Απολογισμός Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής κατά το έτος 2021, χθες, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Έργα, χρηματοδοτήσεις και μελέτες σε καιρό πανδημίας

Αποτέλεσμα σε μία “σκληρή και απαιτητική” χρονιά λόγω της πανδημίας αναγνώρισε και παρουσίασε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας αναφορικά με το έργο της Δημοτικής Αρχής κατά το έτος 2021, χθες αργά το απόγευμα, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης προλογικά στον απολογισμό του έδωσε πρωτίστως απάντηση για την κριτική που έχει δεχθεί έντονα η Δημοτική Αρχή όσον αφορά την παρουσία και την πορεία της για τις υποθέσεις του νησιού όλο το προηγούμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως τα πεπραγμένα αποδεικνύουν πως η πανδημία και τα εμπόδια που αυτή η συγκυρία έθεσε, δεν εμπόδισαν τα στελέχη της, να προχωρήσουν σε έργο.

“Αρκετές φορές ακούστηκε από αντιπολιτευτικά στόματα ότι η πανδημία αποτέλεσε μια δικαιολογία για την «υποτιθέμενη» αδράνεια της Δημοτικής μας Αρχής. Αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι ένα ατυχές αντιπολιτευτικό επιχείρημα ελλείψει άλλων επιχειρημάτων, πιο μεστών και ουσιωδών, για να μειώσουν ένα έργο αποδεδειγμένο με πράξεις και αριθμούς. Η πανδημία, για όσους δεν το αντιλήφθηκαν, ήταν γεγονός, τραγικό και πρωτόγνωρο, που δημιούργησε ένα παγκόσμιο συλλογικό τραύμα” ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λειβαδάρας, παρουσιάζοντας τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής κατά την περασμένη χρονιά, οι οποίες προκάλεσαν συγκεκριμένα αποτελέσματα για το νησί.

Σημειώνεται πως η πλευρά της αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο Δήμαρχος δεν προέβη σε πολιτικό απολογισμό, αλλά απλώς απαρίθμησε έργα, κάποια από τα οποία προέρχονται από το παρελθόν.

Οικονομικά: Αντοχή, ορθή διαχείριση και αποτελέσματα

Ο Δήμαρχος ξεκίνησε την αναφορά του από την οικονομική διαχείριση στον Δήμο, για τα θετικά αποτελέσματα της οποίας κόπιασε ο Αντιδήμαρχος, Γιάννης Πιταούλης.

“Πατώντας στην ξεκάθαρη βάση που δημιουργήσαμε στα δύο πρώτα έτη της δημοτικής θητείας μπορέσαμε να διατηρήσουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά μειωμένα τα δημοτικά τέλη. Και αυτό υπήρξε αποτέλεσμα δύο σημαντικών προσπαθειών, τις συγκράτησης των δαπανών από την μία πλευρά και τις διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων από την άλλη” τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, κάνοντας παρακάτω αναφορά σε σημαντικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Πρωτίστως στο κομμάτι της μείωσης των μισθωμάτων προς τους επιχειρηματίες σε καιρό πανδημίας, ανακουφίζοντάς τους στο μέτρο του εφικτού. Επίσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενοικίαση του πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου που θα αποφέρει ένα μεγάλο έσοδο στον Δήμο ετησίως. Παράλληλα μίλησε για τη διάθεση ακινήτων στον οικισμό της Άνω Σύρου ώστε να αναπτυχθούν επιχειρήσεις. Σχετικά με το χρηματικό υπόλοιπο, τόνισε πως ο Δήμος τέλος του 2021 διέθετε 7 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου, είχε τη δυνατότητα να “επενδύσει” προς όφελος της Σύρου. Σημαντική αγορά αποτελεί όπως εξήγησε, αυτή του ακινήτου στη Λαλακιά για τη διαμόρφωσή του σε parking.

Τεχνική Υπηρεσία: Απορρόφηση στο 20,23% σε αντίθεση με το παρελθόν

Αναφορικά με την Τεχνική Υπηρεσία και την πορεία που είχαν τα στελέχη της υπό την καθοδήγηση του Αντιδημάρχου, Μηνά Αληφραγκή, ο Δήμαρχος παρατήρησε πως, “Το 2021 ήταν ομολογουμένως μία παραγωγική χρονιά για την Τεχνική Υπηρεσία και τον Δήμο μας. Η απορρόφηση του Τεχνικού Προγράμματος ανήλθε στο 20,33% και σε απόλυτους αριθμούς – πληρωμές- 1.383.304,11 ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσε το 10-12%”.

Ο ίδιος μίλησε για ολοκλήρωση εργασιών όπως ενεργειακών αναβαθμίσεων ή συντηρήσεων σε σχολεία, δημοτικά κτίρια, ενώ εστίασε στις προσπάθειες να ξεκινήσουν έργα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις για τις εγκρίσεις της μελέτης για την αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπως και στην εκπόνηση της γεωλογικής μελέτης για το γήπεδο της Άνω Σύρου. Ακολούθως, αναφέρθηκε σε συντηρήσεις στους πολιτιστικούς χώρους, σε αποκαταστάσεις δημοτικών δρόμων, καθώς και στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Σύρου, που βοήθησε σημαντικά και το “έτρεξε” ο Δήμος. Παράλληλα μίλησε για την ύπαρξη μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας στη Σύρο, γεγονός που έφερε έσοδα στην Πολεοδομία. Τέλος, μίλησε αναλυτικά για τις σημαντικότατες εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης 45 στρεμμάτων του στρατοπέδου Σύρου στον Δήμο.

Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Αναλυτικός υπήρξε και για την ατζέντα του Επιχειρησιακού Προγραμματισμού την ευθύνη της οποίας έχει ο Ανδρέας Γιαλόγλου. Μεταξύ άλλων είπε για τα παρακάτω: “1. Εγκρίθηκε η Α΄ Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2019-2023 του Δήμου μας από το Δημοτικό Συμβούλιο. 2. Υποβλήθηκε Τεχνικό Δελτίο της Πράξης «Ανάπτυξη και προώθηση του Καταδυτικού Τουρισμού και δημιουργία Καταδυτικών Διαδρομών Σύρου», προϋπολογισμού περίπου 300.000 ευρώ, προς τον Ενδιάμεσο Φορέα «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων ΑΑΕ ΟΤΑ» για την ένταξη της πράξης στο Ε.Π. «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020». 3. Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την υλοποίηση του Έργου «Δράσεις αξιοποίησης της γεωλογικής ιστορίας με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στη Σύρο», προϋπολογισμού 136.485,00 ευρώ αλλά και η σύμβαση για την «Παροχή υπηρεσιών για αρχιτεκτονική μελέτη σχετικά με τις κατασκευές για την εγκατάσταση Γεωλογικής Έκθεσης στο Κτίριο Κορνηλάκη», προϋπολογισμού 6.000 ευρώ. 4. Εντάχθηκε η πράξη με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας», προϋπολογισμού 48.030,00 ευρώ στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ. 5. Υπεγράφη σύμβαση για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου μας, προϋπολογισμού περίπου 37.000 ευρώ αλλά και για την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, προϋπολογισμού περίπου 30.000 ευρώ. 6. Υπεβλήθησαν προτάσεις στις προσκλήσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την αναβάθμιση του εξοπλισμού συλλογής αποκομιδής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων και ανακύκλωσης, την υπογειοποίηση του δικτύου δημοτικού φωτισμού του Ιστορικού Τόπου της Ερμούπολης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου, τη Μελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων και Κολυμβητικής Δεξαμενής του Αθλητικού Κέντρου, τη συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, την προμήθεια εξοπλισμού των σχολικών μονάδων και τέλος τις δράσεις ηλεκτροκίνησης. 7. Υπεβλήθη πρόταση και εντάχθηκε η Πράξη «Ψηφιοποίηση και προβολή του ιστορικού αρχείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου», προϋπολογισμού 169.400 ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”. 8. Εντάχθηκε η κοινή πρόταση με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Κύπρος 2014 - 2020», με τίτλο: «∆ηµιουργία ∆ικτύου Προσβασιµότητας σε περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια της Βιώσιµης Κινητικότητας», προϋπολογισμού 293.858 ευρώ. 9. Τέλος τροποποιήθηκε η πράξη «Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίων Σύρου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020», με την προσθήκη εκπόνησης μελέτης κλιματισμού-αερισμού της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα των Γυμνασίων Σύρου, καθώς επίσης και την αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων με εγκατάσταση νέου συστήματος κλιματισμού-αερισμού σε αυτήν, επιπλέον προϋπολογισμού περίπου 121.000 ευρώ.”.

Παιδεία

Αναφορικά με το έργο στο κομμάτι της Παιδείας και με υπεύθυνη την Ειρήνη Δράκου, ο Δήμαρχος τόνισε πως, “Μεγαλύτερη επιτυχία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας ήταν η ολοκλήρωση των εργασιών με το Υπουργείο Παιδείας για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΕΑ Σύρου, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες”. Επίσης εστίασε μεταξύ άλλων στον απολογισμό του και στο έργο της ψηφιακής μετατροπής του Αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Καθαριότητα: Προμήθειες εξοπλισμού

Αναφορικά με το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας κατά το περασμένο έτος και με Αντιδήμαρχο τον Πέτρο Μώτο αλλά και τον Μηνά Αληφραγκή στο τέλος της χρονιάς, ο Νίκος Λειβαδάρας ανέφερε τα εξής: “Προχωρήσαμε στην προμήθεια: α. πλαστικών και μεταλλικών κάδων απορριμμάτων, μεταλλικών επιστήλιων κάδων μικροαπορριμμάτων, καθώς και χειραμαξίων οδοκαθαριστών, συνολικής δαπάνης περίπου 37.000 ευρώ, β. ενός απορριμματοφόρου οχήματος τύπου μύλου χωρητικότητας 16 κυβ.μ. συνολικής δαπάνης 182.280 ευρώ, γ. ενός μικρού δορυφορικού απορριμματοφόρου οχήματος ανοικτού τύπου χωρητικότητας 2,5 κυβ.μ. αξίας 42.160 ευρώ”.

Επιπρόσθετα, εξήγησε ότι ο Δήμος υπέβαλε φάκελο για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο “για την προμήθεια και εγκατάσταση τριών οικολογικών συστημάτων βυθιζόμενων κάδων για την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, συνολικής δαπάνης 256.680 ευρώ. Η εν λόγω χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε, η προμήθεια συμβασιοποιήθηκε και τα συστήματα είναι έτοιμα προς εγκατάσταση”.

Πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός και κοινωνική Υπηρεσία

Ο Δήμαρχος μίλησε και για το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας με υπεύθυνη την Αγγελική Πρίντεζη σε καιρό πανδημίας κάνοντας αναφορά στη συνέχιση του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και το πέρασμά του στον Δήμο, αλλά και στο έργο του Κέντρου Κοινότητας για τη στήριξη όλων των ατόμων του πληθυσμού της Σύρου.

Αμέσως μετά πέρασε στην ατζέντα του Πολιτισμού με Αντιδήμαρχο την Αλίκη Λεονταρίτη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας του θεάτρου Απόλλων, στην ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στα δύο θέατρα Πειραιά και Σύρου, καθώς επίσης και στις διαδικτυακές εκδηλώσεις του Καρναβαλιού και των Χριστουγέννων.

Προσεχώς, εστίασε στο κομμάτι του Τουρισμού βλέποντας κυρίως την έναρξη της συνεργασίας με την Toposophy για την καθοδήγηση της Σύρου και στη Marketing Greece για την ψηφιακή - διαδικτυακή προβολή του νησιού.

Ο κ. Λειβαδάρας δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το κομμάτι του Αθλητισμού με εντεταλμένο τον Γιάννη Βρούτση, σημειώνοντας πως ο Δήμος, “διοργάνωσε με επιτυχία αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το «δρομικό δρώμενο με Ολυμπιονίκες», «Cyclades Regatta», «Τουρνουά Τένις», «Τιμητικό αγώνα ποδοσφαίρου στη μνήμη του Μανώλη Βαμβακούση», «Open Water» και «Syros Trail challenge»”.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Λειβαδάρας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Δήμου σχετικά με τη λειτουργία του και στο κομμάτι των Διοικητικών Υπηρεσιών με Αντιδήμαρχο τον Νίκο Φωτεινιά.

Μεθοδική δουλειά για το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Πλούσιο έργο παρουσίασε για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου και την πρόεδρό του, Κανδιώ Μαραγκού. “Το έτος 2021 για το ΔΛΤ Σύρου, αποτέλεσε έτος δρομολόγησης και υλοποίησης σημαντικότατων μελετών, που σχετίζονται με την πορεία ολόκληρου του νησιού για τα επόμενα έτη. Αλλά και έργων, απολύτως αναγκαίων τόσο για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων, όσο και για την ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση των περιοχών” ανέφερε, μιλώντας ενδεικτικά για: “1. Την παραλαβή και έγκριση της μελέτης επαναχωροθέτησης της μαρίνας στο Πηδάλι, η εκκρεμότητα της οποίας ήταν μέχρι πρότινος και το “αγκάθι” για την έγκριση του Masterplan του λιμένα της Ερμούπολης”. Επιπλέον υπενθύμισε πως ως Λιμενικό Ταμείο: “2. Εγκρίναμε την επανυποβολή στην ΕΣΑΛ του Υπουργείου Ναυτιλίας της αρχικής μελέτης προγραμματικού σχεδίου (Masterplan), όπως αυτό έχει ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί από το ΛΤ το 2017. 3. Εκκινήσαμε τη διαδικασία δημοπράτησης των μελετών για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών στην χερσαία ζώνη λιμένα Ερμούπολης ύψους 1.401.948,60 ευρώ με ΦΠΑ. Πρόκειται για μελέτες ενταγμένες στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι μελέτες υλοποίησης του νέου λιμένα ακτοπλοΐας, των λιμενικών έργων επέκτασης της προβλήτας κρουαζιερόπλοιων, του νέου κρηπιδώματος χύδην λατομικών προϊόντων, αλλά και η πολυπόθητη αρχιτεκτονική μελέτη για την υλοποίηση ομοιόμορφων σκιάστρων και δαπέδων στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης. Σήμερα, βρισκόμαστε στη φάση ολοκλήρωσης αξιολόγησης τεχνικών προσφορών”.

Ακόμη τόνισε πως, “4. Εκπονήσαμε τη μελέτη εκτέλεσης εργασιών του έργου ʺΕργασίες βελτίωσης πρόσβασης, κατασκευή πεζοδρομίου και δικτύου φωτισμού στη Χ.Ζ. Φοίνικαʺ, προϋπολογισμού περίπου 124.000 ευρώ, ενώ εξασφαλίσαμε και τη χρηματοδότησή του από το ΠΔΕ 2021 του Υπουργείου Ναυτιλίας και 5. Εκπονήσαμε τη μελέτη εκτέλεσης εργασιών του έργου «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός Αλιευτικού Καταφυγίου Ερμούπολης στη θέση Καρνάγιο», προϋπολογισμού 166.489,00 ευρώ, ενώ εξασφαλίσαμε και τη χρηματοδότησή του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020»”.

ΔΕΥΑΣ: Έμφαση σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης

Αναλυτικό έργο παρουσίασε και για τη ΔΕΥΑ Σύρου, με πρόεδρό της, τον Ανδρέα Γιαλόγλου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, “1. Συνεχίστηκε η υλοποίηση του έργου με τίτλο «Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων Βάρης και Μέγα Γιαλού νήσου Σύρου Α’ Φάση» Π/Υ 2.358.950 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, το οποίο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022. Ήδη αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται συνδέσεις των κατοίκων της περιοχής με το δίκτυο αποχέτευσης. 2. Υπεγράφη η σύμβαση και βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης η Β’ φάση του εν λόγω έργου ποσού 5.167.161,37 ευρώ το οποίο είχαμε εξασφαλίσει από το ΠΔΕ με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με το οποίο θα ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης στις περιοχές της Βάρης και του Μέγα Γιαλού. 3. Υπεγράφη η σύμβαση ποσού 941.100 ευρώ για την «Προμήθεια και εγκατάσταση ενιαίου συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για τη μείωση των διαρροών και τη βελτίωση της ποιότητας του νερού», αλλά και οι συμβάσεις για την εκπόνηση 2 σημαντικών μελετών. Η πρώτη αφορά στα αποχετευτικά δίκτυα των περιοχών Φοίνικα, Βήσσα, Γαλησσά και Ποσειδωνίας καθώς επίσης και στην κατασκευή της απαραίτητης Μονάδας Επεξεργασίας για τις ανάγκες της οποίας αγοράστηκε και το κατάλληλο οικόπεδο. Η δεύτερη αφορά στη βελτίωση επέκταση και ενεργειακή αναβάθμισης με χρήση ΑΠΕ του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης”.

Αμέσως μετά εστίασε την αναφορά του στο έργο της επέκτασης, βελτίωσης, εκσυγχρονισμού και ψηφιακής διαχείρισης υποδομών ύδρευσης νήσου Σύρου με 4.881.460 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 3 υποέργα: “1. Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης οικισμού Επισκοπείου Δήμου Σύρου Ερμούπολης. 2. Προμήθεια και εγκατάσταση 8.000 ψηφιακών υδρομετρητών και ηλεκτρονική διαχείριση του δικτύου διανομής πόσιμου νερού στη Χαμηλή Ζώνη της Ερμούπολης και στους οικισμούς Μάννα, Βάρης, Ποσειδωνίας και Φοίνικα. 3. Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης Ποσειδωνίας δυναμικότητας 600m3/ημέρα”. Επιπλέον τόνισε πως η ΔΕΥΑΣ προχώρησε “σε μίσθωση πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 340 m3/ημερησίως ενώ παράλληλα προχώρησε σε ενίσχυση της δυναμικότητας των μονάδων αφαλάτωσης του Γαλησσά καθώς και σε άλλες επιμέρους παρεμβάσεις.”.