Αποδοχή της πρώτης κατανομής από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και κατοχύρωση ποσού για την ανακατασκευή του οδικού τμήματος

Χρηματοδότηση για το έργο της περιοχής του Βούρλη

Μ. Αληφραγκής: Πριν το καλοκαίρι του 2020 δεν πρόκειται να ξεκινήσει το έργο

Τις εγκρίσεις της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου επί της μελέτης για το έργο της ανακατασκευής του οδικού τμήματος της περιοχής του Βούρλη, αναμένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να προχωρήσει στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση της σοβαρής υπόθεσης.

Ήδη η πρώτη δόση για την κάλυψη της δαπάνης του έργου έχει κατοχυρωθεί στο δημοτικό ταμείο μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, μετά από την έγκριση της κατανομής του διαθέσιμου ποσού, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, στην εισήγηση που έκανε ο νέος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής αναφορικά με την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, γνωστοποίησε την κατοχύρωση του ποσού των 152.100 ευρώ, ως την πρώτη δόση για το μεγάλο έργο της περιοχής του Βούρλη.

Εξ αφορμής των ανωτέρω, κλήθηκε να προβεί σε ενημέρωση μέσω της “Κοινής Γνώμης” για το στάδιο που βρίσκεται ο Δήμος αναφορικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση την οποία προώθησε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης του έργου, πως σίγουρα αυτός δεν μπορεί να προσδιοριστεί πριν το καλοκαίρι του 2020.

Αναμονή για εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως η Δημοτική Αρχή περιμένει απαντήσεις από τις αρμόδιες Επιτροπές της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού για τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης και τη συνολικότερη παρέμβαση στην περιοχή του Βούρλη.

“Αυτή τη στιγμή για τη μελέτη περιμένουμε τις εγκρίσεις. Συγκεκριμένα, έχει σταλεί για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και έχει σταλεί και για έγκριση στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι το τελευταίο στάδιο εγκρίσεων για να προχωρήσουμε μετά τη διαδικασία” γνωστοποίησε o κ. Αληφραγκής, απαντώντας αναλυτικά και για το θέμα της χρηματοδότησης του έργου και τη συνολική κάλυψη της δαπάνης.

“Έχει εγκριθεί η επιχορήγηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρώτη δόση. Το ύψος αυτής ανέρχεται στο ποσό των 152.100 ευρώ και το συνολικό έργο φθάνει περίπου τα 330.000 ευρώ” ανέφερε, εξηγώντας πως στην 5η αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος “μπήκε η πρώτη δόση και θα ακολουθήσει η δεύτερη εντός του επόμενου διαστήματος”.

Σύμφωνα με όσα σημείωσε, “Η δεύτερη δόση θα αφορά σε ποσό ύψους 177.000 ευρώ. Άρα, αυτές οι δύο δόσεις από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ μας καλύπτουν το συνολικό κόστος του έργου. Μην ξεχνάμε ότι θα υπάρξει και έκπτωση λογικά. Τα ποσά που δεσμεύουμε λοιπόν είναι βάσει της μελέτης που έχει γίνει”.

Καμία επιδείνωση στην περιοχή

Σχετικά με τον χαρακτήρα του έργου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας ενημέρωσε για την επιλογή ενός τρόπου ενισχυμένης παρέμβασης στην περιοχή.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε τα εξής: “Είναι ένα μείγμα προτάσεων. Είναι οι πασσαλομπήξεις που είχε προτείνει ο Λέκκας αλλά με λίγο διαφορετικό σχεδιασμό, ώστε να είναι πιο ενισχυμένος ο τρόπος και είναι και η επισκευή του τοίχου με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Θα γίνει αυτή η παρέμβαση σε περιοχή 20 – 25 μέτρα από το ύψος της στροφής του ξενώνα με κατεύθυνση προς το ύψος της στροφής της Αστυνομίας”.

Αναφορικά με τους τακτικούς ελέγχους που πρέπει να πραγματοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία για να παρατηρεί την κατάσταση του σημείου και να διαπιστώνει αν δεν έχει υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, ο Μηνάς Αληφραγκής απάντησε με σαφήνεια: “Γίνονται τακτικοί έλεγχοι στο σημείο. Δεν φαίνεται να έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως με έναν σεισμό ή με κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Αλλά, τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει σημειωθεί κάποια αλλαγή ιδιαίτερη γιατί πραγματοποιείται συνεχής παρακολούθηση της περιοχής από τους τεχνικούς της Υπηρεσίας μας”.

Μετά το καλοκαίρι του 2020 το έργο

Αναφορικά με τον χρόνο που εκτιμάται η υλοποίηση του έργου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος υπήρξε συγκρατημένος, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2020, δεν μπορεί να γίνει η παρέμβαση.

“Δεν πρόκειται να γίνει έργο μέσα στο 2019. Δεν θα έχουμε τις εγκρίσεις και δυστυχώς με το Δημόσιο δεν μπορείς να κάνεις προγραμματισμούς σε χρόνο, ειδικά όταν μιλάμε για το Υπουργείο Πολιτισμού” δήλωσε πρωτίστως ο Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος υπενθύμισε πως, “Είναι ένα έργο μεγάλο με γεωτρήσεις, τρυπανισμούς και μεγάλες παρεμβάσεις και πρέπει να υλοποιηθεί σε διάστημα που δεν θα έχουμε βροχές. Δηλαδή καλοκαιρινούς μήνες”.

Θέλησε να συμπληρώσει δε, πως, “Βέβαια εμείς θα επιλέξουμε λογικά, διάστημα προς τον Σεπτέμβρη, ώστε να μην υπάρχει και όχληση σε επιχειρήσεις και τουρισμό”.

Πάντως, πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το έργο συντομότερα από το επόμενο καλοκαίρι. “Είναι ένα έργο που σαφώς δεν μπορεί να γίνει τη χειμερινή περίοδο που έχουμε βροχοπτώσεις” επανέλαβε, τονίζοντας πως πριν την παρέμβαση θα υπάρξει ενημέρωση των άμεσα εμπλεκομένων πολιτών της περιοχής. “Όταν έρθει εκείνη η στιγμή της υλοποίησης, θα συζητήσουμε με τους περιοίκους, τους κατοίκους και με τους επιχειρηματίες της περιοχής. Ήδη με κάποιους επιχειρηματίες έχουμε πραγματοποιήσει κάποιες πρώτες συζητήσεις και θα δούμε πώς θα το διαχειριστούμε χρονικά. Πάντως, πριν το καλοκαίρι του 2020 δεν πρόκειται να ξεκινήσει το έργο” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας μάλιστα πως υπάρχει και η διαδικασία του διαγωνισμού. “Βάσει της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών που σχετίζονται και με τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη εργολάβου, υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διατηρείται η απαγόρευση διέλευσης για βαρέα οχήματα

Πριν από την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, ο Μηνάς Αληφραγκής επανήλθε στο θέμα των απαγορεύσεων της διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη συγκεκριμένη περιοχή, θέλοντας να υπενθυμίσει στους οδηγούς ότι πρέπει να τηρούν τα προβλεπόμενα.

“Οι αποκλεισμοί για βαρέα οχήματα ισχύουν και κακώς κάποια οχήματα διέρχονται. Και μάλιστα είχαμε συζητήσει να τοποθετηθούν ξανά οι σχετικές σημάνσεις ώστε να ενημερώνονται οι οδηγοί. Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίνεται και η διέλευση των mini bus μέχρι την περιοχή της Δόξας ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι” ανέφερε σχετικά, απαντώντας παρακάτω και για το θέμα της απαγόρευσης διέλευσης πολιτών από το πεζοδρόμιο.

“Σίγουρα στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην παραλία δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση. Απλά θα εξετάσουμε μήπως τοποθετήσουμε κάποια πιο καλαίσθητη διαμόρφωση εκεί, ώστε να μην πλήττεται και η τουριστική επιχείρηση της περιοχής. Οπτικά δηλαδή να μην υπάρχει η αντιαισθητική εικόνα που σε κάποιο βαθμό τρομοκρατεί τους επισκέπτες. Θα περιορίσουμε πάντως σίγουρα τον χώρο ώστε να μη διέρχονται πεζοί” ανέφερε, εκφράζοντας την προσωπική θέση του τέλος, σχετικά με την πρόοδο της υπόθεσης για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου του Βούρλη.

“Λυπάμαι που έχει πάει σε μάκρος αυτό το έργο, κυρίως για την εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς δεν έχει πρόσβαση το δημοτικό λεωφορείο για να πηγαίνει μέχρι τη Δόξα και για τις κοντινές τουριστικές επιχειρήσεις. Προέχει όμως και για εμάς, η ακεραιότητα των πολιτών”.