Απαίτηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς τον ΟΑΕΔ για την ασφάλεια πολιτών και αθλητών μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις

Ακολουθούν καθαιρέσεις στα ερείπια Λαδόπουλου

Τριήμερη προθεσμία στον ΟΑΕΔ για την έναρξη των εργασιών με απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας και της αρμόδιας Επιτροπής για τα επικίνδυνα κτίρια

Τριήμερη προθεσμία δίνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και η αρμόδια Επιτροπή για τα επικίνδυνα κτίρια του νησιού, προς τον ΟΑΕΔ, αναφορικά με την έναρξη υλοποίησης απαραίτητων καθαιρέσεων στα ερείπια του Λαδόπουλου - από μέρους του -, προκειμένου να μην κινδυνεύσει πολίτης, πεζός ή οδηγός, ο οποίος διέρχεται από το σημείο που προχθές, κατέρρευσε τμήμα εξωτερικού τοίχου.

Συγκεκριμένα, χθες, υπήρξε συνάντηση των μηχανικών του ΟΕΑΔ από την Αθήνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τον Αντιδήμαρχο, Μηνά Αληφραγκή προκειμένου να ενημερωθεί ο σημερινός ιδιοκτήτης του παλαιού εργοστασίου Λαδόπουλου, δηλαδή ο ΟΑΕΔ, για τα ανησυχητικά γεγονότα των καταρρεύσεων που καταγράφηκαν το πρωί της Κυριακής, αλλά και να ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών.

Για το θέμα μίλησε ο κ. Αληφραγκής στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και γνωστοποίησε πως συνεδρίασε εκτάκτως η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου για τα επικίνδυνα κτίσματα, προκειμένου να καταστεί σαφές στην πλευρά του ΟΑΕΔ, πως, έστω και καθυστερημένα, οφείλει να προχωρήσει σε απαραίτητες καθαιρέσεις τμημάτων της τοιχοποιίας, τα οποία είναι κυριολεκτικά “στον αέρα”.

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως ο ΟΑΕΔ δεσμεύθηκε να προχωρήσει στις καθαιρέσεις εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να προληφθεί η διόλου απίθανη νέα κατάρρευση εσωτερικού μέρους των παλαιών αποθηκών που γειτνιάζουν με το γήπεδο ποδοσφαίρου της Ερμούπολης, το οποίο και καθημερινά χρησιμοποιεί η ΕΠΣ Κυκλάδων.

Ν. Λειβαδάρας: Ο Δήμος καθαίρεσε τμήμα που είχε πάρει απότομη κλίση προς τον δρόμο

Προλογίζοντας την ενημέρωση του κ. Αληφραγκή στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας θέλησε να προχωρήσει σε σύντομη αναφορά των γεγονότων της Κυριακής, προκειμένου να υπογραμμίσει μάλιστα και τις κινήσεις του Δήμου όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

“Χθες (σσ. Κυριακή) έγινε ένα σοβαρό συμβάν και μέρος της τοιχοποιίας του κτιρίου Λαδόπουλου γύρω στις δέκα το πρωί κατέρρευσε. Φθάσανε ο κ. Μηνάς Αληφραγκής και ο κ. Πέτρος Μώτος ενώ ήρθε και ο μηχανικός ο κ. Μπούσιας, όπως και το συνεργείο του Δήμου, τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να τους συγχαρούμε για την άμεση ανταπόκριση και την ουσιαστική παρέμβαση που έγινε” ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως ενημερώθηκε και η προϊσταμένη του ΟΑΕΔ στη Σύρο, Ειρήνη Περδίκη, η οποία με τη σειρά της πληροφόρησε τους αρμόδιους στην Αθήνα.

Ο κ. Λειβαδάρας μάλιστα, ενημέρωσε το σώμα και για την ελεγχόμενη καθαίρεση του τοίχου που είχε λάβει επικίνδυνη κλίση προς τον δρόμο και που όπως παρατήρησε “ήταν αδύνατον να παραμείνει στη θέση του”, λέγοντας στη συνέχεια πως εντός λίγων ωρών, ο Δήμος είχε ολοκληρώσει την παρέμβασή του για την ασφάλεια των δημοτών. “Μέχρι τις 4 και μισή το απόγευμα της Κυριακής είχε κατεδαφιστεί όλο το υπόλοιπο κομμάτι” ανέφερε, δίνοντας ακολούθως τον λόγο στον κ. Αληφραγκή για τη γνωστοποίηση των επόμενων ενεργειών που θα ακολουθήσουν στον χώρο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Δήμου και ΟΑΕΔ.

Μ. Αληφραγκής: Περιθώριο τριών ημερών στον ΟΑΕΔ καθώς παραμένει η επικινδυνότητα

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών εξήγησε πως καθώς παραμένει η επικινδυνότητα στα κτίσματα του Λαδόπουλου και μάλιστα στα τμήματα που γειτνιάζουν με τα αποδυτήρια και το κυλικείο του γηπέδου ποδοσφαίρου, θα πρέπει ο ΟΑΕΔ να προβεί άμεσα σε εργασίες καθαίρεσης κι άλλων τμημάτων στις παλαιές αποθήκες.

“Ήρθαν στη Σύρο δύο μηχανικοί από τον ΟΑΕΔ καθώς όπως γνωρίζουμε το ακίνητο χρειάζεται συντεταγμένες καθαιρέσεις γιατί και το υπόλοιπο τμήμα επί της οδού Γ. Σολάρη και αυτό θέλει καθαίρεση” σχολίασε αρχικά, περιγράφοντας μάλιστα τη σημερινή κατάσταση του κτίσματος, στο οποίο όπως σημείωσε, δια γυμνού οφθαλμού είναι σαφής ο κίνδυνος που παραμένει στο προσκήνιο.

“Η σύνδεσή του με τα κάθετα τοιχία είναι στον αέρα. Αν το δει κάποιος υπάρχει κενό και ακόμη και με αέρα θα μπορούσε να πέσει και κυρίως το τοιχίο που είναι προς την πλευρά του γηπέδου που είναι το κυλικείο και πάνε παιδιά, μητέρες και αθλητές” δήλωσε συγκεκριμένα.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως ο Δήμος στη συνάντηση με τον ΟΑΕΔ, γνωστοποίησε την απόφαση της Επιτροπής για τον έλεγχο των επικίνδυνων κτιρίων, η οποία θέλει ο Οργανισμός να πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη νέων καθαιρέσεων εντός τριών ημερών.

“Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή για την επικινδυνότητα, η οποία θα δώσει τριήμερο προθεσμίας στον ΟΑΕΔ για να ξεκινήσει τις καθαιρέσεις. Έχουμε τη δέσμευση από την πλευρά του ΟΑΕΔ ότι ήδη έρχεται εργολάβος εδώ για να δει τη δουλειά που χρειάζεται και άμεσα εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν την καθαίρεση” ανέφερε σχετικά ο Μηνάς Αληφραγκής.

Αλ. Αθανασίου: Δεν είναι ιδιοκτήτης ο Δήμος. Δεν έγιναν προχειρότητες από εμάς

Σε συνέχεια της ενημέρωσης της σημερινής Δημοτικής Αρχής θέλησε να τοποθετηθεί ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος διευκρίνισε πως τα μεταλλικά υποστυλώματα είχαν τοποθετηθεί από τον ΟΑΕΔ καθώς είναι ο κύριος του ακινήτου και όχι ο Δήμος.

“Είναι θέλημα Θεού μάλλον που δεν θρηνήσαμε θύματα χθες. Είναι μία πολύ κακή κατάσταση” σχολίασε πρωτίστως ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Το κτίριο δεν ανήκει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης όπως είπαν και οι προλαλήσαντες”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, “το έργο που έγινε για να το στερεώσουν και έκαναν τις μεταλλικές κατασκευές έγινε από τον ΟΑΕΔ. Δεν έδωσε χρήματα ο Δήμος ποτέ γι αυτό”.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε πως οι σχετικές διευκρινίσεις από μέρους του γίνονται ώστε να είναι ξεκάθαρο πως “δεν έχει κάνει ο Δήμος προχειρότητες και δεν πετά λεφτά”. Αντιθέτως, συμπλήρωσε πως, “έγιναν από τον ίδιο τον ΟΑΕΔ και δεν είχαμε εμείς την επίβλεψη”.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως “οι οχλήσεις προς τον ΟΑΕΔ ήταν και συνεχείς και αδιάλειπτες και όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το τωρινό διάστημα” αφού τα κτίσματα είναι επικίνδυνα.

Σχετικά με το σενάριο πιθανής αξιοποίησης των ακινήτων από πλευράς Δήμου, πρόσθεσε πως, “είχε υπάρξει μία συζήτηση για ανταλλαγή των συγκεκριμένων κτισμάτων – οικοπέδων με κάποιο άλλο του Δήμου” αφού όπως τόνισε “υπήρχε ενδιαφέρον από τον Δήμο γι αυτήν την περιοχή, υπό την προϋπόθεση όμως άρσης της επικινδυνότητας”.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο κ. Λειβαδάρας, τονίζοντας πως έχει γνώση της σχετικής αλληλογραφίας ανάμεσα σε Δήμο και ΟΑΕΔ κατά την περασμένη θητεία.

“Από τον Απρίλιο υπάρχει αλληλογραφία από τον ΟΑΕΔ για παραχώρηση των κτιρίων αυτών και των δύο οικοπέδων του Λαδόπουλου. Είχε εγγράφως απαντήσει ο κ. Μαραγκός ότι αφού αρθεί η επικινδυνότητα, τότε θα μπορέσουμε να το δούμε. Βέβαια η επικινδυνότητα κάθε άλλο παρά άρθηκε” δήλωσε κατηγορηματικά ο σημερινός Δήμαρχος, υποστηρίζοντας τέλος, τις κινήσεις του κ. Αληφραγκή σχετικά με την πίεση που ασκεί στον ΟΑΕΔ για άμεσες ενέργειες στο κομμάτι των απαραίτητων καθαιρέσεων.