Διαγωνισμός για τη δημιουργία γραφείου εντός του Δήμου, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Μηχανισμός Ενθάρρυνσης και Υποστήριξης Επενδύσεων και της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου”

“Μαγνήτης” προσέλκυσης επενδύσεων για τη Σύρο

Όλα τα βήματα για τη λειτουργία ενός γραφείου προσέλκυσης επενδύσεων για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, εντός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αναπτύσσει η Δημοτική Αρχή, σε συνέχεια των ενεργειών της προηγούμενης Διοίκησης, στο πλαίσιο της αξιοποίησης χρηματοδότησης για το έργο με τίτλο “Μηχανισμός Ενθάρρυνσης και Υποστήριξης Επενδύσεων και της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου”.

Στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίζεται η διεξαγωγή σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, μέσω της οποίας προσεχώς θα προκύψει ανάδοχος για να “τρέξει” την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης μέσω διαγωνισμού, ενός αναδόχου που θα μπορέσει να στήσει και να δημιουργήσει ένα γραφείο εντός του Δήμου, το οποίο θα υποστηρίζει τη δημοτική πλευρά στο θέμα της αναζήτησης επενδυτών για το νησί.

Αυτό το βήμα αποτελεί και το πιο ουσιαστικό στο πλαίσιο του μεγάλου έργου, αφού προηγήθηκε επιτυχώς η σύνταξη τριών φακέλων – προτάσεων για επενδύσεις σε τομείς που η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει τονισθεί πως διαθέτει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (τουρισμός, αξιοποίηση ακινήτων, τεχνολογία, υποδομές, κατασκευές και αξιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος).

Σημειώνεται εξ αρχής πως το έργο είχε την αφετηρία του στην περασμένη θητεία, έχει συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, ενώ ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του απαραίτητου γραφείου αφορά στο ποσό των 180.600 ευρώ με ΦΠΑ.

Για την εξέλιξή του, η οποία συνοδεύτηκε από μεγάλες καθυστερήσεις, απαιτήθηκε η “πολύμηνη προσπάθεια “θεραπείας” των λανθασμένων ενεργειών που συνόδευαν την πράξη που είναι ενταγμένη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου, ώστε να βαδίσει σε “ράγες” νομιμότητας”, σύμφωνα με όσα είχε εξηγήσει κατά το παρελθόν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου, ενώ ακόμη απαιτήθηκε να δοθεί παράταση και στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το έργο θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιηθεί μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του 2023.

Βασικός στόχος η προσέλκυση επενδυτών

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά για το εν λόγω έργο, αυτό έχει σαν στόχο την ενθάρρυνση, υποστήριξη των επενδύσεων και την ανάδειξη της καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης σε τομείς που το νησί της Σύρου διαθέτει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο τουρισμός, η αξιοποίηση ακινήτων, η τεχνολογία, οι υποδομές και οι κατασκευές και η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος. Οι τομείς αυτοί μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Σύρου για τα επόμενα χρόνια, εφόσον αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, πάντα με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις και με γνώμονα τη συνολική ανάπτυξη του τόπου.

Ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αποσκοπούν: “1. στην προσέλκυση και ενθάρρυνση νέων, καινοτόμων, δυναμικών, επίδοξων επιχειρηματικών, προκειμένου να επενδύσουν και να αναπτύξουν στη Σύρο επιχειρηματικές ιδέες σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την οικονομία του νησιού. 2. Στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους και να συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, 3. στην προβολή της Σύρου ως ενός τόπου φιλικού προς τις νέες, καινοτόμες επενδύσεις, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, 4. στη μέγιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου διεθνούς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης στη Σύρο, ιδιαίτερα στους προαναφερόμενους τομείς”.

Υπενθυμίζεται πως στην αρχική φάση του έργου “παρασχέθηκαν υπηρεσίες αξιολόγησης των προοπτικών της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας”. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκαν τρεις ολοκληρωμένοι επενδυτικοί φάκελοι με εξειδίκευση σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για την τοπική οικονομίας.

Απαραίτητη υποδομή στον Δήμο

Πρέπει να αναφερθεί πως σε χώρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα εγκατασταθεί ο Μηχανισμός Προσέλκυσης και Υποστήριξης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Επενδυτών. “Ο χώρος θα εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να είναι πλήρως λειτουργικός για την παροχή των υπηρεσιών υποστήριξης των δυνητικών επιχειρηματιών. Παράλληλα θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή προβολής των υπηρεσιών του Μηχανισμού που θα περιλαμβάνει μια πολύγλωσση διαδικτυακή πύλη υποδοχής των υποψηφίων επενδυτών, η πρώτη έκδοση εντύπων ενημέρωσης και παρουσιάσεων για τους υποψήφιους επενδυτές. Ο Μηχανισμός θα στελεχωθεί με εμπειρογνώμονες σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των εργασιών του. Ειδικότερα, θα ανατεθεί σε εξωτερικό ανάδοχο η υποστήριξη του μηχανισμού με στελέχη με τεχνογνωσία και εξειδίκευση ενδεικτικά σε θέματα καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, χρηματοοικονομικά, επενδυτικά, νομικά, δημόσιας διοίκησης που σχετίζονται με την επενδυτική / επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.

Πρωταρχικό μέλημα του Μηχανισμού θα είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της δράσης του”.

Δράσεις προώθησης της Σύρου

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν δραστηριότητες προώθησης της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που περιλαμβάνουν:

“1. Φιλοξενία υποψήφιων επενδυτών. Θα προσκαλούνται και θα φιλοξενούνται νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης από όλο τον κόσμο, με στόχο τη γνωριμία τους με το νησί της Σύρου αλλά και την επιτόπια παρουσίαση σε αυτούς των ευκαιριών που το νησί παρουσιάζει. 2. Διεξαγωγή παρουσιάσεων σε επιλεγμένα κοινά – στόχους στην Ελλάδα και διεθνώς. Τα στελέχη του Μηχανισμού θα προβαίνουν σε ολοκληρωμένες παρουσιάσεις του νησιού ως επενδυτικού προορισμού. 3. Επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό. Ο Μηχανισμός θα διοργανώνει συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων καινοτόμων επιχειρήσεων της Σύρου που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, δυναμισμό και καινοτομία και υποψηφίων επενδυτών / χρηματοδοτών από όλο τον κόσμο. 4. Διαφημιστικές καταχωρήσεις. Θα διεξαχθεί οργανωμένη καμπάνια προβολής της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για την ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης, μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων στον εξειδικευμένο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο”.

Διευκρινίζεται ακόμη πως στην τελευταία φάση του έργου θα υλοποιηθεί καμπάνια δημοσιότητας των αποτελεσμάτων του έργου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, τόσο για το ευρύ κοινό, όσο και για ειδικά κοινά – στόχους.

Αναλυτικά το φυσικό αντικείμενο

Συνοπτικά οι υπηρεσίες αφορούν στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από τον ανάδοχο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και είναι οι εξής: “1. Υποστήριξη σε παρουσιάσεις των επενδυτικών προοπτικών του νησιού της Σύρου σε στοχευμένα κοινά, 2. Υποστήριξη σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της σε φυσικές ή ψηφιακές παρουσιάσεις σε εκδηλώσεις που αφορούν στην προβολή επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, 3. Υποστήριξη στην παραγωγή προωθητικού υλικού για τη λειτουργία του Μηχανισμού (π.χ. σύνταξη Δελτίων Τύπου κλπ), 4. Υποστήριξη στην αναγνώριση επενδυτών ή επενδυτικών σχημάτων που θα ενδιαφέρονταν για τη διεξαγωγή επενδύσεων στη Σύρο, 5. Υποστήριξη στην προετοιμασία και υποδοχή στη Σύρο επενδυτών ή και επενδυτικών σχημάτων, 6. Υποστήριξη για την παροχή υπηρεσιών προς υποψήφιους επενδυτές (...), 7. Υποστήριξη στην εγκαθίδρυση σχέσεων διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με τους παραγωγικούς φορείς για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της δράσης του Μηχανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων”.