Σαφής η πρόθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της ΔΕΥΑ Σύρου αναφορικά με τα δημοτικά τέλη και τις χρεώσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Καμία αύξηση τελών με φόντο τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη

Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών και του προέδρου της ΔΕΥΑ Σύρου

Καμία επιβάρυνση δεν θα δεχθούν οι δημότες της Σύρου μέσω δημοτικών τελών και τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης αφού η Δημοτική Αρχή δεν επεξεργάζεται αυξήσεις, σε μία περίοδο που υπάρχουν συνέπειες εξαιτίας της πανδημίας, ενώ ακολουθούν και σοβαρές ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως επίσης και αυξήσεις “φωτιά” στα τιμολόγια ρεύματος.

Τα παραπάνω γνωστοποίησαν μέσω απαντήσεών τους στην “Κοινή Γνώμη” τόσο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, στο πλαίσιο σχετικών ερωτήσεων.

Πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις που θα συζητηθούν σε επόμενες συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, αφού θα κληθούν να στηρίξουν σχετικά και οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Περιθώριο διατήρησης ίδιων χρεώσεων

Συγκεκριμένα, για το κομμάτι των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ο Γιάννης Πιταούλης εξήγησε πως υπάρχει το περιθώριο να διατηρηθούν οι χρεώσεις στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, δηλαδή με τη μείωση που είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

“Με δεδομένη την παρούσα κατάσταση και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, η μείωση που έγινε πέρυσι θα διατηρηθεί και δεν θα υπάρξει αύξηση. Από εκεί και πέρα, θα δούμε το πώς διαμορφώνονται τα στοιχεία και αντίστοιχα θα πάρουμε τις αποφάσεις και θα εισηγηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο” ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως, αυτό είναι εφικτό καθώς το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση του Δήμου.

“Η εικόνα που έχουμε από τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη της καθαριότητας είναι ικανοποιητική και αυτό σημαίνει ότι η μείωση που είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη χρονιά, θα μπορούσε να διατηρηθεί και την επόμενη”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Ακόμη κι αν βλέπαμε στην παρούσα συνθήκη ότι ενδεχομένως να έπρεπε να υπήρχε μία κατεύθυνση προς την αύξηση, θα λέγαμε όχι. Πολιτικά ζυγίζοντάς το και με δεδομένες αυτές τις συνθήκες θα λέγαμε ότι εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια που αυτή τη στιγμή υπάρχουν, να μην υπάρξει κάποια αύξηση στα δημοτικά τέλη”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Πιταούλης υπήρξε σαφής: “Ήδη έχουμε επεξεργαστεί στοιχεία και σταδιακά θα φέρουμε προς συζήτηση και ψήφιση αυτές τις αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν θα πάμε σε αύξηση τελών, τουλάχιστον όχι για την επόμενη χρονιά”.

Πρόθεση απορρόφησης αυξήσεων της ΔΕΗ

Σχετικά με το κομμάτι της ΔΕΥΑ Σύρου, ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε συγκεκριμένος, σημειώνοντας πως όποια επιβάρυνση προέλθει από αυξήσεις της ΔΕΗ, αυτή θα επιχειρηθεί να απορροφηθεί από τη Δημοτική Επιχείρηση.

“Η πρόθεση της ΔΕΥΑΣ είναι απορροφήσουμε τις όποιες ανατιμήσεις έρθουν και προκύψουν. Βέβαια αυτό υπό την προϋπόθεση πως το ύψος της επιβάρυνσης θα είναι εφικτό να το απορροφήσουμε. Εφόσον λοιπόν μπορέσουμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και θα καταβληθεί μία προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση” ξεκαθάρισε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “Ωστόσο, αναμένουμε να δούμε και το ύψος της ανατίμησης”.

Ερωτηθείς για τις χρεώσεις των τιμολογίων, υπενθύμισε μάλιστα πως η ΔΕΥΑ Σύρου δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση από το 2016 μέχρι και σήμερα.

“Εμείς δεν κάνουμε κάθε χρόνο αλλαγή. Η ΔΕΥΑΣ έχει σταθερό τιμολόγιο εδώ και πέντε χρόνια από το 2016. Δεν έχουμε τροποποιήσει από τότε την τιμή του κυβικού. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε απορροφήσει ό,τι αυξήσεις έχουν προκύψει” γνωστοποίησε σχετικά, απαντώντας τέλος και στο αν οι δημότες εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

“Η ΔΕΥΑΣ έχει μικρό ύψος ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Γενικά υπάρχει μία καλή διαχείριση από πλευράς δημοτών και το ύψος των ανεξόφλητων διατίθενται πάντα σε διαχειρίσιμο πλαίσιο” δήλωσε ο ίδιος.

Χρεώσεις ύδρευσης

Η ΔΕΥΑ Σύρου ενημερώνει στην ιστοσελίδα της πως σύμφωνα με την 484/12-12-2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, από το 1ο τρίμηνο 2017 ισχύουν τα παρακάτω τιμολόγια:

Κανονικό

0-30 κυβικά

1,35€

 

31-45 κυβικά

1,93€

 

46-75 κυβικά

2,30€

 

76-175 κυβικά

2,64€

 

176- κυβικά

3,52€

Πολύτεκνοι-Τρίτεκνοι και άτομα με

0-30 κυβικά

1,00€

αναπηρία άνω του 75%

31-45 κυβικά

1,35€

 

46-75 κυβικά

2,30€

 

76-175 κυβικά

2,64€

 

176- κυβικά

3,52€

– Στον οικισμό Άνω Σύρου και μόνο, για την 1η κατηγορία από 0-30 m3, η τιμή διαμορφώνεται σε 0,70€/m3 για το κανονικό και σε 0,50€/m3 για το τιμολόγιο πολυτέκνων – τριτέκνων – ατόμων με αναπηρία.
– Το ειδικό τέλος διαμορφώνεται σε 20% επί της αξίας νερού για όλες τις Δημοτικές Περιφέρειες.
– Το τιμολόγιο για τις εργοταξιακές παροχές και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, 3,00€ για τα πρώτα 15 κυβικά και 4,85€ για τα επιπλέον,
– Το τιμολόγιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αγροτοκτηνοτρόφους, 1,00€ άνα κυβικό ανεξάρτητα από την κατανάλωση,
– Πάγιο ύδρευσης 10,00€,
– Παροχή ύδρευσης 205,00€,
– Εγγύηση ιδιοκτήτη 50,00€ ,
– Εγγύηση ενοικιαστή 100,00€ (οικίες-γραφεία) ή 200,00€ (καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π.),
– Κόστος διακοπής 15,00€,
– Κόστος επανασύνδεσης 15,00€.

Χρεώσεις αποχέτευσης

Το τέλος χρήσης υπονόμου ανά τεραγωνικό μέτρο μεικτής επιφάνειας διαμορφώνεται όπως παρακάτω:

Κατοικίες – Γραφεία – Καταστήματα

0,39€/τμ το έτος

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

0,85€/τμ το έτος

Βιοτεχνίες – Βιομηχανίες

0,58€/τμ το έτος

Ξενοδοχεία

0,61€/τμ το έτος

Ξενώνες – Ενοικιαζόμενα

0,54€/τμ το έτος

Το τέλος χρήσης υπονόμου επιβαρύνεται επιπλέον με ποσοστό 25% επί της αξίας νερού.

Δαπάνη σύνδεσης προς τον αγωγό αποχέτευσης:
– 160,00€ για τους οικισμούς Ερμούπολης και Άνω Σύρου
– 270,00€ για τα υπόλοιπα Δημοτικά Διαμερίσματα
Τέλος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης:
– 0,65€ για τα πρώτα 100τ.μ. δομημένης επιφάνειας
– 0,80€ για τα πέραν των 100τ.μ.