Εγκρίθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού τμήματος που οδηγεί στο καταφύγιο σκαφών και ιστιοπλοϊκών και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου “τρέχει” για τη λήψη αδειοδοτήσεων από τα αρμόδια Υπουργεία

Συνολική προσέγγιση στην ανάπτυξη του Φοίνικα στη Σύρο

Στο προσκήνιο και η επέκταση του τουριστικού καταφυγίου, καθώς έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τη μελέτη του από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ

Η ατζέντα της βελτίωσης της εικόνας του παραλιακού μετώπου του Φοίνικα έχει ανοίξει προ καιρού για τη σημερινή Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με το έργο της ανάπλασης του παραλιακού τμήματος – δρόμου που οδηγεί στο τουριστικό καταφύγιο να προωθείται με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η έγκριση της μελέτης με τίτλο “Εργασίες βελτίωσης πρόσβασης, κατασκευή πεζοδρομίου και δικτύου φωτισμού στη χερσαία ζώνη του Φοίνικα Σύρου”, προκειμένου να ακολουθήσουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, που θα επιτρέψουν τη δημοπράτηση του έργου.

Αναφορικά με την υλοποίησή του, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 124.000 ευρώ από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (2021) του Υπουργείου Ναυτιλίας και ως εκ τούτου, η εκτέλεση του έργου για την αναβάθμιση του παραλιακού τμήματος από την έναρξη της παρακαμπτήριας οδού (στροφή Μπαρμπαλιά) μέχρι και τις θέσεις πρόσδεσης σκαφών, θα ακολουθήσει το συντομότερο.

Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα του εν λόγω παραλιακού τμήματος, καθώς στόχευση της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου είναι η επέκταση του τουριστικού καταφυγίου, για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Για το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλιστεί επίσης χρηματοδότηση για μελέτη από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και προσεχώς θα υπάρξουν νεότερα από την πλευρά της Διοίκησης σχετικά με την προώθησή του.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα από την προηγούμενη Διοίκηση και στο σύνολό τους, πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά μία από τις ιδιαιτέρως τουριστικές περιοχές της Σύρου.

Οι κινήσεις από πλευράς Λιμενικού Ταμείου δείχνουν στοχευμένες και στην κατεύθυνση της συνολικής προσέγγισης της αναβάθμισης του χωριού, το οποίο κάθε καλοκαίρι γνωρίζει μεγάλη επισκεψιμότητα.

Προσπάθειες για υλοποίηση πριν τη σεζόν του 2022

Αναφορικά με το απαραίτητο έργο στην παραλιακή ζώνη του Φοίνικα και συγκεκριμένα από το ύψος της επιχείρησης “Φοράδενες” μέχρι και το τουριστικό καταφύγιο, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού πραγματοποίησε ενημέρωση στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οπότε και τα μέλη ενέκριναν τη μελέτη του έργου.

“Για το συγκεκριμένο έργο έχουμε ήδη λάβει χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του 2021 από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αξίας 124 χλ. ευρώ περίπου. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να εγκρίνουμε τη μελέτη που έχει εκπονήσει η Υπηρεσία και να τρέξουμε για τις διαδικασίες έγκρισής της προκειμένου να μπορέσουμε στο άμεσο μέλλον να δημοπρατήσουμε το έργο. Θέλουμε η υλοποίησή του να γίνει πριν την έναρξη της θερινής σεζόν του 2022” ανέφερε πρωτίστως η πρόεδρος, εξηγώντας πως πρόκειται για “ένα δύσκολο εγχείρημα”, ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “δεν είναι ακατόρθωτο”.

Υπενθύμισε μάλιστα πως, “Κάτι αντίστοιχο είχαμε καταφέρει και κάναμε και στο Κίνι που το έργο, στο μεγαλύτερο μέρος είχε ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Ιουνίου”.

Εστιάζοντας στην περίπτωση του Φοίνικα, η ίδια επανέλαβε πως, “Η όποια καθυστέρηση στην περίπτωση του Φοίνικα συνδέεται με τις αδειοδοτήσεις που θα απαιτηθούν για τις οποίες θα τρέξουμε όσο μπορούμε”.

Μάλιστα προκειμένου να εκτιμήσει τον χρόνο κατά τον οποίον θα είναι εφικτή η υλοποίησή του, ανέπτυξε δύο σενάρια.

“Εάν έχουμε γρήγορα τις εγκρίσεις των αδειοδοτήσεων και άμεσα μπορούμε να δημοπρατήσουμε, θα μπορούσε το έργο να έχει την εξέλιξη και την πορεία που έχει η ανάπλαση του Κινίου. Δηλαδή να ξεκινήσουμε τις εργασίες τον Απρίλιο και να τις ολοκληρώσουμε τον Ιούνιο (2022)” σχολίασε, σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε πως, “θα σεβαστούμε τη θερινή περίοδο και θα ξεκινήσουμε τις εργασίες τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη του 2022”.

Το έργο

Η ίδια θέλησε να πληροφορήσει τα μέλη σχετικά με τον χαρακτήρα του έργου, παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία του. Ουσιαστικά εξήγησε πως θα δημιουργηθεί μία περιπατητική διαδρομή με την εικόνα του παραλιακού τμήματος που οδηγεί στο καταφύγιο να αναβαθμίζεται σημαντικά.

“Επιχειρούμε τη δημιουργία πεζοδρομίου σε όλο το παραλιακό μέτωπο προς την πλευρά της θάλασσας και ο δρόμος που οδηγεί προς το καταφύγιο θα αποκατασταθεί. Από την ταβέρνα “Το Λιμανάκι” και προς το καταφύγιο, θα υπάρχει πεζοδρόμιο και από τις δύο πλευρές και από την πλευρά της θάλασσας και από την άλλη πλευρά της χερσαίας ζώνης. Ο δρόμος πλακοστρώνεται και δεν θα υπάρχει άσφαλτος αλλά θα χρησιμοποιήσουμε κυβόλιθους προκειμένου αυτή η περιπατητική διαδρομή να είναι αναβαθμισμένη. Επίσης, στο ύψος της επιχείρησης Baobab Syros θα υπάρχουν διπλά πεζοδρόμια και θα υπάρξει προς την πλευρά της θάλασσας μέριμνα για ανάπτυξη πρασίνου και τοποθέτηση παγκακιών”.

Κατόπιν των ανωτέρω, η κα Μαραγκού παρείχε διευκρινίσεις και σχετικά με την ομαλή ροή των οχημάτων από τον δρόμο, ο οποίος θα παραμείνει διπλής κατεύθυνσης, αν και θα έχει περιορισμένο πλάτος.

“Με τη δημιουργία του πεζοδρομίου στενεύει το πλάτος του οδοστρώματος και αυτός ο δρόμος θα παραμείνει διπλής κυκλοφορίας, στην αρχή και στο τέλος της ανάπλασης δημιουργείται ένας χώρος αναμονής των αυτοκινήτων. Θα τοποθετηθούν και σχετικές σημάνσεις και πινακίδες και τους καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρξουν φωτεινοί σηματοδότες για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας” εξήγησε σχετικά.

Μιλώντας συνολικότερα για το έργο και τον στόχο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, δήλωσε τα εξής: “Με αυτό το έργο έρχεται να ολοκληρωθεί η ανάπλαση και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου του Φοίνικα σε συνέχεια και της ανάπλασης που είχε γίνει στην πλατεία του χωριού.

Στόχος είναι να παραδώσουμε και τους πεζοδρόμους σωστά. Το σημαντικό είναι πως ήταν κοινός τόπος και της Δημοτικής Αρχής και του Λιμενικού Ταμείου αλλά και του Τοπικού Συμβουλίου του Φοίνικα ότι θέλαμε έναν όμορφο δρόμο και τη δημιουργία πεζοδρομίου για να δημιουργηθεί μία όμορφη περιπατητική διαδρομή στο χωριό”.

Τμήμα σε εκκρεμότητα

Δεδομένου πως από το σημείο έναρξης του εν λόγω έργου μέχρι και την πλατεία του Φοίνικα απομένει ένα τμήμα σε εκκρεμότητα, η ίδια μίλησε για τον τρόπο με τον οποίον και σε αυτό θα υπάρξει ήπια ανάπλαση – βελτίωση.

“Από την επιχείρηση “Φοράδενες” μέχρι την πλατεία του Φοίνικα (διασταύρωση Μπαρμπαλιά) είναι ένα τμήμα εκτός αρμοδιότητάς μας. Θα πρέπει η μελέτη να συνεχιστεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και θα πρέπει να αναπτύξει ένα μικρό έργο ο Δήμος” τόνισε σε απόλυτο ύφος, απευθυνόμενο και στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή.

“Υπάρχει αυτό το μικρό κομμάτι στην παραλία του Φοίνικα που σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου θα γίνει ένα συμπληρωματικό έργο για να ολοκληρωθεί αυτή η ανάπλαση” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Σε συνεννόηση με την Κοινότητα Φοίνικα

Σαφής στην ενημέρωσή της, τόνισε εν συνεχεία πως τη συναίνεσή της για το έργο έδωσε και η Κοινότητα του Φοίνικα. “Γι αυτήν την μελέτη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα και στόχος και των δύο πλευρών είναι να παραδώσουμε ένα έργο σωστό και τεχνικά και αισθητικά. Θέλαμε ο δρόμος να είναι πλακοστρωμένος με κυβόλιθους και να μην υπάρχει άσφαλτος και θέλαμε όλοι να δημιουργηθεί ένα πεζοδρόμιο. Αυτό το αποτυπώνει η συγκεκριμένη μελέτη” εξήγησε, σχολιάζοντας παρακάτω πως, σε μελλοντικό χρόνο, θα ήταν καλό για το χωριό να εξετασθεί και το σενάριο της μονοδρόμησης ή ακόμη και πεζοδρόμησης γενικά του παραλιακού τμήματος.

“Στο μέλλον θα μπορούσαμε ίσως να εξετάσουμε και τη μονοδρόμηση της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε ένα σωστό έργο λειτουργικά, τεχνικά και αισθητικά και τα υπόλοιπα είναι κάτι που θα τα εξετάσουμε σε επόμενη φάση” σημείωσε σχετικά, επαναλαμβάνοντας πως, “Υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε λοιπόν το θέμα της μονοδρόμησης ίσως και της πεζοδρόμησης, αλλά προς το παρόν είναι κάτι που δεν μπορεί να μας απασχολήσει τόσο άμεσα, όσο η υλοποίηση του έργου για την αναβάθμιση της περιοχής”.

Έκλεισε το θέμα της πεζοδρόμησης δε, λέγοντας ακόμη πως, “Μακάρι αυτή η όμορφη περιπατητική διαδρομή να επεκταθεί και προς το παραλιακό μέτωπο του Φοίνικα από το τμήμα της πλατείας μέχρι την Ποσειδωνία”.

Ομαλή πρόσβαση στο καταφύγιο

Με αφορμή το έργο τοποθετήθηκαν σύντομα τόσο ο κ. Αληφραγκής, όσο και ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Παναγιώτης Κουταβάς.

“Είχαμε πραγματοποιήσει συνάντηση και με το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού. Τους είχαμε δείξει το πλάνο που είχαμε για την αναβάθμιση της περιοχής και είναι κι αυτοί σύμφωνοι” ανέφερε αρχικά ο αντιπρόεδρος, εστιάζοντας παρακάτω στο θέμα της ευκολίας όσον αφορά την πρόσβαση στο καταφύγιο. “Με το συγκεκριμένο έργο θα υπάρξει ευκολία πρόσβασης σε αυτούς που χρησιμοποιούν τη μαρίνα και είναι κατά κύριο λόγο τουρίστες, αλλά και σε κατοίκους και επισκέπτες που κάνουν τον περίπατό τους στην παραλιακή ζώνη. Θα γίνει ένα πολύ ωραίο έργο και θα αναβαθμιστεί κι αισθητικά η περιοχή. Νομίζω πως είναι ένα έργο προς τη σωστή κατεύθυνση” δήλωσε, με τον κ. Αληφραγκή τέλος να υπενθυμίζει και την προσπάθεια του Δήμου για αγορά οικοπέδου στην περιοχή ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες θέσεις στάθμευσης. “Θα προχωρήσει και η αγορά οικοπέδου που συζητάμε στον Φοίνικα για parking” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επέκταση τουριστικού καταφυγίου Φοίνικα

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου στοχεύει στην επέκταση του τουριστικού καταφυγίου του Φοίνικα, θέμα για το οποίο είχε ενημερώσει η πρόεδρος τους δύο Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού όταν είχαν επισκεφθεί τη Σύρο. Η ίδια είχε τονίσει πως γι αυτόν τον σκοπό, το ΔΛΤΣ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ποσού ύψους 285.749,02 ευρώ, σημειώνοντας την ανάγκη προώθησης και του συγκεκριμένου έργου προς όφελος του Φοίνικα αλλά και της Σύρου.

Ως εκ τούτου, άμεσα αναμένεται ενημέρωση για νεότερη εξέλιξη από τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.