Τοποθέτηση δώδεκα πράσινων κάδων, νέας τεχνολογίας, για τη συλλογή ηλεκτρικών συσκευών σε Άνω Σύρο και χωριά

Η ανακύκλωση επεκτείνεται και ενώνει τη Σύρο

Συνεργασία μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης και της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.

«Πολύχρωμη» γίνεται σταδιακά η Σύρος μέσω των δράσεων επέκτασης της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων σε κάθε γωνιά του νησιού με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δημοτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Λίγους μήνες μετά την τοποθέτηση των κόκκινων κάδων για τη συλλογή φθαρμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, ολοκληρώθηκε η παραλαβή και διανομή της πρώτης «φουρνιάς» πράσινων κάδων ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες και στη μείωση της εξόρυξης των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.

Δώδεκα συνολικά κάδοι τοποθετήθηκαν ήδη σε όλες σχεδόν τις Κοινότητες του νησιού, με σχετική απόφαση των τοπικών συμβουλίων, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους τους να ξεκινήσουν άμεσα την απόρριψη μικρών ηλεκτρικών συσκευών που δεν χρειάζονται πια, όπως: σκούπες, σίδερα, συσκευές τηγανίσματος, σόμπες, φριτέζες, φρυγανιέρες, φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ.α.

Ειδικότερα, πράσινους κάδους διαθέτουν σήμερα η Άνω Σύρος (3), η Βάρη (1), ο Μέγας Γιαλός (1), ο Γαλησσάς (1), το Μάννα (2), ο Πάγος (1), η Ποσειδωνία (2) και ο Φοίνικας (1). Αντίστοιχοι κάδοι θα τοποθετηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα σε Χρούσσα και Ερμούπολη.

Η δράση υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε συνεργασία με την «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε», Συλλογικό Σύστημα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον έλεγχο της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα.

Όταν οι κάδοι γεμίζουν, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων είναι υπεύθυνοι να ενημερώνουν τον ΦΟΔΣΑ προκειμένου να προβεί άμεσα στην περισυλλογή των ειδών. «Μέσα από δράσεις, όπως αυτή, επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες και να μεταδώσουμε το μήνυμα πως, όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε για να σώσουμε το περιβάλλον», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η αντιπρόεδρος του Φορέα, Αγγελική Πρίντεζη. Πρόσθεσε μάλιστα πως η καθαριότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση ενός τόπου είναι παράγοντας που συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική προβολή του. «Η Σύρος είναι ένας από τους Δήμους της Ελλάδας που προχωρούν μπροστά. Η ανακύκλωση είναι απαίτηση της κοινωνίας και του 21ου αιώνα. Ο δημότης επιθυμεί να συμμετέχει σε δράσεις που επιφέρουν θετικά αποτελέσματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα», κατέληξε η. κ. Πρίντεζη.

Επέκταση και εκσυγχρονισμός

Σημειώνεται πως, ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονταν και κατά το παρελθόν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ωστόσο, στόχο της νέας διοίκησης του ΦΟΔΣΑ αποτέλεσε -από την πρώτη στιγμή- η εφαρμογή ενός πιο οργανωμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων σε όλο το νησί με περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Το αίτημα του Φορέα εστάλη αρχικά στις Κοινότητες, οι οποίες απάντησαν θετικά και στη συνέχεια, μεταφέρθηκε συνολικά στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Οι κάδοι ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που κατασκευάστηκαν και βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού, είναι νέας τεχνολογίας με gps και θα είναι διακριτοί στον μεγάλο ηλεκτρονικό χάρτη της εταιρείας για όλη την Ελλάδα.

Το Σύστημα έχει ορίσει χρηματοδοτικό πλαίσιο αμοιβής των Δήμων, βάσει στόχων συλλογής ανά κάτοικο. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζεται ότι, η συγκεκριμένη μορφή ανακύκλωσης, προς το παρόν, δεν λειτουργεί ανταποδοτικά, όπως η ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων. Αναλόγως της πορείας της και της ανταπόκρισης από την τοπική κοινωνία, το θέμα ενδέχεται να τεθεί προς συζήτηση σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Πολλαπλά οφέλη

Ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές μας, ο όγκος των σκουπιδιών μειώνεται, το περιβάλλον προστατεύεται από ουσίες που περιέχονται στις συσκευές, τα υλικά αξιοποιούνται και κατ’ επέκταση, διαμορφώνεται ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμού, βασισμένο στην κοινωνική συνείδηση και το ενδιαφέρον για την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Οι κάτοικοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν στην κατοχή τους δεν είναι επικίνδυνες, για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στην περίπτωση, όμως που δεν τις διαχειριστούμε σωστά αφού φτάσουν στο τέλος της χρήσιμης ζωής τους, υπάρχει ο κίνδυνος τα βλαβερά υλικά που περιέχουν να διαφύγουν στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι συσκευές να παραδίδονται στα ειδικά σημεία συλλογής και να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, τα σκουπίδια και τη φύση. Βάσει νομοθεσίας, κάθε κάτοχος αποβλήτων πρέπει να τα παραδίδει σε εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.

Όλες οι συσκευές που έχουν παραδοθεί για ανακύκλωση, μεταφέρονται σε μία από τις οκτώ αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας που είναι συμβεβλημένες με την «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» και βρίσκονται σε κομβικά σημεία στην Ελλάδα. Οι μονάδες αυτές αναλαμβάνουν την επεξεργασία των παλιών συσκευών, με στόχο την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών που περιέχουν και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών τους στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Η εταιρεία παραλαμβάνει συσκευές σε οποιαδήποτε κατάσταση με την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν όλα τα κατασκευαστικά τους μέρη. Σε κάθε περίπτωση η ακεραιότητα των συσκευών που απορρίπτονται διευκολύνει το δύσκολο έργο της αποσυναρμολόγησης και της αφαίρεσης των επικινδύνων στοιχείων.

Ποιoς πληρώνει την ανακύκλωση συσκευών;

Με βάση το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό έχουν την ευθύνη για την απόδοση του ποσού μελλοντικής διαχείρισης των προϊόντων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά, όταν αυτά καταστούν απόβλητα. Το ποσό αυτό δίνεται από τις επιχειρήσεις προκαταβολικά και συγκεντρωτικά, βάσει μηνιαίων πωλήσεων. Το κόστος ανακύκλωσης ανά συσκευή αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσό στην τιμή του προϊόντος. καθώς ο τελικός χρήστης της συσκευής και ρυπαίνων είναι ο καταναλωτής.

Οι επιχειρήσεις, μετέχοντας στην Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, μεταφέρουν το έργο της ανακύκλωσης σε αυτή. Το κέρδος χρήσης της Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ δε διανέμεται, αλλά μετασχηματίζεται σε αποθεματικό, το οποίο χρησιμοποιείται υποχρεωτικά για την κάλυψη πιθανών ζημιών επόμενων χρήσεων, ώστε το σύστημα να είναι σε θέση να συνεχίσει να ανακυκλώνει ΑΗΗΕ.