Μέχρι και σήμερα ο ενιαίος Δήμος δεν έχει καταφέρει να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που συνοδεύουν ακίνητά του, αναφορικά με την τεκμηρίωσή τους

Στενεύουν τα περιθώρια για την ακίνητη περιουσία του πρώην Δήμου Άνω Σύρου

Με την κατάργηση του Κτηματολογίου τέλος του 2022, αυτά θα περάσουν στο Δημόσιο

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απώλειας δημοτικής περιουσίας στις περιοχές που ανήκουν στον πρώην Δήμο Άνω Σύρου είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης πλέον, καθώς αν δεν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που θα αποδεικνύουν(!) πως ακίνητα του, του ανήκουν, αυτά με την κατάργηση του Κτηματολογίου, τέλος του 2022, θα περάσουν αυτόματα στο ελληνικό Δημόσιο.

Η σοβαρή υπόθεση των σχετικών εκκρεμοτήτων αναφορικά με ακίνητα και οικόπεδα που βρίσκονται κυρίως στη θέση της Απάνω Μεριάς αλλά και όχι μόνον, έχει αναδειχθεί κατά καιρούς και παράλληλα με την πορεία του ενιαίου Δήμου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα κάποια Δημοτική Αρχή να έχει κλείσει τα ανοικτά θέματα.

Ενδεικτικά, ακίνητα που περιήλθαν στο “περιουσιολόγιο” του πρώην Δήμου Άνω Σύρου για παράδειγμα μέσω χρησικτησίας και που φαίνονται αγνώστου ιδιοκτήτη, δεν συνοδεύονται από τα απαιτούμενα έγγραφα, με αποτέλεσμα ο ενιαίος Δήμος να κινδυνεύει να τα χάσει, στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, δεν καταφέρει να τα κατοχυρώσει με τα απαιτούμενα στοιχεία εγγράφως.

Η συγκεκριμένη κατάσταση αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να πράξει τα απαραίτητα εγκαίρως.

Καμπανάκι” υπενθύμισης από την αντιπολίτευση

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης οικονομικών θεμάτων του Δήμου, με ερώτηση αλλά και τοποθέτησή της, η ελάσσων μειοψηφία και ειδικότερα η παράταξη “Πρώτα η Σύρος” έθεσε το πρόβλημα στο προσκήνιο, καλώντας τα αρμόδια πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής να ενημερώσουν για τις κινήσεις τους και να μην αφήσουν ακίνητα του Δήμου να χαθούν.

“Κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα κατά την περίοδο της συνένωσης των Δήμων το 2011 υπήρχε κάποιο θέμα με το αν είχαν ενταχθεί τα στοιχεία των ακινήτων του τέως Δήμου Άνω Σύρου. Αυτό έχει διευθετηθεί σήμερα;” ρώτησε αρχικά η πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, εξηγώντας παρακάτω πως αν η τακτοποίησή τους δεν γίνει μέχρι το τέλος του 2022, αυτά θα περάσουν στο ελληνικό Δημόσιο.

“Από το 2010 οπότε και αποφασίστηκε η συνένωση των τριών Δήμων, ήρθαμε μπροστά σε αυτό το πρόβλημα της ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα του πρώην Δήμου Άνω Σύρου. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές αλλά έχουν περάσει και πάνω από δέκα χρόνια πλέον, όπου πάρα πολλά από αυτά τα ακίνητα, ανεξάρτητα από το πώς ήρθαν στην κατοχή του Δήμου, αν έχουν τίτλους ή αν είναι από χρησικτησία, φαίνονται στο Κτηματολόγιο ότι είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, δεν είναι ορθά δηλωμένα. Θέλω απλά να το θέσω υπόψιν για άλλη μία φορά ότι το Κτηματολόγιο κλείνει τον Δεκέμβριο του 2022, αν δεν παραταθεί. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον νόμο, τα ακίνητα αυτά, θα περιέλθουν οριστικά στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και δεν θα έχει δικαίωμα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να τα διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο”.

Τα μέλη της ίδιας παράταξης, υπογράμμισαν μάλιστα πως, “Έχουν περάσει έντεκα χρόνια και δεν έχει γίνει η διαδικασία που πρέπει για να διορθωθούν αυτές οι εγγραφές. Ο χρόνος πιέζει. Θα χαθεί περιουσία του Δήμου, ακίνητη και σημαντική”.

Ορατός ο κίνδυνος

Σχετικά με το θέμα ρωτήθηκε από την εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο οποίος παραδέχθηκε πως η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

“Είναι μία πονεμένη ιστορία. Είναι από τις εκκρεμότητες που έχουμε σαν ενιαίος Δήμος από τη σύστασή του. Ουσιαστικά είναι ένα θέμα που κουβαλούσε κυρίως ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου. Έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίζονταν εκείνοι την περιουσία. Δηλαδή κάποια ακίνητα τα έπαιρναν με χρησικτησία, ή με κάποια συμφωνία προφορική ή πήγαιναν στο Πρωτοδικείο. Υπήρχε μία ασάφεια και δυστυχώς όχι μια πολύ καλή καταγραφή” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ακόμη πως, στην πορεία που ακολούθησε ο ενιαίος Δήμος, “δεν έγινε μία αντιπαραβολή με στοιχεία”, καθώς ενδεχομένως, “σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρχαν τα συμβόλαια”.

Ο κ. Πιταούλης εξήγησε πως υπάρχουν “και τέτοια προβλήματα”, αναγνωρίζοντας παρακάτω πως ο Δήμος θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει.

“Αυτό που έθεσε η αντιπολίτευση και καλώς το έθεσε είναι πως αν μέχρι το τέλος του 2022 η εικόνα στο Κτηματολόγιο δεν έχει απεικονιστεί ως πρέπει, δηλαδή φαίνεται μία ιδιοκτησία του Δήμου και είναι αγνώστου και δεν φαίνεται στο όνομα του Δήμου, αν δεν πάρει παράταση, θα κατακυρωθεί στο Δημόσιο” πρόσθεσε.

Με δυνάμεις του Δήμου ή με ανάθεση σε γραφείο

Ερωτηθείς παρακάτω ποιες ενέργειες θα κάνει ο Δήμος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να κατοχυρώσει την περιουσία του, πρόσθεσε τα εξής: “Υπάρχει μία καταγραφή τους, αλλά δεν υπάρχει η τεκμηρίωση. Κατά κάποιον τρόπο όταν επικαλείται χρησικτησία, δεν υπάρχει μία τεκμηρίωση. Είπε για παράδειγμα ένας προηγούμενος Δήμαρχος ότι έγινε χρησικτησία, αυτό όμως δεν τεκμηριώνεται με κάποιο έγγραφο. Οπότε εμείς πρέπει να κάνουμε μία δουλειά η οποία προφανώς είναι κοπιώδης και γι αυτό δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια”.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως, “Ήταν από τα θέματα που και εγώ ήθελα να το “τρέξω” παραπάνω και ο Γενικός Γραμματέας όταν ήρθε στον Δήμο. Δυστυχώς μας απορροφά η καθημερινότητα, αλλά και οι προτεραιότητες που θέτουμε”.

Διευκρινιστικά για τις προτεραιότητες, ο κ. Πιταούλης σημείωσε πως μέχρι στιγμής, η Δημοτική Αρχή έδινε έμφαση σε τακτοποιήσεις ακινήτων μεγάλης αξίας, για να μπορέσει να τα αξιοποιήσει και να έχει έσοδα.

“Είναι γεγονός πως βάζουμε προτεραιότητες. Για παράδειγμα λέμε έχουμε ένα χωράφι στην Απάνω Μεριά, ανήκει στον Δήμο και δεν θέλουμε να χαθεί, αλλά σε σχέση με το ακίνητο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου και την αξιοποίησή του, τί είναι πιο σημαντικό...” σχολίασε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως η υπόθεση της τεκμηρίωσής τους πάντως θα προχωρήσει, είτε με δυνάμεις του Δήμου, είτε με ανάθεση σε κάποιο γραφείο.

“Επειδή μας απασχολεί το θέμα και το 2022 είναι η τελευταία χρονιά, πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στην τεκμηρίωση και καταγραφή. Ή με ίδιες δυνάμεις, με προσωπικό του Δήμου ή με προσωπική εργασία, ώστε να σώσουμε ό,τι μπορούμε ή στη συνέχεια, αν δούμε ότι αυτό δεν αποδίδει και δεν προλαβαίνουμε, θα πάμε σε εξωτερικές αναθέσεις με την ίδια λογική” δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, λέγοντας τέλος πως, η κατεύθυνση είναι “να εξασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά και να καταχωρηθούν όπως πρέπει”.