Συνέντευξη με την πρόεδρο της Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά για την πορεία της σημερινής διοίκησης κατά το πρώτο μισό της θητείας

“Οι δημότες είναι έτοιμοι να δουν αλλαγή και να τη στηρίξουν”

Σημαντική η αναφορά της στο σοβαρό πρόβλημα του κυκλοφοριακού

Ουσιαστικό ρόλο για την Κοινότητα Ερμούπολης διεκδικεί σταθερά η πρόεδρος, Ανθή Χαλκιά, μέσα από την ατζέντα των θεμάτων που φέρνει προς συζήτηση στα μέλη της, προκειμένου οι συνοικίες που γεωγραφικά είναι στην ευθύνη τους, να απολαμβάνουν βελτιώσεις και αναβαθμίσεις.

Η ίδια παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” μιλώντας τόσο για το έργο και τις προτάσεις της Κοινότητας, όσο και για την πορεία της Δημοτικής Αρχής, για την οποία εξήγησε πως έχει αναλάβει τη διοίκηση του τόπου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Επιπλέον, η ίδια αναφέρθηκε στα προβλήματα της Ερμούπολης, σημειώνοντας ως πρώτο το κυκλοφοριακό για το οποίο εξέφρασε την πεποίθησή της, πως, οι δημότες είναι έτοιμοι για να δουν ριζική αλλαγή και να την υποστηρίξουν.

  • Συμπληρώθηκε το πρώτο μισό της τρέχουσας θητείας, στην οποίαν συνεχίζετε να βρίσκεστε στο “τιμόνι” της Κοινότητας Ερμούπολης. Πώς αξιολογείτε την παρουσία της Κοινότητας αυτούς τους μήνες στα κοινά του τόπου; Έχετε επαφή με τους δημότες για τις ανάγκες των συνοικιών;

    “Ο θεσμός της Κοινότητας ανέκαθεν ήταν σημαντικός. Δυστυχώς όμως με το πέρασμα των χρόνων έχει ατονήσει. Οι Κοινότητες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια αποφασίζουν για ελάχιστα πράγματα ενώ γνωμοδοτούν για τα περισσότερα.

Η Κοινότητα είναι στην πρώτη γραμμή και πρέπει να διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς για να υπηρετεί τους δημότες. Δυστυχώς σε αυτό τον τομέα θέλουμε πολύ δουλειά αρχικά σαν πολιτεία αλλά και ο κάθε Δήμος ξεχωριστά.

Είμαι σίγουρη πως θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα και να έχουμε καλύτερη παρουσία, οι συνθήκες της πανδημίας μας έχουν περιορίσει , αυτό όμως δεν σημαίνει πως επαναπαυόμαστε, απλά εργαζόμαστε με διαφορετικό τρόπο για να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα που προκύπτουν.

Σε πάρα πολλές συζητήσεις μας με τα μέλη της Κοινότητας έχουμε πει να βρεθούμε στις συνοικίες της Ερμούπολης . Μέχρι τώρα και λόγω των περιορισμών που υπάρχουν δεν έχει καταστεί εφικτό. Ευελπιστώ να μπορούμε σύντομα να έχουμε και μια συνολική παρουσία στις συνοικίες της Ερμούπολης όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν το προσπαθούμε με άλλους τρόπους. Συζητάμε συχνά τα προβλήματα που προκύπτουν στις συνοικίες της Ερμούπολης με σκοπό να έχουμε λύσεις που να τις προωθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες.”.

  • Ποιες είναι οι σημαντικότερες αποφάσεις που λάβατε αυτά τα χρόνια;

“Όπως ανέφερα και προηγουμένως δυστυχώς γνωμοδοτούμε και δεν αποφασίζουμε, συνεπώς μια γνωμοδότηση δική μας μπορεί να μην γίνει ποτέ απόφαση. Παρόλα αυτά εμείς έχουμε φέρει προς συζήτηση αρκετά θέματα και προβληματισμούς μας που αφορούν την Ερμούπολη. Έχουμε γνωμοδοτήσει σχετικά με εξωραϊσμούς πάρκων αναψυχής δίνοντας στους δημότες εναλλακτικές προτάσεις αναψυχής. Έχουμε συζητήσει για ασφαλτοστρώσεις σε περιοχές που παρουσίαζαν και παρουσιάζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα όπως η περιοχή των Φρέρ, η περιοχή του Φύλακα, τα Πευκάκια, το Δήλι, κα..

Έχουμε γνωμοδοτήσει για την τοποθέτηση μηχανήματος πόσιμου νερού πλησίον του Ιερού Ναού Αναστάσεως, όπου τοποθετήθηκε και εξυπηρετεί τους δημότες μας καθημερινά.

Έχουμε συζητήσει επίσης θέματα που αφορούν συνοικίες της Ερμούπολης και αφορούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ήπιας κυκλοφορίας. Τέλος έχουμε μεταφέρει στο σώμα τις προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022.”.

  • Ποια θεωρείτε πως είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ερμούπολης και ποια η συνεργασία σας με τους Αντιδημάρχους για τη διαχείρισή τους;

“Θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ερμούπολη είναι το κυκλοφοριακό. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν λύνεται απλά με συνεργασία, απαιτεί όραμα, πυγμή και ανοιχτά μυαλά. Θεωρώ λοιπόν πως αν καταφέρουμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό τα επόμενα χρόνια τότε θα είναι όφελος όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα προβλήματα της καθημερινότητας με συνεργασία και προσπάθεια όλων των μερών προσπαθούμε να τα λύνουμε στο μέτρο του εφικτού.”.

  • Πώς κρίνετε τη διοίκηση του Νίκου Λειβαδάρα στον Δήμο; Σας ικανοποιεί η αντιμετώπισή του στα μεγάλα προβλήματα - θέματα του τόπου;

“Θεωρώ πως ένας Δήμαρχος πρέπει να κρίνεται στο τέλος της θητείας του σε σχέση με το συνολικό αποτέλεσμα που έχει επιφέρει στο Δήμο και τους δημότες. Η ιστορία μας έχει διδάξει πολλά στο παρελθόν. Πιστεύω πως όποιος διοικεί τον Δήμο πρέπει να δίνει χώρο έκφρασης και δράσης στην ομάδα του και να διοικεί με γνώμονα το καλό όλων δημοτών.

Ο κ. Λειβαδάρας κρίθηκε να διοικήσει τον Δήμο σε μια ιδιαίτερη περίοδο για όλο τον κόσμο οπότε και σαφώς δεν μπορεί να συγκριθεί μα τα προηγούμενα χρόνια.”.

  • Ένα θέμα που ταλανίζει το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης και την παραλία της είναι το κυκλοφοριακό. Αναφερθήκατε κι εσείς. Γιατί θεωρείτε πως δεν έχει επιλυθεί ως σήμερα και τί έχετε ζητήσει εσείς ως Κοινότητα από τη Δημοτική Αρχή; Υπάρχει πολιτική ατολμία για εφαρμογή ριζικών αλλαγών;

“Το κυκλοφοριακό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί πολλά χρόνια. Είμαι πεπεισμένη πως οι δημότες είναι πλέον έτοιμοι να δουν μια αλλαγή και να την υποστηρίξουν διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Θεωρώ πως πρέπει να εξεταστεί η μετακίνηση των υπηρεσιών εκτός ιστορικού κέντρου και να γίνει μια μελέτη η οποία θα έχει μέσα το νέο πλάνο του λιμανιού με τις νέες θέσεις που θα προκύψουν, τους νέους χώρους στάθμευσης και στάδια υλοποίησης. Σαφώς και δεν μπορούν να αλλάξουν όλα σε μια θητεία. Πρέπει να υπάρξει όμως ένας χρονικός ορίζοντας που να ορίζει την πορεία για να ξέρουν οι δημότες αλλά και οι άνθρωποι που επιθυμούν να επενδύσουν στο νησί μας τι ακριβώς θα συμβεί. Πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξουμε που θέλουμε να πάμε για να πάμε. Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει”.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Κοινότητας μέχρι το τέλος της θητείας;

“Αναφορικά με τις προτεραιότητες μας θα ήθελα να πω πως έχουμε θέσει τις θέσεις μας στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2022 και ευελπιστούμε να ικανοποιηθούν. Προτεραιότητας μας είναι η δημιουργία μόνιμων ραμπών ΑΜΕΑ στην Ερμούπολη, η δημιουργία πάρκων αναψυχής, η δημιουργία χώρων στάθμευσης. Όπως επίσης ασφαλτοστρώσεις σε σημεία που υπάρχουν χρόνια προβλήματα αλλά και οι επισκευές των μαρμάρινων πλακόστρωτων που κοσμούν τους δρόμους της Ερμούπολης.”.