Η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου για τη συνεδρίαση με θέμα το Νοσοκομείο Σύρου

  • Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου, 2021 - 16:53

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο ΓΝ Σύρου με βασικούς άξονες την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του και με την συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, του αντιπεριφερειάρχη  Κυκλάδων και των βουλευτών Κυκλάδων. 
Θεωρούμε πως η κατάσταση στο νοσοκομείο του νησιού δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά είναι ακόμα ένα παράδειγμα της συνολικής κατάστασης στα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα ένα παράδειγμα της διαχρονικής υποβάθμισης των δομών και υπηρεσιών Υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα. Είναι καθρέφτης της πολιτικής που προωθείται για το «νέο ΕΣΥ»  το οποίο εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την Υγεία, οδηγεί σε συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, σε αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας, σε μετακινήσεις προσωπικού όποτε, όσο και όπου υπάρχουν ανάγκες. 
Ειδικά, η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τα σαθρά υλικά με τα οποία οικοδομείται το σύστημα Υγείας χρόνια τώρα. Ένα σύστημα Υγείας που έγινε "φύλλο και φτερό" και πολιτικές που άφησαν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο τον λαό, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά σε όλες σχεδόν τις άλλες ανάγκες του, σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. 
Θεωρούμε πως οι τοπικοί φορείς δεν είναι ανεξάρτητοι της κεντρικής πολιτικής που εφαρμόζεται, η κάθε δημοτική αρχή, η κάθε δημοτική παράταξη ή ταυτίζεται με αυτή την πολιτική και κατ’ επέκταση την εφαρμόζει ή όχι. Δεν μας προκάλεσε, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός πως η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Σύρου- Ερμούπολης απέφυγε να πάρει σαφή πολιτική θέση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ενάντια στην εγκληματική διαχρονική κεντρική πολιτική που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση το δημόσιο σύστημα υγείας,  αποφασίζοντας τη δημιουργία μίας ακόμα επιτροπής για το νοσοκομείο με τη συμμετοχή μάλιστα και των βουλευτών Κυκλάδων, των κομμάτων αυτών που έχουν ευθύνη για την κατάσταση των νοσοκομείων όλης της χώρας. Αναρωτιόμαστε μάλιστα οι κυβερνητικοί βουλευτές θα διεκδικήσουν αύξηση της χρηματοδότησης του ΓΝ Σύρου τη στιγμή που ψήφισαν το προϋπολογισμό και όλα τα νομοσχέδια για την Υγεία που οδήγησαν σε αυτή ακριβώς την κατάσταση; 
Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο ΓΝ Σύρου, και διεκδικούμε μονιμοποίηση των όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, άρση των αναστολών εργασίας και χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες, αναβαθμισμένες παροχές Υγείας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.