηκαν στην Εισαγγελία, για διευθέτηση του θέματος.

Εντονότατη ήταν και η παρέμβαση του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού τόσο προς τον Διοικητή της ΥΠΑ, Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, όσο και προς τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, Γιώργο Βακόνδιο, ο οποίος έλαβε και την σχετική απόφαση της διακοπής.

Η ΔΕΥΑ Σύρου εξάντλησε την αυστηρότητα της στην περίπτωση του αεροδρομίου, όπου με την έλλειψη νερού, πέραν της εξυπηρέτησης της υγιεινής υπαλλήλων και επιβατών, δεν συνυπολογίστηκε ότι στον ίδιο χώρο εδρεύει η βάση του ΕΚΑΒ, ότι υπάρχει κρουνός πυρασφάλειας, όπως και δεξαμενή αεροπορικού καυσίμου.

Η δε αυστηρότητα της ΔΕΥΑΣ δεν περιορίστηκε στη διακοπή της υδροδότησης, αλλά προχώρησε και στην αφαίρεση του ρολογιού ύδρευσης, αγνοώντας επιδεικτικά την συνήθη γραφειοκρατική τακτική του δημοσίου, όταν είχε ήδη εγκριθεί η δαπάνη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθυστερώντας όμως η ενταλματοποίηση της για την καταβολή των χρημάτων.

Κατόπιν των εντονότατων πιέσεων που ασκήθηκαν προς κάθε πλευρά, η ΔΕΥΑΣ προχώρησε τελικά στην επανασύνδεση του νερού.

Παρέμβαση στον Εισαγγελέα

Ο Αερολιμενάρχης Σύρου, Γιώργος Παπουτσάκης, συνοδεία του δικηγόρου, Κώστα Δοκιμάκη, ζήτησαν επείγουσα ακρόαση από την Εισαγγελέα, στην οποία κατέθεσαν και το σχετικό αίτημα για τυχόν ενέργειες της, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα που προκαλεί η ενέργεια αυτή της ΔΕΥΑΣ, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα δεδομένα.

Σχολιάζοντας σχετικά το θέμα ο κ. Δοκιμάκης ανέφερε ότι «όλη η προσπάθεια μας ήταν για να μην υπάρξει καμία επιπλοκή ούτε στο αεροπορικό δρομολόγιο, ούτε, κυρίως, στις αεροδιακομιδές, λόγω της ύπαρξης της βάσης του ΕΚΑΒ», τόνισε δε ότι «σε κάθε περίπτωση προέχει η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών».

Από την πλευρά του ο κ. Παπουτσάκης, με εμφανή τον εκνευρισμό και την οργή του, σχολίασε ότι «πρόκειται για διαδικαστικό θέμα του δημοσίου, που δυστυχώς καθυστερεί τις εξοφλήσεις». Σε επικοινωνία του ίδιου δε με τη ΔΕΥΑΣ, προς εξεύρεση λύσης, ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για καθυστέρηση, βάσει των ρυθμών του δημοσίου για την ενταλματοποίηση της ήδη εγκεκριμένης δαπάνης. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε «έχουν εγκριθεί οι συγκεκριμένες δαπάνες από την ΥΠΑ αλλά καθυστερεί να βγει το ένταλμα πληρωμής».  

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι εκ μέρους του στελέχους της ΔΕΥΑΣ με το οποίο επικοινώνησε υποστήριξε ότι δεν δικαιολογείται η καθυστέρηση καθώς «η Fraport έχει λεφτά», επιδεικνύοντας με τον τρόπο πλήρη άγνοια για το ότι το αεροδρόμιο της Σύρου δεν έχει περάσει σε ιδιώτη αλλά είναι κρατικό.

Εν αγνοία της Δημοτικής Αρχής

Άμεση υπήρξε και η εμπλοκή στο θέμα του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού, πρωτίστως για να ενημερωθεί, καθώς, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, τελούσε εν αγνοία του η ενέργεια αυτή του Νομικού Προσώπου του Δήμου και εν συνεχεία να επικοινωνήσει με τον Διοικητή της ΥΠΑ, Κωνσταντίνο Λιντζεράκο.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο Διευθυντής της ΔΕΥΑ Σύρου κ. Βακόνδιος έλαβε «αυτοβούλως και μονομερώς», όπως κατέστησε σαφές ο Δήμαρχος, την απόφαση διακοπής της υδροδότησης του αεροδρομίου, χωρίς απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης, επικαλούμενος την ανάλογη πρακτική που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καθυστερήσεων εξόφλησης λογαριασμών. Στην παρούσα περίπτωση η καθυστέρηση αυτή αφορά σε 3 ανεξόφλητους λογαριασμούς, σύμφωνα με τις συνήθεις, εκ μέρους του δημοσίου, καθυστερήσεις πληρωμών, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που αυτό παρουσιάζει.

Καθώς η μη υδροδότηση του αεροδρομίου αυξάνει την επικινδυνότητα, είναι εμφανής η ευθύνη παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος, Γ. Μαραγκός, «δεν είχε λάβει γνώση η Δημοτική Αρχή για την εν λόγω διακοπή και μόλις αυτό γνωστοποιήθηκε υπήρξε άμεση ενεργοποίηση».

Κατόπιν συνεννόησης του κ. Μαραγκού με τον Διοικητή της ΥΠΑ και παραίνεσης του προς τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του αερολιμένα, υπήρξε άμεση επανατοποθέτηση του ρολογιού ύδρευσης και κανονικής υδροδότησης. 

Να σημειωθεί ότι με την πλευρά της ΔΕΥΑΣ δεν κατέστη δυνατή καμία επικοινωνία.