Καμία επιβάρυνση στους δημότες της Σύρου τη φετινή χρονιά, όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Σταθερά τέλη με επιφυλάξεις για ΧΥΤΑ και ενεργειακή κρίση

Καυστική κριτική της αντιπολίτευσης για απουσία έργου από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού

Την απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες της πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για το έτος 2022, έλαβε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, οπότε και διατυπώθηκε παράλληλα η αγωνία για τυχόν νέο βάρος που θα προκύψει στο δημοτικό ταμείο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Σύρου από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Το σοβαρό θέμα των ανταποδοτικών τελών απασχόλησε σημαντικά την Οικονομική Επιτροπή με τα μέλη της τόσο από την πλειοψηφία, όσο και από τη μειοψηφία να σημειώνουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας, αλλά και την αγωνία τους για το τί θα ζητηθεί από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ αναφορικά με τη λειτουργία του κυττάρου στο “Κοράκι”.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν και τα δυνητικά τέλη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (πολιτιστικό, τουριστικό, πολεοδομίας), με την αντιπολίτευση να ασκεί εντονότατη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα προς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, χρεώνοντάς της απουσία πολιτικής βούλησης για ανάπτυξη εκδηλώσεων στο μέτρο που επέτρεπε η πανδημία και τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εμμέσως έγινε σαφής η κριτική και προς την Δημοτική Αρχή συνολικότερα, ενόψει των αλλαγών που θα πρέπει να ανακοινώσει ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας σχετικά με τις Αντιδημαρχίες και το έργο που αυτές έχουν παράξει τα πρώτα δύο χρόνια της τρέχουσας θητείας.

Γ. Πιταούλης: Εξετάσαμε αναλυτικά όλα τα δεδομένα

Ειδικότερα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης έκανε αναλυτική αναφορά στους λόγους και τα δεδομένα που έλαβε υπόψιν της η Δημοτική Αρχή για να διατηρήσει τα ίδια δημοτικά τέλη.

“Η κύρια λογική που είχαμε όταν σχεδιάσαμε τις αποφάσεις είναι να δούμε κατά πόσον βγαίνουν τα νούμερα και οικονομικά μπορούν όντως να βγουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι ότι δεν έχουμε πρόβλημα” ανέφερε αρχικά ο κ. Πιταούλης, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Στην παρούσα φάση αποφασίσαμε το σύνολο των τελών να μείνει στα μειωμένα τέλη που καθορίστηκαν με τις περυσινές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να παραμείνουν σταθερά για μία ακόμη”.

Πιο αναλυτικά εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή παρατήρησε “πώς εξελίχθηκαν τα έσοδα την προηγούμενη χρονιά και πώς επηρεάστηκαν τα συγκεκριμένα τέλη” λέγοντας πως “υπήρξε μία σημαντική μείωση στον Δήμο από τα συγκεκριμένα τέλη”.

Ακολούθως, πρόσθεσε πως, υπάρχουν στο προσκήνιο οι παράγοντες που αφορούν την οικονομική πορεία της χώρας, εξηγώντας πως, “Βλέπουμε ότι υπάρχουν κάποιες αυξήσεις στην ενέργεια συνολικά, είτε αυτές αφορούν καύσιμα, είτε αυτές αφορούν τον ηλεκτρισμό. Θέλουμε να δούμε πώς θα επηρεάσουν τις δαπάνες του Δήμου συνολικά”.

Αμέσως μετά, θέμα στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα αποτέλεσε η λειτουργία του ΧΥΤΑ από την περιφέρεια.
“Η λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει φύγει από τον Δήμο κι έχει περιέλθει στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι το κόστος δεν καθορίζεται άμεσα από τον Δήμο, αλλά καθορίζεται άμεσα από τις αποφάσεις του περιφερειακού Φορέα” υπενθύμισε ο ίδιος, σημειώνοντας παρόλα αυτά πως, “Σε πρώτη φάση τα κόστη αυτά έχουν ενσωματωθεί όσον αφορά τη λειτουργία της Καθαριότητας, όμως όπως γνωρίζουμε και όπως έχουμε την εμπειρία παλαιότερα από τους τρεις Δήμους, αυτό ενδέχεται στο μέλλον να προκαλέσει μία αύξηση του κόστους. Είναι κάτι που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί άμεσα ο Δήμος”.

Επιπλέον, ο κ. Πιταούλης υποστήριξε πως στη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, πρέπει να συζητηθούν και τεχνικές παρατηρήσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ώστε το κόστος να είναι μειωμένο. “Ελπίζουμε αυτές να γίνουν αποδεκτές γιατί είναι κάτι που δεν αφορά μόνον τον Δήμο μας αλλά αφορά συνολικά όλους τους Δήμους του Ν. Αιγαίου και πιστεύω ότι θα βρούμε ανταπόκριση σε αυτό το κομμάτι” εκτίμησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, λέγοντας τέλος πως μέλημα του Δήμου είναι να έχει πρόβλεψη και για πρόσληψη προσωπικού, καθώς στην Υπηρεσία Καθαριότητας προκύπτουν συνεχώς αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις. Τέλος, ο Γιάννης Πιταούλης τόνισε πως ο Δήμος αξιοποιεί χρηματοδοτικά προγράμματα για ανάπτυξη έργου προς όφελος των δημοτών και του νησιού (ενδεικτικά υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων).

Αγωνία για το κόστος του ΧΥΤΑ

Για το θέμα του ΧΥΤΑ έκαναν αναφορές και ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξης Αθανασίου και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Μηνάς Αληφραγκής.

“Είναι μία μείωση των τελών που φαινόταν ότι έρχεται από την εποχή τη δική μας όταν ήμασταν στη Διοίκηση του Δήμου. Δεν το κάναμε τότε για να μη χρεωθούμε ψηφοθηρικούς λόγους” σχολίασε αρχικά το μέλος της αντιπολίτευσης, λέγοντας παρακάτω πως ο Δήμος πρέπει να προσέξει πολύ στην υπόθεση του ΧΥΤΑ.

“Τα χρηματικά υπόλοιπα από προηγούμενες χρονιές βοηθούν αυτήν τη στιγμή την όλη κατάσταση που προκύπτει με την ενέργεια, με τα καύσιμα και με όλες αυτές τις δαπάνες που θα προκύψουν από τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Όμως πρέπει να έρθουμε σε μία καλή συνεννόηση με τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ούτως ώστε να δούμε τι θα κάνουμε και αν αυτό το κόστος αποφασίσουμε ότι θα μετακυληθεί στους δημότες, θα πρέπει και ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ να πει γιατί αυτό το κόστος θα πρέπει να μετακυληθεί στους δημότες, αλλά κι εμείς ως Δήμος για να δούμε πώς θα το κάνουμε” σχολίασε ο Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Είμαστε θετικοί στα τέλη αυτά, ελπίζοντας πως με την ενέργεια, με τα καύσιμα και με τον ΧΥΤΑ όλα θα πάνε καλά”.

Την αντίθεσή του με τις εξελίξεις γύρω από τον ΧΥΤΑ Σύρου και το πέρασμά του στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μηνάς Αληφραγκής. “Πιστεύω πως ήταν ένα μεγάλο λάθος που πέρασαν οι ΧΥΤΑ στις περιφέρειες. Και καλύτερη διαχείριση υπήρχε από τους Δήμους και αυτό το αντιμετωπίζουμε τώρα. Είναι εντελώς ανοργάνωτες, πάντα ζητούν τη συνδρομή των Δήμων. Πέρα από αυτά που τους δίνουμε σε χρηματικό ποσό, θέλουνε και τεχνική υποστήριξη” παρατήρησε, λέγοντας τέλος προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών πως, ο Δήμος χρειάζεται ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

“Με το ζόρι βγαίνουν βάρδιες, αποκομιδή και ανακύκλωση. Θέλω να προβλεφθεί οπωσδήποτε για το 2022 πρόσληψη ατόμων με οποιονδήποτε τρόπο. Είτε αυτές είναι συμβάσεις 8μηνες, είτε 2μηνες. Να το έχουμε υπόψιν μας γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Δριμεία κριτική για ανυπαρξία πολιτικής βούλησης από την Αλ. Λεονταρίτη

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα δυνητικά τέλη, άσκησε έντονη κριτική η μείζονα αντιπολίτευση προς την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη για την ανυπαρξία έργου στον Πολιτισμό.

Με φόντο αδιάθετα ποσά που μεταφέρονται στο νέο έτος, ο κ. Αθανασίου υπήρξε ξεκάθαρος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, που έλαβε “χρώμα” απολογιστικό για την πορεία της κ. Λεονταρίτη. “Δεν κάνει καλά τη δουλειά της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού; Δεν κάνει καλά τη δουλειά του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού; Πάντως και οι δύο συνάδελφοι πέρυσι τέτοια εποχή έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Θα μου πείτε λόγω της πανδημίας δεν έγιναν κάποιες εκδηλώσεις. Όμως μην ξεχνάτε ότι και στην εποχή της κ. Μενδρινού και στην εποχή του ΟΠΑΣ είχαμε φτάσει τη Σύρο, την Ερμούπολη και όλο το νησί πολύ ψηλά σε όλη την Ελλάδα” σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος, εξηγώντας παράλληλα πως, “Το γεγονός ότι αυτά που εισπράτταμε από το πολιτιστικό τέλος, μας έφταναν μόνον για τα Φεστιβάλ”.

Σύμφωνα με τον ίδιον, “Μην το υποτιμούμε ότι κάναμε πολλά. Τώρα δεν κάνουμε ούτε το 1/20 από αυτά που κάναμε”.

Μάλιστα σχολιάζοντας τη συνθήκη της πανδημίας, επεσήμανε τα εξής: “Υπάρχει η πανδημία; Ναι. Αλλά θα μπορούσαμε με μικρότερες εκδηλώσεις και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα να προχωράμε. Να προσπαθούσαμε να στηριχθούν οι ντόπιοι καλλιτέχνες”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερες δαπάνες για εκδηλώσεις, αν υπήρχε πολιτική βούληση. Ως φαίνεται δεν υπάρχει πολιτική βούληση”. Ο κ. Αθανασίου έκλεισε τη συγκεκριμένη αναφορά του, εξηγώντας πως, “αυτές οι εκδηλώσεις που έγιναν ήταν καλές, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλες”.

Στα παραπάνω απάντησαν ορισμένα μέλη της Δημοτικής Αρχής, υπερασπιζόμενοι την απούσα Αντιδήμαρχο, Αλίκη Λεονταρίτη. “Ξεχνάτε ότι αναλάβαμε τον Δήμο όταν ξεκίνησε η πανδημία; Και εκδηλώσεις με μικρά γκρουπάκια δεν θα μπορούσαν να γίνουν” σχολίασε ο Μηνάς Αληφραγκής, συμπληρώνοντας πως οι όποιες ακυρώσεις εκδηλώσεων έγιναν με ευθύνη των διοργανωτών. “Οι ακυρώσεις δεν ήταν με ευθύνη του Δήμου ενώ κάναμε διαδικτυακές εκδηλώσεις” σχολίασε, με τον κ. Πιταούλη τέλος να τονίζει πως ο Δήμος μερίμνησε για συντηρήσεις και εξοπλισμό σε πολιτιστικούς χώρους.

Σημειώνεται πως η συζήτηση του θέματος των δυνητικών τελών έκλεισε με τον κ. Αθανασίου να σχολιάζει πως και στο κομμάτι του Τουρισμού θα έπρεπε να είχε παραχθεί περισσότερο έργο. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς εξήγησε πως το έργο δεν αποτυπώνεται στις δαπάνες αυστηρά μέχρι στιγμής, υπενθυμίζοντας τη συνεργασία με την Toposophy.