Βολές της μειοψηφίας σχετικά με τη στρατηγική εξωστρέφειας των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων και την καθυστέρηση δημιουργίας σχετικού προωθητικού βίντεο

Πεδίο αντιπαραθέσεων το «Συριανό Καρναβάλι»

Προβληματισμός σχετικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την προώθηση του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» εκφράστηκε από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του σώματος.  

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η πρόταση Συριανής εταιρείας παραγωγής προς το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού στο πλαίσιο των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Αλίκη Λεονταρίτη κατέστησε γνωστό στους δημοτικούς συμβούλους πως η συγκεκριμένη εταιρεία θα καταγράψει ζωντανά και θα μεταδώσει τις Καρναβαλικές Εκδηλώσεις του νησιού που θα διεξαχθούν την Τσικνοπέμπτη 20/2/2020, το Σάββατο 29/2/2020 στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου και την Κυριακή 1/3/2020 στην Ερμούπολη. Μέσω του υλικού της καταγραφής η εταιρεία θα προβεί σε δημιουργία video διάρκειας 2-3 λεπτών καθώς και στη σύντομη εκδοχή του διάρκειας 60 δευτερολέπτων, με πλάνα ης Σύρου δίνοντας έμφαση στα "Συριανο-Ιδώματα" της Τσικνοπέμπτης (γαμήλιες πομπές με κατάληξη την Πλατεία Μιαούλη) και στις δύο καρναβαλικές παρελάσεις, που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς. Η κ. Λεονταρίτη υπογράμμισε πως, η εν λόγω δράση θα βαρύνει τον ΚΑ 00.6431.006 «Παραγωγή (με δημιουργικό) VIDEO τουριστικής προβολής της Σύρου» οικονομικού προϋπολογισμού 2020 έως του ποσού των 2.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%. Σημειώθηκε, τέλος ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη οικονομική συμφωνία, καθώς ο προϋπολογισμός δεν έχει ακόμα εγκριθεί.

Καμία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Από την πλευρά τους, σύμβουλοι της μειοψηφίας ζήτησαν να ενημερωθούν για το αν ο Δήμος απηύθυνε πρόσκληση προς την τοπική αγορά προκειμένου να κατατεθούν πιθανόν και άλλες προτάσεις – προσφοράς από περισσότερους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται επαγγελματικά με τη μαγνητοσκόπηση. Το ερώτημα απαντήθηκε εν μέρει από την αρμόδια Αντιδήμαρχο η οποία τόνισε πως η συγκεκριμένη πρόταση αφορά ουσιαστικά στην κοινοπραξία τριών εταιρειών, οι οποίες θα φροντίσουν να έχουν τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό τόσο για τη διαδικτυακή μετάδοση του Καρναβαλιού όσο και για τη δημιουργία του βίντεο που θα προκύψει μέσα από το διαθέσιμο υλικό. Η κ. Λεονταρίτη πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν υπάρχει άλλη εταιρεία να καταθέσει πρόταση», αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως η συγκεκριμένη ιδέα ήταν πρωτοβουλία της εταιρείας που υπογράφει το σχετικό έγγραφο και πως ο δήμος δεν αναζήτησε άλλες προσφορές ή προτάσεις για τον ίδιο σκοπό.

«Ανεπαρκείς οι μέχρι σήμερα προωθητικές ενέργειες»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη δράση αφορά αποκλειστικά στην προβολή της επόμενης διοργάνωσης, η σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Θωμαή Μενδρινού απηύθυνε ερώτημα σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη δημιουργία προωθητικού βίντεο για το Συριανό Καρναβάλι 2020 δεδομένου ότι το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει. «Κάποιος που βρίσκεται εκτός Σύρου και επιθυμεί να πραγματοποιήσει τις διακοπές του στη Σύρο, δεν θα αποφασίσει να το κάνει δύο εβδομάδες πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια πρόσθεσε ότι επί τέσσερα συναπτά έτη, επαγγελματίες συμπολίτες μας προσέφεραν δωρεάν στο δήμο σχετικά βίντεο, τα οποία προβάλλονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο στην ΕΡΤ3 όσο και σε άλλα τηλεοπτικά κανάλια.

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος κ. Λεονταρίτη απάντησε πως ένα μικρό βίντεο έχει αναρτηθεί στη σελίδα του «Σύρος – Πολιτισμός» στο facebook από τον περασμένο Νοέμβριο και έχει προωθηθεί σε όλους τους χορηγούς επικοινωνίας. Συμπληρωματικά ανέφερε πως, στο πλαίσιο εξωστρέφειας του Καρναβαλιού ετοιμάζεται ήδη ένα δεύτερο βίντεο το οποίο όπως δήλωσε, βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο. «Πολύ έγκαιρα θα το έχουμε στα χέρια μας και θα προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο youtube και σε τηλεοπτικούς σταθμούς».

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Μενδρινού σημείωσε πως «το προωθητικό βίντεο κατά τα λεγόμενα της αρμόδιας Αντιδημάρχου που είναι στον ‘’αέρα’’ από τον Νοέμβρη δεν είναι παρά ένα ‘’story’’ με το λογότυπο του Συριανού Καρναβαλιού λίγων δευτερολέπτων το οποίο δεν θεωρείται προωθητικό καθώς δεν περιλαμβάνει ούτε μια εικόνα της Σύρου και του Συριανού Καρναβαλιού».

Αναμονή για την έντυπη έκδοση του προγράμματος

Μεταξύ άλλων η κ. Λεονταρίτη κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την εκτύπωση και κυκλοφορία του προγράμματος των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου, το οποίο μέχρι στιγμής διατίθεται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης εξηγώντας πως «οι διαδικασίες εξειδίκευσης των δαπανών καταβάλλονται από την οικονομική επιτροπή και κατόπιν οι σχετικές αναλύσεις υποχρεώσεων και οι αναθέσεις. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει τις υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα. Θεωρώ πως ενδεχομένως δεν απαιτείται πλέον η συμμετοχή του δημοτικού συμβουλίου σε αυτά τα ζητήματα. Το αρμόδιο εσωτερικό όργανο είναι η οικονομική Επιτροπή και γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε μια σχετική οδηγία στις υπηρεσίες που θα περιγράφει βήμα βήμα, ώστε να μη δημιουργείται περισσότερες γραφειοκρατικός φόρτος και δυσλειτουργία».

Η πρόταση για την ανάθεση δημιουργίας προωθητικού βίντεο του Συριανού Καρναβαλιού στην ενδιαφερόμενη εταιρεία παραγωγής καταψηφίστηκε από τη μείζονα μειοψηφία, η οποία δεν θεωρεί ορθή πρακτική το να διαθέτει ο Δήμος κάθε χρόνο 2.000 ευρώ για προωθητικό βίντεο του Καρναβαλιού, στη συνέχεια 2.000 ευρώ για βίντεο του «Σύρος- Πολιτισμού» και αντιστοίχως το ίδιο ποσό για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα.