Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη για τη σοβαρή υπόθεση της απόκτησης ενός συνολικού σχεδιασμού για τα δημοτικά ακίνητα σε όλη τη Σύρο

Προτεραιότητα η καταγραφή και η αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας

Στην ατζέντα του Γενικού Γραμματέα περνά το θέμα, καθώς απαιτεί αφοσίωση και άμεσες ενέργειες

Στην απόκτηση ενός συνολικού σχεδίου για τον τρόπο αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας στοχεύει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να επιχειρήσει την αύξηση των εσόδων του, σε μία εποχή που η πανδημία οδηγεί σε οικονομικές απώλειες, οι οποίες θα συνοδεύουν τη δημοτική πραγματικότητα και τα επόμενα χρόνια.

Προϋπόθεση αξιοποίησης αποτελεί η ακριβής καταγραφή των δημοτικών ακινήτων, αλλά και η δρομολόγηση εκκρεμοτήτων σχετικά με τακτοποιήσεις αυτών στο Κτηματολόγιο, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει μελετημένα στις περαιτέρω κινήσεις της.

Η σοβαρή υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο μέσω αναφορών του Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και ο ίδιος γνωστοποίησε τον σχετικό στόχο της Δημοτικής Αρχής, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτό το θέμα θα αποτελέσει μία από τις κύριες προτεραιότητες του Δήμου πλέον, αλλά και του νέου Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Καρακατσάνη.

Δεδομένης της ευθύνης που έχει πρωτίστως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, ο ίδιος κλήθηκε να μιλήσει σχετικά στην “Κοινή Γνώμη”.

  • Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στον Δήμο όσον αφορά την ακριβή γνώση του για την ακίνητη περιουσία που του ανήκει;

“Υπάρχουν οι καταγραφές της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και αναφέρομαι στο Μητρώο Παγίων που διατηρεί ο Δήμος, είτε στα διάφορα φορολογικά έντυπα όπως το Ε9, είτε αυτό αφορά το Τμήμα Προσόδων που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, είτε αυτό αφορά τους φακέλους των συμβολαίων και των Κτηματολογικών εγγραφών που έχει η Νομική Υπηρεσία.

Ωστόσο, αυτό που έχουμε διαπιστώσει ανάμεσα σε διάφορες καταγραφές είναι πως κάποιες φορές υπάρχουν ασυμφωνίες και προβλήματα που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση συνολικά της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και την κατάσταση ενός γενικότερου σχεδίου για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Αυτό είναι μία αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής και εμπλέκεται και στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό. Βλέπουμε ότι είναι κι ένα πρόβλημα που υπάρχει συνολικά σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, με την έννοια ότι η αρμοδιότητα για την κατάθεση ενός συνολικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας είναι μία αρμοδιότητα που υπάρχει στους Δήμους και συγκεκριμένα στην Οικονομική Επιτροπή από τότε που έγινε ο “Καλλικράτης”. Ωστόσο, ελάχιστοι Δήμοι - ίσως όμως και κανένας - δεν έχουν προβεί στη σύνταξη ενός τέτοιου σχεδιασμού. Έχουμε λοιπόν μία μόνιμη εκκρεμότητα”.

  • Στο παρελθόν είχε γνωστοποιηθεί πως σοβαρά ζητήματα ανέκυπταν σχετικά με τη δημοτική ακίνητη περιουσία στην Άνω Σύρο. Εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα;

“Ιδιαίτερα προβλήματα έχουμε διαπιστώσει στο κομμάτι που αφορά τον πρώην Δήμο Άνω Σύρου, όπου και εκεί υπάρχουν διάφορες ασυμφωνίες όσο αφορά τις Κτηματολογικές εγγραφές.

Αναφορικά με αυτό το κομμάτι, έρχεται μία πρόσφατη τροποποίηση του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους και συγκεκριμένα στον δικό μας Δήμο μέχρι το τέλος του 2021, να διορθώσει τις ανακριβείς Κτηματολογικές εγγραφές, οπότε να έρθει να διορθώσει αλλά και να περισώσει επί της ουσίας την δημοτική ακίνητη περιουσία, η οποία δεν είναι σωστά δηλωμένη.

Με αυτήν την έννοια, η πρώτη και σημαντική εκκρεμότητα για την οποία πλέον μπαίνει κι ένα χρονικό όριο, μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχουμε ενεργήσει, αφορά την όσο δυνατόν καλύτερη καταγραφή των δημοτικών ακινήτων και την ενημέρωσή τους στο Κτηματολόγιο.

Αρκετά από αυτά είναι ήδη γνωστά, απλά πρέπει να ενεργήσουμε πλέον όσον αφορά τις Κτηματολογικές εγγραφές και σε δεύτερο επίπεδο να δούμε διάφορα ζητήματα τα οποία προκύπτουν όταν πάμε να αξιοποιήσουμε ένα ακίνητο”.

  • Ποια είναι αυτά τα ζητήματα; Συνδέονται ή και επηρεάζουν τις προσπάθειες και τις δυνατότητες αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου;

“Ζητήματα που αφορούν και το περιουσιακό κομμάτι που ανέφερα προηγουμένως, αλλά και το κομμάτι της αδειοδότησης όταν χτίστηκε ένα ακίνητο ή της νομιμοποίησης και τακτοποίησής του αν υπάρχουν διάφορα, τέτοια προβλήματα. Κι όταν ερχόμαστε να εκμισθώσουμε έναν χώρο, ανακύπτουν νέα προβλήματα όσον αφορά την αξιοποίησή τους και την αδειοδότησή του από τον ενδιαφερόμενο”.

  • Καθίσταται ξεκάθαρο πως η σύνταξη ενός σχεδίου για την ακίνητη περιουσία δεν είναι απλή υπόθεση και προϋποθέτει αφοσίωση αν θέλει ο Δήμος να έχει σαφή γνώση των ακινήτων του και αν επιθυμεί να τα αξιοποιήσει, πολλώ μάλλον σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Γι αυτό και θα ανατεθεί αυτή η υπόθεση στον Γενικό Γραμματέα;

“Σίγουρα αυτή η δουλειά είναι μία αρκετά μεγάλη δουλειά που απαιτεί και αρκετή προσπάθεια. Ωστόσο, ακριβώς επειδή μπαίνει αυτήν τη στιγμή αυτός ο χρονικός ορίζοντας, θα πρέπει να προτεραιοποιήσουμε αξιολογώντας τα χρονικά περιθώρια και βλέποντας και τα ακίνητα που έχουν προβλήματα, να προτάξουμε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο και στη συνέχεια, να εξετάσουμε ζητήματα που αφορούν τις τακτοποιήσεις των ακινήτων.

Θεωρούμε ότι μετά από μία τέτοια ενέργεια του Δήμου, συνολικά, θα μπορέσουμε να έχουμε μία πλήρη και επικαιροποιημένη καταγραφή της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και αυτή η βάση θα μας δώσει τη δυνατότητα να προβούμε στη συνέχεια στην κατάθεση ενός μεγαλύτερου και πιο μακροπρόθεσμου σχεδίου για την αξιοποίησή της.

Αυτό θα μπορέσει να μας οδηγήσει στο να έρθουν στον Δήμο κάποια επιπλέον έσοδα για τον Δήμο ή εκεί που τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για τις ανάγκες των Δημοτικών Υπηρεσιών, είτε για να φέρουν κάποιο έσοδο, να εξετάσουμε μήπως έχουμε κάποια άλλη κοινωνική παροχή”.

  • Ποια είναι η εικόνα την παρούσα στιγμή σχετικά με τη ζήτηση που θα μπορούσαν να έχουν τα δημοτικά ακίνητα, ενδεχομένως και κάποια σε κεντρικό σημείο;

“Γενικότερα, τα ακίνητα του Δήμου – τουλάχιστον στα χρόνια προ της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα όσον αφορά τον πρώην Δήμο Ερμούπολης – ήταν εκμισθωμένα και δεν υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα. Η μακροχρόνια οικονομική κρίση ήταν αυτή που οδήγησε στο να ξενοικιαστούν αρκετά από αυτά και να δοθούν για άλλου είδους χρήση, είτε για τις Δημοτικές Υπηρεσίες, είτε για διάφορες κοινωφελείς χρήσεις.

Είναι αλήθεια πως κατά καιρούς υπάρχουν αιτήματα που έρχονται προς τον Δήμο για την αξιοποίηση διάφορων δημοτικών ακινήτων και η συνολική καταγραφή είναι αυτή που θα μας δώσει και μία συνολική εικόνα και θα μπορέσουμε να δούμε σε βάθος χρόνου, ποια ακίνητα θα θέλουμε να έχουμε έτσι ώστε να τα αξιοποιούμε για να έχουμε έσοδα, ποια θέλουμε να έχουμε για χρήση των δικών μας Υπηρεσιών και ποια θέλουμε να τα παραχωρήσουμε για κοινωφελείς χρήσεις προς διάφορους Συλλόγους ή Σωματεία”.

  • Ασκήθηκε κριτική στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το κτίριο του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου. Τί θα αποφασίσετε να κάνετε; Είναι γνωστή η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να το αξιοποιήσει. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή;

“Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι ένα μεγάλο ακίνητο κι ένα ακίνητο αξίας που θα μπορούσε να φέρει σημαντικά έσοδα προς τον Δήμο. Το πρώτο κομμάτι που ήταν σχετικά πιο εύκολο και γι αυτό προχωρήσαμε προς αυτήν τη λύση, αφορούσε την αξιοποίηση ενός μέρους του για τις ανάγκες των Δημοτικών Υπηρεσιών. Όμως συνολικά να πω ότι για τα δημοτικά ακίνητα, στα οποία ενδεχομένως υπάρχουν κάποιες δυσκολίες για την εκμίσθωσή τους, θα χρειαστεί να υπάρξουν αντίστοιχες αποφάσεις από τα συλλογικά όργανα. Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτές, να γίνουν και κάποιες συνεννοήσεις σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στους συμμετέχοντες στα αρμόδια συλλογικά όργανα για το πώς θα αξιοποιήσουμε αυτά τα ακίνητα και πώς αυτά θα φέρουν έσοδα στον Δήμο.

Θα χρειαστεί λοιπόν, - εν προκειμένω - τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να πάρουν τη σωστή απόφαση και να ζυγίσουν τα συμφέροντα του Δήμου και πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα μέσα από έναν διαγωνισμό για την εκμίσθωση αυτών των ακινήτων”.

  • Σε τί ύψος κυμαίνεται η φορολογική επιβάρυνση του Δήμου ετησίως για την περιουσία του;

“Ο Δήμος όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του, καταβάλλει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα, τα οποία είτε εκμισθώνει, είτε παραχωρεί δωρεάν. Οπότε ναι, εκεί ο Δήμος φορολογείται. Όπως επίσης είναι φορολογητέα και τα έσοδα από τα μισθώματα. Αυτό γίνεται όπως και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα.

Επί σειρά ετών το κομμάτι του ΕΝΦΙΑ φθάνει στο ποσό των 80 χιλ. ευρώ. Για την ακρίβεια, το ποσό για το 2020 ήταν 80.500 ευρώ. Αυτό είναι ένα παράδοξο, με την έννοια ότι οι Δήμοι φορολογούνται για τα ακίνητα για τα οποία αξιοποιούν και στη συνέχεια το κράτος έρχεται πάλι και συζητά να δώσει αυτά τα χρήματα. Δηλαδή ο φόρος να έρχεται στη τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι παράδοξο”.

  • Οι συνέπειες της πανδημίας - αναφέρατε σε δημόσια συνεδρίαση - ότι θα συνοδεύσουν τη λειτουργία του Δήμου στα επόμενα χρόνια. Προσδοκάτε μέσα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, να υπάρξει έσοδο που θα “αντισταθμίσει” αυτές τις απώλειες;

“Ναι. Η προσδοκία είναι αυτή. Άλλωστε, υπάρχει και η επισήμανση από τους ορκωτούς λογιστές. Ότι ο Δήμος έχει μία μεγάλη ακίνητη περιουσία και εδώ μπορούν να γίνουν ενέργειες ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα. Και όταν μιλάμε για αξιοποίηση εννοούμε και οικονομικά ο Δήμος να έχει περισσότερα έσοδα, αλλά και κοινωνικά να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μέσα από ένα κοινωνικό πρόσωπο. Οπότε ναι, θεωρούμε ότι ένα σχέδιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δήμου θα ήταν ό,τι καλύτερο. Αλλά αν ήταν κάτι που μπορούσε να έχει γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, θα είχε ήδη γίνει.

Βλέπουμε ότι από τη σύσταση του ενιαίου Δήμου αυτό δεν ήταν εφικτό. Και τώρα κάνουμε αυτή την επιλογή. Ένας Δήμος μπορεί να έχει πολλά θέματα, αλλά αυτή τη στιγμή κάνουμε αυτήν την επιλογή για να προτάξουμε το συγκεκριμένο. Επειδή ασκήθηκε κριτική και γι αυτό το κομμάτι, θεωρώ ότι υπάρχει μία ενιαία αντίληψη ως προς αυτό. Δηλαδή η ακίνητη περιουσία του Δήμου είναι αυτή που είναι, επίσης είναι μεγάλη και θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε καλύτερα. Άρα, να δώσουμε προς αυτή την κατεύθυνση τις ενέργειές μας”.