Προμήθεια δύο απορριμματοφόρων για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Ενισχύεται ο “στόλος” της Καθαριότητας

Σήμερα η έγκριση για τη διενέργεια του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή

Στη διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού για την απόκτηση δύο νέων απορριμματοφόρων οχημάτων προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να ενισχύσει τον “στόλο” του και να στηρίξει το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε όλο το νησί της Σύρου.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη προμήθεια προχωρά σήμερα στην απαιτούμενη έγκριση η Οικονομική Υπηρεσία, ώστε να απαντήσει σε ορισμένες από τις μεγάλες ανάγκες της Υπηρεσίας, οι οποίες έχουν αναφερθεί κατά καιρούς από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Πέτρο Μώτο, στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, αλλά και διαθέτοντας ένα ποσό μέσω των δημοτικών τελών, θα αποκτήσει ένα μεγάλο απορριμματοφόρο όχημα, καθώς κι ένα μικρό δορυφορικό απορριμματοφόρο ανοικτού τύπου, ώστε οι εργάτες Καθαριότητας να προοδεύουν στον καθημερινό αγώνα τους με νέο εξοπλισμό με στόχο τη διατήρηση καθαρού του περιβάλλοντος και τη συστηματική αποκομιδή των απορριμμάτων από κάθε περιοχή του νησιού.

Για τα παραπάνω ρωτήθηκε να τοποθετηθεί ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης σχετικά με το κατά πόσον τα οικονομικά του Δήμου επιτρέπουν τις σχετικές δαπάνες σήμερα, οπότε και η μείωση στα έσοδα των δημοτικών τελών εξαιτίας της πανδημίας θεωρείται ξεκάθαρα δεδομένη.

Οικονομικός προγραμματισμός για την αγορά

Στο πλαίσιο των απαντήσεων στις οποίες προέβη ο Γιάννης Πιταούλης, υπενθύμισε εξ αρχής τον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου για την ενίσχυση του “στόλου” της Καθαριότητας, όπως αυτός είχε ανακοινωθεί και κατά την έναρξη της θητείας.

“Με τον καθορισμό των τελών είχαμε βάλει ένα μεγάλο κομμάτι των δαπανών που αφορούσαν την ανταποδοτική υπηρεσία για την ανανέωση του εξοπλισμού της και ιδιαίτερα των οχημάτων αυτής. Το κονδύλι αυτό ήταν στις 358.000 ευρώ. Στη συνέχεια, προέκυψε η ξαφνική επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για την προμήθεια οχημάτων της Καθαριότητας. Αυτό ήταν ένα ποσόν κοντά στις 150.000 ευρώ, το οποίο θα κάλυπτε ένα μέρος του κόστους της αναβάθμισης των οχημάτων της Υπηρεσίας”.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε παρακάτω, “Μόλις ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού κάναμε κάποια σενάρια σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν τα δημοτικά έσοδα και ιδιαίτερα τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας, ενώ λάβαμε και την απόφαση που αναφέρεται στην απαλλαγή των τελών για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους. Αναμενόμενα λοιπόν, περιμένουμε λιγότερα έσοδα σε αυτό το κομμάτι”.

Βάσει των ανωτέρω και με φόντο την ανάγκη απόκτησης νέων απορριμματοφόρων, ο ίδιος πρόσθεσε τα εξής: “Πλέον, έχοντας την επιχορήγηση που θα λάβει ο Δήμος μας σε περίπτωση που ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη προμήθεια (150.000 ευρώ) και ενισχύοντάς το αυτό το ποσό, με ένα άλλο ποσόν κοντά στις 78.000 με 80.000 ευρώ από τα δημοτικά τέλη, θα προβούμε στην ανανέωση του εξοπλισμού για την αγορά ενός νέου μεγάλου απορριμματοφόρου οχήματος για τις ανάγκες της Υπηρεσίας Καθαριότητας κι ενός μικρότερου δορυφορικού απορριμματοφόρου ανοικτού τύπου”.

Συμπερασματικά, όπως διευκρίνισε, το συνολικό κόστος αυτών των δύο οχημάτων εκτιμάται στις 228.400 ευρώ και καλύπτεται κατά το μέρος των 150.000 ευρώ από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ.

Θα καλυφθούν απώλειες του κορωνοϊού

Σχετικά με την αξιοποίηση ή μη, του ποσού που θα περισσέψει από το ύψος του αρχικού προϋπολογισμού των 358.000 ευρώ, ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής με δεδομένες τις ανατροπές που έχει φέρει ο κορωνοϊός στην τοπική οικονομία και άρα, στο δημοτικό ταμείο.

“Το υπόλοιπο ποσό που περισσεύει από το ποσό που είχε τεθεί στον αρχικό προϋπολογισμό, θα παραμείνει αδιάθετο για τη φετινή χρονιά. Δεν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανανέωση του στόλου των οχημάτων έτσι ώστε να ισοσταθμίσει τις απώλειες που θα έχει ο Δήμος στο σκέλος των τελών καθαριότητας από την πανδημία κι από την αδυναμία ενδεχομένως κάποιων συμπολιτών μας να ανταποκριθούν στις καταβολές αυτές που προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη” δήλωσε κατηγορηματικά.

Άμεσα η προμήθεια

Αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τον Δήμο για την προμήθεια των δύο απορριμματοφόρων, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε τα εξής: “Πρόκειται για ανοικτό διαγωνισμό, οπότε εκτιμώ ότι θα πάρει ένα διάστημα τεσσάρων, πέντε μηνών για να ολοκληρωθεί.

Σίγουρα θα απαιτηθεί αυτό το χρονικό διάστημα”.

Τέλος, απαντώντας μάλιστα και στο θέμα του χρόνου της απόκτησής τους, συμπλήρωσε πως εκτός απροόπτου αυτή θα γίνει άμεσα. “Ευελπιστούμε να μην υπάρξουν με την πανδημία και με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού επιπλέον καθυστερήσεις στην υλοποίηση του διαγωνισμού, και θέλουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εφόσον δεν υπάρξουν ούτε ενστάσεις, τότε ο Δήμος θα παραλάβει τα οχήματα για τα οποία έχει προκηρύξει τη διαγωνιστική διαδικασία”.