Θετική εισήγηση του Υπ. Πολιτισμού για τη διατήρηση της σημερινής κατασκευής της πλατείας Παπάγου

Νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης

Αναμονή για το επίσημο έγγραφο βάσει του οποίου θα αποφανθεί οριστικά το ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2020 για τη συμμόρφωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Θετική εισήγηση αναφορικά με το θέμα της νομιμοποίησης της υφιστάμενης κατάστασης στην πλατεία Παπάγου πραγματοποίησε η Υπηρεσία της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, το Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε προχθές το πρωί, δίνοντας το “πράσινο φως” στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με την υποχρέωση συμμόρφωσης που είχε, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η μη ύπαρξη μέχρι πρότινος της θετικής απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σημερινή κατασκευή της μικρής πλατείας στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με κυριότερο εξ αυτών, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν παράνομος εξαιτίας των ανύπαρκτων εγκρίσεων αναφορικά με το έργο και τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει επί θητείας Γιάννη Δεκαβάλλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η θετική εισήγηση – απόφαση του Συμβουλίου της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων αναμένεται να καταγραφεί επισήμως, με το σχετικό έγγραφο να δοθεί προσεχώς στον Δήμο, ο οποίος ακολούθως θα περιμένει την τελική απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με το αν τελικά συμμορφώθηκε όπως επιβαλλόταν.

Σημειώνεται μάλιστα πως, η αρμόδια τριμελής Επιτροπή του ΣτΕ ενώ είχε προγραμματίσει να συνεδριάσει για το θέμα της Σύρου στις 9 Οκτωβρίου, τελικά έκανε αποδεκτό το αίτημα για αναβολή, προκειμένου να υπάρξει πρώτα η γνωμοδότηση του Υπ. Πολιτισμού.

Μέχρι στιγμής, τα γεγονότα φέρνουν στο προσκήνιο την ελπίδα πως το ΣτΕ θα δεχτεί πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συμμορφώθηκε με όσα του ζητήθηκαν για την παράνομη κατασκευή, καθώς επίσης, γίνεται σαφές πως, η πλατεία Παπάγου δεν θα αλλάξει μορφή.

Αναμονή για το επίσημο έγγραφο του ΥΠΠΟ

Η ανωτέρω εξέλιξη “γεννά” αισιοδοξία αναφορικά με το τέλος της αντιδικίας που είχε ο Δήμος με ιδιώτη, ο δεύτερος εκ των οποίων, ενεργώντας λογικά για την πλευρά του, είχε ασκήσει προσφυγή για την παράνομη κατασκευή της πλατείας Παπάγου.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η αρχική μελέτη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δεν είχε περάσει από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν είχε τις απαιτούμενες εγκρίσεις και ως εκ τούτου, η κατασκευή – στον βαθμό που ολοκληρώθηκε – κρίθηκε παράνομη.

Ως εκ τούτου, το βήμα της θετικής γνώμης από την Υπηρεσία της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων προς το αρμόδιο Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν ένα βήμα που έπρεπε να ολοκληρωθεί.

Η θετική διάθεση των μελών του Συμβουλίου δε, να τοποθετηθούν προχθές, ευνοϊκά για τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης της πλατείας, έρχεται να σημάνει τη μη καθαίρεση των κατασκευών, στην περίπτωση που αποφανθεί θετικά και το ΣτΕ, αρχές Ιανουαρίου του 2020.

Για την περαιτέρω προώθηση των κινήσεών της, πλέον, η νέα Δημοτική Αρχή αναμένει το επίσημο έγγραφο του αρμόδιου Συμβουλίου από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Προσωρινός “πάγος” για το άγαλμα του Βαμβακάρη

Με φόντο την πρόθεση της οικογένειας του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη να χρηματοδοτήσει τη φιλοτέχνηση και την τοποθέτηση ενός αγάλματος στη μνήμη του, επί της πλατείας Παπάγου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Τεχνική Υπηρεσία είχε εκπονήσει μία νέα μελέτη, στην οποία και το αποτύπωνε.

Στο περιεχόμενο αυτής, προβλεπόταν η καθαίρεση τμήματος της πλατείας για την τοποθέτηση του βάθρου και του αγάλματος του Μάρκου Βαμβακάρη.

Σήμερα, αναφορικά για το εν λόγω θέμα, μπαίνει “πάγος” προσωρινά, αφού μετά την απόφαση του ΣτΕ (Ιανουάριος 2020) και στην περίπτωση που διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση της πλατείας, η νέα μελέτη του Δήμου θα χρειαστεί τροποποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι στο περιεχόμενο αυτής προβλεπόταν η καθαίρεση τμήματος της πλατείας Παπάγου και στο ίδιο σημείο η τοποθέτηση του αγάλματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν κινείται θετικά στην τοποθέτηση του αγάλματος με βάθρο, έχοντας εκφράσει στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου, τις επιφυλάξεις του για το ύψος του μνημείου σε σχέση με το τοπίο της περιοχής και τη γενικότερη εικόνα.

Ως εκ τούτου, για το θέμα της τοποθέτησης ή μη, του αγάλματος, θα ακολουθήσει νέα απόφαση από το Υπουργείο Πολιτισμού σε επόμενο χρόνο και σαφώς μετά από την τελική απόφαση του ΣτΕ για τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Στην περίπτωση που γίνει αυτό, δεν αποκλείεται το άγαλμα να επιτραπεί να τοποθετηθεί χωρίς βάθρο και επί ειδικής μικρής βάσης.

Για το σύνολο των ανωτέρω, αναμένεται και η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σε επόμενη συνεδρίαση, όπως είχε ζητηθεί προσφάτως από την πλευρά δημοτικού συμβούλου.