Ανάδοχος για το έργο “Ψηφιοποίηση και προβολή του ιστορικού αρχείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου”

Αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση στον ψηφιακό κόσμο

Σήμερα η σχετική έγκριση από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης
  • Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:19

Στη συμβασιοποίηση του έργου με τίτλο “Ψηφιοποίηση και προβολή του ιστορικού αρχείου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου” αναμένεται να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος, μετά από την ανάδειξη αναδόχου για την υλοποίησή του.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνεται το σχετικό πρακτικό για τον ανάδοχο ΑΙΓΑΙΟΥ SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τον οποίον η Δημοτική Αρχή προσεχώς θα υπογράψει σύμβαση, ώστε σε διάστημα 12μηνου να επιτύχει το πέρασμα της Βιβλιοθήκης στην ψηφιακή “εποχή”.

Υπενθυμίζεται πως το έργο εστιάζει στην ψηφιακή αποτύπωση και προβολή του πολύτιμου αρχείου εφημερίδων που υπάρχει και χρονολογείται από το 1837 έως το 1916.

Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 169.400 ευρώ με ΦΠΑ και προέρχεται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στον Δήμο.

Ο σχετικός διαγωνισμός είχε γνωστοποιηθεί με σχετικό ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” τς 20 Ιουνίου 2022.

Ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου κατά τα επαναστατικά χρόνια

Προϋπόθεση για την υλοποίησή του ήταν η κατοχύρωση χρηματοδότησης. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος στις 12 Ιουλίου του 2021, είχε γνωστοποιήσει τα εξής: “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανακοινώνει ότι με την υπ’ αριθμ. 5667/09-07-2021(ΑΔΑ:Ψ5ΑΘ46ΜΤΛ6-ΛΚΛ) απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανού Πέτσα, εντάχθηκε το έργο με τίτλο «Ψηφιοποίηση και προβολή του ιστορικού αρχείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου» στον Άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», με ποσό χρηματοδότησης 169.400 ευρώ,

Αντικείμενο του έργου είναι η ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου κατά τα επαναστατικά χρόνια, μέσω της ψηφιοποίησης και της προβολής του πολύτιμου ιστορικού αρχείου της Βιβλιοθήκης, με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών, οπτικοακουστικών και διαδραστικών εφαρμογών.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πέτσα για την καίρια συμβολή του, καθώς το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να προωθήσει περαιτέρω την τοπική ανάπτυξη μέσω της παραγωγής σημαντικού πολιτιστικού αγαθού τόσο για τη συριανή κοινωνία όσο και για τους επισκέπτες μας”.

Ο χαρακτήρας του έργου

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται η τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση εφημερίδων που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1916. Πέραν των εργασιών ψηφιοποίησης και ψηφιακής επεξεργασίας στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί: α. Ένα αποθετήριο αναζήτησης στο περιεχόμενο των εφημερίδων και μέσω της οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων. β. Η νέα ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, καθώς και καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές προβολής και διάχυσης του πλούσιου περιεχομένου. γ. Διαδραστικές εφαρμογές για επιφάνειες αφής. δ. Υλοποίηση ψηφιακής εκπαιδευτικής εφαρμογής σε οθόνη αφής. ε. Ψηφιακό διαδραστικό χρονολόγιο της ιστορίας της Σύρου. στ. Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας σε φορητές συσκευές.

Οφέλη για τη Σύρο

Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν:

1. Στην ολοκλήρωση, προβολή και διαχείριση του Αρχείου που διαθέτει η Βιβλιοθήκη και θα έχει σαν αποτέλεσμα την εντονότερη παρουσία της στην περιοχή των Γραμμάτων και των Τεχνών και τοπικά και διεθνώς.

2. Στη δυνατότητα παραγωγής περισσότερων εκδόσεων (ηλεκτρονικής και έντυπης μορφής) όπως επίσης και στην αποτελεσματικότερη βοήθεια προς τους ερευνητές που ασχολούνται με αυτό το αρχειακό υλικό.

3. Στη διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος από την καταστροφή, κυρίως λόγω φθοράς από τη χρήση. Το μέγεθος του αρχειακού υλικού – που είναι πολύ μεγάλο – και η παλαιότητά του, το καθιστούν λίαν ευπαθές.

4. Στην ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των χρηστών του Αρχείου που είναι η οικονομία χρόνου, η συλλογή και η επεξεργασία της πληροφορίας.

5. Στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εμβάθυνση σε θέματα εκπαίδευσης, την ενεργοποίηση των ανθρώπων και κυρίως των νέων προς τον πολιτισμό και την καλλιέργεια των σχέσεων συνεργασίας.

Σημειώνεται πως το έργο απευθύνεται σε ευρεία ομάδα κοινού και ικανοποιεί ομάδες όπως: α. Κατοίκους της Ελλάδας, της Σύρου και των Κυκλάδων, β. Ομογενείς, γ. τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γ. μαθητές και φοιτητές, δ. δασκάλους και καθηγητές, ε. Πανεπιστημιακούς, στ. Ερευνητές, ζ. ιστορικούς – βιβλιοθηκονόμους, η. Καλλιτέχνες.

Μελλοντικοί στόχοι

Τις συνεχείς προσπάθειες ανάπτυξης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είχε περιγράψει με αναλυτική τοποθέτηση η πρόεδρός της, Ειρήνη Δράκου, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Η δομή έχει θέσει μία σειρά στόχων τους οποίους φιλοδοξεί να υλοποιήσει το προσεχές χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η απόκτηση νέων ξύλινων βιβλιοθηκών για την τοποθέτηση των βιβλίων, η αξιοποίηση της Παιδικής Βιβλιοθήκης με βιβλιοπαρουσιάσεις και εργαστήρια για παιδιά που θα συνοδεύονται μουσικά από το πιάνο της Βιβλιοθήκης, καθώς και η απασχόληση μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού ώστε η Βιβλιοθήκη να διατηρήσει τον ρόλο της στην μόρφωση, ενημέρωση και ψυχαγωγία των αναγνωστών της καθώς και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ερευνητών που την επισκέπτονται. Υπενθυμίζεται ότι η Βιβλιοθήκη συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, αναρτώνται στο λογαριασμό της δομής στο facebook  βιβλία σχετικά με την Επανάσταση, τις μορφές του αγώνα και πως όλα αυτά επηρεάζουν την τέχνη πχ ζωγραφική, λογοτεχνία, την έρευνα κλπ. Οργανώνεται η έκθεση βιβλίων από την συλλογή της Βιβλιοθήκης κλπ υλικού ενώ παράλληλα θα τρέχει η έκθεση με την ιστορία της γραφής. Επιπλέον ετοιμάζονται παρουσιάσεις σε διαφάνειες, θεμάτων σχετικών με την τοπική ιστορία πχ με λεπτομέρειες από τις οροφογραφίες των σπιτιών της Ερμούπολης με μορφές ηρώων, σύμβολα κλπ . Προγραμματίζεται εκδήλωση με ομιλίες καθώς και η σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων”.