Παραδοχή των αστοχιών και δέσμευση για αποκατάσταση του δρόμου της Βάρης «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου

Μετά το καλοκαίρι περαιτέρω βελτίωση

Απαντήσεις, σχετικά με την, ακόμη και μετά τις αποκαταστάσεις, κακή ποιότητα του δρόμου της Βάρης, όπου εκτελείται το μεγάλο αποχετευτικό έργο, έδωσε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου.

Τους λόγους, για τους οποίους το οδόστρωμα σε όλο το μήκος του περιφερειακού δρόμου της Βάρης, απ’ όπου έχει «περάσει» ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός, βρίσκεται ακόμη σε κακή κατάσταση με επικίνδυνες λακκούβες και καμπυλώσεις, κλήθηκε να εξηγήσει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, όπως επίσης και να παρέχει και ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, όσον αφορά στο αν θα υπάρξουν και πότε, βελτιωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Γιαλόγλου, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει συνολική και ολοκληρωμένη αποκατάσταση σε όλο το μήκος του οδοστρώματος, ωστόσο σίγουρα θα αποκατασταθεί «στο μέτρο του εφικτού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πλήρης και οριστική αποκατάσταση του οδοστρώματος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω του έργου ασφαλτόστρωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών, σε μία “ευτυχή” συγκυρία, καθώς διαφορετικά θα ήταν άγνωστο το αν και πότε θα υλοποιούνταν.

«Αρκετά προβληματική η ασφαλτόστρωση»                                                                                                                                                                                                                          

Το θέμα έθιξε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Αλέξης Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των ερωτήσεων προς τη δημοτική αρχή.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου, η ερώτησή του σε καμία περίπτωση δεν είχε στόχο την άσκηση αντιπολίτευσης, ή την μείωση της σημαντικότητας του έργου, αλλά μόνο την παροχή διευκρινίσεων, σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε:

«Θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα των ασφαλτοστρώσεων στη Βάρη. Αυτό δεν το κάνουμε ούτε για εσωτερική κατανάλωση, ούτε για αντιπολίτευση, ούτε για να μειώσουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που γίνεται εκεί. Δέχτηκα εγώ προσωπικά – και φαντάζομαι και σε άλλους συναδέλφους θα έχει τύχει – βροχή τηλεφωνημάτων για τη νέα ασφαλτόστρωση που έγινε, η οποία πάλι όμως – και το λέω επειδή πέρασα από το συγκεκριμένο δρόμο το πρωί της Κυριακής – είναι αρκετά προβληματική. Θέλω λοιπόν να μας πει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, αν αυτό είναι το τελικό στάδιο της ασφαλτόστρωσης, αν θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις, διότι ο δρόμος παραμένει σε πολλά σημεία επικίνδυνος, με πολλές λακκούβες. Τώρα που έπεσε πίσσα, έχουν δημιουργηθεί και ‘σαμαράκια’ στο δρόμο και γενικότερα τα παράπονα είναι πάρα πολλά».

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου τόνισε, πως «είναι σημαντικό, διότι αυτός ο επαρχιακός δρόμος τον τελευταίο ένα χρόνο και κάτι μήνες, έχει πραγματικά καταστεί ‘καρμανιόλα’».

Παραδοχή των αστοχιών

Στην απάντησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία, όπου η ασφαλτόστρωση αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ υποστήριξε, πως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε γραμμικά έργα γενικότερα και αντιμετωπίζεται μόνο με πλήρη αποκατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Είναι γεγονός, ότι στο έργο της Βάρης, σε ορισμένα σημεία στον δρόμο, στον κεντρικό αγωγό, υπήρξε αστοχία ως προς τη συμπύκνωση. Ήταν κάτι που το παρατηρήσαμε επανειλημμένως και παρά το γεγονός ότι έγιναν τοπικές αποκαταστάσεις τους προηγούμενους μήνες, δεν κατάφερε ποτέ να έρθει σε μία απόλυτη εξισορρόπηση. Θα ήθελα να πω, ότι δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τα γραμμικά έργα στην Ελλάδα εν γένει, όπως είναι καλή ώρα και το αποχετευτικό της Βάρης, όπως ήταν και το έργο ύδρευσης της Ποσειδωνίας, προκύπτουν διαφορικές καθιζήσεις. Δηλαδή, όσο καλά κι αν γίνει η συμπύκνωση, ποτέ δεν επιτυγχάνεται η απόλυτη εξισορρόπηση με το υφιστάμενο οδόστρωμα. Η πλήρης αποκατάσταση επέρχεται, όταν γίνει ασφαλτόστρωση σε όλη τη διαδρομή συνολικά».

Ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε, ότι γίνονται παρεμβάσεις βελτίωσης, ακόμη και σήμερα, προκειμένου να καταστεί ασφαλής ο δρόμος. «Όπως παρατηρήσατε, την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινήσαμε πάλι σε όλη την οριζοντιογραφία του έργου να ρίχνουμε εκ νέου άσφαλτο, προκειμένου να άρουμε την επικινδυνότητα από τα σημεία εκείνα που είχαν τα σοβαρά προβλήματα».

Απευθυνόμενος, τόσο προς τον κ. Αθανασίου, αλλά και προς του δημότες της Σύρου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, υποστήριξε, ότι «σκοπός μας είναι τουλάχιστον κατά τη θερινή περίοδο να εξασφαλίσουμε ότι έχει αρθεί στο μέτρο του εφικτού η επικινδυνότητα και μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, θα επανεξετάσουμε πιθανές αποκαταστάσεις. Ώσπου κάποια στιγμή – θεωρώ στο εγγύς μέλλον – θα έρθει και το έργο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και θα κάνει σε όλη τη διαδρομή την συνολική αποκατάσταση. Δεν το λέω αυτό για να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση, ότι εμείς δεν θα αποκαταστήσουμε. Εμείς θα αποκαταστήσουμε το δρόμο στο μέγιστο δυνατό βαθμό κι εγώ μόνο τότε θα το παραλάβω».

Θέμα ημερών η απομάκρυνση του φαναριού στην Αζόλιμνο

Τέλος, ο κ. Γιαλόγλου ενημέρωσε, πως εντός ολίγων ημερών απομακρύνεται και το φανάρι από τη διασταύρωση της Αζολίμνου.

Όπως είπε:

«Πλέον ολοκληρώνεται το σύνολο του έργου, όσον αφορά στις εκσκαφές και τις αποκαταστάσεις. Ήδη γίνεται η αποκατάσταση στην επίμαχη περιοχή της διασταύρωσης της Αζολίμνου, όπου γνωρίζω ότι είχε δημιουργήσει σημαντική όχληση, πλην όμως ήταν ένα έργο, το οποίο απαιτούσε εξειδικευμένες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και στη συνέχεια σκυροδετήσεις και θα ήθελα να παρακαλέσω για την υπομονή των δημοτών για λίγες ακόμη ημέρες, προκειμένου το σκυρόδεμα που ‘έπεσε’ να μπορέσει να αποκτήσει τις ιδιότητες που πρέπει, καθώς δεν μπορούμε να το δώσουμε στην κυκλοφορία, προτού αυτό συμβεί. Σε λίγες ημέρες θα γίνει η αφαίρεση του φαναριού».