Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής χθες, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού

Οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων Σύρου

Αναμένεται να διατεθεί σε 28 Συλλόγους το ποσό των 28.500 ευρώ

“Ανοίγει” το δημοτικό ταμείο για τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων για το έτος 2022, σύμφωνα με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ελήφθη χθες και τέθηκε επί τάπητος σε συνέχεια της εισήγησης της Επιτροπής Πολιτισμού.

Το ποσό των 28.500 ευρώ αναμένεται να διατεθεί σε 28 Συλλόγους εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς υπεβλήθησαν από μέρους τους οι σχετικές αιτήσεις, αξιολογήθηκαν και πλέον θα προχωρήσει σχετικά η Οικονομική Υπηρεσία.

Πρόκειται για μία απόφαση που λαμβάνεται ετησίως από τον Δήμο σε μία σταθερή προσπάθεια να στηριχθεί το έργο του κάθε Συλλόγου.

Αναφορικά με την απόφαση του Δήμου μίλησε στην εφημερίδα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης.

Τα ποσά για κάθε Σύλλογο

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος” - 400 ευρώ. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέττων – 1.200 ευρώ. Παραδοσιακό Εργαστήρι “Άρωμα Παράδοσης” - 1.000 ευρώ. Ορχήστρα των Κυκλάδων – 1.600 ευρώ. Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μέγα Γυαλού – 400 ευρώ. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χρούσσων – 800 ευρώ. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία “Γιατί Έτσι” - 800 ευρώ. Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης – 1.300 ευρώ. Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου – 400 ευρώ. Μουσικός Όμιλος Σύρου – 1.600 ευρώ. Εταιρεία Γενεαλογικών και Εραλδικών Μελετών ΑΜΚΕ – 400 ευρώ. Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων” - 1.800 ευρώ. Ινστιτούτο Σύρου – 1.500 ευρώ. Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου” - 1.500 ευρώ. Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου – 400 ευρώ. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία “ΧΙΜΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” - 400 ευρώ. Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου – 1.500 ευρώ. Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη – 400 ευρώ. Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ο Θίασος” - 400 ευρώ. Πολιτιστικός Σύλλογος Λέσχη Φωτογραφίας Κινηματογράφου Σύρου – 400 ευρώ. Λύκειο Ελληνίδων Σύρου – 1.800 ευρώ. Σύλλογος Φίλων Μουσικής – 1.500 ευρώ. Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου Σύρου – 400 ευρώ. Βαρβάκειος Σχολή Ερμούπολης – 400 ευρώ. Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος “Η σοφία της παράδοσης” - 700 ευρώ. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης – 600 ευρώ. Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής” - 1.800 ευρώ. Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Ποσειδών” - 1.300 ευρώ. Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου – 1.800 ευρώ. Σύνολο 28.500 ευρώ.

Γ. Πιταούλης: Ετησίως η απόφαση

Εξηγώντας την απόφαση για την επιχορήγηση των πολιτιστικών Συλλόγων της Σύρου, ο Γιάννης Πιταούλης ανέφερε πως, “Ο Δήμος επί σειρά ετών επιχορηγεί πολιτιστικούς συλλόγους και στον φετινό προϋπολογισμό είχαν προϋπολογιστεί κάποια συγκεκριμένα ποσά”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, φέτος η επιδίωξη είναι να τρέξει όσο το δυνατόν νωρίτερα η διαδικασία για συγκεκριμένους λόγους.

“Προσπαθούμε να ξεκινήσει η όλη διαδικασία νωρίτερα προκειμένου και να γνωρίζουμε τον προγραμματισμό των Συλλόγων και να μπορούν να επιχορηγηθούν εφόσον θα υποβάλλουν αίτηση, για κάποιες δράσεις που θα κάνουν αλλά και για να μη συσσωρεύεται όλη η προσπάθεια και ο κόπος στο τέλος του χρόνου που υπάρχει μια επιβάρυνση στις δημοτικές υπηρεσίες”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Από εκεί και πέρα με το Γραφείο Πολιτισμού, η αρμόδια Αντιδήμαρχος επιμελήθηκαν τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών και την αποστολή στην Οικονομική Επιτροπή και η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση που μας υποβλήθηκε”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, προσεχώς θα γίνει ο τελικός έλεγχος και η καταβολή των ποσών.

“Στη συνέχεια θα υπάρξει ο περαιτέρω έλεγχος των δικαιολογητικών από την Οικονομική Υπηρεσία προκειμένου να καταβληθούν τα ποσά αυτά προς τους Συλλόγους”.

Στην ερώτηση χρονικά πότε εκτιμά ότι θα γίνει η καταβολή, ο Γιάννης Πιταούλης υπήρξε σαφής.

“Οι επιχορηγήσεις αυτές ακολουθούν τη διαδικασία που έχουμε για την αποπληρωμή όλων των οφειλών που υπάρχουν και των προμηθευτών. Άρα, αφού γραφτεί η απόφαση θα πάνε στην Οικονομική Υπηρεσία για την εκκαθάριση των δαπανών. Εκεί υπάρχει μία διάρκεια δύο μηνών από τη στιγμή που ένα παραστατικό φθάνει στην Υπηρεσία, μέχρι τον χρόνο εξόφλησής του. Εφόσον δεν υπάρχουν άλλες ελλείψεις στον φάκελο, δηλαδή δεν υπάρχουν άλλα κενά και παραστατικά που μπορεί να κωλύουν την εξόφληση της οφειλής, θα μπορέσει στη συνέχεια να γίνει η πληρωμή των συγκεκριμένων χρημάτων από το δημοτικό ταμείο”.

Βάσει νομοθεσίας το ύψος της επιχορήγησης

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ρωτήθηκε για το ύψος των ποσών σε κάθε Σύλλογο.

“Εάν ερχόμασταν να ικανοποιήσουμε πλήρως τις συγκεκριμένες αιτήσεις, δεν θα ήταν εφικτό, διότι υπάρχει ένα όριο που μπαίνει στους Δήμους και αναφέρει ότι οι επιχορηγήσεις προς αθλητικούς συλλόγους και πολιτιστικούς και Σωματεία είναι σε ένα ποσοστό των τακτικών εσόδων τους” διευκρίνισε με φόντο τα ποσά που ζητούσαν οι Σύλλογοι, λέγοντας τέλος πως, “Οπότε αν ικανοποιούσαμε το σύνολο των αιτήσεων θα ξεπερνούσαμε αυτό που προβλέπει η νομοθεσία”.