Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης λαμβάνει αποφάσεις για την προώθηση του έργου της αποκατάστασης και ανάδειξής τους, στην Βάρη

Στο ταμείο του Δήμου η χρηματοδότηση για τα μαγκανοπήγαδα

Στόχος η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής για την αγροτική ζωή στην περιοχή και προβολή προς ενημέρωση των επισκεπτών

Στην αποδοχή της χρηματοδότησης των περίπου 170 χιλ. ευρώ για το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης δύο παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στην περιοχή της Βάρης, προχωρά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην αυριανή συνεδρίασή της.

Πρόκειται για την τελευταία ενέργεια που απαιτείται σε επίπεδο αποφάσεων για να αξιοποιηθεί το ανωτέρω ποσό – το οποίο προέρχεται από την ένταξη της σχετικής πράξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΠΑ 2024 – 2020) –, προκειμένου να αναδειχθεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της αγροτικής ζωής της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο αρχές Νοεμβρίου του 2019, δύο από τα παραδοσιακά μαγκανοπήγαδα της περιοχής της Βάρης, αφού αποκατασταθούν και συντηρηθούν, θα αποτελέσουν το κύριο μέρος μίας πολιτιστικής διαδρομής που θα δημιουργηθεί και θα αφορά στην προβολή της αγροτικής ζωής.

Μέσα από την αξιοποίηση του ανωτέρω ποσού, η εν λόγω πολιτιστική διαδρομή θα προβληθεί ως μέρος του συνολικού πολιτιστικού αποθέματος της Σύρου, αλλά και διακριτά από αυτό, προκειμένου επισκέπτες και κάτοικοι να “απολαμβάνουν” τα σημεία της.

Υλοποίηση δύο υποέργων

Όπως είχε γνωστοποιηθεί μέσω ανακοίνωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις 8 Δεκεμβρίου του έτους 2020, τo έργο “Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών και προβολή παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στη Δημοτική Κοινότητα Βάρης” εντάχθηκε στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER ΚΥΚΛΑΔΩΝ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με προϋπολογισμό168.897,72 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει και σε δημόσια συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος και εντεταλμένος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου, “το έργο πρόκειται να εκτελεστεί εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης εκατέρωθεν της Επαρχιακής οδού Ερμούπολη – Μέγας Γιαλός και θα αποτελείται από δύο υποέργα: 1. Το πρώτο υποέργο είναι κατασκευή με τίτλο «Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών παραδοσιακών Μαγκανοπήγαδων στη Δ.Κ. Βάρης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης» και 2. Το δεύτερο υποέργο θα αποτελεί την προβολή της παραπάνω κατασκευής με τίτλο: «Προβολή της διατήρησης, αναβάθμισης και αποκατάστασης πολιτισμικών χαρακτηριστικών παραδοσιακών Μαγκανοπήγαδων στη Δ.Κ. Βάρης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης»”.

Αποκατάσταση και διατήρηση: Η τεχνογνωσία του παρελθόντος στο “σήμερα”

Σχετικά με το πρώτο κομμάτι που αφορά στην αποκατάσταση των μαγκανοπήγαδων, έχει γνωστοποιηθεί πως στο πλαίσιο του έργου προγραμματίζεται η πλήρης “επαναφορά” των λειτουργικών στοιχείων του.

“Με την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης και διατήρησης των δομικών και λειτουργικών στοιχείων των μαγκανοπήγαδων, με έμφαση στην απόδοση της πραγματικής εικόνας, όπως αυτή είναι γνωστή κατά τη λειτουργία τους στο παρελθόν. Στόχος είναι η αποκατάσταση και η διατήρηση των δομικών και λειτουργικών στοιχείων των μαγκανοπήγαδων, της τεχνολογικής τους συγκρότησης και όλων των στοιχείων που την απαρτίζουν, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν”.

Παράλληλα, έχει γνωστοποιήσει ο κ. Γιαλόγλου πως, “θα αποκατασταθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός και θα αντικατασταθούν με νέα τα κατεστραμμένα στοιχεία του, ώστε να καταστεί απόλυτα λειτουργικό το σύνολο. Η αποκατάσταση θα γίνει με τεχνικές μηχανουργικές όμοιες με αυτές της εποχής κατασκευής τους, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην προσφέρει την τελειότητα των σύγχρονων τεχνικών μηχανουργικής κατεργασίας”.

Σχετικά με τις εν λόγω εργασίες και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από την πλευρά της (καθώς με απόφαση Περιφερειάρχη προωθήθηκε προς ένταξη το έργο), είχε προσθέσει με ανακοίνωσή της πως, “Θα χρησιμοποιηθούν έμπειροι εξειδικευμένοι τεχνίτες και εγχώρια υλικά ώστε να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η απόδοση της εικόνας του παρελθόντος σήμερα. Ως γνωστό ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι Συριανής κατασκευής (μηχανουργείο Μπαρμπέτα μηχανουργείο Φρέρη) και είναι δυνατή η προβολή της τεχνογνωσίας του παρελθόντος”.

Παραδοσιακό αλώνι και έκθεση εργαλείων

Επιπρόσθετα, αξίζει να υπογραμμισθεί πως, πέραν της αποκατάστασης των δύο παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων, στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ενέργειες και για την προβολή τους.

“Εκτός από την αποκατάσταση των μαγκανοπήγαδων, η παρέμβαση του Δήμου έχει ως σκοπό τη γενικότερη προβολή της αγροτικής ζωής και για τον λόγο αυτό, πρόκειται να κατασκευαστεί ένα παραδοσιακό αλώνι και προθήκες για την έκθεση παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων” είχε γνωστοποιήσει η Δημοτική Αρχή, συμπληρώνοντας επιπλέον, πως, “θα πραγματοποιηθούν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου με στόχο την επισκεψιμότητα και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ώστε να συνδεθεί το πολιτιστικό μέρος του γεωργικού αυτού συγκροτήματος με το στοιχείο της χρηστής διαχείρισης υδάτινου δυναμικού”.

Προβολή σε επισκέπτες

Σε συνέχεια των ανωτέρω, προβλέπεται και η προβολή τους. Σύμφωνα με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, το εν λόγω έργο, θα προβληθεί: α) με τη δημιουργία φωτιζόμενων πινακίδων τοποθετημένων στις πύλες εισόδου του νησιού, β) με την παραγωγή DVD, στο οποίο θα περιέχονται όλες οι φάσεις της ανακατασκευής των μαγκανοπήγαδων και γ) με τη δημιουργία ενημερωτικής αφίσας για ψηφιακή προβολή.

“Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα δημιουργηθεί μια πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα προβληθεί ως τουριστικό προϊόν της Σύρου, αποτελώντας αφενός πόλο έλξης επισκεπτών και αφετέρου την απαρχή για τη δημιουργία πεζοδρομίων στη συγκεκριμένη περιοχή εντός της απαλλοτριωμένης ζώνης επί του επαρχιακού δικτύου” είχε τονισθεί από πλευράς Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 

Ετικέτες: