Ολοκληρώθηκε η αγορά και δεύτερου οικοπέδου στον Φοίνικα για το μεγάλο έργο της συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων των περιοχών Ποσειδωνίας, Φοίνικα, Βήσσα και Γαλησσά

Πλήρης ανάπτυξη εγκαταστάσεων για το αποχετευτικό

Υποβολή αιτήματος για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο αν και η μελέτη του ολοκληρώνεται μετά το καλοκαίρι

Ένα μεγάλο και ουσιαστικό έργο που θα σημάνει την περιβαλλοντική αναβάθμιση της νότιας Σύρου όσον αφορά το κομμάτι της συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων από τις περιοχές του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας, του Βήσσα και του Γαλησσά προωθεί η ΔΕΥΑ Σύρου, ολοκληρώνοντας την αγορά και δεύτερου οικοπέδου για την πλήρη ανάπτυξη των εγκαταστάσεών του.

Με πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης και του Διευθυντή της, Γιώργου Βακόνδιου προχώρησε η αγορά ενός όμορου οικοπέδου προς το ακίνητο που αρχικώς είχε αγορασθεί πέρυσι, ώστε οι εγκαταστάσεις για το αποχετευτικό της νότιας Σύρου να καλύπτουν όλες τις ανοικτές μέχρι στιγμής ανάγκες.

Παράλληλα με το “κλείσιμο” της υπόθεσης των χώρων στους οποίους θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, η Δημοτική Επιχείρηση “τρέχει” το κομμάτι της αναζήτησης χρηματοδότησης για ένα έργο που σήμερα εκτιμάται πως θα κοστίσει περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως αν και η μελέτη του έργου ωριμάζει σταδιακά και κλείνει εκτός απροόπτου τον προσεχή Σεπτέμβρη, παρόλα αυτά, η ΔΕΥΑ Σύρου με απόφασή της προ δύο μηνών υπέβαλε σχετικό αίτημα προς το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης που υπήρξε.

Αναφορικά με τα παραπάνω ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου. Οι μακέτες που παρουσιάζει η εφημερίδα αποτυπώνουν τις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Φοίνικα, σύμφωνα με την παρουσίαση που είχε κάνει προ καιρού, η μελετήτρια εταιρεία.

Τον χώρο των εγκαταστάσεων υπέδειξαν οι μελετητές

Αρχικά, ο Ανδρέας Γιαλόγλου ρωτήθηκε για τη δεύτερη αγορά οικοπέδου, όπως αυτή έγινε γνωστή μέσα από την ιστοσελίδα της “Διαύγεια” προχθές, όπου και αναρτήθηκε η απόφαση για τη δέσμευση ποσού ύψους 20 χιλ. ευρώ.

“Έχουμε πάρει το αρχικό οικόπεδο που χρειαζόμαστε για το έργο των εγκαταστάσεων από πέρυσι με ποσό 20 χιλ. ευρώ. Με νέα απόφασή μας, προχωράμε στην αγορά και του όμορου οικοπέδου που είναι απαραίτητο ώστε να αναπτυχθεί πιο καλά η υποδομή, πάλι με ποσό 20 χιλ. ευρώ. Υπήρξε συνεννόηση του Διευθυντή της ΔΕΥΑ Σύρου με τον ιδιοκτήτη και αγοράσαμε και το δεύτερο οικόπεδο φέτος” γνωστοποίησε ο ίδιος, τονίζοντας πως η εγκατάσταση “θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερη έκταση με αυτόν τον τρόπο γιατί θέλουμε να κατασκευάσουμε πολλά στο πλαίσιο αυτού του έργου”.

Στην ερώτηση για την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων για το αποχετευτικό της νότιας Σύρου στην περιοχή του Φοίνικα, ο ίδιος εξήγησε πως σχετική υπόδειξη έγινε από τους μελετητές.

“Ο χώρος που θα πρέπει να εξελιχθεί το έργο και συνολικά η εγκατάσταση υποδείχθηκε από τους μελετητές. Ειπώθηκε ξεκάθαρα πως ο χώρος πρέπει να είναι κεντροβαρικός ως προς τις τρεις Κοινότητες, τους τρεις οικισμούς (Φοίνικα, Γαλησσά, Ποσειδωνία)” ανέφερε, σημειώνοντας ακόμη πως, “Όταν συγκεντρωθήκαμε υπήρξαν ένας, δύο αντιδρώντες. Εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους. Δόθηκαν απαντήσεις. Εξηγήσαμε για ποιον λόγο κινηθήκαμε σε αυτήν την περιοχή. Ο μελετητής υπέδειξε έναν χώρο συγκεκριμένο, αφού εξέτασε τα δεδομένα. Ήταν το μόνο οικόπεδο στην περιοχή που μπορέσαμε να βρούμε, να το αγοράσουμε και να προχωρήσουμε”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, “αυτά τα δύο οικόπεδα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις της τοποθέτησης των εγκαταστάσεων κεντροβαρικά ως προς τους οικισμούς”.

Αναμονή για απάντηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολούθως ρωτήθηκε για το στάδιο εκπόνησης της μελέτης συνολικά για το έργο, δεδομένης της ύπαρξης του αιτήματος χρηματοδότησης προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Η μελέτη αυτή τη στιγμή είναι σε στάδιο προωθημένο. Εκτιμώ πως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί” δήλωσε, εξηγώντας παρακάτω πως όσον αφορά την κρούση για τη λήψη χρηματοδότησης, “Υποβάλαμε το αίτημά μας στο Ταμείο Ανάκαμψης διατηρώντας τότε πολύ χαμηλές προσδοκίες, κυρίως για να ξέρουν ότι ωριμάζουμε ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς και τέτοιας ποιότητας”.

Αναφορικά με τις πιθανότητες θετικής απάντησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ίδιος επανέλαβε ουσιαστικά πως, “Είναι ένα έργο που θέλουμε, θα καλύψει τις ανάγκες του αποχετευτικού της νότιας Σύρου και επίσης θα γίνεται διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων προς απεριόριστη άρδευση. Περιμένουμε να δούμε τι θα απαντήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παραμένουμε φειδωλοί όσον αφορά την εκτίμησή μας για την απάντηση, ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα μας απαντήσουν και σαφώς αν δώσουν παράταση, ίσως να μπορούμε να “εμπλουτίζουμε” τον φάκελό μας με όσα αποκτούμε”.

Μάλιστα για το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο υπέβαλε την πρότασή του στο Ταμείο Ανάκαμψης η ΔΕΥΑ Σύρου, ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε τα εξής: “Η αρχική σκέψη μας ήταν να υποβάλουμε την πρόταση και μέχρι τον Σεπτέμβριο να τροφοδοτούμε με στοιχεία αν μας το επιτρέψουν. Ό,τι είχαμε μέχρι τώρα το στείλαμε και έχουμε καταθέσει για έγκριση περιβαλλοντικών όρων και περιμένουμε”.

Το έργο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο και ο χώρος που θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις για το αποχετευτικό στον Φοίνικα. Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη” σε παλαιότερο ρεπορτάζ της, ο Ανδρέας Γιαλόγλου: “Το έργο θα αφορά σε δίκτυα συλλογής λυμάτων στους οικισμούς του Γαλησσά, του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και του Βήσσα. Θα καλύπτει και τις τρεις πρώην Κοινότητες. Μιλάμε για κεντρικούς συλλεκτήριους αγωγούς που θα περνούν από τον επαρχιακό δρόμο και θα προχωρούν και στους οικισμούς. Επίσης, περιλαμβάνει και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή του Φοίνικα σε οικόπεδο που έχει ήδη αγοραστεί από τη ΔΕΥΑΣ, που θα είναι τριτοβάθμιας επεξεργασίας με την έννοια ότι αυτό το νερό, κατ΄ αναλογία με το έργο που κάνουμε τώρα, θα επιστρέφεται το επεξεργασμένο λύμα ως νερό άρδευσης σε αγρότες των περιοχών αυτών. Πάλι του Φοίνικα και της Ποσειδωνίας. Αυτός ο βιολογικός έχει και κάτι ακόμη. Περιλαμβάνει πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Χαρακτηριστικά μπορώ να πω ότι θα έχει μέσα ανοικτό θέατρο, λιμνούλα που θα γεμίζει με το επεξεργασμένο νερό, λαχανόκηπο, χώρο για επίδειξη στους μαθητές του κύκλου του νερού”.

Αξίζει να σημειωθεί ειδικότερα πως η χρήση του ανακτημένου νερού θα είναι α. Για απεριόριστη άρδευση: για όλες οι καλλιέργειες, όπως οπωροφόρα δέντρα, λαχανικά, αμπέλια, καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων καταναλώνονται ωμά, θερμοκήπια και με καταιονισμό. β. Για αστική – περιαστική χρήση: καθαρισμό οδών και πεζοδρομίων, συντριβάνια, πάρκα, κατάσβεση πυρκαγιών, εγκαταστάσεις αναψυχής. γ. Για εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων μέσω υφιστάμενων πηγαδιών ή/και νέων γεωτρήσεων για αντιμετώπιση του φαινομένου της εκτενούς υφαλμύρινσης.