Προχωρά στην προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού το Λιμενικό Ταμείο Σύρου ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το μέτρο πριν το καλοκαίρι του 2022

Νησάκι: Εμπορικός κόσμος και εστίαση στηρίζουν την ελεγχόμενη στάθμευση

Καθορισμός αντιτίμου μετά από συνάντηση με την Εμπορικό Σύλλογο και την Τερψιχόρη
φωτο: Δήμος Σύρου - Ερμούπολης - walkinginthecity.syros-ermoupolis.gr

Θετικά βλέπουν την προωθούμενη εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή “Νησάκι” ο εμπορικός κόσμος και οι επιχειρηματίες της εστίασης στη Σύρο και ειδικότερα στην Ερμούπολη, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2022.

Η απόφαση για την εφαρμογή και για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ελήφθη μετά από συζήτηση και ομόφωνη έγκριση των μελών του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προκειμένου να μπει τάξη στον βασικό χώρο στάθμευσης οχημάτων του ιστορικού κέντρου και παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα συχνής εναλλαγής οχημάτων, ώστε οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα να κερδίσουν επισκεψιμότητα.

Η τόνωση της τοπικής αγοράς είναι ο κυριότερος λόγος της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, όπως άλλωστε ανέφερε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κανδιώ Μαραγκού στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία για την προμήθεια του εξοπλισμού μέσω σύμβασης με τη μορφή leasing, δηλαδή να ενοικιαστούν για τέσσερα χρόνια τα μηχανήματα και ακολούθως να περιέλθουν στην κυριότητα του Λιμενικού Ταμείου.

Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση δεν θα δαπανήσει σε ένα έτος ποσό ύψους 200 χιλ. ευρώ περίπου, κάτι που άλλωστε θα ήταν ανέφικτο.

Η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης θα προχωρήσει πριν το καλοκαίρι του 2022 και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα καθοριστεί η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί από πλευράς Διοίκησης και κατόπιν συζητήσεων με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και με την Τερψιχόρη.

Η σημερινή εικόνα αλλάζει οριστικά

Πρωτίστως, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου εξήγησε τους λόγους που θα προωθηθεί το εν λόγω μέτρο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς. Όπως τόνισε η εναλλαγή οχημάτων σε σύντομα χρονικά διαστήματα, θα “φέρει” κόσμο στο κέντρο και επισκεψιμότητα τόσο στα εμπορικά, όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης, σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ.

“Είναι γνωστό το πρόβλημα της στάθμευσης στο Νησάκι και στο κέντρο της Ερμούπολης. Στο Νησάκι και στον χώρο του parking υπάρχει ήδη άδεια χωροθέτησης 139 θέσεων με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας, που είναι δημοσιευμένη σε ΦΕΚ και έχει λάβει και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΣΑΛ” υπενθύμισε η ίδια για τις νόμιμες θέσεις στάθμευσης, λέγοντας παρακάτω πως σήμερα, η κατάσταση στο Νησάκι, επιβάλλει τη λήψη μέτρων για να υπάρξει αλλαγή.

“Αυτή τη στιγμή σταθμεύουν περισσότερα από 139 άτομα, παρανόμως και γι αυτό δημιουργείται κομφούζιο από αυτά τα οχήματα, ενώ έχουν παρατηρηθεί και ζημιές σε οχήματα. Έτσι όπως γεμίζει ασφυκτικά και από πολύ νωρίς το πρωί το parking – ο καθένας για τους δικούς του λόγους ευκολίας μπορεί να πάει το αυτοκίνητό του εκεί και να το αφήσει για 10 ώρες -. δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στον υπόλοιπο εμπορικό κόσμο της πόλης, αλλά και στις επιχειρήσεις εστίασης.

Η Ερμούπολη εξ αιτίας όλου αυτού καθίσταται μη προσεγγίσιμη και μη επισκέψιμη” πρόσθεσε παρακάτω, λέγοντας ακόμη πως αυτό το θέμα έχει μεταφερθεί και από τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες προς τη Διοίκηση. “Υπάρχει το πρόβλημα που είναι γνωστό σε εμάς και από την Τερψιχόρη και από τον Εμπορικό Σύλλογο, ότι δεν κατεβαίνει κόσμος στο κέντρο να ψωνίσει γιατί δεν βρίσκει χώρο να σταθμεύσει” σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, “Πολλοί είναι αυτοί επίσης που μπορεί να κάνουν βόλτες δύο ώρες για να βρουν να παρκάρουν και καταλήγουν να μένουν σπίτι τους και να κάνουν αγορές διαδικτυακά. Αντίστοιχη είναι η δυσφορία και από τους ξένους επισκέπτες του νησιού.”.

Αν πετύχει το μέτρο, θα πάρει “ανάσα” η πόλη και οι επιχειρήσεις. Προσεχώς το ύψος του αντιτίμου

Η ίδια υπερασπίστηκε το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης σημειώνοντας πως αυτό αν επιτύχει στην εφαρμογή του, θα χαρίσει “ανάσα” στον χώρο στάθμευσης και κυρίως οικονομικό όφελος στις επιχειρήσεις.

“Η φιλοσοφία μας είναι να λειτουργήσει αυτός ο χώρος στάθμευσης προκειμένου να εξυπηρετηθούν εν γένει πολίτες και επισκέπτες του νησιού και αυτοί από μόνοι τους να στηρίξουν τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο της Ερμούπολης. Αυτό που θέλουμε είναι ένα parking που να είναι γεμάτο γιατί εν τέλει, αν αυτό επιτευχθεί, θα σημαίνει ότι το μέτρο είναι επιτυχημένο και άρα, εξυπηρετεί τον κόσμο και τη ζωή του κέντρου” συμπλήρωσε η κα Μαραγκού, γνωστοποιώντας μάλιστα πως το ύψος του αντιτίμου, θα καθοριστεί σε επόμενο διάστημα.

“Σε επόμενη συνεδρίασή μας θα προχωρήσουμε για να καθορίσουμε το αντίτιμο. Η πολιτική μας δεν θα είναι σε καμία περίπτωση φοροεισπρακτική” ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο.

Τρανή απόδειξη ο χώρος του kiss 'n' ride

Με στοιχεία η ίδια θέλησε να εξηγήσει πως το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, όπου εφαρμόζεται φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Αναφερόμενη στον χώρο του kiss 'n' ride όπου και έχει δοθεί η δυνατότητα 40λεπτης στάθμευσης, σε ώρες που δεν εξυπηρετεί πλοία, η πρόεδρος γνωστοποίησε τα εξής: “Ένας άλλος χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης που έχουμε στην παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης και που βέβαια εξυπηρετεί κι άλλους σκοπούς και με απόφαση Λιμενάρχη είναι το kiss 'n' ride και έχει επιτραπεί η ολιγόλεπτη στάθμευση (40λεπτη). Χωράει περί τα 45 οχήματα και υπάρχουν μέρες το καλοκαίρι που μπορεί σε έξι ώρες αιχμής να εξυπηρετήσει και 400 αυτοκίνητα”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Αυτά είναι τα στοιχεία που μας δίνει η εταιρεία που ελέγχει και διαχειρίζεται τον χώρο”, μιλώντας ξανά για ένα επιτυχημένο μέτρο στον εν λόγω χώρο.

4ετης σύμβαση για ενοικίαση με προοπτική απόκτησης του εξοπλισμού

Παρακάτω μίλησε για τον τρόπο που επελέγη να προχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο στην προμήθεια του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την ίδια, “Είναι μία προμήθεια που θα πραγματοποιηθεί μέσω leasing διάρκειας τεσσάρων ετών. Η αξία της σύμβασης είναι 192 χιλ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Από το ύψος της σύμβασης γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα μπορούσαν να βγουν 200 χιλ. ευρώ σε έναν χρόνο μέσα από το λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου Σύρου μόνο και μόνο για να προχωρήσει η Ερμούπολη στη λειτουργία του parking. Γι αυτό επελέγη και αυτός ο τρόπος, αυτή η μέθοδος απόκτησης του εξοπλισμού”.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε πως, “θα υπάρχει ένα ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 48 χιλ. ευρώ ή όσο μας βγει, μετά τις εκπτώσεις που θα δώσει ο ανάδοχος. Η σύμβαση θα ανατεθεί σύμφωνα με την πιο συμφέρουσα προσφορά. Δηλαδή με βάση την τιμή”.

Η ίδια έκλεισε το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας πως, στην ίδια τη σύμβαση έχει συμπεριληφθεί πρόβλεψη ώστε μετά την τετραετία, όλο το σύστημα του εξοπλισμού να παραμείνει στην κυριότητα του Λιμενικού Ταμείου. Ωστόσο, για τα τέσσερα πρώτα χρόνια, ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση συντήρησής του.

Συνάντηση με Εμπορικό Σύλλογο και Τερψιχόρη

Η πρόεδρος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, γνωστοποιώντας πως για το μέτρο έχει ήδη γίνει επικοινωνία με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ερμούπολης και τους εκπροσώπους τους, ωστόσο, αναμένεται νέα συνάντηση άμεσα για να συζητηθεί το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης εκτενώς.

“Θεωρούμε σαν Δημοτική Αρχή ότι με τη λειτουργία του parking θα υπάρξει μία πιο σωστή και δίκαια εναλλαγή θέσεων μεταξύ των πολιτών της Σύρου, αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Το ζητά και ο εμπορικός κόσμος και η εστίαση. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε μάλιστα πως αυτοί οι δύο κλάδοι έχουν πληγεί πολύ σοβαρά και από την πανδημία και τα μέτρα. Τον τρόπο λειτουργίας και το ύψος των αντιτίμων θα το συζητήσουμε πάλι σε επόμενη συνεδρίαση αφού προηγουμένως θα κάνουμε μία συνάντηση και με την Τερψιχόρη και με τον Εμπορικό Σύλλογο και ενδεχομένως και με άλλους φορείς που επηρεάζονται από αυτήν τη λειτουργία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: Συμφωνούμε με τη λύση

Τη θετική γνώμη του εμπορικού κόσμου για το συγκεκριμένο μέτρο μετέφερε με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

“Έχουμε ήδη μιλήσει με την πρόεδρο και θα ακολουθήσει συνάντηση. Προσωπικά και εκφράζοντας παράλληλα τον εμπορικό κόσμο, νομίζω πως είναι απαραίτητο το μέτρο αυτό. Με αυτόν τον τρόπο θα εναλλάσσονται τα αυτοκίνητα ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Η κατάσταση με το parking στην Ερμούπολη έχει φτάσει στο απροχώρητο” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως, “Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και είμαι σίγουρος ότι από μία πρώτη συζήτηση με την πρόεδρο πως θα υπάρξει αντίτιμο που δεν θα είναι σε κατεύθυνση φοροεισπρακτική. Εξήγησα στην πρόεδρο ότι το μέτρο ουσιαστικά θα προκύψει για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο κέντρο. Έχει και η ίδια προτάσεις, έχουμε κι εμείς προτάσεις. Θα συζητήσουμε”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης πέραν του συγκεκριμένου μέτρου, γνωστοποίησε πως έχει και μία ακόμη πρόταση για την Ερμούπολη.

“Πέραν του συγκεκριμένου χώρου που θέλουμε ελεγχόμενη στάθμευση για να βοηθηθούν και τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, θα θέσω κι ένα ακόμη θέμα. Υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους θα ήταν καλό να μη σταθμεύουν με τις ώρες τα ίδια οχήματα. Να υπάρξει πρόβλεψη για να εναλλάσσονται κι εκεί” υποστήριξε, προσθέτοντας πως, “Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως πρέπει να βρούμε τέτοιες λύσεις για να προστατέψουμε και να αναδείξουμε την πόλη μας. Δυστυχώς, έχουμε αυτή την πόλη με τις ιδιαιτερότητές της”.

Ο ίδιος αντιλαμβανόμενος το γεγονός πως δεν είναι σήμερα εφικτός ο σταθερός έλεγχος στην πόλη για την παράνομη στάθμευση, πρότεινε τα εξής: “Ίσως ο Δήμος να μπορούσε να εξετάσει την απόκτηση υπηρεσίας security, αλλά επίσης και η Αστυνομία, μπορεί όντως να μην έχει αρκετό προσωπικό, αλλά θα πρέπει να κάνει κάποιους ελέγχους”.

Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας πως, “Η κατάσταση στην Ερμούπολη, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο με αυτόν τον τρόπο”.

Πρόεδρος “Τερψιχόρης”: Είμαστε θετικοί και αναμένουμε λεπτομέρειες

Ερωτηθείς για το μέτρο, ο πρόεδρος της Τερψιχόρης, Γιώργος Χατζαντώνης τοποθετήθηκε θετικά, σημειώνοντας μάλιστα πως αναμένει τη συνάντηση με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Κανδιώ Μαραγκού.

“Έχουμε κλείσει ραντεβού για να γίνει η συνάντησή μας. Θεωρώ σε πρώτο επίπεδο το μέτρο πολύ θετικό. Όμως, πρέπει να δούμε στις λεπτομέρειες τη συγκεκριμένη απόφαση. Θα το δούμε στη συζήτηση για να έχουμε πλήρη γνώση. Το πρώτο σχόλιό μου είναι πως είναι ένα μέτρο θετικό” σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας από την πλευρά του πως πράγματι η εναλλαγή οχημάτων θα βοηθήσει στην επισκεψιμότητα των επιχειρήσεων.

“Καταλαβαίνουμε όλοι τι συμβαίνει όταν για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος σταθμεύσει το όχημά του δωρεάν για οκτώ και δέκα ώρες. Το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί καλά, να τηρηθεί από όλους και να ελεγχθεί. Όλες οι μεγάλες πόλεις που έχουν και τουριστική παιδεία, έχουν πεζόδρομους και ελεγχόμενη στάθμευση. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε Ευρωπαίοι και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις” δήλωσε, κλείνοντας το θέμα.