Συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας Αλ. Αθανασίου

Δημοτικές αντιπαραθέσεις και στο βάθος εκλογές

Ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, δίνει την δική του εκδοχή για το θέμα της χωροθέτησης της πύλης schengen στο λιμάνι της Ερμούπολης, που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Αθανασίου, ως ένας εκ των διεκδικητών του Δημαρχιακού θώκου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δίνει απαντήσεις και την προεκλογική του τακτική αλλά και την υποψηφιότητα του.

Μεγάλο θέμα συζήτησης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για την χωροθέτηση του οικίσκου shegen στο λιμάνι. Η εξέλιξη της συζήτησης “έφυγε” από αυτό καθ’ εαυτό το θέμα της χωροθέτησης και μεταφέρθηκε σε άλλα παράπλευρα με αυτό ζητήματα. Η συζήτηση εκ μέρους σας πήγε εσκεμμένα αλλού, όταν επρόκειτο για μία απλή γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και κατέληξε να δημιουργείται πολύς πανικός για το τίποτα; Ποιά η πολιτική σκοπιμότητα να μετατεθεί αλλού η συζήτηση;

Αλ. Αθ.: “Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δια των ψήφων που έχουν λάβει από τον δημότη, θεωρητικά και πρακτικά εκφράζουν τον δημότη. Το θέμα με την κρουαζιέρα έχει δημιουργηθεί εδώ και μια 15ετία, δεν είναι πρόβλημα αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις. Ξεκίνησε η προσπάθεια με την προβλήτα και η τοπική κοινωνία, αλλά και οι σύμβουλοι τότε, δεν είχαν 100% στο μυαλό τους το τι πρόκειται να συμβεί εκεί. Έγινε η προβλήτα, ξεκίνησαν κάποιες απαγορεύσεις, μπήκαν τα συστήματα ασφαλείας, μπήκαν τα κιγκλιδώματα – αυτά που μπήκαν – τα οποία εξόργισαν την τοπική κοινωνία”.

Επί δικής σας τότε δημοτικής αρχής δεν υπογράφηκαν τα σχετικά για τα κιγκλιδώματα; Απλώς τώρα υλοποιήθηκε η δική σας απόφαση.

Αλ. Αθ.: “Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σας. Θα σας πως όμως ότι όταν είχε εντάξει η προηγούμενη δημοτική αρχή το συγκεκριμένο έργο της ανάπλασης εκεί, είχε βάλει για κιγκλιδώματα 3.000 ευρώ. Αυτό σήμαινε μία συντήρηση αυτών που είχαμε πριν από αυτά”.

Μα πως μπορεί να γίνει αυτό, όταν οι προδιαγραφές είναι πολύ συγκεκριμένες;

Αλ. Αθ.: “ Δεν μπορεί και δεν θα φτάνανε κιόλας τα χρήματα. Υπήρχε μελέτη στο Λιμενικό Ταμείο που έδειχνε ένα πιο καλαίσθητο κάγκελο και έναν χώρο περιπάτου, με δενδροφυτεύσεις, με παγκάκια”.

Επειδή αυτά υπογράφηκαν επί της δικής σας θητείας και τώρα απλώς προχώρησαν στην εγκατάσταση. Έχει τόσο συγκεκριμένες προδιαγραφές ένα τέτοιου είδους έργο, που ακόμα και η διάσταση στα κάγκελα είναι συγκεκριμένη.

Αλ. Αθ.: “Δεν διαφωνώ. Όμως υπάρχουν κάγκελα και κάγκελα. Ο λιμένας της Ερμούπολης δεν είναι ούτε ο λιμένας Πειραιώς, ούτε Πατρών, ούτε Ηγουμενίτσας κ.λ.π. Έχει μία συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, που πρέπει να την διασφαλίσουμε όσο μπορούμε. Πολλές φορές βλέπουμε τα προσκόμματα του Υπουργείου Πολιτισμού οπότε και γι’ αυτό το θέμα που συζητήσαμε προχθές, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ήδη μία κουβέντα, όχι με μόνο με το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και με τα συναρμόδια υπουργεία. Άρα γιατί δεν είδαμε το σχέδιο του οικίσκου;”.

Μα το θέμα της συζήτηση αφορούσε στη χωροθέτηση, δηλαδή το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί και όχι στην έγκριση του σχεδίου, το οποίο αναμένεται πρώτα να λάβει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αλ. Αθ.: “Το έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας που εγκρίνει την χωροθέτηση, ήρθε πέρυσι τον Ιούλιο. Γιατί το έγγραφο αυτό ήρθε έναν χρόνο μετά και γρήγορα-γρήγορα, με την απειλή ότι θα χαθεί η στρατηγική σημασία του λιμένα και τελική ημερομηνία είναι ο Νοέμβριος του ‘22; Γιατί δεν ήρθε την ώρα που έρεπε, να γίνει αυτή η κουβέντα;”.

Όταν πρόκειται για μία απλή γνώμη, είτε ερχόταν πριν από μήνες προς συζήτηση είτε τώρα, ποιό είναι το πρόβλημα; Πόσω δε μάλλον όταν το 2020, το μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου της δικής σας παράταξης, συναίνεσε και υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την χωροθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο και εχθές έρχεται και καταψηφίζει το ίδιο πράγμα. Αυτό θέλετε να το εξηγήσετε;

Αλ. Αθ.: “Γιατί ένας Σύμβουλος, μέλος ενός Νομικού Προσώπου, δεν μπορεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να αλλάξει την άποψη του; Αν ήταν εν γνώσει μου και το είχα συζητήσει μαζί του το ‘20… αλλά δεν ήμουν τότε εγώ επικεφαλής της παράταξης. Αν το ήξερα από το 2020 δεν θα συναινούσαμε σε ένα κτίριο 500 τετραγωνικών”.

Όμως το θέμα της συζήτησης είναι το που θα τοποθετηθεί ασχέτως αν είναι 10 ή 1.000 τετραγωνικά. Όμως και όσο είσαστε Δημοτική Αρχή εμφανιζόσταταν υπέρμαχοι της κρουαζιέρας και καλώς κάνατε και με τα συστήματα ασφαλείας που εγκαταστήσατε. Όμως για να προχωρήσει και να αποδώσει η κρουαζιέρα χρειάζεται και μία υποδομή, στις προϋποθέσεις της οποίας είναι και αυτός ο οικίσκος.

Αλ. Αθ.: “Δεν αρνήθηκε κανείς ότι τα έχουμε ψηφίσει αυτά. Αλλά η τότε διοίκηση το έψαχνε από τα ήδη υπάρχοντα κτήρια. Δεν είχε φτάσει στη λύση του προκατασκευασμένου”.

Βάσει των δεδομένων αυτών των κτηρίων, δεν μπορούν να λειτουργήσουν για αυτό τον σκοπό, καθώς οι προδιαγραφές είναι πολύ συγκεκριμένες, οπότε ο χώρος του τελωνείου, όπως αναφέρατε στη συζήτηση του θέματος, πέραν ότι απαιτείται μεγάλη διαδικασία για να περάσει στην κυριότητα του Δήμου, από το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανήκει και φυσικά για να ενταχθεί στην χερσαία ζώνη, εκτός της οποίας είναι, είναι ένα κτήριο το οποίο δεν μπορεί να μπει σε αυτή την φάση σε αυτή την συζήτηση και να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Αλ. Αθ.: “Αυτά είναι υπαρκτά. Όμως δεν μπορεί να μας κουνάνε το δάχτυλο οι συνάδελφοι ότι θα χαθεί η στρατηγική σημασία του λιμανιού. Υπάρχει ο σχετικός πίνακας του Υπουργείου Ναυτιλίας που αναφέρει όλες τις χρήσεις που μπορούν να έχουν αυτοί οι λιμένες. Σε όλη την Ελλάδα είναι τρεις λιμένες μόνο που έχουν χρήση κρουαζιέρας. Δηλαδή θέλαμε να έχουμε μια πρωτιά, ότι μέσα σε αυτούς είμαστε κι εμείς, με την πύλη schengen ένα λυόμενο;”.

Όταν σαν Δημοτική Αρχή κάνατε την σύμβαση με την Περιφέρεια για την κατασκευή υδατοδρομίου, συμφωνούσατε και για την εγκατάσταση κοντέινερ στο ίδιο σημείο. Οπότε σε εκείνη την περίπτωση δεν σας ενοχλούσε μία πολύ χειρότερη εγκατάσταση; 

Αλ. Αθ.: “Ακόμα και το φυλάκιο το 1Χ1 που είναι iso box με ενοχλεί”.

Αν αυτή η συζήτηση για την χωροθέτηση, όπως αναφέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνοδευόταν από το αρχιτεκτονικό σχέδιο του οικίσκου θα είχε διαφορετική εξέλιξη το θέμα;

Αλ. Αθ.: “Είναι σαν να ενημερώνεται μισά το Συμβούλιο, δηλαδή να συναινέσει για κάτι που δεν το έχει δει ποτέ. Εγώ την διαβεβαίωση του Δημάρχου την δέχομαι. Αν συνάδει με τον χώρο στον οποίο τοποθετείται, γιατί είναι ένα τεράστιο κτήριο, ναι γιατί όχι. Όμως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που καταψήφισαν δεν συναινούν στο να πηγαίνουμε στα τυφλά. Όσο για την μελέτη, έγινε ανάθεση σε μελετητικό γραφείο και να μας πουν γιατί δεν απευθύνθηκαν στους τοπικούς μηχανικούς και γιατί έγινε ανάκληση της. Με την απόσυρση του θέματος και την επαναφορά του μαζί με το σχέδιο θα ήταν πλήρως ενημερωμένο το Συμβούλιο ώστε να δώσει την γνώμη του και τουλάχιστον εμείς οι 13 που καταψηφίσαμε, αντισταθήκαμε σε κάτι άγνωστο”.

Έχουμε μπει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο. Από εδώ και πέρα το οποιοδήποτε θέμα θα συζητείται με βάση την προεκλογική σκοπιμότητα ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης;

Αλ. Αθ.: “Όπου διαφωνούμε με την Δημοτική Αρχή, όπου διαφωνούμε, όταν 15 τις 18 αποφάσεις είναι ομόφωνες, δεν μπορεί να λέγεται ότι κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είμαι ο πρώτος που έχω βγει ενωτικά και αυτό όχι κατ’ επίφαση αλλά επειδή το πιστεύω. Μόνο οι ενωμένες κοινωνίες πάνε μπροστά. Όμως έδωσα και δύο δεσμεύσεις στους συναδέλφους μου σαν νέος επικεφαλής, ότι θα οργανωθούμε περισσότερο στα Δημοτικά Συμβούλια και αυτό σημαίνει μία μελέτη των θεμάτων  καλύτερη, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά πρέπει αν θες να διεκδικήσεις αύριο τη νίκη στις δημοτικές εκλογές και δεύτερον τη δική μας αυτοργάνωση ώστε να εμφανιστούμε όσο πιο έτοιμοι μπορούμε στις επόμενες εκλογές”.

Αναφερθήκατε σε συναίνεση. Αυτό παραπέμπει σε συμφωνίες και με άλλες δημοτικές παρατάξεις, ή συμβούλους;

Αλ. Αθ.: “Όχι. Η καλύτερη προετοιμασία που σας ανέφερα για τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου σημαίνει και περιλαμβάνει και συνεννόηση με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, Για την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”.

Σαν παράταξη έχετε κάνει ανοίγματα σε άλλους χώρους για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας;

Αλ. Αθ.: “Δεν θα έκανα ποτέ πρόταση σε άνθρωπο που αυτή τη στιγμή κατέχει θέση διοίκησης. Για μένα είναι θέμα fair play. Έχω πει ότι είμαι διαθέσιμος να συζητήσω με τους περισσότερους. Θέλουμε να ανανεώσουμε τον συνδυασμό μας, θέλουμε νέους ανθρώπους, θέλουμε έμπειρους μαζί μας, όμως όχι τώρα. Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με κανέναν, ούτε με άλλη παράταξη”.

Αναλάβατε την παράταξη μετά τον Γιώργο τον Μαραγκό. Έναν άνθρωπό που βγήκε με 63% και στις επόμενες εκλογές πήρε το 36%, γεγονός που σημαίνει ότι άλλαξαν και οι ισορροπίες πολιτικά. Αυτό δεν αυξάνει και το βάρος αυτού που ανέλαβε μετά την παράταξη;

Αλ. Αθ.: “Θεωρώ ότι ανέλαβα αυτό το βάρος και την ευθύνη, γιατί στο α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης δεν υπήρχε για μένα κάτι άλλο αν κάνω. Για μένα μία υποψηφιότητα δημάρχου είναι κάτι διαφορετικό. Θεωρώ ότι με την αυτοκριτική που έχουμε κάνει γνωρίζουμε τα λάθη που κάναμε, προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε. Με ιντριγκάρισε το γεγονός ότι ήταν πολύ πιο αυστηρός ο κόσμος με εμάς από το σύνηθες. Πιστεύω ότι βλέποντας τις δικές μας αλλαγές, τη δική μας στάση και τον τρόπο που κινούμαστε υπάρχει περίπτωση να μας ξαναδώσει τη δυνατότητα να ξαναδιοικήσουμε τον τόπο. Αν το 36% το κάνω 40% και μου πείτε αν το θεωρώ επιτυχία, για μένα δεν θα είναι. Είναι δύσκολο όμως. Είναι ανηφορικός ο δρόμος”.

Εσείς τώρα έρχεστε να ζητήσετε την ψήφο και αυτού του κόσμου του θυμωμένου. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θύμωσε με τον Γιώργο Μαραγκό και όχι με την παράταξη. Δεν θύμωσε με εσάς που ασκήσατε διοίκηση;

Αλ. Αθ.: “Ο κόσμος θύμωσε μαζί μας για λόγους που έχω αναλύσει και τους έχω χωνέψει και απευθυνόμαστε σε αυτούς ξανά, μετά από αυτή την εμπειρία της βαριάς ήττας. Συλλογική είναι η ευθύνη, δεν είναι ενός ανθρώπου, όμως συνήθως οι Δήμαρχοι τα ακούνε, γιατί είναι δημαρχοκεντρικό το σύστημα. Ξαναστέλνουμε το μήνυμα σε αυτό τον κόσμο και πιστεύω να μας επιβραβεύσει. Όχι να θυμώσει με την τωρινή συμπολίτευση. Οι ευχαριστημένες με την επιλογή τους κοινωνίες πάνε μπροστά. Όχι να αποδοκιμάσουν τον άλλο για να βγει ένας άλλος. Το μήνυμα μου είναι αυτό”.

 

 

 

  

 

Ετικέτες: